Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Παρασκηνιακές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές συζητήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα για την αλλαγή των όρων διαχείρισης του ελληνικού χρέους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους χωρίς «hair cut», της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, αλλά και της επιμήκυνσης του Μνημονίου κατά δύο έτη.
«Επιμήκυνση του χρέους σημαίνει αναδιάρθρωση -στη συμφέρουσα μορφή της- και η αναδιάρθρωση είναι στενά συνδεδεμένη με τη διενέργεια εκλογών», παραδέχεται στον «ΤτΚ» υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το στέλεχος αυτό, αφενός, δικαιολογεί απολύτως την τακτική των διαψεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και, αφετέρου, επιβεβαιώνει ότι
η επιμήκυνση του Μνημονίου αποτελεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν έχει συναντήσει άρνηση από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και τη Νέα Υόρκη, και μέχρι σήμερα ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό.
Οι ενέσεις ηθικού στις οποίες προβαίνει ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα για «βέβαιη έξοδο από την κρίση» μεταφράζονται από πολλούς ως προετοιμασία του εσωτερικού του ΠΑΣΟΚ και της κοινής γνώμης για αποφάσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έστειλε μήνυμα «σταματήστε να συζητάτε για αναδιάρθρωση και να αναπαράγετε σενάρια» αλλά δεν διέψευσε εκ νέου τα σχετικά σενάρια, όπως έκανε πριν από λίγες ημέρες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αξιολογείται από στελέχη της αγοράς ως κρίσιμο.
Οι εξελίξεις αυτές δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως ακολουθία γεγονότων. Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν ότι με αφορμή και την ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010 κατά μία μονάδα παραπάνω, το κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης εναντίον της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τα όρια του Μαΐου του 2010 και πλέον δεν είναι διαχειρίσιμο. Επιπλέον, βλέπουν ότι το επίκεντρο της συζήτησης αφορά πλέον στην αδυναμία της Ελλάδας να διαχειριστεί το χρέος της και όχι στο αν υλοποιεί ή όχι τις δεσμεύσεις της έναντι του Μνημονίου.
Ακόμα και ψεύτικες υποσχέσεις περί εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές το 2012 εγκαταλείφθηκαν, αφού δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι επήλθε τέλμα από το οποίο μπορεί να ξεκολλήσει η κυβέρνηση μόνο αν αλλάξει τη συνταγή. Δεν είναι τυχαίες ούτε οι δηλώσεις του Χέρμαν βαν Ρομπέι για τον περισσότερο χρόνο που χρειάζεται η Ελλάδα, ούτε του εκπροσώπου του ΔΝΤ που είπε ότι τον Μάιο θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί το χρέος της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόβος των Ευρωπαίων για ντόμινο αφορούν κυρίως το ενδεχόμενο «hair cut» του δημόσιου χρέους, που, ανεξαρτήτως ποσοστού, θα προκαλέσει ζημιά σε τραπεζοπιστωτικό σύστημα και ασφαλιστικά ταμεία και κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αυτός ο φόβος φαίνεται ότι διασκεδάζεται, εάν προχωρήσει η λύση της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους για πολύ περισσότερο από δέκα έτη (πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση γίνεται για τριάντα έτη!) και συνδυαστεί με μείωση του επιτοκίου, αλλά και επιμήκυνση του Μνημονίου, τότε ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο γιατί απομονώνουν το ελληνικό πρόβλημα και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ντόμινο σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και ενδεχομένως η Ισπανία.
Η Αθήνα, γιατί ναι μεν αναγκάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους αλλά με όρους που δεν είναι καταστροφικοί και μπορούν να παρουσιαστούν στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και την αγορά, ως ευνοϊκοί, σε σχέση με τα μέχρι σήμερα σενάρια.
Το πρόβλημα από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ότι η εξέλιξη αυτή δίδεται από την Τρόικα μόνο ως πακέτο με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015, που περιλαμβάνει -αυτό κυρίως ενδιαφέρει τις αγορές- την εκποίηση των φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προς την Τρόικα ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα θα προχωρήσει όπως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κοινωνικούς κραδασμούς και να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα.
Επί της ουσίας, τα όσα θα πουν τα στελέχη της Τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα σε σχέση με την πέμπτη δόση θα αποτελέσουν και το σήμα (θετικό ή αρνητικό) για την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων και τις τελικές ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου