Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ωχ! πάλι συσκέπτονται...

Επί τάπητος βρίσκονται όλα τα μέτρα που συνθέτουν το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη άρχισε με ενημέρωση των Αντ.Σαμαρά, Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με την τρόικα και τις ενστάσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για κάποια από τα μέτρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη συνάντηση της τρόικας με τον Γ.Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα μέτρα πάνω από 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Από πλευράς τρόικας υπήρξαν κάποιες ενστάσεις -που πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν αναμενόμενες, ενώ ζητήθηκε εξειδίκευση κάποιων μέτρων. Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου μακροοικονομικού σεναρίου το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία που κινούνται εκτός των προβλέψεων και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία περιμένουν Βρυξέλλες και Βερολίνο ως το τέλος του μήνα (ή τις αρχές του επόμενου) για να καθορίσουν τη στάση τους.  
Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα θα επιμείνει για απολύσεις στο Δημόσιο, εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Το βασικό θέμα που μένει να φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, και στις συναντήσεις της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, είναι αν οι επικεφαλής της τριμερούς θα επαναφέρουν στο τραπέζι τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στο γνωστό e-mail του τεχνικού κλιμακίου για 6ήμερη και εκ περιτροπής εργασία και μείωση των αποζημιώσεων.
Με ποιες θέσεις προσήλθαν στη σύσκεψη οι Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πρόκειται να παρουσιάσουν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τα εναλλακτικά σχέδια που έχουν καταρτίσει τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων, καθώς έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχθούν οριζόντια μέτρα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για τις προτάσεις του για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας -σε περίπτωση που οι εταίροι συμφωνήσουν στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση. «Απλώνοντας τα μέτρα σε τέσσερα, αντί για δύο χρόνια, μπορούμε να επιδιώξουμε, μέσα από τη μείωση της ύφεσης, την αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων, την αποφυγή κοινωνικά επώδυνων μέτρων κυρίως της τρίτης και τέταρτης χρονιάς, άρα να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις τους για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» σημειώνει στην επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ έχει επεξεργαστεί φόρμουλα για «ρήτρα ισοδυνάμων» για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση Κουβέλη είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του - στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων. Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ ζητά να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητάει μετ' επιτάσεως η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου