Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σαν σήμερα

1453: Ο Μωάμεθ Β' προτείνει στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη με ανταλλάγματα, αλλά ο αυτοκράτορας αρνείται.
1618: Αρχίζει ο 30ετής πόλεμος, όταν οι προτεστάντες ηγέτες πετούν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός έχει καταγραφεί στην ιστορία ως «Η εκπαραθύρωση της Πράγας».
1878: Η Κύπρος προσαρτάται στην Αγγλία, έπειτα από μυστική συμφωνία με
την Τουρκία.
1973: Αποτυχημένο κίνημα στο πολεμικό ναυτικό, με στόχο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου. Μαζικές συλλήψεις αξιωματικών του ναυτικού και του ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, που υφίσταται απάνθρωπα βασανιστήρια.
1976: Ο ΠΑΟΚ νικά εκτός έδρας τον Εθνικό με 4-0 και κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.
1994: Στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, ο Χρυσός Φοίνικα απονέμεται στην ταινία «Pulp Fiction», του Κουέντιν Ταραντίνο.
  • Γεννησεις
1906: Ερρίκος Ίψεν, νορβηγός θεατρικός συγγραφέας. [θαν. 20/3/1828]
1934: Δρ. Ρόμπερτ Μουγκ, αμερικανός μηχανικός, δημιουργός μεταξύ άλλων και του σινθεσάιζερ. [θαν. 21/82005]
1943: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια. [θαν. 16/8/2005]
  • Θανατοι
1498: Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, ιταλός ιερωμένος, πολέμιος της Αναγέννησης και δικτάτορας της Φλωρεντίας. Εκτελέστηκε με διαταγή του Πάπα Αλέξανδρου VI. [γεν. 21/9/1452]
1934: Μπόνι (Πάρκερ) [γεν. 1/10/1910] και Κλάιντ (Μπάροου) [γεν. 24/3/1909], διάσημο ζευγάρι παρανόμων. Σκοτώθηκαν σε μπλόκο της αστυνομίας στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.
1960: Ζορζ Κλοντ, γάλλος χημικός, που ανακάλυψε τον φωτισμό neon. [γεν. 24/9/1870]

1 σχόλιο:

  1. 1453. Μία εκδοχή λέει πως ο Δραγάσης απάντησε τότε στο Σουλτάνο: «Έχε τά αφ' ημών αρπαγέντα αδίκως φρούρια καί γήν, ως δίκαια, όρισε τόν πληρωτέον σοι ετήσιον φόρον ανάλογον πρός τούς πόρους ημών καί άπελθε εν ειρήνη.»
    Τότε ο Σουλτάνος τούδωσε ένα χαρτί πούλεγε πάνω-πάνω «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» και ο Δραγάσης για να σώσει το θρόνο του το υπόγραψε χωρίς να το διαβάσει.
    Μετά κατάλαβε ότι ο «πληρωτέος σοι ετήσιος φόρος» δεν ήταν «ανάλογος πρός τούς πόρους ημών» και τόπαιξε παληκάρι.
    Έστειλε ένα νέο γραμμα που έγραφε: «Τό τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ' άλλου των κατοικούντων ενταύθα, κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν μή φειδόμενοι της ζωής ημών», μπήκε σε ένα καράβι και, επειδή ο παππούς του είχε καλές σχέσεις με την εκεί βασίλισσα από παλιά, πήγε στην Ισπανία.
    Έτσι λοιπόν “Η πόλις εάλω”. Αργότερα ένας απόγονος του Δραγάση μπαρκάρισε με τον Κολόμβο για τις Ινδίες αλλά βγήκαν στην Αμερική. Εκεί παντρεύτηκε μια Ινδιάνα και έκανε πολλά παιδιά. Ένας από τους απογόνους του μάλιστα με το ινδιάνικο όνομα «Φαλακρός γύπας» λένε πως έγινε βασιλιάς σε μια πόλη που είχε ζήσει κάποιος Αριστοφάνης, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εκτός που είχε συλληφθεί για αφισσορύπανση, επειδή έγραφε στους τοίχους «Ένα γέλιο θα σας θάψει».
    "Η πόλις εάλω!. Αλίμονον, όμως εάν την αφήσωμεν να αλωθεί εντός μας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή