Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ο Θανάσης Μάλλιος για τον Προϋπολογισμό του Δήμου


Ο επικεφαλής της "Δύναμη Πολιτών" έκανε την ακόλουθη δήλωση: Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της οικονομικής επιτροπής βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προϋπολογισμό του έτους 2012 «ισοσκελισμένο και ειλικρινή». Και αυτό, με τον τρόπο που το παρουσιάζει, το θεωρεί επίτευγμα (η Δήμαρχος μάλιστα δήλωσε πως αισθάνεται υπερήφανη!) και μας καλεί να τον υπερψηφίσουμε επειδή ακριβώς είναι «ισοσκελισμένος και ειλικρινής».
Το τι περιλαμβάνει ή δεν περιλαμβάνει αυτός ο προϋπολογισμός πρέπει κατ’ αυτούς να μας αφήσει αδιάφορους. Το ότι είναι ένας προϋπολογισμός με δραστική μείωση της υποχρεωτικής επιχορήγησης από την κεντρική έξουσία, το ότι είναι ένας
προϋπολογισμός φάντασμα, κοινωνικά ανάλγητος, χωρίς ίχνος΄αναπτυξιακής αντίληψης, με τραγικά μειωμένη ακόμα και την απλή συντήρηση (σχολικά κτίρια, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΑΜΕΑ, κα), το ότι είναι ένας προϋπολογισμός που το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται τη φτώχεια στην οποία μας οδήγησαν η νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, τα μνημόνια και ο «Καλλικράτης», το ότι είναι ένας προϋπολογισμός που για να παρουσιαστεί «ισοσκελισμένος και ειλικρινής» ο Δήμος πρέπει να αυξήσει το ήδη υπάρχον χρέος των 5.5 εκατομμυρίων κατά άλλα 5 εκατομμύρια με νέο δάνειο, η εισηγητική έκθεση, η Δημοτική Αρχή δηλαδή, το παρουσιάζει σαν κατόρθωμα!
Καμία διεκδίκηση, καμία κριτική, καμία καταγγελία για την κατάσταση που έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο μνημονιακός Καλλικράτης.
Η Δήμαρχος και όσοι ψηφίσουν τον προϋπολογισμό φάντασμα από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, όλοι αυτοί είναι ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική του «μαύρου μετώπου» που και οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή, που μας πηγαίνει στον όλεθρο.
Η Δύναμη Πολιτών τα είχε προβλέψει προεκλογικά και τα είχε καταγγείλει. Οι παρατάξεις όμως που πλειοψήφισαν είτε αγνόησαν είτε στήριξαν και το πρώτο μνημόνιο και τον Καλλικράτη. Ούτε μια αράδα δεν αφιέρωσαν για να μη δυσαρεστήσουν το σύστημα που τους στήριξε.
Μιλούσαν για έργα και έταζαν λαγούς και πετραχείλια, υπόσχονταν διαχείριση τέτοιας μορφής και ποιότητας, ευθυγραμμισμένης με την προεκλογική φανφάρα του Γιώργου Παπανδρέου «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ». Τώρα δανείζονται και στηρίζουν την πολιτική των δανείων, για να βγάζουν τα χρωστούμενα. Από πού θα βγουν τα καινούρια χρέη; Με καινούρια δανεικά φυσικά; Και που θα πάει αυτή η κατάσταση; Πόσο βαθιά θα μας οδηγήσει; Είναι δυνατόν ο συνεχής δανεισμός να μας προσφέρει τη λύση; Και βέβαια ΟΧΙ!!!
Η μοναδική ελπίδα αντιμετώπισης μπορεί να γεννηθεί μέσα από ενωτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες με στόχο την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης που εκφράζεται από την παράνομη σημερινή κυβερνητική συμμαχία με την οποία είναι ταυτισμένη η Δημοτική Αρχή και μερίδα της αντιπολίτευσης της πόλης μας.
Τμήμα σοβαρό και καθόλου αμελητέο του λαϊκού κινήματος είναι και οι Δήμοι που έχουν καταντήσει και βρίσκονται στο οικτρό σημείο να καταθέτουν προϋπολογισμούς «μαϊμού», προϋπολογισμούς χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και επιπλέον να επαίρονται οι συντάξαντες ότι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν έναν προϋπολογισμό «ισοσκελισμένο και ειλικρινή» με μηδενικά στους κωδικούς που προβλέπουν στήριξη σε τομείς με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, που ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένος να δείχνει γιατί έχει γεννηθεί μέσα από την καρδιά της κοινωνίας, ζυμωμένος με την αλληλεγγύη και την αρωγή στους ανήμπορους δημότες.
Αυτά για τον προϋπολογισμό του 2012. Η Δύναμη Πολιτών όμως το 2010 στο προεκλογικό πρόγραμμα πρότεινε τη θεσμοθέτηση του ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Ας τα θυμηθούμε:
«Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός (ή Προϋπολογισμός των Πολιτών) είναι μια διαδικασία άμεσης συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων μιας πόλης στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τα έργα και τις δραστηριότητες που προβλέπει ο δημοτικός προϋπολογισμός. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πείραμα που εφαρμόζεται σήμερα σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων. Είναι ένα νέο μοντέλο Τοπικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ένα από τα πρώτα πειράματα εκδημοκρατισμού της Δημοτικής Διαχείρισης, με στόχο να αποκτήσουν οι πολίτες ενεργό ρόλο στον καθορισμό των επενδυτικών προτεραιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με οργάνωση ανοιχτών δημόσιων συνελεύσεων οι οποίες όμως διεξάγονται με συγκεκριμένους κανόνες. Το πείραμα ξεκίνησε από το Πόρτο-Αλέγκρε της Βραζιλίας πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια με επιτυχία και εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής. Εξαπλώνεται στην Ευρώπη, εφαρμόζετε σε είκοσι μία πόλεις της Ισπανίας, Γερμανίας Ιταλίας κ.λ.π.
Σύμφωνα με τη διαδικασία οι γείτονες προτείνουν τις ιδέες τους και στο τέλος ψηφίζουν. Το βασικό είναι να πιστέψει ο κόσμος πως θα κυβερνήσει. Με πρόταξη του συνθήματος «Συμμετέχω, Μαζεύω, Σκέφτομαι, Αποφασίζω» ο συμμετοχικός προϋπολογισμός σημαίνει επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Το σημαντικό είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων που θα πραγματοποιήσουν αυτό το έργο και μετά η πλατειά ενημέρωση όλου του κόσμου. Πρέπει να γνωρίζουν καλά η κοινωνία και οι πολιτικοί τι ακριβώς είναι ο Σ.Π. Είναι μία επαναστατική αλλαγή. Καινούρια κουλτούρα κοινωνικής συμμετοχής.
Κάθε χώρα κάθε πόλη κάθε Δήμος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά την δική του κουλτούρα τα δικά του ειδικά προβλήματα. Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στο Σ.Π λαμβάνοντας υπόψη και τις εμπειρίες των άλλων και χωρίς δογματισμούς αλλά πάντα στραμμένοι στις τρεις λέξεις κλειδιά. Το σύνθημα της Σεβίλλης << ΈΧΕΙΣ ΈΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ>> είναι ιδιαίτερα εύστοχο.
Βασικό μέλημα είναι να επανακτήσουν οι πολιτικοί την εμπιστοσύνη των πολιτών με την δημιουργία συνείδησης του πολίτη και να ενεργοποιήσουν το δυναμικό της πόλης, όχι με χειραγώγηση της σκέψης αλλά με διάθεση συμμετοχής, προώθησης νέων ιδεών και αυτο-οργάνωσης των ιδεών σε προτεραιότητες. Η αλλαγή πρέπει να γίνει στον ίδιο τον πολίτη μέσα από την θεσμική και κοινωνική συμμετοχή. Ο κόσμος πρέπει να είναι – και να νιώθει ότι πρωταγωνιστεί στης ζωή του. Η συμμετοχική διαδικασία είναι επένδυση και πρέπει οι πολίτες να απαιτήσουν την εφαρμογή της.»
Η σύγκριση (και η αξιολόγηση) του «συμμετοχικού προϋπολογισμού» με τον «ισοσκελισμένο και ειλικρινή» επαφίεται στους Δημότες!
Ο Δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μάλλιος αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρνούμενος να συμμετάσχει στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού παρωδία, ενός προϋπολογισμού που προετοιμάζει την ολοκληρωτική κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών και μειώνει το δημοκρατικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο έχει καταστήσει μία «ΥΠΗΡΕΣΙΑ» , έναν ακόμη κρίκο στην γραφειοκρατική αλυσίδα του αναχρονιστικού κράτους που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

3 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟΔΙΑ-ΧΟΙΡΟΙ -ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ5 Μαρτίου 2012 στις 4:38 μ.μ.

    ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΑΛΛΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗ ΑΓΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ,ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ,ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ.ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ.ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα επιχειρήματά σας κύριε χοίρο με έχουν αφήσει εμβρόντητο. Θάνατος στα κομμούνια και τον καθοδηγητή τους. Ζήτω το μνημόνιο και η Δήμαρχος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη, δεν θα δημοσιεύω άλλα σχόλια με προσωπικές επιθέσεις. Εδώ κάνουμε πολιτική κριτική. Αφήστε τα επαγγλέματα που φωτογραφίζουν συμπολίτες μας, αφήστε τα υπονοούμενα. Σας παρακαλώ να κρατήσετε ένα επίπεδο πολιτικού διαλόγου. Πολιτικά, πείτε ότι θέλετε. Προσωπικά, όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή