Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Τρόικα: Θα "ματώσετε" για να πάρετε τις δόσεις...

Έτοιμη να παραβλέψει τις αστοχίες και τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης φέρεται να εμφανίζεται η Τρόικα, εφόσον εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις και -ει δυνατόν- ευρύτερη συναίνεση για πιο σκληρά μέτρα λιτότητας,  ώστε να «ανάψει το πράσινο φως» για τη χορήγηση της πέμπτης δόσεως του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Οι επικεφαλής των ελεγκτών που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ξεκινούν έναν από τους πιο
κρίσιμους γύρους διαπραγματεύσεως, από καταβολής Μνημονίου.
Με την κυβέρνηση να εμφανίζει εικόνα διάλυσης, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου, αλλά και με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να έχει διευρυνθεί σχεδόν μισό δισεκατομμύριο τον Απρίλιο και συνολικά να φτάνει και τα 2 δισ. ευρώ, οι ελεγκτές δεν θα έχουν και πολλά να πουν στον κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παρά μόνο να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση έως 6 δισ. ευρώ από φέτος.
Σε  πρώτο πλάνο περνά το «παζάρι» για  το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο λιτότητας, που ουσιαστικά θα «κλειδώσει» κατά την σημερινή συνάντηση που θα έχουν με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής φαίνεται πως έχει αγγίξει τα όριά του και, όπως όλα δείχνουν, πλέον θα απαιτηθούν νέες προσαρμογές και "χειρουργικές" επεμβάσεις, κατ’ εντολήν της Τρόικα.
Οι απεσταλμένοι των δανειστών φέρονται πρόθυμοι να παρακάμψουν τις γκρίνιες και τις επικρίσεις για την χαλάρωση και την πτώση της απόδοσης της κυβέρνησης, εφόσον πετύχουν να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα λιτότητας.
Οι όποιες διασφαλίσεις που θα ζητήσει από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να επαρκούν αφού, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από τον προηγούμενο έλεγχο, τα νούμερα καρκινοβατούν και οι μεταρρυθμίσεις έχουν κολλήσει στο επίπεδο των εξαγγελιών.
Με τα δεδομένα αυτά, η πέμπτη δόση φαίνεται πως θα δοθεί, αλλά σε διαπραγμάτευση μπαίνει πλέον η έκτη δόση των δανείων, μαζί με τους όρους για την διαφαινόμενη αίτηση της Ελλάδος για χορήγηση και νέου δανείου, για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2012-2013.

2 σχόλια: