Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Σκέψεις πάνω στο κείμενο ανεξαρτητοποίησης της Καίτης Παπανίκα

Διάβασα με προσοχή το κείμενο ανεξαρτητοποίησης της Καίτης Παπανίκα κι αποφάσισα να της απευθύνω ορισμένες σκέψεις μου κι ερωτήματά μου, που προκύπτουν από αυτό το κείμενο. Κι επειδή της απευθύνομαι, θα το κάνω σε ευθύ λόγο και σε δεύτερο πρόσωπο:
Αξιότιμη κυρία Παπανίκα, αγαπητή μου Καίτη,
πριν μιλήσω για το κείμενο ανεξαρτητοποίησής σου, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω ορισμένα πράγματα για σένα, που ίσως ακουστούν αυτονόητα, αλλά εκτιμώ ότι εδώ πρέπει να διατυπωθούν ρητά. Είσαι από τους Φιλαδελφειώτες που κατάφερες να ξεπεράσεις τα όρια της πόλης και να γίνεις γνωστή πανελλήνια. Και αγαπητή. Τα λέω αυτά διότι η κριτική που
σου ασκείται, και θα σου ασκήσω κι εγώ, δεν μπορεί να παραγνωρίζει ότι κατάφερες πράγματα στη ζωή σου, κι αυτά σε ακολουθούν πάντα, τουλάχιστον κατά τη δική μου γνώμη.
Ωστόσο, η ανεξαρτητοποίησή σου και γενικότερα η πορεία σου στα δημοτικά μας πράγματα ούτε να σκεπάζεται από την αναμφίβολα λαμπρή καλλιτεχνική σου πορεία πρέπει, αλλά ούτε και να εξαγιάζεται. Γι αυτό ξεκινώ με την οφειλόμενη αναφορά στη εξαιρετική σου πορεία στο επάγγελμα που διάλεξες, για να μη θεωρηθεί ότι ασκώ κριτική σε έναν οποιονδήποτε δημοτικό σύμβουλο. Όχι. Ασκώ κριτική σε  έναν άνθρωπο που έχει πετύχει στη ζωή του πολλά, κι αυτό το σέβομαι και το αναγνωρίζω.
Ερχόμαστε στην ανεξαρτητοποίησή σου. Και μόνο ότι την καταθέτεις μαζί με άλλον ένα δημοτικό σύμβουλο και μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σημαίνει στα μάτια ενός δημοσιογράφου που απλώς δεν κοιμάται, ότι έχει υπάρξει προσυνεννόηση. Άρα, ακυρώνεται εκ των πραγμάτων η αναφορά σου στο κείμενο ανεξαρτητοποιησής σου "δεν επιτρέπω πια σε κανέναν και σε καμιά παράταξη να με χρησιμοποιεί με αυτό τον τρόπο". Καμιά παράταξη, ίσως. Αλλά όχι και "σε κανέναν". Ο Παντελής Γρετζελιάς οργάνωσε την ανεξαρτητοποίηση του ιδίου και δυο άλλων δημοτικών συμβούλων την ίδια ημέρα, για να μεγιστοποιήσει το κτύπημα στη δήμαρχο. Κι εσύ έπαιξες το παιχνίδι αυτό. Χρησιμοποιήθηκες, είτε το κατάλαβες είτε όχι, είτε θέλεις να το παραδεχτείς είτε όχι.
Πάμε πιο πέρα. Γράφεις: "Ζητώ δημόσια συγνώμη από τους συμπολίτες μου, γιατί με την ψήφο μου (δια βοής) επέτρεψα, με τις νόμιμες διαδικασίες, να αναδειχτεί Δήμαρχος μια γυναίκα χωρίς γνώσεις, χωρίς πείρα, χωρίς πάθος για την πόλη μας". Κατανοητό και ανθρώπινο να κάνει κάποιος λάθος, και γενναίο να το παραδέχεται δημόσια. Αλλά επειδή οι αποφάσεις -άρα και οι ΛΑΘΟΣ αποφάσεις- στην πολιτική έχουν ευρύτερες συνέπειες, αυτοί που κάνουν λάθος, και μάλιστα τόσο σημαντικό όσο εσύ η ίδια παραδέχεσαι, νομίζεις ότι πρέπει να ξεμπλέκουν με μια συγνώμη; Μας λες δηλαδή ότι μας φόρτωσες μια γυναίκα χωρίς γνώσεις (το ήξερες όταν την ψήφιζες!), χωρίς πείρα ( κι αυτό το ήξερες όταν την ψήφιζες), χωρίς πάθος (πες ότι αυτό το διαπίστωσες εκ των υστέρων, σε πιστεύω!) και όραμα (κι αυτό Καίτη το ήξερες, ή ΟΦΕΙΛΕΣ να το γνωρίζεις) για την πόλη μας. Και ξεμπλέκεις έτσι με μια συγνώμη; Ο απλός πολίτης αν κάνει ένα λάθος στην κάλπη, υφίσταται για τουλάχιστον 4 χρόνια μια πολιτική που τον βλάπτει, στο πετσί του. Εσύ με μια συγνώμη καθάρισες; Ούτε καν μια παραίτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θεωρείς ότι πρέπει να υποβάλει κάποιος που έκανε ένα τόσο σημαντικό λάθος, ψηφίζοντας για δήμαρχο μια γυναίκα με τα ελαττώμτα που ΓΝΩΡΙΖΕ ή ΟΦΕΙΛΕ να γνωρίζει; Αλλά εσύ από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν παραιτείσαι, απλώς ζητάς ένα "συγνώμη" και τέλος. Οι πολίτες θα κρίνουν και τη δική μου αξίωση, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΩΣ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΓΝΩΜΗ, και τη δική σου απόφαση. Γιατί εγώ, Καίτη, την κυρία Γαϊτανά δεν την ψήφισα για πρόεδρο της Νέας Προοπτικής. ΕΣΥ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΕΣ. Και μένα, ως πολίτη, μια σκέτη συγνώμη ούτε από σένα, ούτε από τον κύριο Γρετζελιά, ούτε από κανέναν που την ψήφισε τότε, ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ.
Συνεχίζω. Γράφεις: "Η κυρία Δήμαρχος πριν από όλα έπρεπε να υπερασπίζεται την πόλη και τους πολίτες και όχι να μοιράζει θέσεις και αντιμισθίες". Καίτη Παπανίκα, είσαι δημοτική σύμβουλος Φιλαδέλφειας για πολλά χρόνια, πάνω από μια δεκαετία ασχολείσαι με τα κοινά της πόλης μας. Στ' αλήθεια πιστεύεις και μπορείς να το αποδείξεις ότι το πρόβλημα της πόλης είναι οι συνεργάτες ενός οποιουδήποτε δημάρχου; Αν όχι, τότε κακόπιστα καταγγέλλεις την τωρινή δήμαρο. Αν ναι, περιμένω να μου θυμίσεις μια -ΕΣΤΩ ΜΙΑ- δημόσια τοποθέτησή σου για τους συνεργάτες που είχε ο κύριος Γρετζελιάς όταν ήταν δήμαρχος. Περιμένω αγαπητή μου Καίτη να μου θυμίσεις μια -ΕΣΤΩ ΜΙΑ- δημόσια τοποθέτησή σου για τους συγγενείς του κυρίου Γρετζελιά που διορίστηκαν στο δήμο υπάλληλοι. Για τους συγγενείς φίλων, κολλητών, υποστηρικτών και συνεργατών του. Περιμένω Καίτη να μετρήσεις πόσο έχουν στοιχίσει ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ από τότε  που διορίστηκαν μέχρι σήμερα στο Δήμο, περιμένω ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙΣ τα φαινόμενα οικογενειοκρατίας και ευνοιοκρατίας της περιόδου Γρετζελιά και μετά, έλα να φωνάξουμε μαζί για περικοπές στο Δήμο. Πρώτα όμως, ΟΦΕΙΛΕΙΣ, πιστεύω, να καταγγείλεις την πελατειακή, οικογενειοκρατική, ευνοιοκρατική πρακτική του αρχηγού σου, Παντελή Γρετζελιά. Εγώ, πάντως, από την Καίτη Παπανίκα, αυτό το περιμένω. Για να δούμε...
Πάμε πιο πέρα. Γράφεις: "Πριν από όλα, θα έπρεπε να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία στα ΚΑΠΗ, στα τροφεία των παιδικών σταθμών, στο Άλσος, στην καθαριότητα της πόλης, στον πολιτισμό". Με τι λεφτά, Καίτη; Όταν ζήτησε να πάρει ο δήμος δάνειο, θέλεις να μας  θυμίσεις ΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ; και ΓΙΑΤΙ; Ή μήπως δεν ξέρεις (αδύνατον! Το ξέρουν όλοι!) ότι η σημερινή δεινή κατάσταση της οικονομίας έχει περιορίσει ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ την επιχορήγηση της κεντρικής εξουσίας στους Δήμους; Χωρίς λεφτά από το κράτος, με μειωμένα δημοτικά τέλη και χωρίς δάνειο, έχεις μήπως την καλωσύνη να μας πεις ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ για όλα αυτά που αναφέρεις; Και βέβαια, η μόνη απάντηση που ΔΕΝ γίνεται δεκτή είναι "δικό της πρόβλημα". Ένας απλός πολίτης στον καφενέ, πίνοντας ουζάκι, μπορεί να πει "δικό της πρόβλημα". Αλλά μια δημοτική σύμβουλος πολλών χρόνων, με λαμπρή καριέρα στο παρελθόν και που θεωρεί τόσο σημαντική την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ανεξαρτητοποιείται αλλά να μην παραιτείται, ΟΦΕΙΛΕΙ, νομίζω Καίτη, να προσκομίσει προτάσεις. Τις περιμένω με ενδιαφέρον και δεσμεύομαι να τις δημοσιεύσω ΑΜΕΣΩΣ.
Τελειώνω, αγαπητή μου Καίτη, με μια ακόμα ερώτηση προς εσένα: Όλοι μας γνωρίζουμε την καλλιτεχνική σου διαδρομή. Από αξέχαστους ρόλους στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, ως "βαριές" ερμηνείες σε έργα που απαιτούν δυνατότητες από τον ηθοποιό. Αλλά στα τοπικά θα ήθελα να σε ρωτήσω: είσαι δημοτική σύμβουλος πολλών, πάρα πολλών ετών. Μήπως μπορείς να μου πεις ποια από τα μεγάλα έργα που έγιναν στην πόλη φέρουν τη σφραγίδα σου; Αν δηλαδή αποφάσιζες αύριο να πεις "ότι έκανα έκανα, σταματώ την παρουσία μου στα δημοτικά μας πράγματα" μήπως μπορείς να πεις στους νεότερους ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΩΤΩΝ και ΧΑΛΚΗΔΟΝΙΟΤΩΝ;
Γιατί το Δημοτικό μας Συμβούλιο είχε κι έχει πολλές διασημότητες. Από το Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο παρελθόν, ως το Λύσσανδρο Γεωργαμλή κι εσένα στο παρόν. Αλλά εσάς, δεν σας κρίνουμε με βάση τις καλλιτεχνικές ή τις ποδοσφαιρικές σας ικανότητες, αλλά με βάση την τοπική σας συμβολή. Και σε αυτό θα ήθελα να ξέρω τι είναι αυτό που θεωρείς ότι προσέφερες ουσιαστικά σε αυτή την πόλη τόσα χρόνια, ώστε κι εγώ να συνηγορήσω ότι η παρουσία σου στο Δημοτικό μας Συμβούλιο είναι απαραίτητη και να συνταχθώ με την απόφασή σου να ανεξαρτητοποιηθείς, αλλά να μην παραιτηθείς- παρά που ζητείς από τη δήμαρχο να παραιτηθεί...
Παραμένω πάντα θαυμαστής όχι μόνο των καλλιτεχνικών σου επιτευγμάτων, αλλά και του βαθιά ανθρώπινου χαρακτήρα σου. Κι επειδή διαφωνούμε στα τοπικά, δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε την προσφορά καθενός στη ζωή μας.
Σε φιλώ
Διαμαντής

9 σχόλια:

  1. Διαμαντή επιπρόσθετα σ αυτά που έγραψες θέλω να αναφρέρω και μερικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά τουλάχιστον σε όλους. Η κ. Παπανίκα που κατηγορεί τη Δήμαρχο ήταν επί ένα χρόνο αντιπρόεδρος στον Ενιαίο Φορέα και το μόνο που φρίντισε ήταν να φέρει δικούς της να κάνουν εκδηλώσεις τον περασμένο Σεπτέμβρη και να τους τραπεζώνουμε. Στο μεταξύ δεν έβαλε την υπογραφούλα της ούτε σε ένα ένταλμα ούτε καν μισθοδοσίας γιατί λέει δεν το επιθυμούσε και όσον αφορά τα χρήματα που τα διέθεσε για τους φτωχούς δεν έγινε τίποτε ποτέ. Αυτή η κυρία (και μιλάω δημοτικά) έκανε ότι ήταν δυνατό για να κάνει κακό σ΄αυτή τη διοίκηση και αν έχει αξιοπρέπεια θα έπρεπε να πάει σπίτι της. Κρίμα που γυναίκα με τέτοια ιστορία στον πολιτισμό σέρνεται πίσω από τον λαϊκιστή Παντελή χωρίς να υπολογίζει ότι καταστρέφει την πόλη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαμαντη, το κειμενο σου ειναι τοσο αληθινο! Σου βγαζω το καπελο!
    Τα ειπες με το γαντι και ειναι ολα περα για περα αληθινα!
    Καλη ηθοποιος αλλα στα δημοτικα μηδεν!
    Φοβαμαι οτι με τον Γρετζελια, θα χασει τον σεβασμο ολων και την αξιοπρεπια της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά, άσχετο, ο Λαζαρίδης γιατί αποχώρησε; Χάος στο μυαλό του ταχυδρόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η κ. Παπανίκα όπως και οι λοιποί της παράταξης του Αποστολάκη, βρέθηκαν ξαφνικά με την "ανθρώπινη αδυναμία" να καταλάβουν το Δημαρχείο με κάθε τίμημα.

    Κάποιοι λένε, ότι η παράταξη του Αποστολάκη εθεωρείτο επίτυχημένη και ότι θα συνέχιζε να έχει επιτυχίες.
    Εξ' αυτού ψήφισαν την 1η Κυριακή τον ίδιο, αλλά το φοβερότερο, ψήφισαν την 2η Κυριακή όχι έναν άλλον που θα εθεωρείτο εξ΄ίσου ικανός με τον μακαρίτη, αλλά την γυναίκα του. Θα μπορούσαν να ψήφιζαν το γιό του, την μάνα του ή τον θείο του. Θα ψήφιζαν τον οποιοδήποτε και εάν επρότεινε ο Γρετζελιάς, γιατί έτσι ακριβώς θα εκπλήρωναν την ανθρώπινη αδυναμία που προανέφερα.
    Όλα για τον Δημαρχιακό θώκο.

    Κάποιοι άλλοι έβλεπαν ότι αυτή η παράταξη ήταν μια μεγάλη φούσκα, διότι ούτε όραμα είχε, ούτε επιτελείο.
    Το ότι δεν είχε όραμα φαίνεται καθαρά.
    Το ότι δεν διαθέτει επιτελείο, είναι ακόμα πιο φανερό.
    Απλή διαχειρισούλα κάνουν και μάλιστα με άσχημο τρόπο.
    Όταν φτάνουμε στο σημείο, μέσα στο Δημ. Συμβούλιο να γελάνε όλοι και Σύμβουλοι και πολίτες με τα χάλια τους, τότε η ποιότητα-ικανότητα των ανθρώπων αυτών είναι ολοφάνερη.
    Εγώ προσωπικά, ούτε για την Κοινότητα του χωριού μου δεν θα τους εμπιστευόμουν.

    Χθες για παράδειγμα που έγινε η ψηφοφορία για Πρόεδρο ΔΣ, ήταν ολοφάνερο ότι αυτό το ΔΣ θυμίζει παιδική χαρά.
    Άλλοι δεν παρουσιάστηκαν καθόλου, ένας που στην αρχή ήταν παρών μετά από λίγο δήλωσε απών, σηκώθηκε από την θέση του και έκατσε με τους Δημότες κάνοντας την επανάσταση του, πρότειναν με φανερή ψηφοφορία τον Παπακώστα για Πρόεδρο, αλλά στην μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε 2 εξ' αυτών έριξαν λευκό, που μετά από λίγο έγινε 1 λευκό.
    Λίγο ακόμα αν βάσταγε η ψηφοφορία θα έβγαζαν από την τσάντα τους τα κουβαδάκια για να παίξουν.

    Για όλα αυτά φταίνε αυτοί που επέβαλαν στην καμπούρα ενός ολόκληρου Δήμου μια Δήμαρχο, που απλά έτυχε να είναι γυναίκα του Αποστολάκη.
    Και καλά έκανε και ήταν γυναίκα του, αλλά κακώς είναι Δήμαρχος.

    Τώρα πια βλέποντας πόσο κακό έχουν κάνει στην πόλη, παίζουν με δηλώσεις ανεξαρτησίας, με πεισματάκια, με λευκά και άλλες αηδίες.

    Ενώ ξέρουν, ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, σώνεται μόνο με την παραίτηση από τον τερατώδη μηχανισμό που οι ίδιοι έφτιαξαν.

    Και όμως δείχνουν πόσο μικροί είναι, γιατί ούτε σε αυτό το έσχατο μέσο αυτολύτρωσης τους δεν μπορούν να συρθούν.
    Προτιμούν να απαξιώνονται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και να βουλιάζουν καθημερινά μέσα στην γλίτσα που οι ίδιοι απεκκρίνουν, αναμένοντας καρτερικά το μοιραίο των επόμενων εκλογών.

    Αλήθεια για ποιό έργο θα τους θυμόμαστε μετά από χρόνια?
    Όλοι, κάτι θετικό έχουν να καταλογίσουν στον Σταματιάδη στον Τρυπιά και σε όποιον άλλον προσέφερε ένα λιθαράκι στην πόλη.
    Σε αυτούς τι θα καταλογίσουν, πέρα από την εμετική τάση που προκαλούν?

    Καημένη Φιλαδέλφεια, τι σούμελε να πάθεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Διαμαντή!! Η περιγραφή σου είναι κατανοητή και χαίρομαι που έγραψες με σκοπό απλά να ρωτήσεις την κ.Καίτη για το κείμενο της παραίτησής της και όχι να της επιτεθείς όπως που δυστυχώς ορισμένοι προβαίνουν σε άσχημες συμπεριφορές. Μπράβο σου, καλό παράδειγμα δίνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαμαντή, συγχαρητήρια!! τα είπες όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΚΟΜΑ Ο ΓΡΕΤΖΕΛΙΑΣ ΝΑ ΤΗΣ ΠΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαμαντή, τίποτα ακομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κατσακιωρης Θωμάς14 Ιουλίου 2012 στις 8:54 μ.μ.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥΣ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ [ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ] ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ-ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ [ΥΦΑΡΠΑΞΑΤΕ] ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ,ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΤΟΤΕ ,ΟΤΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΙΧΕ,ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ.ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ..-

    ΑπάντησηΔιαγραφή