Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίση- ξεκρίση, η ρεμούλα συνεχίζεται!!!

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει το σκληρότερο πακέτο μέτρων έρχονται στην δημοσιότητα στοιχεία για μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείων αποκρατικοποιήσεων και Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου ο πρόεδρος του ΔΣ αμείβεται με μισθό 21.000 ευρώ τον μήνα, ο
αντιπρόεδρος 15.000 ευρώ και επόμενος αντιπρόεδρος 14.000 ευρώ. Τα αναλυτικά στοιχεία που ακολουθούν, τα οποία παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου προκαλούν ίλιγγο. «Με βάση τον ισολογισμό, ο οποίος περιήλθε στην αντίληψή μας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει προβλεπόμενες δαπάνες, αμοιβές και έξοδα προσωπικού 835.000 για το 2011, όπως επίσης αμοιβές και έξοδα τρίτων 520.000. Δηλαδή έχουμε ένα συνολικό ποσό 1.300.000.
Εκείνο που μου προξενεί και προκαλεί εντύπωση είναι οι αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αυτές προέκυψαν από δημοσίευση μέσω διαδικτύου. Οπως προκύπτει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει αμοιβές της τάξης των 294.000 στο δεκατετράμηνο, δηλαδή περίπου 21.000 ευρώ το μήνα. Ο αντιπρόεδρος έχει αμοιβές της τάξεως των 15.000, ο επόμενος Αντιπρόεδρος 14.000, και ακολουθούν εκτελεστικά και μη, μέλη» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.
ΤΑΙΠΕΔ: Λειτουργικά έξοδα 9,5 εκατ. ευρώ
Σοκ όμως προκαλούν και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, σε απάντηση ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα, για τα ποσά που δαπανά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο τους τελευταίους δύο μήνες ήταν τυπικά ακέφαλο, αφού το νέο του ΔΣ διορίστηκε στη Βουλή μόλις χτες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου, το Ταμείο μέσα σε έναν μόλις χρόνο δαπάνησε πάνω από 9 εκ. ευρώ για να κάνει μόλις τρεις αποκρατικοποιήσεις. Αναλυτικά, το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ ήταν 30 εκατ. ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο τον Ιούλιο του 2011.
Από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι τον Μάρτιο του 2012 το ΤΑΙΠΕΔ είχε λειτουργικά έξοδα 2,4 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το σύνολο των αμοιβών και των εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους αξιοποίησης ανέρχεται σε 6,9 εκατ. ευρώ. Το μόνιμο προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ είναι 20 άτομα, το σύνολο των αμοιβών των οποίων ανήλθε σε 285.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των δαπανών για τα ταξίδια των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 79.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ, πέραν του αρχικού κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε από το Δημόσιο, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θα προέρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες το Ταμείο θα εισπράττει το 0,17%. Σε ό, τι αφορά την μέχρι τώρα λειτουργία του, το ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε έναν χρόνο έχει ολοκληρώσει την αξιοποίηση 3 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, έχει ξεκινήσει τις διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση ακόμα 6 περιουσιακών στοιχείων και έχει προχωρήσει την προετοιμασία 9 περιουσιακών στοιχείων με στόχο αξιοποίησης τους μέσα στο 2013.
Επίσης για την ειδική γραμματεία αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων το διάστημα Ιούνιος 2010 - Ιανουάριος 2012 δαπάνησε για χρηματοοικονομικούς συμβούλους 870.000 ευρώ και για νομικούς συμβούλους 165.436 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς τεχνικούς και νομικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανα έργο αποκρατικοποίησης μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων από τον Ιουνίο 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ανέρχεται στα 5.548.935 εκατ. ευρώ
Νομοθετική πράξη για τις αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Επίσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση προχωρά στην επίσπευση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, διασφαλίζοντας πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Άρχων, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου