Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η Γερμανία εκτίναξε το ευρώ στα ύψη

Μία ανάσα πριν από τα 1,3 δολάρια εκτίναξε χθες το ευρώ η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας με την οποία επικυρώνεται η συμμετοχή της χώρας στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Το ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε
νωρίτερα τα 1,2937 δολάρια για να υποχωρήσει το απόγευμα στα 1,2895 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2896 δολάρια. Με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου τίθεται ταυτόχρονα και ένα όριο για τις υποχρεώσεις που θα μπορεί να αναλάβει η Γερμανία στο πλαίσιο του νέου αυτού μηχανισμού, στα 190 δισ. ευρώ. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντιθέτως το κλίμα που επικρατεί είναι μάλλον αρνητικό. Σήμερα ξεκινάει η διήμερη σύνοδος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED), η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, είναι πιθανόν να καταλήξει στην περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι αποτελεί θέμα ημερών το άνοιγμα ενός νέου κύκλου εξαγοράς ομολόγων από την Fed. Μέχρι στιγμής μέσω του προγράμματος αυτού η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει "ρίξει" στην αγορά περίπου 2,3 τρισ. δολάρια. Αρνητικά επηρέασε η προειδοποίηση που απεύθυνε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moodys το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την κορυφαία βαθμίδα Αaa που βρίσκεται σήμερα, στην Aa1.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 11 εκατ. ευρώ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 21,49% από 21,98% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,63% να διαμορφωθεί στο 19,86% από 20,45% χθες.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,75%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,64%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,51%, στο τρίμηνο παρέμεινε στο 0,26%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου