Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τι σχεδιάζει τώρα ο Παπανδρέου

Τρεις τουλάχιστον εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ει δυνατόν κοινής αποδοχής και από το χώρο της συντηρητικής παράταξης, σχεδιάζει να συμπεριλάβει στον επικείμενο ανασχηματισμό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιμένει στη συναίνεση της αντιπολίτευσης και δεν αποκλείει νέα κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά ή και νέα
σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση των αρχηγών δήλωσε ότι στο πλαίσιο της συναίνεσης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση πρόσωπα που θα του υποδείξουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, πάντα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε ακόμα και υπέρ της συγκυβέρνησης των δυο κομμάτων, εφόσον συμφωνήσουν στην κατεύθυνση, με αναπληρωτή πρωθυπουργό τον Πρόεδρο της ΝΔ!

Γνωρίζοντας, βεβαίως, ότι όλα τα παραπάνω είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθούν υπό ομαλές συνθήκες, στόχος του είναι η χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στη νέα κυβέρνηση, που θα διευρύνουν την πολιτική της βάση.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το real.gr119 -που δημοσίευσε το Σάββατο τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, αναφέροντας και συγκεκριμένα ονόματα- οι τρεις θέσεις που προορίζει ο πρωθυπουργός για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τα έσοδα και την επιχειρηματικότητα. Εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα θα χρησιμοποιηθούν και για χαμηλότερες θέσεις, ιδίως αν κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν ώστε να μειωθεί η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ.

Μεταξύ των προσώπων που συζητούνται -και πέραν του κ. Λουκά Παπαδήμου, στον οποίο είχε γίνει πρόταση και την προηγούμενη φορά- είναι πρόσωπα από τον τραπεζικό χώρο (οι κ.κ. Ράπανος, Ταμβακάκης, Πανταλάκης, Καραμούζης, Χαρδούβελης), ο ισχυρός άνδρας του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Θεοδωρόπουλος της «Τσιπίτα» και άλλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν πρόσωπα τόσο από το χώρο της ΝΔ (κυρίως), όσο και από το χώρο της Αριστεράς, ωστόσο όλα εξαρτώνται από το κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η κίνηση για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, πάντως, συνδέεται και με τους γενικότερους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, που στοχεύει μέσω του ανασχηματισμού τόσο στην υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ -αφού στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος νιώθει πλέον μεγάλη αμφισβήτηση, ενώ κορυφαία στελέχη ξεδιπλώνουν διαφορετικούς σχεδιασμούς με στόχο την «επόμενη ημέρα»- όσο και στην πλαγιοκόπηση του κ. Αντώνη Σαμαρά εντός της ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχουν φτάσει πληροφορίες που εμφανίζουν σημαντικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατεθειμένα να αντιδράσουν στην σκληρή αντισυναινετική γραμμή που ακολουθεί ο αρχηγός του κόμματός τους.

Οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, πέραν του προβληματισμού που προκαλούν στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, συζητούνται ιδιαιτέρως και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου έχει ξεσπάσει στο παρασκήνιο η μάχη για την επόμενη μέρα, αφού κορυφαία στελέχη επιθυμούν η μάχη της διαδοχής να δοθεί -όποτε προκύψει- στο σημερινό κομματικό περιβάλλον.

Ανησυχία

Εν τω μεταξύ, έντονη ανησυχία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών αύριο. Οι βουλευτές, παρά το κλίμα συναίνεσης που έχει επιτευχθεί, φαίνεται να αναμένουν με επιθετικές βλέψεις τον «τσάρο» της οικονομίας, ενώ τυχόν κακό κλίμα στο ΚΤΕ θα επιτρέψει για μια ακόμη φορά στην αντιπολίτευση να καλέσει τον πρωθυπουργό «να τα βρει πρώτα στο κόμμα του και μετά να ζητά συναίνεση από τους άλλους».

Αναβολή

Αναβλήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να συνεδριάσει το απόγευμα, υπό τον πρωθυπουργό και την παρουσία κορυφαίων υπουργών, με πρώτο-πρώτο τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου