Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ένα εκατομμύριο πιστοί για την οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β!

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο πιστών καθολικών, ηγέτες κρατών και διεθνείς αντιπροσωπείες, παρακολούθησαν χθες στις 11:00 το πρωί την τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιώαννη Παύλου Β΄, το προτελευταίο βήμα πριν την πλήρη αγιοποίηση του, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.
Ο πάπας Βενέδικτος , ο οποίος χοροστάτησε της τελετής ανακήρυξε τον εκλιπόντα πάπα όσιο λέγοντας πως από εδώ και στο εξής η μνήμη του θα τιμάται στις 22 Οκτωβρίου την ημέρα δηλαδή που
χειροτονήθηκε πάπας το 1978.
Το πλήθος στο άκουσμα αυτών των λέξεων και στη εμφάνιση μιας τεράστιας φωτογραφίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ να χαμογελά, άρχισε να ζητωκραυγάζει και να χειροκροτεί, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξέσπασαν σε κλάματα.
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρευρέθησαν εκεί καθώς και 22 ηγέτες κρατών, 87 διεθνείς αντιπροσωπείες και πλήθος επισήμων.
Ενδεικτικά στο Βατικανό βρέθηκαν ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, οι βασιλείς του Βελγίου Αλβέρτος Β΄ και Πάολα, ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.
Στην  τελετή παρέστησαν και μέλη της εβραϊκής κοινότητας, καθώς και αξιωματούχοι από το Ισραήλ, ως έκφραση της εκτίμησής τους για τις προσπάθειες του εκλιπόντα πάπα να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο θρησκειών.
Επίσης, στο Βατικανό έφτασε και ο καθολικός πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τον Μουγκάμπε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του απαγορεύει να ταξιδεύει σε χώρες-μέλη της, όμως το Βατικανό είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και δεν μετέχει στην Ε.Ε.ακόμη και αν χρησιμοποιεί νομίσματα του ευρώ με την κεφαλή του πάπα χαραγμένη επάνω σε αυτά.
Ερωτηθείς για την παρουσία του Μουγκάμπε στο Βατικανό, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι, σημείωσε ότι "η Ζιμπάμπουε είναι ένα κράτος με το οποίο η Αγία Έδρα διατηρεί διπλωματικές σχέσεις" και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει κάτι για να κρύψουμε" όσον αφορά την παρουσία του Μουγκάμπε εκεί, μαζί με πολλούς άλλους ηγέτες απ' όλο τον κόσμο.
Στη χθεσινή τελετή παρευρέθηκε και η Γαλλίδα μοναχή, η θεραπεία της οποίας θεωρήθηκε από το Βατικανό ως το θαύμα που χρειαζόταν για να προχωρήσει στην οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου. Πρόκειται για την αδελφή Μαρί Σιμόν Πιερ, η οποία έπασχε από Πάρκινσον αλλά θεραπεύτηκε τον Ιούνιο του 2005, σύμφωνα με την εκκλησία κατόπιν θαυματουργής παρέμβασης του πρώην πάπα, ο οποίος είχε πεθάνει στις 2 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Ο Ιωάννης Παύλος έπασχε και αυτός από την ίδια ασθένεια.
Σε διάφορα σημεία της Ιταλικής πρωτεύουσας και στο Βατικανό είχαν στηθεί γιγαντοοθόνες προκειμένου να αναμεταδώσουν την τελετή.
Την Παρασκευή ανοίχθηκε ο τύμβος του πάπα, ο οποίος εκδήμησε το 2005, προκειμένου να μεταφερθεί το φέρετρό του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου όπου και τέθηκε σε προσκύνημα. Οι επίσημοι εορτασμοί ξεκίνησαν προχθές το βράδυ στη Ρώμη με την τέλεση αγρυπνίας στο Σίρκους Μάξιμους, το ρωμαϊκό αρματοδρόμιο.
Τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ρώμη ήταν πολύ αυστηρά, απαγορευόταν η πρόσβαση στα αυτοκίνητα, σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό, ενώ ίσχυε και απαγόρευση πτήσεων σε όλο τον εναέριο χώρο της Ρώμης.

1 σχόλιο: