Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ενδιαφέρον συνέδριο...


Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ σας προσκαλεί στο συνέδριο με θέμα:
"Δίκαιη χρέωση δημοτικών τελών καθαριότητας"
Συνέδριο για την εφαρμογή συστημάτων "Πληρώνω Όσο Πετάω" στην Ελλάδα που διοργανώνεται
Την Τρίτη 31 Μαΐου 2011, ώρα 10.00 – 16.15
Αμφιθέατρο 984 Ραδιοσταθμού Δήμου Αθηναίων, Τεχνόπολη
Στο πλαίσιο του
προγράμματος LIFE 07 ENV/GR000271   
Σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
                        Χορηγός επικοινωνίας: ΑΘΗΝΑ 984

 Πρόγραμμα LIFE07/ENV/GR/000271
The development of Pay As You Through systems in Hellas, Estonia and Cyprus (HEC - PAYT)
Η διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων απαιτεί μια σειρά από διαδικασίες. Η αυτοδιοίκηση φρόντιζε μέχρι τώρα για την τοποθέτηση και συντήρηση των κάδων απορριμμάτων, τη συλλογή των απορριμμάτων με ειδικά οχήματα και τη μεταφορά τους σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή/και απόθεσης (π.χ. Κέντρα Ανακύκλωσης ή ΧΥΤΑ).
Οι συνεχώς, όμως, αυξανόμενες ποσότητες αποβλήτων συνεπάγονται και αυξημένο κόστος διαχείρισής τους. Το κόστος αυτό το επωμίζεται, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αρχικά η τοπική αρχή και τελικά το νοικοκυριό ή η επιχείρηση που παράγει τα απόβλητα.
Τα συστήματα «Πληρώνω Όσο Πετάω» (ΠΟΠ) προτείνουν μια διαφορετική μέθοδο, βασισμένη στην αρχή αυτή αλλά και την αρχή της ανταποδοτικότητας. Ο κάθε ένας από εμάς δηλαδή, πληρώνει ανάλογα με τα απόβλητα που παράγει και όχι με βάση κριτήρια τα οποία δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή αποβλήτων.
Με το Πρόγραμμα LIFE07/ENV/GR/000271 HEC-PAYT, με τίτλο «Η Aνάπτυξη Συστήματος Πληρώνω Όσο Πετάω στην Ελλάδα, Εσθονία και Κύπρο» επιχειρήθηκε η διερεύνηση και πιλοτική εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, με τη συνεργασία της Εσθονίας και της Κύπρου εξετάστηκε η δυνατότητα εφαρμογής του ΠΟΠ και υπό διαφορετικές συνθήκες. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν τριάντα μήνες και υλοποιήθηκε από έξι φορείς από τέσσερα κράτη – μέλη της Ε.Ε. με κύριο ανάδοχο το Δήμο Ελευσίνας147 και εταίρους την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης148 (Ελλάδα) , το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης149 (Ελλάδα), το Ινστιτούτο Διαχείρισης Απορριμμάτων και Απορρύπανσης Εδαφών (ΙΑΑ) του Πολυτεχνείου της Δρέσδης150 (Γερμανία), την εταιρεία Technomart Engineering & Project Consultants Ltd151 (Κύπρος) και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ταλίν152 (Εσθονία).
Ο κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων και η αποφυγή των εμποδίων για την εφαρμογή συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ) στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Εσθονία. Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος συνοψίζονταν στα παρακάτω:
·       Η μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.
·       Η δημιουργία και εφαρμογή, σε μεγάλη κλίμακα, προγραμμάτων ανακύκλωσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα διάφορα ρεύματα υλικών και προϊόντων.
·       Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανακύκλωσης, ιδίως όσον αφορά ρεύματα υλικών όπως οι συσκευασίες, τα ΑΗΗΕ, οι μπαταρίες και τα βιολογικά απόβλητα.
·       Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ΠΟΠ στο Δήμο της Ελευσίνας
·       Η εξέταση και επαναπροσδιορισμός του μηχανισμού τιμολόγησης σε σχέση με τα κόστη διαχείρισης.
·       O καθορισμός του καταλληλότερου συστήματος ΠΟΠ για την Εσθονία και την Κύπρο.
·       Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων για την εφαρμογή των συστημάτων ΠΟΠ καθώς και η μετάδοση των εμπειριών και γνώσεων που προέκυψαν μέσα από το πρόγραμμα σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να επωφεληθούν κι αυτοί.
·       Η σωστή και πλήρης ενημέρωση του κοινού.
·       Η έμμεση υποστήριξη και ανάπτυξη των προγραμμάτων ανακύκλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου