Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Οι νέοι κανόνες του shopping

Καταστήματα θα λειτουργούν Κυριακές. Δίπλα στην ταμειακή μηχανή θα υπάρχει πινακίδα που θα αναφέρει ότι θα μπορούμε να φύγουμε χωρίς να πληρώσουμε αν ο καταστηματάρχης δεν μας δώσει την απόδειξη. Τέσσερις φορές τον χρόνο θα έχουμε εκπτώσεις ενώ δεν θα χρειάζεται να γεμίζουμε κουτιά από παπούτσια με αποδείξεις για να φανούμε συνεπείς απέναντι
στην εφορία. Σε ποια χώρα θα γίνουν όλα αυτά; Στη δική μας. Είναι οι νέοι κανόνες του …shopping. Δυστυχώς, κανόνας για το που θα βρούμε τα χρήματα να ψωνίζουμε, ακόμη δεν έχει βρεθεί.
  • Οι περίοδοι εκπτώσεων θα είναι τέσσερις αντί για δύο (μια για κάθε εποχή του χρόνου).
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινούν από τις 2 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώνονται στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι εαρινές εκπτώσεις θα είναι μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαίου. Οι φθινοπωρινές, θα καλύπτουν το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου ενώ οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα ξεκινούν την 2η Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκούν έως το τέλος Αυγούστου.
Ο διπλασιασμός των εκπτωτικών περιόδων δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη αλλά θεωρείται απίθανο να ανατραπεί το μέτρο καθώς επ’ αυτού δεν υπάρχει αντίρρηση από τον εμπορικό κόσμο τη χώρας.
  • Τα καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικά θα μπορούν (αν το επιθυμούν) να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι θα λειτουργούν για τουλάχιστον επτά Κυριακές τον χρόνο (ή έξι όπως θέλουν οι έμποροι).
Το μέτρο έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις ειδικά από την πλευρά των εργαζομένων, και είναι άγνωστο αν και με ποια μορφή θα υιοθετηθεί. Πάντως, με βάση την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι επτά Κυριακές κατά τις οποίες θα λειτουργούν όλα τα καταστήματα θα είναι:
  1. Η Κυριακή των Βαίων
  2. Η Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα
  3. Η Κυριακή πριν από την πρωτοχρονιά
  4. Η πρώτη Κυριακή σε κάθε μια από τις τέσσερις περιόδους των εκπτώσεων (έτσι φτάνουμε στον αριθμό επτά)
  • Θα μπορούμε να φύγουμε από ένα κατάστημα χωρίς να πληρώσουμε αν δεν μας δίνουν αποδείξεις
Η σχετική αγορανομική διάταξη δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στον Ιανουάριο. Όλες οι επιχειρήσεις, τόσο οι εμπορικές όσο και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, θα υποχρεούνται να αναρτήσουν στους χώρους των καταστημάτων ειδικές ταμπέλες οι οποίες θα προειδοποιούν: «Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει αν η επιχείρηση δεν εκδώσει το νόμιμο παραστατικό (απόδειξη ή τιμολόγιο). Όσες επιχειρήσεις δεν πειθαρχήσουν και δεν αναρτήσουν τη σχετική ταμπέλα, θα απειλούνται με πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ πέραν των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος για τη φοροδιαφυγή. Προσοχή: το μέτρο αφορά τους πάντες και όχι μόνο τα εστιατόρια όπως είχε αναφερθεί αρχικά
  • Δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αποδείξεων μέσω της φορολογικής μας δήλωσης.
Από το φορολογικό νομοσχέδιο, έχει απαλειφθεί η διάταξη που μας επέβαλε να συλλέγουμε αποδείξεις οι οποίες να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. Ύστερα από δύο χρόνια, το μέτρο κρίθηκε αναποτελεσματικό καθώς ακόμη και η απειλή του προστίμου (10% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζαμε) δεν στάθηκε ικανή για να αποτρέψει τη φοροδιαφυγή. Το αν θα θεσπιστούν κάποια κίνητρα συλλογής αποδείξεων στο μέλλον, θα το δούμε. Βέβαια, το ότι δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής των αποδείξεων στην εφορία δεν σημαίνει ότι δεν ζητάμε απόδειξη. Μην ξεχνάτε. Όταν τους λείπουν λεφτά από τον προϋπολογισμό, βρίσκουν κάποιο μέτρο και μας βάζουν να τα πληρώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου