Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Παιχνιδάκια: Επιμένει στο σενάριο αναδιάρθρωσης η Wall Street Journal

Σειρά δημοσιευμάτων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φιλοξενεί σήμερα, Δευτέρα, η Wall Street Journal. Σε άρθρο με τίτλο «Οι επενδυτές αμφισβητούν την Ορθοδοξία στο ελληνικό χρέος» ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ρίτσαρντ Μπάρλευ υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τις αποδόσεως των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας την προσεχή διετία ανέρχεται στο
46%.
Εστιάζοντας στην ανάγκη για εξόφληση ομολόγων ύψους 26,7 δισ. ευρώ το 2012 ο αρθρογράφος αναφέρεται στο δίλημμα αν θα πρέπει να επεκταθεί η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους ή αν θα πρέπει να υπάρξει νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από τη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Μπάρλευ «ο χρόνος για τη λήψη απόφασης για τον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας το 2012 τρέχει. Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει πως οι επενδυτές δεν περιμένουν να μάθουν τι συμβαίνει. Όμως, λόγω των φόβων επέκτασης της κρίσης εάν το χρέος παραταθεί ή αναδιαρθρωθεί, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μπορεί απλά να αποφασίσουν να χορηγήσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα».
Σε άλλο δημοσίευμα οι Αλεσάντρο Πασσέτι και Ρόμπερτ Άρμσττονγκ χαρακτηρίζου την Ελλάδα ως σαθρή εταιρεία (Broken Company). Σύμφωνα με τους ιδίους οι εταιρείες μπορεί να έχουν δύο ειδών προβλήματα χρέους. Εκείνα που μπορούν να επιλυθούν με την αύξηση των εσόδων και περικοπές δαπανών και εκείνα που μόνο μια αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να επανορθώσει. Κατατάσσουν δε την Ελλάδα στη δεύτερη αυτή κατηγορία.
«Το να πούμε ότι η Ελλάδα ΑΕ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση είναι μια συγκρατημένη αποτύπωση. Πρέπει να παράξει αρκετό φρέσκο χρήμα για να πληρώσει τις κύριες υποχρεώσεις επί του χρέους της. Για να γίνει αυτό σε μια περίοδο 50 ετών θα απαιτηθεί η δημιουργία καθαρού δημοσιονομικού πλεονάσματος 6 δις ευρώ ετησίως σε ετήσια βάση, το οποίο θα διοχετευθεί εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους», τονίζουν μεταξύ άλλων οι αρθρογράφοι.
Μάλιστα επιχειρηματολογούν τονίζοντας πως ακόμη και εάν στεφθεί με πλήρη επιτυχία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στα τέλη του 2015 ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα είναι στο 130%. «Το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει επομένως ένα πρόβλημα μέχρι να αναδιαρθρωθεί», καταλήγουν οι αρθρογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου