Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η τριτοκοσμική μας εικόνα, όπως φαίνεται απ' έξω...

Διαβάζοντας τις ειδήσεις της χώρας μας στη δυτική Ευρώπη, όπου πέρασα τις γιορτές, μοιραία έγιναν στο μυαλό μου συγκρίσεις: «Μα θα μπορούσε αυτό να συμβεί εδώ;». Τα γεγονότα, που πράγματι θα ήσαν αδιανόητα για «εκεί», δεν ήταν λίγα.

Η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, ας πούμε, είχε ένα άρωμα τριτοκοσμικό. Θα ήταν αδιανόητο για
«εκεί» κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να δίνουν πολιτικό όρκο και κάποιοι άλλοι, χωριστά, θρησκευτικό! Οπως θα ήταν αδιανόητο να δηλώνουν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ενόρκως ανυπακοή σε κάποιους νόμους διότι κατά τη γνώμη τους είναι αντιδημοκρατικοί. «Εκεί» θα γεννιόταν μείζον πολιτικό και θεσμικό θέμα. Εδώ αυτά είναι τζάμπα, χωρίς συνέπειες, αν κρίνω από τις μηδενικές αντιδράσεις.

Τζάμπα και η «ανυπακοή» της άρνησης πληρωμής διοδίων. Το αδιανόητο για «εκεί» ήταν η ανικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει μια απόφασή της και να συλλάβει τους «ανυπάκουους», όταν μάλιστα τα ονόματά τους κοσμούν τις εφημερίδες. Ανάλογο άρωμα είχαν οι δηλώσεις ανώτατου κληρικού, που τα δυτικά πρακτορεία διένειμαν σε όλο τον κόσμο. Ο μητροπολίτης Πειραιά απέδωσε την οικονομική κρίση σε συνωμοσία του Διεθνούς Σιωνισμού, όπου χρησιμοποιούνται τα ομόφυλα ζευγάρια με στόχο «την καταστροφή της οικογένειας». Για τους «εκεί», τέτοιες αντισημιτικές και ομοφοβικές δηλώσεις αναμένονται όχι από Ευρωπαίο κληρικό, αλλά από φανατικό ισλαμιστή.
Τριτοκοσμικές και οι συμπεριφορές «ανυπακοής» τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Στις 28/12, η τοπική κοινωνία του χωριού Ξερόλακκα Πατρών απέκλεισε τον ΧΥΤΑ, συνεχίζοντας τις πιο όμορφες παραδόσεις των «τοπικών κοινωνιών». Στις 3/1 διαβάσαμε για ασυνεννοησία δημάρχων για τους ΧΥΤΑ της Λοκρίδας. Τα σκήπτρα όμως τα κράτησε η τοπική κοινωνία της Κερατέας που ένα μήνα, μέχρι σήμερα, υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την καθαρ(ι)ότητα της περιοχής της. Ολες οι τοπικές κοινωνίες επιδιώκουν να φορτώσουν τα σκουπίδια τους στις διπλανές τους. Μοιραία καταλήξαμε στην αδράνεια. Μοιραία μας βρήκε άπρακτους η 28η Δεκεμβρίου, ημέρα λήξης του 5ου (!) τελεσίγραφου της Ε.Ε. για τις παράνομες χωματερές. Αναμένουμε το βαρύ πρόστιμο ως μοιραίοι.

Αν προσθέσω τις ειδήσεις ότι ένα μήνα η πρωτεύουσα είναι σχεδόν μόνιμα χωρίς συγκοινωνίες, ενώ οι τζάμπα απεργοί δεν χάνουν πιθανόν το μεροκάματο, ότι υπουργός παραβίασε τον νόμο που ψήφισε ο ίδιος για απαγόρευση καπνίσματος, ότι τηλεοπτικό κανάλι απέκλεισε παράνομα και ρατσιστικά έναν οροθετικό από εκπομπή, ότι οι Παμμακεδόνες καταδίκασαν ως προδοτικό ένα βιβλίο ιστορίας των Βαλκανίων που γράφτηκε συλλογικά από 60 Βαλκάνιους ακαδημαϊκούς, μεταφράστηκε σε 8 γλώσσες και κοσμεί τις σχολικές βιβλιοθήκες όλων των βαλκανικών χωρών πλην της δικής μας, ότι την Πρωτοχρονιά οι αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν ίδρυμα απ’ όπου τους είχε διώξει η αστυνομία, ότι ανατινάχτηκε πρωτοδικείο, τότε οι ειδήσεις 10 μόνο γιορτινών ημερών θεμελιώνουν αβίαστα την εικόνα της κρατικής αποσύνθεσης και της καθυστερημένης τριτοκοσμικής κοινωνίας που λέγαμε.
Διονύσης Γουσέτης
Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου