Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σαν σήμερα

1827: Νίκη του Μακρυγιάννη κατά των Τούρκων στην Καστέλα του Πειραιά.

1837: Σκοτώνεται ο Αλέξανδρος Πούσκιν, ρώσος συγγραφέας και ποιητής, σε μονομαχία από τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του.

1860: Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Αντον Τσέχοφ, («Γλάρος», «Βυσσινόκηπος», «Θείος Βάνιας», «Τρεις αδελφές»). Τα θεατρικά έργα του ακροβατούν μεταξύ δραματικού και κωμικού, μέσα από τις μελαγχολικές φιγούρες των ηρώων του.

1900: Η Ιφιγένεια Συγγρού δωρίζει στο ελληνικό Δημόσιο 13 εκατομμύρια δραχμές για τη σκυρόστρωση των πλατειών και των κυριότερων δρόμων της Αθήνας.

1920: Ο Γουόλτ Ντίσνευ πιάνει την πρώτη δουλειά του ως σχεδιαστής σκίτσων, αμειβόμενος με 40 δολάρια εβδομαδιαίως.
1941: Φεύγει από τη ζωή ο Ιωάννης Μεταξάς, στρατιωτικός και πολιτικός, δημιουργός του ολοκληρωτικού
καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936, αλλά κι ο άνθρωπος που είπε το ΟΧΙ στη φασιστική Ιταλία. Ο τραπεζίτης Αλέξανδρος Κορυζής τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία.

1963: Απορρίπτεται η είσοδος της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, έπειτα από γαλλικό βέτο.
1964: Τελετή έναρξης των 9ων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων, η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρεται από την Αρχαία Ολυμπία.
1969: Ο Τζίμι Χέντριξ και ο Πιτ Τάουνσετ «κονταροχτυπιούνται» σε αγώνα δεξιοτεχνίας στην κιθάρα.
1979: Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ σκοτώνει δύο άτομα και τραυματίζει εννέα άλλα, όταν πυροβολεί από το σπίτι της κατά της εισόδου του παρακείμενου Δημοτικού Σχολείου. Το όπλο τής το είχε χαρίσει ο πατέρα της ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν δικαιολογήθηκε με τη φράση «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες» («I Don't Like Mondays»). Με αφορμή το περιστατικό αυτό οι Boomtown Rats έγραψαν το ομώνυμο τραγούδι τους.

1985: Γεννιέται η Αθηνά Ωνάση, εγγονή και μοναδική κληρονόμος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

18 σχόλια:

  1. Σωτήρης Βασιλόπουλος29 Ιανουαρίου 2011 στις 3:42 μ.μ.

    Ο... φασίστας ο Μεταξάς:

    1. Καθιέρωσε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
    2. Επέβαλε το θεσμό της κοινωνικής περίθαλψης.
    3. Καθιέρωσε το θεσμό της υποχρεωτικής άδειας.
    4. Επέβαλε το 8ωρο.

    Βέβαια, θα μου πείτε (και με το δίκιο σας) έστειλε πολύ κόσμο στην εξορία. Όμως δεν είναι ο ...εφευρέτης της εξορίας. Άλλωστε, κι ο «εθνάρχης» Βενιζέλος έστειλε κόσμο και κοσμάκη στην εξορία και μάλιστα στην μακρινή Κορσική για μεγαλύτερη ασφάλεια.

    Ο Μεταξάς αντιτάχτηκε σθεναρά στην δικτατορία του Πάγκαλου (του παππού του σημερινού γνωστού Πάγκαλου) ο οποίος τον φυλάκισε.

    Και βέβαια, ο ...φασίστας ο Μεταξάς αντιτάχτηκε με το ΟΧΙ στους ομοϊδεάτες του (ως καθεστώς) Ιταλούς λέγοντας το περίφημο ΟΧΙ.

    Ο σημερινός ...πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς (να γελάσω τώρα ή μετά;) θα έλεγε ΟΧΙ; Αν κρίνω απ' τη στάση του στο μνημόνιο και το ΔΝΤ μάλλον όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο φασιστας δικτακτορας Μεταξας ποτε δεν ειπε οχι είπε δηλαδη εχουμε πολεμο (αλορ σε λε γκερ)οσο αφορα 1. Καθιέρωσε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
    2. Επέβαλε το θεσμό της κοινωνικής περίθαλψης.
    3. Καθιέρωσε το θεσμό της υποχρεωτικής άδειας.
    4. Επέβαλε το 8ωρο.
    ηταν αποτελεσμα του αιματος δεκαδων καπνεργατων στην καβαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επισης ποσα μελη του κκε η κυρηξη του πολεμου τα είχε βρει εξοριστα και απεδρασαν για να πανε στα βουνα να πολεμησουν το κατακτητη οσα δεν καταφεραν να αποδρασουν και οχι μονο μελη του κκε αλλα και δημοκρατικος κοσμος το φασιστικο καθεστως του μεταξα και οι απογονοι του ταγμασφαλιτες τους παρεδωσαν επειτα σε φασιστες γερμανους βουλγαρους και ιταλους κατα την περιοδο της τριπλης κατοχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλεος κύριε Διαμαντή με τον Μεταξά!!!

    Αυτόν που κυνήγησε ανηλεώς τους συνδικαλιστές τους απήγαγε για να διαμορφώνει πλειοψηφίες στα συνέδρια της ΓΣΕΕ έκανε κυριολεκτικά όργια σε βάρος των εργαζομένων!

    Που ήταν θαυμαστής του Χίτλερ, πήγε στήθηκε στην ουρά για να δει το είδωλο του ως απλός πολίτης,

    και αναγκάστηκε να κάνει όσα λέτε για να μη συμβούν όσα συμβαίνουν στην Τυνησία και όπου ξυπνάει ο κόσμος και εξεγείρεται...

    Γιατί τότε υπήρχε γνήσιο και σφριγηλό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που δεν είχε Παναγοπουλοπολυζωγόπουλους... πλειοψηφία!

    Αλλά κι ο γιωργάκης κι ο κάθε γιωργάκης πως θα μπορούσε να πει περάστε στο τελεσίγραφο των Ιταλών;;;

    Για αυτό μας χρεοκοπούν... ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μας αρμέξουν χωρίς πόλεμο ώστε να ρισκάρουν τις ζωές των στρατιωτών τους και χωρίς να κρατάει ο λαός όπλα στα χέρια του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμος των 9.28μμ
    Συγνώμη, να μην γράψουμε ότι πέθανε σαν σήμερα; Δεν καταλαβαίνω αυτό το μένος μόλις ακούτε ένα όνομα. Ποιος από εμάς είπε ή έγραψε ότι ο Μεταξάς ήταν δημοκράτης; Το γράφουμε καθαρά, ήταν ο δημιουργός του ολοκληρωτικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Αυτό που έγραψε στο χειρόγραφο που δημοσιεύουμε, σας ενοχλεί; Σας ενοχλεί αυτό που γράφει ή ΑΥΤΟΣ που γράφει; Γιατί αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε κάνετε ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που κατηγορείτε: Κρίνετε κάποιον όχι για αυτό που λέει αλλά για αυτό που είναι. Ακριβώς αυτό έκανε ο Χίτλερ (προς Θεού δεν κάνω κανένα παραλληλισμό, εννοείται): Ο Χίτλερ έλεγε: Όχι τι πιστεύει ο τάδε, αλλά ποιος είναι ο τάδε. Είναι Εβραίος; Στο κρεματόριο. Καλοί κακοί, δημοκράτες ή όχι, μορφωμένοι ή όχι, τεμπέληδες ή προκομμένοι, οδηγούνταν στα κρεματόρια όχι για ό,τι πίστευαν, αλλά για ό,τι ήταν. Ας μην κάνουμε -έστω και σε εκατομμυριοστή σμίκρυνση- αυτό που απεχθανόμαστε, αγαπητέ. Καλό βράδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "δημιουργός του ολοκληρωτικού
    καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936"...Υπάρχει ο σχετικός όρος κ.Αλήθεια και λέγεται πραξικοπηματίας, όχι δημιουργός. Δεν "δημιουργήθηκε" το καθεστώς. Επιβλήθηκε. Δια της βίας, αυθαιρέτως και αντιδημοκρατικώς. Έχουν και οι λέξεις το νόημά τους.

    Όσο για το περίφημο ΟΧΙ στους Ιταλούς, ας διαβάσουμε λίγη ιστορία, δεν κάνει κακό.

    Ενδιαφέρουσα και η συμβολή του στον εργασιακό τομέα. Κρίμα που έχετε γράψει μόνο ένα μέρος της κ.Βασιλόπουλε. Να σημειώσουμε δίπλα σε αυτά πως είχε εφεύρει καινοτόμες προτάσεις ποινών για τους μολυσμένους από το συνδικαλιστικό μικρόβιο -μπροστά στις οποίες ωχριά η σημερινή μέθοδος της απόλυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ κύριε Αλήθεια, βεβαίως και να γράψετε. Δεν είπα τίποτε για όσα γράψατε, είπα για το χειρόγραφο που δημοσιεύσατε!

    Και ο Χίτλερ έγραψε αρκετά υπέρ του Γερμανικού έθνους, αλλά κανείς στη Γερμανία εκτός από τους ναζιστές δεν τα προβάλει!
    Προς θεού μην παρεξηγηθώ… Δεν σας κατηγορώ ούτε για ναζιστή ούτε για μεταξικό…
    Κάνω τον παραλληλισμό για να εξηγήσω την αντίδραση μου!

    Εξάλλου αν έκρινα τους άλλους από αυτό που είναι, δεν θα είχα παρουσία στο μπλογκ σας ή θα είχα άλλη στάση απέναντι σας…

    Με την ευκαιρία να σας ευχηθώ σύντομα και στο εκατομμύριο!

    Ο Χίτλερ για να επανέλθω, εκτός άλλων… ήταν ρατσιστής! Που βλέπετε στο κείμενο μου τέτοια πράγματα… έστω σε σμίκρυνση!

    Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, μπορούσατε να είχατε βάλει στην εικόνα, ένα τμήμα από τα ανορθόγραφα χειρόγραφα ενός αληθινού πατριώτη και ήρωα του στρατηγού Μακρυγιάννη με τον οποίο ξεκινήσατε το θέμα σας!

    Κατά τα λοιπά… συμφωνούμε!

    Καλή σας μέρα και το εννοώ μην παρεξηγηθώ και γι΄ αυτό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ δε γράφουμε τη βιογραφία κανενός, μια αναδρομή κάνουμε στο "σαν σήμερα". Γράψαμε ότι κάποιος πέθανε σαν σήμερα και κάποιοι το έκαναν μέγα θέμα. Τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nai Diamanti alla ekteuikes me toxeirografo. Giati den evales xeirografo tou Makrigianni i esto miafoto tou Tsexof? e? Giati epelexes afto pou evales?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι αιώνιοι διεθνιστούληδες, σταλινοτσολιάδες. Οι χειρότεροι φασίστες που τους αρέσει να αυτοχαρακτηρίζονται δημοκράτες και προοδευτικοί.

    Ελληνικό το φαινόμενο να αποποιείται κάποιος την ιστορία λόγω ιδεολογικής αντίθεσης. Ήμουν 26 χρονών το 84', όταν επισκέφτηκα την πρώην ΕΣΣΔ και θυμάμαι ότι στα μουσεία είχαν μέχρι και τις μπότες των τσάρων. Εδώ βέβαια το 81', το πρώτο που έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν να βγάλει το θυρεό με το στέμμα από το ΑΒΕΡΩΦ για να γλύψει τους διεθνιστούληδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηρέμησε καλέ μου, οι ύβρεις δεν είναι επιχειρήματα!

    Οι δικατατορίες στην Ελλάδα ποτέ δεν είπε κανείς ότι δεν ήταν γεγονότα!

    Αλλά προφανώς είσαι από εκείνους που τους τιμούν σαν γεγονότα για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους...

    Όπως και να το κάνουμε όμως είναι μελανά σημεία στην ιστορία κάθε λαού και ντροπή!

    Βλέπεις η δημοκρατία και σωστά σου επιτρέπει να εξανίστασαι για τους δικτάτορες!

    Οι δικτάτορες όμως ποτέ δεν επέτρεψαν την αντίθετη άποψη... αλλιώς δεν θα ήταν δικτάτορες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κ.Αλήθεια λες πως "γράψαμε ότι κάποιος πέθανε σαν σήμερα και κάποιοι το έκαναν μέγα θέμα". Έχει όμως και η σημειολογία τη βαρύτητά της. Αναφέρεις τον Μεταξά ως "δημιουργό" ενός καθεστώτος (άρα: καμία αναφορά στο πολιτικό πρόσημο του τρόπου με τον οποίο αυτό καθιερώθηκε). Για φωτογραφία επιλέγεις ένα χειρόγραφο του Μεταξά, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την επαίτειο "σαν σήμερα" (δηλ. το θάνατό του), αλλά προφανώς αναφέρεται σε ένα αξιομνημόνευτο για τον βίο αυτού του πολιτκού γεγονός. Είναι άραγε αυτή η στιγμή του που δίνει το στίγμα του δικτάτορα στην πολιτική ιστορία του τόπου; Μετά από δεκαετίες, θέλουμε να τον θυμόμαστε ως "ο ηγέτης που είπε το ΟΧΙ"; Αν ναι, τότε αυτό θα βοηθήσει με το λιθαράκι του το βιασμό της ιστορικής μνήμης.

    Γιατί ας πούμε δεν αναρτήσατε δίπλα στο όνομα του δικτάτορα αυτή τη φωτογραφία ή αυτή ή αυτή; Πιστεύω πως είναι πιο χαρακτηριστικές του...

    Για να κλείσω, κακώς μαθαίνουμε τόσα χρόνια -από το σχολείο κιόλας- πως "είπε λεβέντικα το ΟΧΙ, αλλά ήταν δικτάτορας" -με το δεύτερο σκέλος ως αναγκαστική (ενοχλητική για ορισμένους χουντικοπατριωλάγνους καθγητάδες) υποσημείωση. Αντίθετα, θα'πρεπε να μαθαίνουμε ΠΡΩΤΟΝ πως ήταν ένας μεγάλος δικτάτορας (πουθενα δεν αναφέρεται στην Ιστορία μας η δράση αυτού του πολιτικού, πλην των γεγονότων του '40) και πως το καθεστώς της 4ης Αυγούστου συνιστά μια από τις ζοφερότερες περιόδους της νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας. ΔΕΥΤΕΡΟΝ θα έπρεπε να πληροφορούμαστε για το ΟΧΙ που είπε, αναφορικά πάντα με τους λόγους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το εξέφρασε (δείτε π.χ. το άρθρο που λίνκαρα). Ιδεολογικά, ο Μεταξάς δεν έκρυβε τη συμπάθειά του για το καθεστώς του Μουσολίνι και, πολιτικά μιλώντας, θα επιθυμούσε τη συνεργασία μαζί του (ακόμα και την προσάρτηση), γι'αυτό και αιφνιδιάστηκε από τη βίαιη αξίωση των Ιταλών. Έλα όμως που έπρεπε να στήσει το αγγλικό μαγαζάκι και να κάνει τις χάρες σε άλλη αυλή, από την οποία ήταν απόλυτα εξαρτημένος -μπαίνονας σ'ένα πόλεμο, που σχεδόν είχε προαποφασιστεί. Όλα αυτά αναφέρονται φυσικά στον Μεταξά, και όχι στην ηρωική εθνική αντίσταση -την οποία ούτε ο Μεταξάς έκανε, ούτε καλά-καλά οι τακτικοί του Ζέρβα.

    Στον ανώνυμο που εξεγείρεται για την απομάκρυνση του θυρεού με το στέμμα, έχει δίκαιο. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πόσα μας έχει προσφέρει αυτή η τόσο πατριωτική οικογένεια των βασιλέων και πόσο γενναία στάθηκαν όλοι τους σε διάφορες ιστορικές φάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. O ανώνυμος βασιλόφρων πλην λίαν ευαίσθητος πολίτης όστις παρετήρησεν την ασελγήν αφαίρεσην του θυρεού από το στέμμα εις το θωρηκτόν Αβέρωφ (δάκρυσες καλέ μου;)
    και ταξιδεύει εισέτι εις την κομμουνιστικήν Ρωσσίαν εν έτει 1984, δια να παρατηρήσει εκ του σύνεγγυς τας μπότας του τσάρου(!)(εμύριζον ποδαρίλα;)
    ήτοι επί σοσιαλιστικής διακυβερνήσεως υπό τον πρώην πολιτικό φυγάδα - πρόσφυγα - μετανάστη Ανδρέα Παπανδρέου, που ατυχώς αι κυβερνήσεις του πολιτισμένου κόσμου της Δυτικής Ευρώπης του παρείχαν ανεμποδίστως άσυλο και βήμα για να καταγγέλλει την χώραν του, αντί να τον απελάσουν πάραυτα πίσω εις την πατρίδαν του,
    αλήθεια δεν καταλαβαίνει ότι γίνεται γραφικός;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διαμαντή ζητώ συγνώμη για το μέγεθος, αλλά δεν νομίζω πως γινόταν αλλιώς.
    ΠΗΓΕΣ:
    1. http://el.wikipedia.org/wiki/Ιωάννης Μεταξάς
    «Έτσι στις 13 Απριλίου ο Γεώργιος Β΄ διόρισε τον ίδιο πρωθυπουργό, αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή (*) Ο βουλευτής Ηλείας Βάσος Στεφανόπουλος (**) είπε τότε: «Χρεωκοπήσαμεν ως κοινοβουλευτισμός, εξεπέσαμεν ως συνέλευσις και χάσαμε τον ψυχικόν σύνδεσμο προς τον λαόν. Διότι τι είδους ψυχικός σύνδεσμος είναι δυνατόν να διατηρηθή όταν ο μεν λαός φωνάζει δεν θέλω να με κυβερνήση ο Μεταξάς, ημείς δε αδιαφορούντες του απαντώμεν: Και όμως θα σε κυβερνήση ο Μεταξάς». Ο δρόμος είχε ανοίξει για τον Μεταξά. Και όμως πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου είχαν επισημάνει τον κίνδυνο. Ο Σοφούλης, πρόεδρος της Βουλής, αν και είχε επιφυλάξεις για το διορισμό του Μεταξά, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 30 Απριλίου του 1936 η Βουλή παραχώρησε με ψήφισμα απόλυτη ελευθερία στον Μεταξά. Το ψήφισμα διέκοπτε τις εργασίες της βουλής ως τις 30.9.36 και παρείχε εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική εξουσία να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα για όλα τα θέματα, κάτω από την επίβλεψη μιας 40μελούς επιτροπής, η οποία τελικά δεν λειτούργησε. Επικαλούμενος τον κίνδυνο εσωτερικών ταραχών και την ασταθή διεθνή κατάσταση, στις 4 Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς κατήργησε και τον κοινοβουλευτισμό με τη συγκατάθεση του Γεωργίου Β', ο οποίος διέλυσε τη Βουλή χωρίς να προκηρύξει εκλογές και ανέστειλε πολλά άρθρα του Συντάγματος.

    (*) 240 (άλλου γράφεται 241) υπέρ, 16 κατά και 4 λευκά.
    (**) Πατέρας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας μας Κωστή Στεφανόπουλου.

    2. http://truth.freeforums.org/4-1936-t9549.html
    Το Μάιο 1936 απεργίες με πολλά θύματα ξεσπούν στην Θεσσαλονίκη και νέες απεργίες ακολουθούν στις 4 Ιουλίου του 1936. Λίγες μέρες αργότερα στην Ελλάδα αναμένεται να ξεσπάσει η 248η απεργία εκείνης της χρονιάς. Η ΓΣΕΕ κηρύττει γενική απεργία εναντίον της υποχρεωτικής διαιτησίας ενώ τα φιλεργατικά μέτρα, με το Βασιλικό Διάταγμα για την υποχρεωτική διαιτησία δημοσιεύθηκαν την 21.7, η γενίκευσις του οκταώρου εξηγγέλθη την 28.7, και η απόφασις περί κατωτάτου ορίου ημερομισθίου την 30.7. (***) Την 29 Ιουλίου η πανεργατική συγκέντρωση του «Κεντρικού» ορίζει την απεργία για την 5 Αυγούστου ενώ νέες συμπλοκές ξεσπούν στον Πειραιά, Σέρρες, Λαύριο, όπου γίνεται και η πρώτη δυναμιτιστική απόπειρα με υλικά, που έχουν κλαπεί από τις αποθήκες του στρατού. Η κομμουνιστική απειλή υπήρξε ασφαλώς ένας λόγος σοβαρός αλλά όχι ο αποφασιστικός για την μεταβολή του πολιτεύματος. (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. (συνέχεια) Είναι βέβαιο ότι τα εξωτερικά γεγονότα επηρέασαν καθοριστικά την απόφαση του Γεωργίου Β' και του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά για την επιβολή της 4ης Αυγούστου. Την 4η Αυγούστου 1936 εν όψει των διεθνών εξελίξεων, ο Ιωάννης Μεταξάς, με αφορμή την πανεργατική απεργία της 5ης Αυγούστου, ζητά από τον Βασιλέα Γεώργιο την άρση των Άρθρων του Συντάγματος 5,6,10,11,12,14,20, και 95 (βάσει του Νόμου 4229/1929 που είχε ψηφίσει η Βουλή επί Βενιζέλου). Θεωρεί την λύση αυτή στην οποία οδηγείται αναγκαστικά η χώρα ως την μόνη μπρος στο αδιέξοδο που την είχε οδηγήσει ο κοινοβουλευτισμός.

    (***) Δηλαδή η ΓΣΕΕ ήταν κατά της υποχρεωτικής διαιτησίας, του 8ώρου και του κατωτάτου ημερομισθίου; Τι είδους ΓΣΕΕ ήταν αυτή;
    3. . . . . .Το βασικό είναι ότι για πολλά μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει, αλλά κανένας δεν βρέθηκε να τον κατηγορήσει για κλοπή δημοσίου πλούτου. (Ο Ιωάννης Μεταξάς) Πέθανε ή δολοφονήθηκε φτωχός.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
    Με την ψήφο της Βουλής; Πρωτότυπη «δικτατορία». Ο πολιτικός κόσμος σύμφωνα με τον Βάσο Στεφανόπουλος χρεωκόπησε, εξέπεσε, έχασε τον σύνδεσμό του με το λαό και αυτοκαταργήθηκε. Ο Μεταξάς μας προέκυψε ως «κυβέρνηση γενικής αποδοχής» του πολιτικού κόσμου της εποχής. Σαν να λέμε «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» κλπ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, ο Ηράκλειτος όμως επιμένει: όχι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
    Μήπως και σήμερα βρισκόμαστε σε μια κάπως παρόμοια κατάσταση;
    Μήπως και σήμερα «Ο πολιτικός κόσμος χρεωκόπησε, εξέπεσε, έχασε τον σύνδεσμό του με το λαό»;
    Παρ όλο που η ανάρτηση του Διαμαντή δίνει το έναυσμα, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ.
    Διότι αν είναι έτσι, υπάρχει κάποιος «κοινοβουλευτικός» ώστε η Βουλή με την ψήφο της να του αναθέσει αυτοκαταργούμενη να κάνει αυτά που η ΙΔΙΑ Η ΒΟΥΛΗ δεν θέλει, δεν μπορεί ή δεν τολμά;
    Ή μήπως θα πρέπει να εισάγουμε κάποιον απ την Κίνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι ψάχνεις καλέ μου!

    Εδώ ψήφισε η σημερινή βουλή με σκέτη υπογραφή του Υπουργού Οικονομίας (Παπακωνσταντίνου) να ξεπουλάει ότι θέλει όποτε θέλει χωρίς να ρωτάει κανέναν ούτε την ίδια την βουλή!

    Κοινοβουλευτική δικτατορία έχουμε σε συνδυασμό με την εθελοντική... λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης που φροντίζουν να μαθαίνουμε ότι επιτρέπεται για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη εκεί που θέλουν!

    Σε ότι αφορά τον Μεταξά, αν κοιτάξεις νομίζω τη χτεσινή Καθημερινή, θα δεις ότι έχει άρθρο για τον Γιαρουζέλσκι ότι χαίρει της εκτίμησης των Πολωνών γιατί ζει φτωχός με τη σύνταξη που του δίνει το κράτος χωρίς άλλα περιουσιακή στοιχεία!

    Όμως παραμένει κατηγορούμενος για τις πράξεις του εκείνης της περιόδου!

    Ο Μεταξάς υπήρξε δικτάτορας, φασίστας οπαδός του Χίτλερ και του Μουσολίνι, έκανε αίσχη σε βάρος του Ελληνικού λαού, και τέλος άφησε ανέτοιμη αμυντικά την χώρα στην εισβολή των Ιταλών αρχικά, και των Γερμανών στην συνέχεια…

    Χάρις στον ηρωικό Ελληνικό λαό και το ΚΚΕ κυρίως τότε πράγματι, ανατράπηκε η υπεροπλία των Ιταλών, και εμποδίστηκε η επέλαση των Γερμανών!

    Κατά τα λοιπά από την γέννηση του Ελληνικού κράτους, υπάρχει μια εμφανέστατη Γερμανική πατρωνία να την πω, σε βάρος μας…

    Πότε με τους Βασιλείς, πότε με τους Μεταξάδες, πότε με την κατοχή τους Τσολάκογλου, τους γερμανοτσολιάδες και τα δάνεια, πότε με τους Καραμανλήδες, πότε με τους Μητσοτακαίους, πότε με τους Σημιτατζήδες, τώρα με τους γιωργάκηδες…

    Μην ξεχνάμε ότι είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έκανε κάθαρση μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, και οι συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών ήταν αυτοί που κυριάρχησαν στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου τα χρόνια που ακολούθησαν…

    Ο πατέρας του γνωστού Χριστοφοράκου είχε καταδικαστεί εις θάνατον για συνεργασία με τους Γερμανούς, αλλά ποτέ η ποινή δεν εκτελέστηκε!

    Και ο Χριστοφοράκος στη συνέχεια απέκτησε την Γερμανική υπηκοότητα και σπούδασε εκεί, για να έρθει στη συνέχεια εδώ να μοιράζει μίζες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ποιο ΚΚΕ, ρε φίλε; Πόσοι ήταν τέλος πάντων οι ΚΚΕδες το 1940 που κυρίως και χάρη στη συμβολή τους ανατράπηκε η υπεροπλία των Ιταλών και εμποδίστηκε η επέλαση των Γερμανών; Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε τους αγώνες του Ελληνικού λαού, προβοκάτορες του απηυθυσμένου; Ξεχνάτε ότι μετά την υπογραφή του σύμφωνου Ρίμπεντροπ-Μολότωφ στις 23-8-1939 τα γερμανικά τανκς κινούνταν με σοβιετικό πετρέλαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Όχι" δεν είπε ο Μεταξάς. "Όχι" είπε ο λαός. Κι ας φωνάζουν τα επί ημερών μας ποικιλόμορφα φασιστάκια.
    Από άποψης ιδεολογίας και πολιτικής πρακτικής ο Μεταξάς ήταν εθνικοσοσιαλιστής, καθόλου διαφορετικός από τον Μουσολίνι ή τον Χίτλερ.
    Σαν τον πατέρα Πλεύρη και πλείστους άλλους "κρυφούς" σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή