Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Δέκα με τόνο βάζουν οι Έλληνες στους αγανακτισμένους

Με πολύ θετική "ματιά" βλέπουν το κίνημα των Αγανακτισμένων οι Έλληνες πολίτες, αξιολογώντας θετικά την προσπάθεια τους, ενώ η πλειονότητα πιστεύει ότι -με επιμονή- μπορούν να επηρρεάσουν τα πολιτικά δρώμενα, σύμφωνα με έρευνα ελληνικής επιστημονικής ομάδας. Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή και προέδρου του
Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επαμεινώνδα Πανά.

Σύμφωνα με την έρευνα, 67,9% των Ελλήνων δηλώνουν την ηθική τους συμπαράσταση προς το κίνημα των Αγανακτισμένων.

Ταυτόχρονα, οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων έχει την ηθική συμπαράσταση μεγάλης μερίδας των συμπολιτών τους.

Οι ερωτηθέντες από 30 έως 44 χρόνων, είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν περισσότερο ότι ο κόσμος είναι με το μέρος των "Αγανακτισμένων", ενώ όσο χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν οι ερωτηθέντες, τόσο πιθανότερο είναι εκείνοι να μην πιστεύουν ότι οι "Αγανακτισμένοι" έχουν την ηθική συμπαράσταση της πλειοψηφίας.

Με "άριστα" βαθμολογούν οι περισσότεροι από τους μισούς ανέργους στο κίνημα των Αγανακτισμένων ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες, στην πλειονότητά τους αξιολογούν θετικά το κίνημα (69,8%).

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 66,3%) συμφωνούν με τις ενέργειες των "Αγανακτισμένων", ενώ 8 στους 10 πιστεύουν ότι το κίνημα δείχνει τη δυσφορία μεγάλου ποσοστού πολιτών απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Περπίου τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (71,8%) πιστεύουν ότι οι Αγανακτισμένοι είναι πιθανό να επηρεάσουν την κυβέρνηση ή κάποιους πολιτικούς, έτσι ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους, ενώ 6 στους 10 δεν πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι ικανό, με τη σημερινή του μορφή, να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.

Το ίδιο ποσοστό δηλώνει απαισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 10 έως τις 17 Ιουνίου σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Κατά τη διάρκειά της συμπληρώθηκαν 2.131 ερωτηματολόγια, από άτομα ηλικιών άνω των 18 ετών.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πανάς τονίζει ότι η δειγματοληπτική αυτή έρευνα επιχειρεί να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, που αναφέρονται στις αντιλήψεις των πολιτών ως προς το κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Ο κυριότερος στόχος της μελέτης, επισημαίνει, είναι "η ανάδειξη αντικειμενικών συμπερασμάτων, μετά την ανάλυση των απαντήσεων των ερωτηματολογίων, που θα αναδείξουν τη δυναμική που μπορεί να υποκρύπτει το κίνημα των Αγανακτισμένων της Ελλάδας".

Η μελέτη αυτή εντοπίζει εμμέσως τα αίτια της οικονομικής κρίσης, που προηγήθηκε και δεν αξιολογήθηκε, καθώς και το χάσμα μεταξύ των γενεών.

"Ακόμα κι αν εκφυλιστεί το κίνημα των Αγανακτισμένων πολιτών, ένα θα είναι το μάθημα, που εκείνοι μας έδωσαν: τα δικά μας λάθη και οι δικές μας παραλείψεις κατέστρεψαν την ποιότητα του δημόσιου βίου μας. Όσο για τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, η κίνηση αυτή ανέδειξε τα προνόμια, που εκείνοι απολαμβάνουν" δηλώνει ο κ. Πανάς.

πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου