Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ευρωπαϊκή περιοδεία Σαμαρά με το μυαλό στις εξελίξεις στην Αθήνα

Στη σκιά των συνεχώς αυξανόμενων αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινά από το Παρίσι τον ευρωμαραθώνιο που θα καταλήξει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα τέλη Ιουνίου, αφού πρώτα θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κρίνει τις αντοχές και
της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις αποσκευές του ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, μεταφέρει και τον προβληματισμό που υπάρχει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα από τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» που πλέον, όπως εκτιμούν στη Λ. Συγγρού, αποκτούν μία δυναμική που ουδείς μπορεί να ανακόψει ή να εξηγήσει με πολιτικούς ή κομματικούς όρους. Όπως αναμένεται, ο κ. Σαμαράς θα θέσει το θέμα στους συνομιλητές του σε μία προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με όρους που δεν θα είναι τόσο σκληροί για την Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει αύριο στη Γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν με τον οποίο θα συζητήσει και το μεταναστευτικό.

Η συνάντηση στο Παρίσι αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Γαλλία, όπως δείχνουν οι έως τώρα ενδείξεις, θα «στείλει» την Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί να ενημερώσει για τη δική του οικονομική πρόταση τον κ. Φιγιόν, ο οποίος είχε πολύ νωρίς εκφράσει τις διαφωνίες του για τον τρόπο και κυρίως για την καθυστέρηση, με την οποία κινήθηκε η Ευρώπη απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Το σημαντικότερο crash test για τον κ. Σαμαρά θα είναι στις Βρυξέλλες. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Β. Μαρτένς αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ ο οποίος πρόσφατα αποκάλυψε πως στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και το ενδεχόμενο της υποθήκευσης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, προκειμένου να δοθεί ο νέος δανεισμός στην Ελλάδα.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να εξηγήσει τους συνομιλητές του -και στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο- τη φιλοσοφία της πρότασης του κόμματός του, την οποία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Αυτό είναι και το μεγάλο «αγκάθι» για τον πρόεδρο της ΝΔ, αφού και ο ίδιος έχει αναγνωρίσει πως οι δανειστές μας έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί τώρα ο βασικός πυρήνας από το Ζάππειο ΙΙ που είναι η μείωση των φόρων.

Η διελκυστίνδα ανάμεσα στις δυο πλευρές αφορά και το θέμα της συναίνεσης, για το οποίο ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει πως δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσει με μία πολιτική, την οποία ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης πιστεύουν.

Η συλλογικότητα της ευρωζώνης και ο κίνδυνος του ντόμινο αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πως οι σκληροί όροι που επιβάλλονται από τους ισχυρούς μπορεί να οδηγήσουν σε μία Ευρώπη που θα χωρίζεται σε «δανειστές και οφειλέτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου