Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση διαχείρισης απορριμμάτων


Ακόμα και στις τελευταίες ώρες  της η κυβέρνηση φροντίζει να μετατρέψει πλήρως  την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εισπρακτικό μηχανισμό υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων που ετοιμάζονται  να λεηλατήσουν  το δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Με τις ρυθμίσεις για τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων η δικομματική Κυβέρνηση του μνημονίου,  επιχειρεί να άρει  νομοθετικά κάθε  εμπόδιο,  στο  σχέδιο της για  την παραχώρηση της  διαχείρισης απορριμμάτων στους
ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.
Με  τροπολογία της τελευταίας  στιγμής  οι  Υπουργοί  ΠΕΚΑ και Εσωτερικών εξουσιοδοτούνται να αποφασίσουν πόσες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων χρειάζεται η χώρα, ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής αυτών των Μονάδων, ποιοι θα είναι οι εξυπηρετούμενοι από τις μονάδες και  ποιο θα είναι το κόστος των ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσιών που θα παρέχουν αυτές! 
Καταρρακώνεται  έτσι  κάθε έννοια δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών   και των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο.
Η κατάργηση ακόμη  και της  κατ΄ επίφαση δημοκρατικής λειτουργίας  των περιφερειακών συμβουλίων ολοκληρώθηκε   με την αναγόρευση της ολιγομελούς Εκτελεστικής Επιτροπής των Φορέων διαχείρισης σε απόλυτο άρχοντα που θα αποφασίζει την εφαρμογή των ΣΔΙΤ ερήμην  των πολιτών.
Οι  Φορείς Διαχείρισης στερεών αποβλήτων μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες με απόφαση όσων παράγουν τα 2/3 της ποσότητας των απορριμμάτων.
Είναι  η συνέχεια όσων μεθοδικά προχώρησαν  τον τελευταίο χρόνο με πρωτοβουλία του Υπουργού ΠΕΚΑ  όπως η νομοθέτηση  της  αποκλειστικής,  επί της ουσίας,  αρμοδιότητάς  του για τη διαχείριση των αποβλήτων (ν.4042/2012), της ανάθεσης  του περιβαλλοντικού ελέγχου σε ιδιώτες, της «υπεραπλούστευσης» της  περιβαλλοντικής  αδειοδότησης (ν.4014/2011).
Έκλεισε ο κύκλος: Η Κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσει. Η αυτοδιοίκηση θα  υπάρχει για να επιβάλει και να εισπράττει χαράτσια  από τους   πολίτες  και  να τα δίνει στους επιχειρηματίες.
Οι ΟΤΑ υποχρεούνται να συμμετέχουν  υποχρεωτικά στους  Φορείς Διαχείρισης όχι για να συναποφασίζουν αλλά για να επιβάλλουν τα χαράτσια στους δημότες. 
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις διατάξεις που ιδιωτικοποιούν την διαχείριση απορριμμάτων και αναπαράγουν το  καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής.
Το κοινοβουλευτικό  πραξικόπημα  μπορεί  να  πέρασε στην Βουλή, αλλά τον λόγο έχουν τώρα  οι πολίτες, τα  αυτοδιοικητικά  κινήματα και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που είναι σίγουρο πως θα το καταστήσουν νεκρό γράμμα.   
Όσοι σχεδιάζουν να πλουτίσουν με τα σκουπίδια σε βάρος της κοινωνίας θα βρουν απέναντι τους πολίτες .
Μετά το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ έρχεται το κίνημα ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΩ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

3 σχόλια:

  1. Που τα λέτε αυτά, σε μια πόλη που μόλις ο εκλεχτός σας έγινε δήμαρχος ανέβηκαν τα δημοτικά τέλη 83% σε δυό χρόνια; Μήπως εσείς με τις πρακτικές σας είσαστε ο καλύτερος συνήγορος της ιδιωτικοποίησης της διαχείρησης των απορριμάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μηπως μην τυχον και εννοεις τον ΤΕΩΣ,και την ομαδα του, ΠΟΥ ΠΗΓΕ 'ΖΟΥΜΠΙΤΗ'στο μνημονιακο-δεξιο ΠΑΣΟΚ. Την πολιτικη του οπως φαινεται να γνωριζεις ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΕ ποτε ο πολιτικος χωρος που υποτιθετε οτι ΑΝΗΚΕ η εν λογω ομαδα.

      Διαγραφή
  2. Εγώ έβλεπα σε διάφορα έντυπα που κυκλοφορούσαν άτομα που ακόμα και τώρα ανήκουν στον πολιτικό χώρο του τέως και της ομάδα του να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα των αυξήσεων γράφοντας πως είναι αναγκαίες. Επειδή στηρίχτηκαν απ το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι προσχώρησαν κι όλα, στην «αριστερά» ανήκουν και τώρα και άστα υποτίθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή