Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Ευρώπη κρέμεται από τα χείλη του Μόντι

Σε αγωνιώδες δεκαήμερο με ελάχιστα προηγούμενα στην πολιτική σκηνή της τελευταίας 20ετίας εισέρχεται η Ιταλία, καθώς σύσσωμο το πολιτικό φάσμα αναμένει τη μεγάλη απόφαση του Μάριο Μόντι εάν θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών -με τις ανακοινώσεις να τοποθετούνται χρονικά πιθανότατα την 21η Δεκεμβρίου. Μία ενδεχόμενη Λίστα Μόντι θα έχει επίδραση τύπου «big bang», μεταβάλλοντας το
σκηνικό για τον Πιερλουίτζι Μπεράνι της κεντροαριστεράς και τις εσωτερικές δυναμικές στη μπερλουσκονική δεξιά. Ο Προφεσόρε τηρεί σιγή ιχθύος για τις προθέσεις του. Από πλευράς τους αμφότεροι οι Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνουν αδιάφοροι ως προς το εάν ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα εισέλθει στην προεκλογική κούρσα, όμως στην πραγματικότητα περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις αποφάσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού. Σχεδόν σίγουρα την 21η Δεκεμβρίου θα εγκριθεί οριστικά από το ιταλικό Κοινοβούλιο ο νόμος σταθερότητας, στον οποίο περικλείεται ο προϋπολογισμός, και εν συνεχεία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Μάριο Μόντι θα υποβάλει παραίτηση. Από τη στιγμή αυτή ο Προφεσόρε αποδεσμεύεται από τους «κανόνες εμπλοκής» που οδήγησαν στη «γέννηση» της κυβέρνησής του και έχει λυμένα τα χέρια να αποφασίσει εάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κρίση των ψηφοφόρων παρουσιάζοντας μία λίστα με το όνομά του στις πρόωρες εκλογές της 17ης ή 24ης Φεβρουαρίου. «Λίστα Μόντι, ναι ή όχι; Οι δέκα ημέρες που θα καθορίσουν την ιταλική πολιτική σκηνή» γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, επισημαίνοντας πως η ιταλική πολιτική θα ζητήσει ένα αγωνιώδες δεκαήμερο που συναντά ελάχιστα προηγούμενα την τελευταία 20ετία. Πριν την προαναγγελία της πρόωρης παραίτησης του Μάριο Μόντι ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι  θεωρούσε σχεδόν δεδομένη τη νίκη. Όμως, με τον Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) θα έχει έναν επιπλέον αντίπαλο, και όχι οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του γνωρίζει καλά πως μία υποψηφιότητα Μόντι θα μπορούσε να προκαλέσει «ανάφλεξη» στο μέτωπο της κεντροδεξιάς.
  Μπερλουσκόνι: «Τι μας νοιάζει το spread;»
Ο Καβαλιέρε «κήρυξε» την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας επιτιθέμενος στον Μάριο Μόντι για την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, λέγοντας ότι οι πολιτικές του υπαγορεύονται από τη Γερμανία και επί δικής του διακυβέρνησης η χώρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.
«Τι μας νοιάζει εμάς το spread; Είναι μία απάτη, μία εφεύρεση» είπε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο ιδιοκτησίας του τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5. «Ούτε κατά φαντασία» ήταν επίσης η απάντηση του αρχηγού της δεξιάς στο ερώτημα εάν θεωρεί πως η ΕΕ ανησυχεί από την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή. «Ήμουν ανάμεσα στους δύο ή τρεις πιο αξιότιμους πρωθυπουργούς στην ΕΕ, ο μοναδικός που προερχόμουν από το χώρο της εργασίας» είπε για να συμπληρώσει πως αντιστάθηκε σε γερμανικές απαιτήσεις, όπως εκείνες «που σχεδόν οδήγησαν την Ελλάδα σε εμφύλιο πόλεμο». Κατά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι η Ιταλία είναι «σε πολύ χειρότερη θέση» με την «γερμανοκεντρική» κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
  • Η πολιτική Μόντι υπαγορεύεται από τη Γερμανία, δηλώνει ο Μπερλουσκόνι
Απαντώντας μέσω της συχνότητας της Rai, ο Μόντι επισήμανε πως τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία για να επανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας ως προς το οικονομικό της μέλλον. Προειδοποίησε, δε, ότι «μαγικές λύσεις», όπως αυτές που υπόσχονται κάποιοι υποψήφιοι, δεν υπάρχουν. Οι δηλώσεις του Καβαλιέρε προκάλεσαν την άμεση απάντηση-προειδοποίση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, όπως σημειώνει η Corrierea della Sera. «Ένα πράγμα δεν αποδεχόμαστε. Να γίνει η Γερμανία αντικείμενο μίας λαϊκίστικης προεκλογικής εκστρατείας» τόνισε ο Βέστερβελε, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία. Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την Τρίτη τη στήριξή της στο πρόσωπο του Μάριο Μόντι και στις πολιτικές του. ««Υποστηρίζω τις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, οι οποίες έκαναν τους επενδυτές να ανακτήσουν κάποια εμπιστοσύνη στην Ιταλία, έτσι είμαι σίγουρη πως ο ιταλικός λαός θα ψηφίσει με τέτοιο τρόπο ώστε η Ιταλία να παραμείνει στο σωστό δρόμο» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Την επίμαχη δήλωση Μπερλουσκόνι περί spread σχολίασε και ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς. «Μακάρι να ήταν μόνο φαντασία» είπε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Την ίδια στιγμή, επικρίσεις για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έρχονται και από την πολιτική του «οικογένεια» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζοζέφ Ντολ, να καταγγέλλει ως «σοβαρό σφάλμα» την απόφαση της δεξιάς να τραβήξει το χαλί κάτω από την κυβέρνηση Μόντι. «Είναι ένα σοβαρό σφάλμα το ότι προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Μόντι» δήλωσε ο Ντολ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής των Ιταλών ευρωβουλευτών του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl). «Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της μία πολιτική θέαμα. Έχει ανάγκη από μία αυστηρή διαχείριση» τόνισε. Στη νορβηγική πρωτεύουσα τη Δευτέρα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας ήλθε ενώπιος ενωπίω με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», λαμβάνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» για την πολιτική του από σύσσωμους τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανουσά Ολάντ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.
  • Καθησυχάζει εταίρους και αγορές ο Μόντι για τη σταθερότητα στην Ιταλία
Αντίθετα ο Μπερλουσκόνι δέχεται μπαράζ επικρίσεων και ξεσπαθώνει εναντίον πολιτικών και μέσων ενημέρωσης για αρνητικά σχόλια σχετικά με την επαναδιεκδίκηση της ιταλικής πρωθυπουργίας, λέγοντας ότι αυτό συνιστά προσβλητική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Αφού ουσιαστικά τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, ο Μπερλουσκόνι εισήλθε στην προεκλογική εκστρατεία (ρισκάροντας να διασπάσει την ίδια την κεντροδεξιά), καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας και επιτιθέμενος ξανά στους δικαστές. Ο ίδιος τονίζει ότι επιστρέφει με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου