Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Νέες οδομαχίες στη βίλα Αμαλία (video)


Από το πρωί έχουμε ανακατάληψη της "Βίλας Αμαλία" και εκ νέου επέμβαση της αστυνομίας. Δείτε το βίντεο από
το real.gr





34 σχόλια:

  1. ε όχι και οδομαχίες. Δείτε αυτό το βίντεο για να καταλάβετε καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ!
    http://www.youtube.com/watch?v=of-57Ivfwz8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα; Και ο (μακαρίτης...) Τσαρλς Μπρόνσον στη Βίλα Αμαλία πήγε;

      Διαγραφή
  3. Το θετικό γεγονός είναι ότι επιτέλους άρχισε η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει κάποτε να τελειώσουμε με την ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν τα άτομα αυτά από τμήμα των ΜΜΕ που επιμένουν να τους χαρακτηρίζουν "αντιεξουσιαστές" ενώ πρόκειται για αληταράδες του κοινού ποινικού δικαίου.
    Αποδείχθηκε, δε, στην πράξη πως εννοούν τους "εναλλακτικούς" χώρους. Καταφύγιο εγκληματιών, λαθρομεταναστών, αποθήκες προϊόντων παρεμπορίου.
    Βέβαια, κατά μία έννοια όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά (σε συνδυασμό, πάντα, με τη βρώμα και την απλυσιά).
    Θα πρέπει να καταλάβουν όμως, πως όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιεί ως "εναλλακτικό" χώρο το σπίτι του και μόνον αυτό. Εκεί, μπορεί να έχει όσες αντιασφυξιογόνες μάσκες θέλει, όσα μπουκάλια για μολότοφ θέλει, όσα κράνη θέλει και όσα ροπαλα θέλει, καθώς αυτά, σύμφωνα με το συριζα είναι είδη οικιακής καθημερινής χρήσης. Παράλληλα, μπορεί να φιλοξενεί και όσους πακιστανούς, καθαρούς ή μη, θέλει.
    Και, όταν τελειώσει με το κέντρο η αστυνομία, καλό θα είναι να κάνει και μια βόλτα στα προαστεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1447659

      Αυτο και μονο προς απαντηση της πρετεντεροζιζελ...
      Μην βλεπεις πολλες ειδησεις...χαλανε τον εγκεφαλο/

      Διαγραφή
    2. Και εσύ μην διαβάζεις μόνο τις ιστοσελίδες των καταλήψεων. Είναι φυσικό να σου δείχνουν ότι θέλεις να δεις. Καμία άλλη ιστοσελίδα ή φωτογραφία έχεις;

      Διαγραφή
    3. Οτι θελω να δω? Ουαου!!! Φιλοσοφια... Θες τοπικης εφημεριδας που εχει κανει αφιερωμα στην καταληψη της γειτονιας σου ή εντυπο πανελλαδικης εμβελειας που μιλαει γενικοτερα?

      Διαγραφή
  4. τι να κάνω Διαμαντή, έχω και δουλειές. Δεν απαντάς όμως στην ουσία του σχολίου μου.

    Ζιζέλ, πάσχεις από σοβαρή έλλειψη πρωτοτυπίας σε ορισμένα θέματα, που προφανώς συσχετίζεται με την έλλειψη σχετικής εμπειρίας. Τα της αριστεράς και της αναρχίας είναι μια από τις κατηγορίες θεμάτων που δεν κατέχεις. Κι επειδή καταλαβαίνω απ' αυτά που λες μια στάση έναντι της ιδιοκτησίας, θα σου πρότεινα να την ανανεώσεις με τη σκέψη του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ που μπορείς να βρεις εδώ. Φαντάζομαι ότι ως γνωρίζουσα γράμματα δε θα δυσκολευτείς να διαβάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να απαντήσω Help; Θα παλεύουμε με τις λέξεις; Δεν ήταν οδομαχίες αλλά "βιλομαχίες"; Ή μήπως οι ανάρχες έραιναν με άνθη τους μπάτσους και τούμπαλιν; Ποια ακριβώς είναι η ουσία του σχολίου σου;

      Διαγραφή
    2. @ help

      Όντως, τα της αναρχίας δεν είναι θέματα που με έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα. Όμως, τι εννοείς ως έλλειψη πρωτοτυπίας; Πόσο πρωτότυπες απόψεις μπορεί να έχει κανένας σε ένα πολύ συγκεκριμένο και πολυσυζητημένο θέμα; Είναι προφανές, ότι η αντίληψη της αστικής νομιμότητας συγκρούεται με μια γενική και αόριστη αντίληψη περί κοινοτισμού. Και μέσα εκεί υπεισέρχονται και κοινά εγκληματικά στοιχεία. Έτσι περίπου έχουν τα πράγματα και δεν νομίζω ότι χωρά πολύ πρωτοτυπία.
      Δεν κατάλαβα, επίσης την αναφορά στην άποψή μου περί ιδιοκτησίας. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Τάσσομαι αναφανδόν υπέρ του δικαιώματος της ατομικής ιδιοκτησίας και της προστασίας της περιουσίας. Και ισχυρίζομαι ότι καθένας έχει απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιεί την δική του περιουσία και ιδιοκτησία όπως νομίζει, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να σφετερίζεται την δημόσια περιουσία.
      Αν κοιτάξεις π.χ. το κτίσμα της Στρούγκας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, θα δείς ότι στα κεραμίδια του έχει αναρτηθεί ένα πανω το οποίο γράφει : "Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος". Το αυτοδιαχειριζόμενος τι σημαίνει; Μήπως ο χώρος διαχειρίζεται μόνος του; Κάποιοι άνθρωποι δεν τον διαχειρίζονται; Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι στερούνται νομιμότητας τυπικής αλλά και ηθικής. Και αυτό γιατί αυτόκλητα διαχειρίζονται ένα χώρο στον οποίο συνιδιοκτήτες είναι οι χιλιάδες δημότες της Φιλαδέλφειας. Από που λοιπόν οι αυτόκλητοι διαχειριστες αντλούν το δικαίωμα της εκπροσώπησης των υπολοίπων συνιδιοκτητών; Τους όρισε κάποια αντιπροσωπευτική Γενική Συνέλευση των κατοίκων ή κανένα θεσμικό όργανο της Πολιτείας ή της τοπικής (εκλεγμένης με καθολική ψηφοφορία)Διοίκησης; Φαντάζομαι ότι αστειεύεται όποιος αποκαλεί "Λαϊκές Συνελεύσεις" την συγκέντρωση 30-40 μαλλιάδων κάθε φορά.
      Και, εν τέλει, για πόση πρωτοτυπία μπορούμε να μιλάμε;

      Διαγραφή
    3. @Ζιζέλ
      βλέπεις πόσο ταιριάζουμε; Αφού δεν τους πας τους μαλλιάδες, ρίξε καμιά ματιά και σε ένα φαλακρούλη. Αφιερωμένο εξαιρετικά το τραγουδάκι http://www.youtube.com/watch?v=modsNdAaQwE (βρε τι κάνω ο αθεόφοβος...)

      Διαγραφή
    4. Συνέχισε έτσι ... και έχεις ελπίδες!!!

      Διαγραφή
    5. Διαμαντη θα μου επιτρεψεις να αφιερωσω και εγω ενα στην ζιζελ...

      http://www.youtube.com/watch?v=Eci7mtoqNbc

      Διαγραφή
    6. Λοιπόν, τώρα θα μιλήσω και εγώ για έλλειψη πρωτοτυπίας. Πλάκα έχει το βιντεάκι, ευχαριστώ για την αφιέρωση, αλλά θα περίμενα κάτι πιο ευρηματικό. Αυτά είναι τετριμμένα. Εμείς τρώμε σανό (κουτόχορτο, δηλαδή) και ό,τι μας σερβίρουν τα media και εσύ και κάποιοι άλλοι είστε ..."ψιλιασμένοι". Ελληνοπρεπώς "ψιλιασμένοι", βέβαια, με το στυλ του φωτεινού παντογνώστη, που δεν επιδέχεται αντιρρήσεις.
      Η διαφορά είναι ότι εγώ κάνω τις επιλογές μου και δεν ζητώ από κανέναν να με απαλλάξει ούτε να με διαφωτίσει σε τίποτα, ούτε φυσικά επιδιώκω να επιβάλλω τις απόψεις μου σε κανένα. Το μόνο που απαιτώ είναι να μην με ενοχλούν και να μην ζουν άλλοι παρασιτικά από τους φόρους που πληρώνω.
      Δυστυχώς, αυτό δε γίνεται, γιατί οι "ψιλιασμένοι" θέλουν να επιβάλλουν και να δώσουν τα "φώτα" τους και στους υπόλοιπους, χωρίς να μας ρωτούν.
      Προσωπικά, αναγνωρίζω στον καθένα το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται και να πιστεύει ό,τι θέλει, αρκεί να μην ενοχλεί.
      Και το ότι κάθε αληταράς, το παίζει προχωρημένος και αντισυστημικός, εισβάλλει σε όποιο δημόσιο χώρο θέλει, σπάει ό,τι θέλει, δικδικεί το δικαίωμα στην τεμπελιά, αποκλείει ό,τι θέλει και βρωμίζει τον τόπο, με ενοχλεί αφάνταστα.
      Ενοχλεί επίσης και πολλά εκατομμύρια κόσμου, αν αυτό λέει κάτι.
      Όποιος, λοιπόν, διεκδικεί το δικαίωμα στη μαγκιά, στο σπίτι του και στην ιδιωτική του περιουσία είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι μαγκιά θέλει.

      Διαγραφή
  5. Μια χαρά τα γράφει η Ζιζέλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν εχει μονο μαλλιαδες απλυτους, εχει και συνδικαλες με μερσεντες που τους πληρωνουμε εμεις στο χωρο.εκει που εχουν χτισει τα παραθυρα τι εχει ΟΕΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. SSSSSSSS.Εκει μαλλον εχουν τα φονικα μπουκαλια μπυρας... Παραυτα προς θανατον.

      Διαγραφή
  7. Διαμαντή, η ουσία του σχολίου μου είναι να είναι ακριβής η ανάρτηση. Κατά τον τρόπο που την έκανες, επιτρέπει στη μια πλευρά να αναπαράξει κανονικότατα την αφήγησή της (το έκανε χωρίς πρωτοτυπία στο πρώτο σχόλιό της η Ζιζέλ), ενώ η άλλη πλευρά πρέπει να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας. Χρήσιμη για να κατανοήσει κανείς το τι συνέβη χθες στη Βίλα Αμαλίας είναι και η ανακοίνωση που έβγαλαν σήμερα το πρωί οι συλληφθέντες.

    Ζιζέλ, για να διαμορφώσει κανείς γνώμη πρέπει να έχει υπόψη του όλες τις απόψεις που εκφράζονται για ένα θέμα. Εν προκειμένω, επειδή δεν σου αρέσουν τα μακριά μαλλιά (αν κι απ' ό,τι έχει πάρει το μάτι μου λίγοι έχουν μακριά μαλλιά στη Στρούγκα) κάνεις αυθαίρετες συναγωγές για να καταλήξεις σε συμπεράσματα, τα οποία δεν αντέχουν στη βάσανο του επιχειρήματος.

    Πρωτοτυπία μπορεί να υπάρξει σε πολλά πράγματα που στα μάτια των συντηρητικών φαντάζουν κοινότοπα και οριστικοποιημένα. Γι' αυτό σου πρότεινα το άρθρο του Ρατζάν για την ιδιοκτησία και την κατανομή της στον καπιταλισμό. Ο Ρατζάν δεν είναι αναρχικός που είναι εναντίον της ατομικής ιδιοκτησίας εν γένει. Επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ ήταν, και σήμερα είναι σύμβουλος της κυβέρνησης της Ινδίας. Δες το κείμενο, έχει πραγματικό ενδιαφέρον και περιέχει αρκετή τροφή για σκέψη.

    Για την έννοια της αυτοδιαχείρισης, θα σου πρότεινα εισαγωγικά να διαβάσεις αυτό το κείμενο του Κορνήλιου Καστοριάδη (σε μια αναδημοσίευσή του μάλιστα σε σάιτ που χρηματοδοτείται από το υπουργείο εργασίας, έτσι για να μη λες για τα σάιτ των καταλήψεων και την εστία ανομίας του ιντιμίντια).

    Σ' ό,τι αφορά την εκπροσώπηση και την ανάθεση, θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής: στην πόλη μας, μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές αντιμετωπίζουμε μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση των αντινομιών του συστήματος της εκπροσώπησης. Αυτοί που εξελέγησαν, με τον τρόπο που εξελέγησαν ως δημοτική αρχή, έχουν πάψει εδώ και καιρό να εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους. Όλοι το αναγνωρίζουν, όμως κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια λύση στο πρόβλημα, διότι η τυπική νομιμότητα επιτρέπει να συνεχίσει ασκείται η διοίκηση ακόμη κι όταν υπάρχει αναντιστοιχία με τη λαϊκή θέληση. Αν είχαμε ένα σύστημα ανακλητών εκπροσώπων για τη διαχείριση των δημοτικών ζητημάτων, για πόσο πιστεύεις ότι θα είχαν μείνει στη θέση τους όσοι σήμερα ζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου της πόλης κατά τον τρόπο που όλοι βλέπουμε;

    Υπ' αυτή την έννοια, Διαμαντή, μια που μας έχεις πήξει στις αναδημοσιεύσεις Παπανδρόπουλου, προτείνω να αναδημοσιεύσεις και το άρθρο του Καστοριάδη επιλέγοντας έστω τα όσα μας αφορούν εδώ στη Φιλαδέλφεια. Τι λες κι εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Help, σόρι, αλλά δεν σε καταλαβαίνω. Το πρόβλημά σου είναι η λέξη "οδομαχίες"; Την αποσύρω πάραυτα. Πες μας τώρα εσύ τι ακριβώς έγινε στη βίλα Αμαλία σήμερα το πρωί. Πήγαν να κάνουν ειρηνική κατάληψη; Δεν ειρωνεύομαι, σε παρακαλώ πες μου τη θεωρία σου, είμαι περίεργος.

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω θεωρία, υπάρχουν τα γεγονότα. Στις 20/12 η ΕΛΑΣ εισέβαλε στη Βίλα Αμαλίας γιατί είχε, λέει, μια ανώνυμη καταγγελία για ναρκωτικά. Προσήγαγε τους 8 που βρήκε μέσα, τους συνέλαβε και τους απέδωσε κατηγορίες για εκρηκτικά (1500 μπουκάλια και 250 ml πετρέλαιο θέρμανσης), οπλοκατοχή (σφεντόνες, δυναμιτάκια, κροτίδες, σημαίες, μάσκες) και κατοχή ναρκωτικών (1,2 γραμμάρια χασίς). Ότι το ζήτημα των ναρκωτικών είναι πρόσχημα είναι κάτι παραπάνω από προφανές σε όλους - αλλά και τον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή τον έπιασαν. Η Βίλα Αμαλίας είναι πολιτικός χώρος. Οι άνθρωποι λοιπόν που ανήκουν σ' αυτόν τον χώρο, κατόπιν σκέψεως προφανώς, αποφάσισαν να κάνουν μια συμβολική κίνηση χθες. Τα λόγια τους είναι πολύ κατατοπιστικά:

      "Σήμερα, 9 Γενάρη, σύντροφοι και συντρόφισσες ανακαταλάβαμε το κτίριο της Villa Amalias κάτω από τη μύτη των δυνάμεων καταστολής που το φρουρούσαν. Ένα κτίριο συνδεδεμένο με την ιστορία του ανατρεπτικού κινήματος εδώ και 22 χρόνια, αλλά και με τις αξίες-αρχές που νοηματοδοτεί για εμάς. [...]

      Ανακαταλάβαμε τη φυλασσόμενη Villa Amalias γνωρίζοντας ότι θα δεχτούμε επίθεση και προφανώς θα συλληφθούμε. Θα το ξανακάνουμε όσες φορές χρειαστεί και για αυτήν και για οποιονδήποτε άλλο κοινωνικό χώρο αντίστασης των από τα κάτω χτυπηθεί. Το ξαναλέμε ακούραστα: Δεν μας φοβίζουν ούτε τα όπλα τους, ούτε η λάσπη που πετάνε.

      Με τη σημερινή ανακατάληψη αναδείξαμε ότι η ολομέτωπη επίθεση του κράτους που θέτει σήμερα στο στόχαστρο τις καταλήψεις, τους αυτοοργανωμένους χώρους και τις δομές του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού κινήματος, όπως και τους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, δεν είναι μονόλογος. Η καρδιά, η θέληση για αγώνα και η επιθυμία για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας αποδεικνύονται πιο δυνατά από τους στρατούς τους."

      Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς, όμως οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες και δεδηλωμένες. Ως προς τη μέθοδο: φαντάζομαι ότι για να μπουν μέσα θα έριξαν και καμιά σπρωξιά. Μετά δεν έγινε κάτι - τα ίδια τα πλάνα της αστυνομίας αυτό δείχνουν: μια ομάδα ανθρώπων στην αυλή που φωνάζει συνθήματα ακόμη και την ώρα που μεταφέρεται στις κλούβες χωρίς ν' αντισταθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τελικό κατηγορητήριο ο εισαγγελέας δεν έβαλε την αντίσταση κατά της αρχής. Διώκονται για διατάραξη οικιακής ειρήνης και εξύβριση με επιβαρυντικό στοιχείο τα καλυμμένα χαρακτηριστικά (κατά τη σύλληψη τα πλάνα της αστυνομίας άλλο δείχνουν). Κατά τ' άλλα, αναρχικοί είναι οι άνθρωποι. Τι περιμέναμε δηλαδή; Λιβανιστήρια για την αστική δημοκρατία;

      για τον Καστοριάδη βάλε ό,τι θες. Έτσι κι αλλιώς, από τα μικροπολιτικά της περιοχής πιο χρήσιμο θα είναι.

      Διαγραφή
    3. @help, είδες τι γράφεις και τι λένε; "...Ανακαταλάβαμε τη φυλασσόμενη Villa Amalias γνωρίζοντας ότι θα δεχτούμε επίθεση και προφανώς θα συλληφθούμε...". Αν είναι υπερβολικό το "οδομαχίες" το πήρα ήδη πίσω. Αλλά ένταση θα υπήρξε, ξέρεις εσύ επίθεση και συλλήψεις με... άνθη;

      Διαγραφή
    4. @ help

      Ειλικρινά αδυνατώ να σε παρακολουθήσω. Νομίζω τελικά ότι έχεις μπερδευτεί. Βαφτίζεις πολιτικά κείμενα ανόητες εκθεσούλες, που αν εξαιρέσεις το οξύ ύφος τους δεν είναι τίποτα άλλο από απλοϊκά κειμενάκια που καταγγέλουν τον καπιταλισμό και το κράτος. Για την ακρίβεια καταγγέλουν κάθε τύπο κοινωνικής οργάνωσης που δομείται με ιεραρχικό τρόπο. Αλλά, ιστορικά, κανένας εφαρμοσμένος τύπος κοινωνίας δεν στερείτο ιεραρχίας. Ακόμα και στις πρωτόγονες κοινωνίες υπήρχαν επικεφαλής και αρχηγοί των ομάδων/οικογενειών.
      Είναι επίσης ιστορικό γεγονός ότι η κίνηση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πρόοδος, οφείλεται στη δράση συγκεκριμένων ομάδων.
      Η μαρξιστική αντίληψη βλέπει το προλεταριακό προτσες, η αστική αντίληψη θεωρεί ότι η αστική τάξη προωθεί την κοινωνία.
      Οι πολιτικοί αστέρες των καταλήψεων δεν ασχολούνται βέβαια με το ποιός παράγει τον πλούτο στις κοινωνίες. Περνούν κατ΄ευθείαν στην διανομή/διάχυσή του σε όλους. Ιδεολογικοποιώντας την τεμπελιά και την ήσσονα προσπάθεια, απολαμβάνουν μόνο τα αγαθά του "αμαρτωλού" συστήματος, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες χωρίς να επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό.
      Ξέρεις, το πρόβλημα της δομής και της οργάνωσης των κοινωνιών, ξεκινάει από τη στιγμή που τα αγαθά και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Από τη στιγμή που θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το τι και πόσο θα παραχθεί. Αν δεν ήταν δεν θα υπήρχε ούτε πολιτική ούτε οικονομία. Και φυσικά δεν θα υπήρχε η ανάγκη για εργασία.
      Αρκετά όμως με την "φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας".
      Στις σύγχρονες κοινωνίες, που και λόγω μεγέθους δεν μπορούν να μαζευτούν οι πολίτες όλοι και να ααποτελέσουν την εκκλησία του Δήμου, όπου δια βοής θα παίρνουν αποφάσεις, αναγκαστικά υπάρχει ο θεσμός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Ασφαλώς και έχει προβλήματα, όμως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όποιος λοιπόν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, αναγκαστικά θα συμμετέχει σε αυτό και θα πρέπει εκ των προτέρων να συμφωνήσει ότι το σύστημα στηρίζεται στην ύπαρξη πλειοψηφιών και μειοψηφιών.
      Κάθε κείμενο, λοιπόν, που πολιτικολογεί δεν σημαίνει ότι είναι και πολιτικό. Μπορεί κάποιοι να οραματίζονται πρωτόγονες κοινωνίες, ή τις κοινωνίες των ουτοπιστών σοσιαλιστών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους παίρνεις και στα σοβαρά.
      Τώρα, πως ένα ιστορικό κτίριο αποτελεί "πολιτικό χώρο" δεν μπορώ να το καταλάβω. Με την ίδια λογική, πολιτικός χώρος είναι και ο βράχος της Ακροπόλεως. Αν εκεί κάποιοι άλλοι "αντιεξουσιαστές" ήθελαν να κάνουν κατάληψη, τι θα έλεγες;

      Διαγραφή
    5. Σου διαφεύγει κάτι σημαντικό: τα κείμενα θα ήταν ανόητες εκθεσούλες ή πολιτικολογία αν δεν υπήρχε η Βίλα Αμαλίας εδώ και 22 χρόνια κι αν δεν ήταν 92 άνθρωποι στο κελί αυτή τη στιγμή διότι αποφάσισαν να πράξουν κάτι - ανεξάρτητα αν μας αρέσει ή όχι τι γινόταν στη βίλα τόσα χρόνια ή τι έκαναν οι συλληφθέντες. Δεν πρόκειται για άσκηση επί χάρτου, θέλω να πω, πρόκειται για υπαρκτά γεγονότα και συνειδητή δράση.

      Κατά τ' άλλα, δε μου κάνει εντύπωση που πιστεύεις στον εξελικτισμό. Το ιδεολόγημα της προόδου είναι πράγματι στο κέντρο της κυρίαρχης αφήγησης του κόσμου την οποία ασπάζεσαι και αναπαράγεις σε κάθε ευκαιρία. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι κάπως διαφορετική, κι αυτό το αναγνωρίζουν ακόμη κι οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι όταν μιλούν για τους κύκλους της οικονομίας.

      Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι το κεντρικό ζήτημα για να επιλυθούν οι διάφορες συγχύσεις, είναι να γίνει η διάκριση μεταξύ κοινωνίας και κράτους. Οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν χρειάζονταν κράτος. Τεκμηρίωση επ' αυτού υπάρχει τεράστια, αλλά θα πρότεινα να διαβάσεις λίγο Κλαστρ γι' αυτό το θέμα (εδώ κι εδώ).

      Το βασικό οικονομικό πρόβλημα που αναφέρεις (η στενότητα των πόρων δηλαδή), δεν ανήκει σ' αυτό που ο Καστοριάδης ονομάζει φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας, αλλά σ' αυτό που ο Μαρξ θα όριζε ως "σε τελική ανάλυση" βάση. Η φαντασιακή θέσμιση αντιστοιχεί σ' αυτό που ο Μαρξ θα όριζε ως εποικοδόμημα και το οποίο διαμορφώνεται, αν ακούσουμε τον Γκράμσι, δια της ηγεμονίας. Ποιος είχε την ηγεμονία στη χώρα μας και τι διαμόρφωσε δεν είναι ανάγκη να το συζητήσουμε εδώ, καθώς έχουμε μάτια και βλέπουμε.

      Κάνεις λάθος ότι οι καταλήψεις και ο αντεξουσιαστικός χώρος δεν μιλούν για τα ζητήματα της παραγωγής. Και μιλούν και έχουν και εναλλακτική πρόταση, που λέγεται αυτοδιαχείριση. Σου έχω και μικρά υπαρκτά παραδείγματα εναλλακτικής οργάνωσης της εργασίας, εδώ στη χώρα μας: το παγκάκι, οι εκδόσεις των συναδέλφων. Δες επίσης τις συνδικαλιστικές προσπάθειες που πηγάζουν από τον αντεξουσιαστικό χώρο στη μορφή των "σωματείων βάσης", πχ στο χώρο των κούριερ.

      Αν δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί η βίλα Αμαλίας ήταν πολιτικός χώρος, δεν μπορώ να στο εξηγήσω!

      Ανώνυμε που βαριέσαι να διαβάσεις, αν δεν βρέξεις κώλο δεν τρως ψάρι.

      Διαγραφή
    6. Θα μου επιτρέψεις να χαρακτηρίσω υπερφίαλο το κείμενό σου και πομπώδες σε κάποια σημεία. Όπως είναι γνωστο, η σχέση μεταξύ βάσης και εποικοδομήματος είναι επαγωγική.
      Αλλά, επί της ουσίας. Εγώ επιμένω ότι είναι άλλο η πολιτική δράση και άλλο η έκνομη συμπεριφορά. Όσες φορές αυτά ταυτίστηκαν ιστορικά, ήταν σε περιόδους όπου δεν υπήρχαν συνταγματικές και κοινοβουλευτικές ελευθερίες. Σκέψου όμως καλύτερα τα όσα ισχυρίζεσαι. Με τη λογική αυτή, επειδή η 17Ν βάφτιζε πολιτικές τις δολοφονίες της και εξέδιδε κείμενα με συγγενικό λογικό πυρήνα και ίδιο ύφος, θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε τους εγκληματίες πολιτικούς ακτιβιστές;
      Η νεοκλασική οικονομική σκέψη (η πλέον αποδεκτή, σήμερα) ασφαλώς περιέχει μη γραμμική κίνηση. Όμως τόσο οι βραχυχρόνιοι οικονομικοι κύκλοι (ανοδικός/καθοδικός) ή οι περιοδικές κρίσεις και υφέσεις που αναγνωρίζει ο Μαρξ, όσο και οι μεγάκυκλοι κατά τον ορισμό του Kondratiev, αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη παραγωγική βάση (πλέγμα παραγωγικών σχέσεων, κατά τον Μαρξ), το εποικοδόμημα της οποίας εξελίσσεται διαρκώς.
      Και αν, σε παλαιότερους τύπους κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης ο ρυθμός της κίνησης είναι χαμηλός, από την εποχή της πρώιμης νεοτερικότητας αρχίζει και ανεβαίνει ραγδαία. Η εποχή αυτή, σύμφωνα με τους θεμελιωτές της κοινωνιολόγους και κυρίως τους Ulrich Beck και Anthony Giddens αρχίζει από το 1970 περίπου.
      Ο μεγάλος καταλύτης της ύστερης νεοτερικότητας, δηλαδή από τα μέσα της 10ετίας του 90 περίπου, είναι η ψηφιακή επανάσταση, που καθιέρωσε αυτό που λέγεται παγκοσμιοποίηση. Και που τόσο δαιμονοποιείται από τα φοβικά σύνδρομα των συντηρητικών, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς.
      Η κατάργηση των συνόρων που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, είναι το στοιχείο εκείνο που επιτάχυνε δραματικά τους ρυθμούς.
      Θεμελιώδες διακύβευμα της πολιτικής, είναι πλέον το πως θα ενσωματωθούν στοον νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες των χωρών της πρώτης ταχύτητας, αρχικά.
      Ή για να το συγκεκριμενοποιήσω το μεγάλο πρόβλημα οφείλεται στην κατάταξη των διαφοροποιημένων θεσμικών χώρων, κατά τον Ν. Μουζέλη, ο οποίος θεωρεί ότι ο χώρος της οικονομίας επικυριαρχεί των υπολοίπων. Και το ζητούμενο είναι η αναδιάταξή τους, έτσι ώστε να ισορροπήσουν και κανένας να μην επικυριαρχεί των άλλων.
      Τέλος, τα παραδείγματα "εναλλακτικής οργάνωσης της εργασίας" που αναφέρεις, ίσως θα είχαν τύχη σε κάποια επαρχιακή ελληνική κωμόπολη των αρχών του 20ου αιώνα. Ή σε μία χώρα ερμητικά αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως, κάτι σαν τη Β.Κορέα, αν και τελευταία δείχνει κάποια σημάδια ρεαλισμού. Είναι βέβαιο, ότι και αυτό το καθεστώς είναι θέμα χρόνου να ενταχθεί, σε κάποιο βαθμό, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

      Όπως αντιλαμβάνεσαι

      Διαγραφή
    7. Διαμαντή το κείμενο που δημοσιεύτηκε "μπήκε" στο πλύσιμο; Αυτό που έστειλα έχει και συνέχεια την οποία, προφανώς έφαγε ο γνωστός δαίμων. Άντε τώρα να ξαναθυμηθώ τι έιχα γράψει.

      Διαγραφή
    8. Έτσι ήλθε, αγαπητέ... Τι να κάνω;

      Διαγραφή
    9. χαρακτήρισέ την απάντησή μου όπως θέλεις, αρκεί να συμφωνήσουμε ότι η σχέση μεταξύ βάσης κι εποικοδομήματος είναι διαλεκτική και όχι επαγωγική. Αν επιμένεις στο επαγωγικό, με ποια φορά το εννοείς;

      αντιμετωπίζεις τον νόμο ως κάτι που δεν έχει χρώμα ούτε σκοπιμότητα, λες και μας τον έδωσε ο Κύριος μαζί με τις 10 εντολές. Αν έπεφτες με αλεξίπτωτο σε μια χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού τον οποίον φαντάζομαι αποστρέφεσαι, θα έβαζες τον εαυτό σου υπέρ του νόμου; Θα καταδίκαζες τον Κώστα Σημίτη που δήλωσε ευθαρσώς ότι έβαζε μπόμπες στη χούντα; Κι αυτός έκνομες ενέργειες έκανε για να κλονίσει το πολίτευμα.

      διαπιστώνω πολλές φορές στα σχόλιά σου ότι όλα σου φαίνονται δεδομένα, ενώ ταυτοχρόνως περιγράφεις πράγματα που αλλάζουν με τον καιρό. Το μόνο που είναι δεδομένο είναι η ίδια η αλλαγή. Και άλλο παγκοσμιοποίηση, άλλο ψηφιακή επανάσταση. Δεν φταίει η ψηφιακή επανάσταση, τουλάχιστον όχι αποκλειστικά, που οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας εδρεύουν σε χώρες του πρώην τρίτου κόσμου. Υπάρχουν εκεί αρκετά εργατικά χέρια και μ' αρκετά χαμηλό κόστος. Υπάρχουν επίσης φθηνές σχετικά μεταφορές, προφανώς, αφού μεγάλο κομμάτι αυτής της παραγωγής καταναλώνεται στη δύση.

      τεσπα, επειδή κόπηκε και το σχόλιό σου στη μέση δεν ξέρω τι άλλο ήθελες να πεις και το αφήνω εδώ.

      Διαγραφή
  8. @ help, εννοείται ότι είμαι μέσα για Καστοριάδη- Να ξεκινήσω με το "μπροστά στον πόλεμο";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα βιντεάκι για τους τζιβάτους και στρογγάτους.
    http://www.youtube.com/watch?v=NubIiJscBJw

    Στο είπα ξανά η λύση είναι ΑΥΤΗ:
    http://www.youtube.com/watch?v=JkwM-vO6zdI

    DEATH WISH 3 ΑΠΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο με τους nerd to ειδες? Σου ταιριαζει, θαυμαστη του Τσαρλς Μπρονσον.
      YOU NERD ΑΠΛΑ.

      Διαγραφή
  10. Helpdiamantis μη μας βάζεις τώρα να κατεβάζουμε λεξικά και διαβάζουμε 36σέλιδα κείμενα στα αγγλικά. Έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ω! ναι κύριε Διαμαντή, για τον Καστοριάδη βάλε ό,τι θες. Συμφωνώ ότι έτσι κι αλλιώς, από τα μικροπολιτικά της περιοχής πιο χρήσιμο θα είναι. Άνδρες γαρ πόλις Εξ άλλου «Η θεμελιώδης σημασία της ανταλλαγής και της κοινωνικής συμπληρωματικότητας δεν αφορά μόνο τα διάφορα έργα, υπάρχουν και άλλοι τύποι συμπληρωματικότητας». Πόλις άνδρα διδάσκει (που πάω και τις βρίσκω πάλι αυτές τις Ελληνικούρες). Νομίζω ότι θάταν καλύτερο αν γινόταν σε μια νέα ανάρτηση για να μην χανόμαστε. Αλλά να κάτι (άσχετο) που πονάει μεν αλλά μου αρέσει.
    http://www.newsbeast.gr/weird/arthro/470563/i-dramatiki-istoria-enos-adra-mesa-apo-ta-simata/
    Αφιερωμένο εξαιρετικά . . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ήμαρτον με τα ορφανά μπακούνιν, του μάρξ και του λένιν πιά.
    ήμαρτον με τις λευτεριές στο κάθε κατακάθι της κοινωνίας
    Φωτιά και τσεκούρι ΑΠΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή