Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Δήμος: Να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ

Τη νομική οδό επιλέγει ο Δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας προκειμένου να προστατεύσει τους δημότες από τον κίνδυνο δικοπής του ρεύματος, σε περίπτωση που δεν πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Η σχετική
ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής: 


Όσον αφορά τις εισηγήσεις των όσων διάφοροι φορείς όπως Ο.Τ.Α., Σύλλογοι Καταναλωτών, Σύλλογοι Ιδιοκτητών Ακινήτων ή Ενοικιαστών, προτείνουν στους καταναλωτές να καταθέτουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εισηγήθηκε και απηύθυνε σχετική εισήγηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ΝΑ ΜΗΝ δέχεται πληρωμές για λογαριασμό  της ΔΕΗ χωρίς το ειδικό τέλος στα ακίνητα.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ένας από τους τρόπους αποφυγής της πληρωμής του τέλους που έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ταυτόχρονα να  διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ήταν η κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της αξίας του λογαριασμού ρεύματος, χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων.

Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την αποστολή λογαριασμών με το τέλος ακινήτων, το οποίο για το 2011 θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Στους λογαριασμούς περιλαμβάνεται μήνυμα που αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ν. 4021/2011 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος. Η αποστολή των φουσκωμένων λογαριασμών με το χαράτσι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς οι πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν.
Ως σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι σύμφωνα  με την ομόφωνη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΝΣΚ(435/18-10-2011), οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών διαφορών ενώ το τέλος ακινήτων «ανεξαρτήτως του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η είσπραξή του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δημόσιο έσοδο, ώστε η οποιαδήποτε διαφορά ως προς την οφειλή και την καταβολή του να αποτελεί φορολογική-διοικητική διαφορά».

 Όταν είναι προδήλως φανερό ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της δημόσιας παρακατάθεσης ή ότι αυτή, ως μέσο εξόφλησης, αντίκειται σε διατάξεις νόμου, τότε το ΤΠΔ όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και οφείλει να αρνηθεί την αποδοχή της», προσθέτει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αναφέρεται ακόμα ότι το κρίσιμο ζήτημα, δηλαδή το κατά πόσον η οφειλή είναι νόμιμη, θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, η Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, κα Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη, πήρε την πρωτοβουλία, αντί ο Δήμος να συλλέγει έγγραφα και να υποδεικνύει λαθεμένες νομικές επιλογές, βάζοντας σε κίνδυνο και περιπέτειες τους πολίτες του Δήμου μας, προτίθεται να συνεννοηθεί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος έχει καταθέσει ήδη προσφυγή εναντίον της επιβολής Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, προκειμένου να παρέμβει υπέρ της προσφυγής αυτής στη δικάσιμο που έχει οριστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Δημαρχίνα, σωστή ΚΙΝΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣ και όχι εντυπωσιασμού.

    Όσο για τον κ. Τομπούλογλου που είπε πως το ΤΠΔ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, τι να πω;

    Ότι είναι άσχετος, είναι γνωστό, το χειρότερο όμως είναι πως παραπληροφορεί τον κόσμο με κίνδυνο να έχει μπλεξίματα.
    Με λόγους "φωτοβολίδες" προσπαθεί να εντυπωσιάσει και να κερδίσει την εύνοια του κόσμου. Οι δημότες όμως δεν είναι πρόβατα και έχουν καταλάβει ότι ο κ.Τομπούλογλου είναι μόνο "φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες".

    Γι αυτό, το μόνο που του αξίζει είναι η περιφρόνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επιτελους στην επικαιροτητα5 Νοεμβρίου 2011 στις 2:00 μ.μ.

    Και καθαρισαμε.
    Τρεξατε τωρα ο καθε ενας μονος σας στον δικηγορικο συλλογο.
    αντιστασιακη. Δημαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτελους κοψτε το δουλεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το άκρον άωτον της βαρεμάρας και της πάσας...
    "...αντί ο Δήμος να συλλέγει έγγραφα και να υποδεικνύει λαθεμένες νομικές επιλογές, βάζοντας σε κίνδυνο και περιπέτειες τους πολίτες του Δήμου μας, προτίθεται να συνεννοηθεί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών..."

    Γιατί κυρία μου να υποδεικνύετε λαθεμένες νομικές επιλογές με 5-6 δικηγόρους του δήμου (υπαλλήλους, συμβούλους και συνεργάτες)!
    Γιατί δεν μπορείτε ούτε έγγραφα να συλλέξετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΚΙΝΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣ
    ΑΡΕ ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΙΣΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή