Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

"Πατριωτικό καθήκον η επαναγορά του χρέους"

Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η έγκαιρη καταβολή του πρώτου τμήματος της δόσης τον Δεκέμβριο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που δεν θέλησε πάντως να ξεκαθαρίσει εάν η επιτυχής επαναγορά του χρέους απαιτεί όρο και προϋπόθεση για
την εκταμίευση των δανειακών ποσών.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν στην Ελλάδα μια ευκαιρία να ξεφύγει από την ύφεση», ενώ περιγράφοντας το κλίμα της προχθεσινής συνεδρίασης υπεστήριξε ότι «η Ελλάδα είχε μόνο συμμάχους».
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», καθώς «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», όπως χαρακτηριστικά είπε και εξήγησε:
«Για να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία πρέπει να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει αργήσει».
Οσον αφορά στην καταβολή της δόσης ο κ. Στουρνάρας, διαβεβαίωσε ότι η εκταμίευσή της θα γίνει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί (ενδεχομένως, είπε και από έσοδα αποκρατικοποιήσεων) περιέγραψε τον εθελοντικό του χαρακτήρα και σημείωσε: «Πρέπει όμως να πετύχει γιατί ο στόχος αυτός συμβάλει στην μείωση του χρέους. Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει».
Από το επιτελείο του Υπουργού πάντως που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου και ρωτήθηκε σχετικά, διαψεύστηκε ότι η χρηματοδότηση της επαναφοράς χρέους θα γίνει μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως ρητή δέσμευση που αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup τα περαιτέρω μέτρα απομείωσης του χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα.
Ερωτηθείς από τον οικονομικό συντάκτη του Εθνους Κώστα Τσαχάκη, κατά πόσον η ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει τη δόση ανεξαρτήτως τους αποτελέσματος του debt buy back (επαναγορά χρέους) ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Δεν είμαι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του ΔΝΤ πάντως η διάθεση και των μεν και των δε είναι η εκταμίευση να γίνει».
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι και τα 10, 6 δισεκατομμύρια του πρώτου τμήματος της δόσης θα διοχετευθούν για τη ρευστότητα της εσωτερικής αγοράς.
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν η επαναγορά χρέους συνιστά προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να τοποθετηθεί αρκούμενος να επαναλάβει: «Πρέπει να πετύχει. Τελεία και παύλα, δεν θέλω να υπεισέλθω αν είναι όρος ή όχι».
Για τη διαδικασία καταβολής των τριών υπο - δόσεων του α΄τριμήνου του 2013 ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι αυτά θα εκταμιεύονται όχι στη βάση μίας έκθεσης της τρόικας αλλά με έλεγχο των σημείων τήρησης του Μνημονίου.
Οσον αφορά την επιλογή των Morgan Stanley και Deutsche Bank στη διαδικασία επαναγοράς χρέους, το επιτελείο του Υπουργού (που απέφυγε πάντως να κατονομάσει τά δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) περιέγραψε ουσιαστιικά τον ρόλο τους ως «συμβουλευτικό» με σκοπό να διευκολυνθεί σε διεθνές επίπεδο το όλο πρόγραμμα.

2 σχόλια:

  1. Και για μεν το τμήμα του χρέους που κατέχουν «ιδιώτες» δεν τίθεται θέμα, θα το κάνουν αν τους συμφέρει. Αλλά αν συμφέρει αυτούς τότε ποιόν ΔΕΝ θα συμφέρει; Επομένως το πατριωτικό καθήκον τίθεται για το τμήμα που έχουν οι Ελληνικές τράπεζες, τα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία κλπ «φορείς».
    Δηλαδή πόσο ακόμα θα ξεπέσουν οι Ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιαστικά ταμεία κλπ «φορείς»;
    Αλλά πώς η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί εάν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αφού υπάρχει η λέξη «ενδεχομένως»; Ενδεχομένως από τι και ποια προβλέπεται να είναι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων;
    Ερωτηθείς από τον οικονομικό συντάκτη του Εθνους Κώστα Τσαχάκη, κατά πόσον Η ευρωζώνη εξ άλλου έχει την η διάθεση η εκταμίευση να γίνει ανεξαρτήτως τους αποτελέσματος του debt buy back (επαναγορά χρέους), δεν έχει αναλάβει ΚΑΜΙΑ δέσμευση, γι αυτό και νίπτει τας χείρας του το παλικάρι: «Δεν είμαι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του ΔΝΤ»
    Δε μας χ….. ρε Στουρνάρα που θα μας πουλήσεις και πατριωτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για σιγά ρε παιδιά, η MORGAN STANLEY δεν διώκεται για την υπόθεση ΕΘΝΙΚΗΣ – ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ; (http://www.sofokleousin.gr/archives/108946.html) και μάλιστα για κακούργημα;
    Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;
    Γειά σου ρε πατριώτη Στουρνάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή