Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση κι ερωτήματα...

Τα παιδιά της "Στρούγκας" διοργανώνουν εκδήλωση- συζήτηση για το σχέδιο "Αθηνά". Με αφορμή αυτή την πρόσκληση, μου γεννήθηκαν ορισμένα ερωτήματα που τα παραθέτω, για όποιον θέλει να διαβάσει:
Πώς είναι δυνατό να
διοργανώνεται συζήτηση από μια παρέα συμπολιτών μας, και την ίδια ώρα ΚΑΝΕΝΑ από τα κόμματα που ζητούν την ψήφο μας, κυρίως τα τρία κυβερνητικά, να μην έχει κάνει το ίδιο πράγμα; Πότε κλήθηκαν οι ΝεοΔημοκράτες, οι ΠΑΣΟΚοι ή οι της ΔΗΜΑΡ σε μια ΣΥΖΗΤΗΣΗ για μια μείζονα κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως αυτή; Εγώ ρωτώ, εγώ και θα απαντήσω (φυσικά κάθε απάντηση από πάντα αρμόδιο θα δημοσιευτεί, εννοείται...): Νομίζουν ότι αν σιωπούν, αν δεν ανοίγουν θέματα, θα κρύψουν διαφωνίες κάτω απο το χαλί. Το ίδιο πίστευαν οι δυο πρώτοι και όταν εναλλάσσονταν αυτοδύναμοι στην εξουσία. Για να μην πληγεί η "πολυσυλλεκτικότητά τους" επέβαλαν το "μούγκα στη στρούγκα"- τη δική τους στρούγκα, γιατί η άλλη, η κανονική, διοργανώνει ΣΥΖΗΤΗΣΗ- αν κάποιοι κομματοκαρεκλοκένταυροι γνωρίζουν τη σημασία της λέξεως...
Δεύτερον, πόσο θράσος χρειάζεται αυτά τα κόμματα, που ΠΟΤΕ, μα ποτέ δεν συζήτησαν, δεν άνοιξαν διάλογο με τα μέλη τους, ελεύθερα, δημοκρατικά, ανεμπόδιστα, πώς είναι δυνατόν, λέω, αυτά τα κόμματα που καταδίκασαν τους οπαδούς τους (δηλ. τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών) σε διαρκή προϊούσα απαιδευσία, να αυτοπροβάλλονται ως δημοκρατικά, και να πετάνε σπόντες στα παιδιά της Στρούγκας; Υπάρχει καλύτερη εφαρμογή του λαϊκού ρητού "είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα;"
Τρίτο και τελευταίο ερώτημα: Όπως φανερώνει η παραπάνω αφίσα, ο διάλογος στη Στρούγκα γίνεται σε πλαίσια προκαθορισμένα, ότι δηλαδή μιλάμε για "σχέδιο διάλυσης", πράγμα που κάνει δύσκολο, αν όχι αδύνατο, το να εμφανιστεί κάποιος στη συζήτηση και να υποστηρίξει το αντίθετο. Παρ' όλα αυτά, αυτός ο εντός πλαισίων διάλογος είναι 1.000.000 προτιμότερος από τη μούγκα στη στρούγκα των "συμβατικών" πολιτικών κομμάτων, στην πόλη μας κι αλλού, σε ολόκληρη την Ελλάδα...
Αυτά...

37 σχόλια:

  1. Τα "παιδιά της Στρουγκας" όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται οι καταληψίες, διοργανώνουν άλλη μια εκδήλωση. Και ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλούνται τα κόμματα του συνταγματικού τόξου για το ότι δεν κάνουν κάτι ανάλογο. Είναι πολύ φυσικό κε Διαμαντή ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές, σήμερα μέσα στον ορυμαγδό των πραγματικών προβλημάτων αλλά και στην συγκινησιακή ατμόσφαιρα που καλλιεργείται, δεν έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνική ατζέντα και στο δημόσιο διάλογο.
    Τα "παιδιά της Στρούγκας" και της κάθε στρούγκας, είναι ένα μικρό τμήμα των δυνάμεων εκείνων που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε αλλαγή στη χώρα αυτή. Που αντιστέκονται και αντιμάχονται κάθε μεταρρύθμιση, κάθε προσπάθεια να αλλάξουν οι παθογένειες που μας έφτασαν στο σημείο αυτό. Κάθε επένδυση αντιμετωπίζεται με καχυποψία, κάθε θεσμική αλλαγή είναι καταστροφική, κάθε προσπάθεια ορθολογισμού πρέπει να ακυρωθεί. Τα "παιδιά της Στρούγκας" ίσω να μην καταλαβαίνουν ότι είναι ενεργούμενα κάποιων. ίσως και να το κάνουν συνειδητά. Λίγη σημασία έχει, καθώς το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει.
    Σωστά επισημαίνεις, φίλε Διαμαντή, τό ότι δεν πρόκειται για συζήτηση. Πρόκειται για συγκεκριμένη κατάσταση όπου μερικοί άπλυτοι, συριζέοι και ...λοιποί συγγενείς θα αρχίσουν τα ίδια. Όπως και για κάθε θέμα που επιλέγουν.
    Κανένας δεν ασχολείται με το ποόσους δημότες πραγματικά συγκεντρώνουν αυτές οι "εκδηλώσεις". Ακούμε για λαικές συνελεύσεις, αντιφασιστικές συνελεύσεις και βλέπουμε λίγες δεκάδες ανθρώπων, συγκεκριμένης και σχεδόν πανομοιότυπης αισθητικής να μαζεύονται.
    Τα συντεχνιακά συμφέροντα που λυσσωδώς επιμένουν να διατηρούν αυτό το έκτρωμα που λέγεται σημερινό ελληνικό κράτος, βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο για να εισχωρούν στις τοπικές κοινωνίες, μέσω των "αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων" και των "λαϊκών συνελεύσεων". Όπου εκεί καταγγέλουν όχι τις αιτίες που μας έφεραν εδώ, αλλά τους τρόπους με οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα. Παίζουν μαεστρικά με την (δικαιολογημένη) οργή του κόσμου και αποκρύπτουν επιμελώς το τι πραγματικά εκπροσωπούν.
    Το σχέδιο "Αθηνά", είναι μια προσπάθεια εξορθολογισμού του οργανωτικού, διοικητικού και εκπαιδευτικού μπάχαλου της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κατεύθυνση και η εστίασή του είναι σωστές. Όπως κάθε μείζονος κλίμακας θεσμική αλλαγή έχει και κάποια σημεία που θέλουν επανεξέταση ή και κατάργηση. Αυτά θα μπορούν να είναι θέματα συζητήσεων και διαλόγου.
    Πάντως με τέτοιες εκδηλώσεις, όπως των "παιδιών της Στρούγκας" δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Εκεί οι μισοί θα καταγγέλουν το μνημόνιο και οι άλλοι μισοί την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μπορεί να δούμε και κανένα άλλο πανό που θα καλεί για συμπαράσταση στους "αγωνιστές" των Πυρήνων της Φωτιάς. Αλλά ξέχασα: το να ληστεύεις τράπεζες είναι φυσική αντίδραση στη βία του μνημονίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν σε ενοχλεί ότι τα συστημικά κόμματα περιφρονούν κάθε αντίληψη συζήτησης- διαλόγου, τότε απλώς διαφωνούμε

      Διαγραφή
    2. Κύριε Σειτανίδη επικαλείστε την ανάγκη διαλόγου και την έλληψη του απο την πλευρά των συστημικών κομμάτων. Προς τι ο διάλογος; Οι κύριοι ΗΔΗ ανέθεσαν στις σχολές ΑΚΜΗ(!) να "αναδιαρθρώσουν" την τριτοβάθμια δημόσια παιδεία με πρόσχημα αναγκαίες περικοπές. Πρόσθεσαν μερικές τροποποιήσεις, όπου εκρίθη σκόπιμη η προσωρινή ενίσχυση των εσόδων του τοπικού "Μήτσου" και προχώρησαν. Ο στόχος σαφής: υποβάθμιση της μισητής δημόσιας παιδείας. Ζήτωσαν τα κολλέγια της Κάνιγγος, η αγροτική πολιτική της Πειραιώς και η βιομηχανία εγχειρήσεων του Υγεία. Τι να συζητήσουν κύριε Σειτανίδη;

      Εμείς πρέπει να συζητήσουμε πως θα τους ξεφορτωθούμε...

      Διαγραφή
  2. διαμαντη, τα χουμε ξαναπει αυτα γιατι καποτε ειχες ρωτησει το ιδιο: αν εισαι ευπροσδεκτος να συζητησεις στη στρουγκα πανω σε ενα θεμα που η εισηγηση της παρεας σ' εβρισκε καθετα αντιθετο.
    κι οπως θυμαμαι, ηρθες και συζητησαμε σε πολυ καλο κλιμα παρα τις διαφωνιες μας.
    δε νομιζω πως αλλαξε κατι απο τοτε...

    ζιζελ, περαστικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι επισης να παρατηρησω πως αν και φιλελευθερος, εβαλες προεγκριση στα σχολια των αναγνωστων σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα αρχίζω από το τελευταίο: Προέγκριση είχα πάντοτε, από τότε που ξεκίνησα την Αλήθεια. Δεν μπορείς να φανταστείς τι έχω κόψει. Πόση αρρώστεια, πόσο κόμπλεξ, άσε, τι να σου λέω... Πάω στο φιλελεύθερος. Υπήρξα και δεξιός και φιλελεύθερος. Σήμερα όλα αυτά τα βρίσκω επιεικώς απαρχαιωμένα. Με αυτή την έννοια αρνούμαι τον όρο. Και τώρα, στα της εκδήλωσης. Εγώ δεν είπα ότι αποκλείονται όσοι θέλουν να έλθουν. Και ήλθα και θα ξανάρθω, εννοείται. Λέω όμως ότι οι ίδιοι που πήρατε την πρωτοβουλία για το διάλογο -και μπράβο σας, το έγραψα καθαρά- θέτετε πολύ περιορισμένα όρια, δηλαδή συζητάμε με δεδομένο ότι το σχέδιο Αθηνά είναι φτιαγμένο για να διαλυθεί η Ανώτατη Παιδεία (ναι σιγά! Το σχέδιο Αθηνά περίμενε για να διαλυθεί...). Ελπίζω να έχω κάνει σαφή τη διαφορά. Θα προτιμούσα ένα πλαίσιο διαλόγου όχι τόσο περιορισμένο. Εγώ ή κάποιος άλλος που ίσως έλθει, μπορεί να το ανοίξει το πλαίσιο, σίγουρα. Αλλά εσείς, γιατί το βάζετε τόσο περιορισμένο; Συζήτηση θέλετε να κάνετε, όχι προπαγάνδα. Ωστόσο, επαναλαμβάνω προτιμώ χίλιες φορές μια συζήτηση τέτοιου είδους, παρά τη μούγκα των κομμάτων. Ζιζέλ, εδώ στο τελευταίο πρέπει να συμφωνήσεις. Έτσι είναι!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Διαμαντή, λυπάμαι αλλά δεν θα συμφωνήσω. Προτιμώ τη σιωπή, από την κατευθυνόμενη συζήτηση. Ο δημοκρατικός διάλογος προϋποθέτει ελεύθερη συζήτηση πάνω στο οριζόμενο θέμα. Εδώ πρόκειται για συγκεκριμένη κατεύθυνση με δεδομένο αποτέλεσμα. Δηλαδή προκατ συζήτηση. Αν αυτό δεν είναι αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο τότε τι είναι;.

      Διαγραφή
    3. Ζιζέλ, είσαι μια μικρη, εύθραυστη κοπέλα, κάτι σαν τη Μπλανς Ντιμπουά στο "Λεωφορείο ο πόθος" και δικαίως προτιμάς τη σιωπή. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες, δεν ορίζουμε τις συνθήκες του διαλόγου. Ο διάλογος, είναι διάλογος. Αν ήσουν ένας δυναμικός νέος θα σου έλεγα να μαζέψουμε από 10 φίλους μας 10 εσύ και δέκα εγώ, και να πάμε να συζητήσουμε στη Στρούγκα. Τότε να δεις πώς αλλάζουν οι ισορροπίες, πώς δεν περνάει από το μυαλό κανενός αυτό που λες "κατευθυνόμενη συζήτηση". Γιατί η πλειοψηφία εκεί έξω ΥΠΑΡΧΕΙ και περιμένει από όσους ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα, λύσεις. Αν λοιπόν το ακροατήριο του διαλόγου είχε και 20 άτομα που δεν ασπάζονται αυτά που εσύ περιγράφεις ως "προκατ συζήτηση" τότε θα υπήρχαν αντικειμενικά συνθήκες ισότιμου διαλόγου. Θα άκουγες ένα επιχείρημα και θα υπήρχε κόσμος για να πει το αντεπιχείρημα. Σε άν πρέπει όμως οι δυο μας, γλυκειά μου, να συμφωνήσουμε. Οτι η διοργάνωση μιας συζήτησης, ακόμα κι έτσι όπως την περιγράφεις, είναι προτιμότερη από τη σιωπή. Η σιωπή στην πολιτική οδηγεί στην πολιτική απαιδευσία, κι αυτή με τη σειρά της στην άσκηση του πιο ιερού δικαιώματος που έχει ο πολίτης, του δικαιώματος της ψήφου, όχι με το μυαλό, αλλά με το πόδι. Κι αυτά με τη δική τους σειρά οδηγούν τους πολίτες να διατηρούν -επί τα χείρω, μάλιστα- το σάπιο πολιτικό σύστημα που μας έφερε ως εδώ. Η σιωπή στην πολιτική είναι ό,τι χειρότερο, Ζιζέλ. Τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου πάντα, πρέπει να πάψουν να υποκαθιστούν τα "τσάγια κυριών" ή τα καφενεία του παλιού καιρού, και να ξαναγίνουν κυψέλες προβληματισμού, έρευνας, κριτικής στάσης απέναντι σε κάθε εξουσία. Ψιλά γράμματα θα μου πεις. Εντάξει, αλλά αν κάποιοι δεν αναπαράγουμε τα ψιλά γράμματα, θα μείνουν στην κοινωνία μόνο τα χοντρά. Αν, δηλαδή, η τάδε επιθυμεί τον Σουλεϊμάν, ή αν η Σιλά πήγε με τον Μιλά. Κατιμάς, που λένε και στο χωριό μου. Η σιωπή οδηγεί στον κατιμά της πολιτικής. Δεν είναι προτιμότερη από τίποτα, κατά τη γνώμη μου. Είδες ότι είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες; Τα ετερώνυμα, λέει, έλκονται...

      Διαγραφή
    4. Διαμαντή, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω στο ότι αν μαζεύαμε μια παρέα φίλων θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και στη Στρούγκα. Μάλιστα είναι μια πολύ καλή ιδέα. Θα μπορούμε να γίνουμε και εμείς ως μια δεύτερη ομάδα ανθρώπων συνδιαχειριστές του "αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου". Με το ίδιο δικαίωμα που μπήκαν αυτοί, ακριβώς με το ίδιο θα μπούμε και εμείς.Εκεί θα φαινόταν και το πως εννοούν την έννοια "κοινωνικός χώρος" αυτοί που είναι εκεί σήμερα. Και να είσαι βέβαιος, ότι αν και κοπέλα έχω αρκετούς φίλους που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
      Ξέρεις ότι σε συμπαθώ ιδιαίτερα...και δεν έχω πρόθεση να διαφωνώ μαζί σου. Όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία στο δημόσιο διάλογο. Καμία λύση και καμία συνεννόηση δεν μπορεί να προκύψει αν υπάρχει αυτή η οχλοκρατία, η σχιζοφρενει, οι φωνές οι ύβρεις.
      Και, φυσικά, κάθε διάλογος πρέπει να είναι ελεύθερος, αλλά να είναι συντεταγμένος, με κανόνες. Τα κόμματα του κοινοβουλευτικού και συνταγματικού τόξου σίγουρα θα πρέπει να είναι δεξαμενές σκέψης και παραγωγής ιδεών και θέσεων. Αυτό είναι μια πρόκληση για όλους μας, να συμμετέχουμε σε αυτά και να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε. Να τα επανασυνδέσουμε με την κοινωνία.

      Διαγραφή
    5. Ασε ρε πουλάκι μου που θα συνδιαχειριστείς και κοινωνικό χώρο. Έχει τούρκικο την ώρα της συνέλευσης και θα το χάσεις. Άσε που για να συντηρηθεί ένα τέτοιο κτίριο και να στηθούν οι εκδηλώσεις έχει και μπόλικη δουλειά άρα πάει το μανικιούρ.

      Όσο για τα κοινοβουλευτικα κόμματα-δεξαμενές σκέψης που θέλεις να συμμετάσχεις, ποτέ δεν ξέρεις. Ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς κρίσης, γλύψε γλύψε όλο και κάτι γίνεται.

      Διαγραφή
    6. Ναι...ξέχασα. Ο "κοινωνικός" χώρος είναι για κάποιους συγκεκριμένους. Δεν αμφέβαλλα ποτέ για το πως εννοούν οι σφετεριστες την έννοια του "κοινωνικού χώρου", την έννοια του διαλόγου και την αντιπαράθεση των πολιτικών απόψεων.Κοινωνία είναι ότι μας αρέσει και θέση είναι ότι πλησιάζει στη δική μας άποψη. Αν δεν πετάξεις και κανένα αντιμνημονιακό, αν δεν βρίσεις και αυτούς που κυβερνούν, δεν μπορείς να ανήκεις σε εκείνους που διαχειρίζονται τους "κοινωνικούς χώρους". Ίσως αν δεν ληστέψεις και καμία τράπεζα δεν γίνεσαι αντισυστημικός που θα χρειάζεσαι και συμπαράσταση αν σε βουτήξουν.
      Ευτυχώς που υπάρχουν και τα κοινοβουλευτικά κόμματα (και ας μην ειναι δεξαμενές σκέψεις), γιατί αν αφήναμε το πράγμα στην "κοινωνία" με τον τρόπο που, ποσοτικά και ποιοτικά το ορίζεις εσύ και οι υπόλοιποι λέβέντες, θα είχε γίνει πραγματική ζούγκλα. Και στη ζούγκλα, ως γνωστόν τα λιοντάρια τρώνε τα ελαφάκια. Και καλά, αν είσαι λιοντάρι. Άν γεννηθείς, όμως, ελάφι;

      Διαγραφή
    7. Άχου το! Πονάει για τα ελαφάκια το νεοφιλελέ.. Άτιμη κενωνία, άτιμα λιοντάρια! Μην τρώτε τα ελαφάκια! Δώστε τους δάνειο να σπουδάσουν για να τα σιγοτρώτε μια ζωή.

      Διαγραφή
  4. διαμαντη σε ενα πραγμα εχεις δικιο. οντως η παιδεια δεν περιμενε το σχεδιο αθηνα για να διαλυθει. αρα αν ειμαστε ακριβολογοι η αφισα θα επρεπε να λεει:

    "σχεδιο αθηνα: μια ακομα αποπειρα του πολιτικου συστηματος για την οριστικη διαλυση της παιδειας ωστε να μετατραπουμε ακομα ευκολοτερα σε πειθηνιους δουλους με μισθους κινας η υπερχρεωμενους πτυχιουχους με κατεστραμμενο μελλον".

    αλλα αυτη θα ηταν μια πολυ μεγαλη αφισα και καθως ξερεις εχει ακριβηνει το χαρτι:)

    οντως, η σκυταλη περνα εδω και χρονια απο χερι σε χερι με μεγαλη μαεστρια. πχ. η διαμαντοπουλου φτιαχνει μια "αθωα" παραγραφο στο νομο της που λεει πως για ειδικες περιπτωσεις δυσλειτουργιας ενος τμηματος, με αυστηρα ακαδημαικα κριτηρια μπλαμπλαμπλα, αυτο μπορει να αλλαξει τοπο η να συγχωνευτει. τσακωνει τη διαταξη το γατονι ο αρβανιτοπουλος και κανει "ειδικες περιπτωσεις" 500 τμηματα!

    λοιπον το θεμα μας εδω ειναι απλο: με ρουσφετολογικους ορους πηγαν τα πανεπιστημια στις κωμοπολεις οπου πηγαν και με ρουσφετολογικους μετακομιζουν, καταργουνται η συγχωνευονται τωρα. ο χ,ψ κωματικος υπουργος η δημαρχος με μεγαλη επιρροη ηθελε ενα ΤΕΙ η ενα ΑΕΙ στην πολη η στο χωριο του και του το εκαναν δωρο. χωρις φοιτητικες εστιες και λεσχες, ετσι για να νοικιαζουν τα φοιτητακια πανακριβες υπογειες γκαρσονιερες, να γουσταρουν οι τοπικοι πολιτευταδες και να πεφτουν τα ψηφαλακια. τωρα με το σχεδιο "αθηνα", απο καποιους πολιτευταδες που χουν λιγοτερη επιρροη, τα παιρνουν πισω. οι φοιτητες και οι γονεις τους τι ρολο εχουν εδω; ρολο αγελαδας για αρμεγμα. ααυτα ειναι ακαδημαικα κριτηρια..

    το γεγονος οτι καποιοι φοιτητες εχουν φτιαξει μηχανογραφικα, εχουν σχεδιασει τη ζωης τους με στενους οικονομικους ορους και τελικα αν μπορεσουν να μετακομισουν ειναι πιθανο να παρουν ενα πτυχιο απο σχολη που δεν θα υπαρχει πια, ειναι μια παραπλευρη απωλεια.

    μ αυτα και μ εκεινα, φτανουμε ακομα πιο κοντα στα ιδιωτικα πανεπιστημια που διακαως προσπαθουν τοσα χρονια να ιδρυσουν και τους εχει αποτρεψει το παλαι ποτε φοιτητικο κινημα. αλλωστε ειναι ευκολο να απαξιωνεις κατι και μετα να λες "κοιτατε τι χαλια που λειτουργει, ας το πουλησουμε" (ρωτηστε και τον κ. βενιζελο με το χαρατσι στη ΔΕΗ).

    μα βεβαια, χρειαζομαστε ιδιωτικα πανεπιστημια θα πουν οι πρωην ομοιδεατες σας. να ξεφυγουμε απο το νοσηρο δημοσιο. κι ετσι για να ελαφρυνω το κλιμα θα τους απαντησω ως εξης:

    http://www.newmoney.gr/article/4587/foititika-daneia-i-epomeni-foyska-poy-apeilei-ti-megalyteri-oikonomia-toy-kosmoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, πολύ σωστά επισημαίνεις ότι με ρουσφετολογικούς και όχι με ορθολογικούς όρους γέμισαν σχολές τα χωριά και οι κωμοπόλεις.
      Με τη διαφορά, ότι κανένας δεν διοργάνωσε ποτέ ανάλογες συζητήσεις για το θέμα αυτό. Αντιθέτως, κάποιοι χαιρέτιζαν το φαινόμενο ώς διεύρυνση της "δημόσιας, δωρεάν παιδείας".
      Κανένας δεν αναρωτήθηκε πόσο δωρεάν είναι αυτή η παιδεία. Τι πόροι από το εθνικό εισόδημα πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση του συστήματος, που ακριβώς πηγαίνουν και πόσο "ανταποδοτικά" λειτουργούν. Με άλλα λόγια ποιά είναι η σχέση κόστους/οφέλους στην περίπτωση αυτή, για την κοινωνία;
      Ξορκίζεις τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά αξίζει τον κόπο να δεις ότι εκεί που υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αξίζει τον κόπο να δεις, επίσης, σε ποιές χώρες υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράλληλα φυσικά με τα δημόσια. Και για να μην κουράζεσαι σου λέω ότι σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση. Αν, φυσικά έχεις ως πρότυπο χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς.
      Παρεμπιπτόντως, σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ υπάρχει ρεπορτάζ που αναφέρει το μεγάλο ενδιαφέρον ελλήνων για σπουδες στην Ολλανδία όπου οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές. Με 800 ευρω το μήνα καλύπτεις έξοδα σπουδών και διαμονής. Και φυσικά με δεδομένο ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιον φοιτητή να δουλέψει παράλληλα στην Ολλανδία και να χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό τις σπουδές του. Απλώς σκέψου με αυτό το δεδομένο γιατί να προτιμήσει κάποιος νέος να σπουδάσει στην Κομοτηνή, την Κρήτη ή την Κέρκυρα, όπου θα χρειαστεί περίπου τα ίδια χρήματα στο "δημόσιο" Πανεπιστήμιο;



      Υ.Γ. Για τα φοιτητικά δάνεια που αναφέρεις, σου υπενθυμίζω ότι ο θεσμός αυτός λειτουργεί άψογα εδώ και πολλές 10ετιες στις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία. Εκτός και αν οι αμερικανοί είναι κουτοί και εμείς είμαστε πιο έξυπνοι!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 8.36, κοίτα, ούτε σε αυτές τις παρατηρήσεις σου θα με βρεις σύμφωνο. Θα προσπαθήσω να έλθω την Πέμπτη, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρω, πάντως θα προσπαθήσω. Το ζήτημα είναι να βρούμε, όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Σωκράτης, μια κοινή βάση πάνω στην οποία να δομήσουμε τον όποιο διάλογο κάνουμε. Και η κοινή βάση- αν υπάρχει- είναι η απάντηση στο ερώτημα "ποιο ρόλο επιφυλάσσουμε για το Πανεπιστήμιο στη σύγχρονη κοινωνία;". Αν απαντήσουμε σε αυτό όχι ταυτόσημα, αλλά ούτε και ασύμβατα, τότε έχουμε μια κοινή βάση διαλόγου. Αν όχι, τότε εγώ θα αναπτύσσω επιχειρήματα έχοντας στο μυαλό μου την Α εικόνα για το ρόλο του πανεπιστημίου κι εσύ τη Β. Άκρη δεν θα βγάλουμε. Πρώτα πρέπει να ορίσουμε τις συντεταγμένες ενός όντως παραγωγικού διαλόγου. Μπορούμε να απαντήσουμε "ποιο ρόλο θέλουμε για το πανεπιστήμιο στη σύγχρονη κοινωνία;". Το αν θα είναι στην κωμόπολη Α ή στην πόλη Β είναι δευτερεύον, παρεπόμενο του πρωτεύοντος. Πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε τις πιθανότητες συμφωνίας στο πρωτεύον. Τέλος πάντων, αν προλάβω, θα περάσω.

      Διαγραφή
    3. πολλα απο τα επισης πολυ καλα πανεπιστημια ηταν δημοσια και ηταν σε χωρες του πρωην ανατολικου μπλοκ. (μερικα μαλιστα ειναι δημοσια και βρισκονται στην ελλαδα. πχ δειτε την καταταξη του αριστοτελειου.)

      προσωπικα δε νοσταλγω συνολικα τον τροπο που λειτουργουσαν αυτα τα κοινωνικα μοντελα, αλλα την υγεια και την παιδεια δε διανοουμαι να τα ονομασω εμπορευματα οπως η αντιπερα οχθη. παντως πολλα σημερινα φιλελευθερα φυντανια μας σπουδασαν στα κακα αυτα κομμουνιστικα πανεπιστημια. δεν πηγαινανε μονο στην ολλανδια η στην αγγλια που ηταν πρεστιζατα γιατι ηταν και ακριβα. αρα απο παλιοτερα, οποιος "προτιμουσε" κομοτηνη η βουλγαρια το εκανε και για λογους οικονομικης αδυναμιας. ελα ομως που απο την κομοτηνη και την καθε κομοτηνη πολλα παιδια που δεν ειχαν οικονομικη δυνατοτητα να σπουδασουν, τελικα τα καταφερναν.

      αυτο που εσεις ζητατε, ειναι να στησουν την ιδιωτικη παιδεια στην ελλαδα οι κατσικοκλεφτες (ουτε καν καπιταλιστες) που κατεστρεψαν τη δημοσια παιδεια.

      δηλ. απο κει που πληρωνες λιγα, για το ιδιο επιπεδο παιδειας να πληρωνεις πολλα.
      φοβερη προοδος, δε λεω.

      εκτος αν εννοειτε οτι θα ερθουν παραρτηματα των υψηλου επιπεδου ξενων πανεπιστημιων. και μαλιστα θα στησουν τοσο καλα παραρτηματα που θα κοψουν τις δουλειες στις μητροπολεις τους (λονδινο, νεα υορκη κλπ). μαλιστα.. αρα παλι για αρμεγμα μιλαμε. απλα θ' αλλαξει ο κτηνοτροφος και θα ναι καπως πιο βαναυσος με τα μασταρια.

      λοιπον, για το θεμα των φοιτητικων δανειων στις ηπα, προφανως ειναι πανεξυπνοι εκει οι ανθρωποι που διδασκουν πως "αν δεν πληρωνεις δε μαθαινεις".

      (αν και τουλαχιστο εκει υπηρχε μια αξιοκρατια ωστε να αναγνωριζονται και να προωθουνται τα ταλεντα για να ενταχθουν στη διαδικασια του κερδους. εδω και θα πληρωνεις και θα εισαι ερμαιο του καθε διεστραμμενου κομματαρχη η των "κολλητων" του στον ιδιωτικο τομεα για να βρεις δουλεια.)

      μονο μερος του προβληματος στις ηπα αποτελουν τα πολυ υψηλα διδακτρα. φτανουν μεχρι και 50.000 δολαρια το χρονο, χωρις να υπολογιζονται τα εξοδα για τα (πανακριβα) βιβλια, τη στεγαση, τα προσωπικα εξοδα του φοιτητη.

      αυτο συμβαινει πανω κατω απο τη δεκαετια του 70, γιατι πιο πριν το κρατος χρηματοδοτουσε πολυ περισσοτερο την παιδεια. αληθεια ποσο καιρο νομιζεις ζιζελ οτι παιρνει μια περιποιημενη φουσκιτσα για να σκασει;

      τι να κανουμε, απο τη στιγμη που αποδεχεται κανεις την προσεγγιση οτι η εκπαιδευση ειναι εμπορευμα, η πολιτικη στρατηγικη που θα ακολουθησει καθισταται προβλεψιμη.

      κι ετσι το 1998 το κογκρεσο κατεστησε τα φοιτητικα δανεια «τα μονα δανεια στην ιστορια των ηπα για τα οποια ο οφειλετης δεν απαλλασσεται ακομα κι οταν πτωχευσει»

      εξαιρετικο μαθημα ζωης, δε λεω... αλλα ξεχασα, η εκπαιδευση οφειλει να υπηρετει τις αγορες και την αναπτυξη. η δημιουργια ολοκληρωμενων προσωπικοτητων με ικανοτητα κριτικης σκεψης, ειναι μαλλον απευκταια.

      Διαγραφή
    4. αρα διαμαντη για μενα η κοινη βαση συζητησης πλησιαζει αρκετα στο
      "ποιο ρόλο επιφυλάσσουμε για το Πανεπιστήμιο στη σύγχρονη κοινωνία;" που εθεσες.

      αλλα οχι πριν απαντηθει το παρακατω

      ποιος ο σκοπος της παιδειας για το συγχρονο ανθρωπο; μπορει μια εκπαιδευτικη διαδικασια να καθισταται εμπορευμα χωρις να καταργειται σαν τετοια;

      Διαγραφή
    5. @Ανώνυμε 12.01 συμφωνώ απολύτως, αλλά με μια επιφύλαξη. Τέτοιοι διάλογοι, πρέπει να γίνονται επί συγκεκριμένων, αλλιώς παίρνουν τη μορφή υπαρξιακών- κοσμοθεωρητικών αναζητήσεων, που είναι καλές για την ψυσική μας αποκατάσταση, αλλά πόρισμα δεν βγάζουν, ούτε συλλογικά ως κοινότητα διαλόυο, πολλές φορές ούτε ατομικά, για τον εαυτό μας. Το τελευταίο ισχύει για όσους προσέρχονται σε διάλογο με διάθεση να πείσουν Η ΚΑΙ να πειστούν, όχι μόνο να πείσουν.
      Δηλαδή, καλά τα λες, αλλά για τον σκοπό της παιδείας ως αντικείμενο διαλόγου, πρέπει να υπάρξει μια ατζέντα κάπως πιο συγκεκριμένη. Αυτό το γενικό, συζητείται επί αιώνες. Στη Στρούγκα εμείς θα βρούμε λύση;

      Διαγραφή
    6. @Ανώνυμε 11.45, διαφωνούμε. Να γιατί: Ισχυρίζεσαι ότι η ιδιωτική παιδεία σχετίζεται με το ρόλο του Πανεπιστημίου; Δηλαδή σήμερα ΔΕΝ υπάρχει ιδιωτική παιδεία; Κοροϊδευόμαστε; Λίγο πιο πέρα δεν είναι η Χατζήβεη; Κοντά σε μένα δεν είναι η Λεόντειος; Και δε μου λες; Με ποια λογική η ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αποδεκτή, αλλά όχι η τριτοβάθμια; Ένα επιχείρημα περιμένω να ακούσω γιατί το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο μπορούν να είναι (και) ιδιωτικά, αλλά το πανεπιστήμιο όχι. Μήπως όμως σήμερα είναι μόνο δημόσια η τριτοβάθμια εκπαίδευση; Τα ΙΕΚ, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και Κολέγια δεν σου λένε τίποτα; Παιδιά, είναι κακή η τακτική της στρουθοκαμήλου. Αυτό που ξορκίζεις, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΓΝΕΦΕΙ. Αν δεν σου κάνει άλλη χειρονομία (μετά συγχωρήσεως...). Για μένα δεν είναι αυτό το κακό. Το κακό είναι το χάλι της δημόσιας Παιδείας, μου με υποχρεώνει να σκίζομαι, να γίνομαι λούμπεν βιομηχανικός εργάτης για να στείλω τα τρία παιδιά μου στο ιδιωτικό σχολείο. Όχι γιατί μεγαλοπιάνομαι, κάθε άλλο. Αλλά γιατί ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Εχω δει καθηγητές- ξεφτέρια στο δημόσιο σχολείο, αλλά και απίθανους τραμπαρίφες. Τους πρώτους πολύ θα ήθελα να τους έχουν τα παιδιά μου. Τους δεύτερους ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΥΓΩ. Και δεν το ρισκάρω. Αν όμως στη δημόσια Παιδεία υπήρχαν σοβαρές διαδικασίες ελέγχου κι αξιολόγησης των διδασκόντων, τότε ας υπήρχε κι η ιδιωτική, ως πολυτέλεια. Αν μπορούσα να μπω και να ιδρώσω για να βγω από το ελληνικό ΑΕΙ, ε! ας υπήρχε και το ΙΕΚ για τα λιμά. Αλλά τα πράγματα ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν είναι έτσι στη δημόσια Παιδεία. Και γίνονται τα ίδια χάλια και στη (μεταλυκειακή) ιδιωτική. Για μένα το δίλημμα δεν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό. Το δίλημμα είναι σοβαρό σχολείο ή όχι. Μεγάλη κουβέντα, αγαπητέ...

      Διαγραφή
    7. @ Ανώνυμε 11:45

      Το "αν δεν πληρώσεις δεν μαθαίνεις" ισχύει σε όλα τα μηκη και τα πλάτη του κόσμου. Ισχύει επίσης σε όλες τις κοινωνίες, ακόμα και στις αλήστου μνήμης κοινωνίες του "υπαρκτού". Η εκπαίδευση είναι μια υπηρεσία και καμία υπηρεσία δεν παράγεται ούτε διανέμεται δωρεάν, σε κανένα σύστημα. Κάτι που έγραψα, το προσπέρασες, θέλω να πιστεύω όχι σκόπιμα. Αν υπολογίσεις πόσα ξοδεύει η μέση ελληνική οικογένεια για τα φροντιστήρια (μαθημάτων και ξένων γλωσσών) από το γυμνάσιο μέχρι και τα μεταπτυχιακά, θα δεις ότι η "δωρεάν" παιδεία είναι πανάκριβη. Και η παραπαιδεία είναι αφορολόγητη σε μεγάλο βαθμό.
      Σκέψου μόνο τον τρόπο εκλογής των καθηγητών στα πανεπιστήμια, όπου κυριαρχεί η αδιαφάνεια και ο νεποτισμός. Τα σκάνδαλα με τα κονδύλια της έρευνας που πηγαίνουν αλλού. Τις προμήθειες και τις μίζες που πέφτουν.
      Αυτά είναι χρήματα που τα πληρώνουμε όλοι. Και σήμερα για να διατηρούνται αυτά, κόβονται μισθοί και συντάξεις.
      Αν υπολογίσεις ότι χώρες με τον ίδιο περίπου πληθυσμό όπως εμείς, π.χ. η Δανία ή η Φινλανδία έχουν τον μισό ακριβώς αριθμό υπηρετούντων στη β΄βαθμια εκπαίδευση, με υψηλού επιπέδου εκαιδευτικά συστήματα, ίσως θα καταλάβεις ότι και εδω θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές απόψεις για πολλά πράγματα. Εκτός και αν ισχυριστείς ότι είμαστε πιο προχωρημένη χώρα από τη Δανία ή την Φινλανδία.
      Και θα συμφωνήσεις, φαντάζομαι, ότι το φοιτητικό δάνειο είναι προτιμότερο, αλλά και δικαιότερο κοινωνικά. Γιατί επιτρέπει σε κάποιον που δεν έχει χρήματα να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του, αποπληρώνοντας το δάνειο όταν θα πιάσει δουλειά.
      Βλέπεις, ότι στις ΗΠΑ υπάρχει κοινωνία δικαίου και ισότητας. Ισότητα όμως στις ευκαιρίες και όχι ισοπέδωση όπως την εννοούμε εδώ. Εδώ, ως ισότητα εννοούμε το να αμοίβονται ικανοί και ανίκανοι, εργατικοί και τεμπέληδες το ίδιο. Αυτό είναι αριστερή αντίληψη κατά τα ελληνικά πολιτικά ήθη και έθιμα.
      Και επειδή μίλησες για μαθήματα ζωής...ασφαλώς κα είναι μαθήματα ζωής. Είναι μαθήματα υπευθυνότητας στους νέους ανθρώπους. Είναι μάθημα που διδάσκει ότι κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Εμείς μεγαλώνουμε παιδιά κάνοντάς τα να θεωρούν πως έχουν μόνο δικαιώματα. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.
      Και σίγουρα για τις αντιλήψεις αυτές δεν φταίει κανένα μνημόνιο. Εκτός και αν είσαι με εκείνους που κατηγορούν το μνημόνιο επειδή....βρέχει.

      Διαγραφή
    8. ζιζελ το "αν δεν πληρωσεις δεν μαθαινεις" ανηκει στον κοσμο που θελεις να παραμεινει ιδιος εσυ και οι ομοιοι σου, οχι σε αυτον που οραματιζονται οι ανθρωποι που ιστορικα φερνουν τις αλλαγες στις κοινωνιες.

      την ανεπαρκεια των δημοσιων σχολειων και πανεπιστημιων οπως και την παραπαιδεια που περιγραφεις τα προκαλουν οι ιδιες οι "υγιεις δυναμεις της αγορας" στις οποιες θελεις να υπερχρεωνονται τα παιδια ωστε να σπουδασουν.. φοβερα μαθηματα υπευθυνοτητας: να εισαι καταναλωτης γνωσης και χρεωμενος μια ζωη. αρα στην ελλαδα ειχαμε και γαμω τα υπευθυνα πολιτικα συστηματα αν δεις ποσο χρεωθηκαμε.

      τις μουφες περι του αριθμου των δημ. υπαλληλων ουτε καν τις στηριζεις με στοιχεια. βαριεμαι να τα ψαξω για σενα.

      στις ηπα δεν υπαρχει κοινωνια δικαιου και ισοτητας. που στα εμαθαν αυτα; στο ντιρι κολετζ; αυτη τη στιγμη το 50% του πλουτου ανηκει σε 400 ανθρωπους. αν εισαι φτωχος σ' εχουν χεσμενο διοτι σημαινει αυτοματα πως εισαι ανικανος. κοινωνικος δαρβινισμος, κανιβαλισμος και επιστροφη στο χιμπατζη. αυτη την κοινωνια θελετε, αλλα οσο πιο απληστοι γινεστε τοσο το μπαμ πλησιαζει.

      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=502244

      κι επειδη δεν εχω ορεξη να συνεχισω να διαλεγομαι με ανθρωπο που με αποκαλει "απλυτο" (παρεμπιπτοντως ειναι ο ορος που χρησιμοποιουν οι νεοναζι σ' αυτη τη χωρα), δεν θα σου απαντησω ξανα.

      Διαγραφή
    9. ζιζελ το "αν δεν πληρωσεις δεν μαθαινεις" ανηκει στον κοσμο που θελεις να παραμεινει ιδιος εσυ και οι ομοιοι σου, οχι σε αυτον που οραματιζονται οι ανθρωποι που ιστορικα φερνουν τις αλλαγες στις κοινωνιες.

      την ανεπαρκεια των δημοσιων σχολειων και πανεπιστημιων οπως και την παραπαιδεια που περιγραφεις τα προκαλουν οι ιδιες οι "υγιεις δυναμεις της αγορας" στις οποιες θελεις να υπερχρεωνονται τα παιδια ωστε να σπουδασουν.. φοβερα μαθηματα υπευθυνοτητας: να εισαι καταναλωτης γνωσης και χρεωμενος μια ζωη. αρα στην ελλαδα ειχαμε και γαμω τα υπευθυνα πολιτικα συστηματα αν δεις ποσο χρεωθηκαμε.

      τις μουφες περι του αριθμου των δημ. υπαλληλων ουτε καν τις στηριζεις με στοιχεια. βαριεμαι να τα ψαξω για σενα.

      στις ηπα δεν υπαρχει κοινωνια δικαιου και ισοτητας. που στα εμαθαν αυτα; στο ντιρι κολετζ; αυτη τη στιγμη το 50% του πλουτου ανηκει σε 400 ανθρωπους. αν εισαι φτωχος σ' εχουν χεσμενο διοτι σημαινει αυτοματα πως εισαι ανικανος. κοινωνικος δαρβινισμος, κανιβαλισμος και επιστροφη στο χιμπατζη. αυτη την κοινωνια θελετε, αλλα οσο πιο απληστοι γινεστε τοσο το μπαμ πλησιαζει.

      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=502244

      κι επειδη δεν εχω ορεξη να συνεχισω να διαλεγομαι με ανθρωπο που με αποκαλει "απλυτο" (παρεμπιπτοντως ειναι ο ορος που χρησιμοποιουν οι νεοναζι σ' αυτη τη χωρα), δεν θα σου απαντησω ξανα.

      Διαγραφή
  5. διαμαντη, δεν ειμαι ο καταλληλος ανθρωπος να δωσω συμβουλες γιατι παιδια δεν εχω. αλλα τα σχολικα μου χρονια ειναι κοντα και εχω εμπειριες.
    τα δημοσια σχολεια ειναι απειρως πιο ανθρωπινο περιβαλλον για παιδια απ' οτι τα καθε λογης χρυσα κλουβια τυπου δουκας, κολλεγιο, χατζηβεη κλπ. ξερεις πως φερονται εκει μεσα στα "οχι τοσο πλουσια" παιδια; για συμμαθητες και καθηγητες μιλαω. για τη λεοντιο δε το συζηταω καν. μακρια.

    νομιζεις οτι το χρημα σε γλυτωνει απο τους τραμπαριφες εκπαιδευτικους; μεγα λαθος. το χρημα μπορει να αγορασει εγκαταστασεις, εφοδια κλπ. ο καλος εκπαιδευτικος δεν αγοραζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν με γλυτώνει. Μου δίνει όμως τη δυνατότητα να τους αλλάξω. Επιλέγω εγώ το σχολείο του παιδιού μου, ένα από τα δικαιώματα που βρίσκονται στον πυρήνα των δικαιωμάτων μου. Δεν μου επιβάλλει κανείς σε ποιο σχολείο θα πάνε τα παιδιά μου, κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει γι αυτά -όσο είναι ανήλικα, εννοείται- εκτός από τους γονείς τους. Εδώ αγαπητέ μου, μόλις ακούστηκε η λέξη "αξιολόγηση" στην εκπαίδευση, ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες. Σου εύχομαι ειλικρινά να αποκτήσεις παιδιά, κι ίσως τότε θυμηθείς αυτή μας τη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παντως το σχολειο του παιδιου σου το επελεγες και οταν ψηφιζες πχ νεα δημοκρατια.. και σε ενα βαθμο και το μελλον του.

      προσωπικα συμφωνω με σοβαρη, επιστημονικη αξιολογηση στα σχολεια. αλλα εσυ τι να τον κανεις τον αξιολογητη; αφου μονος σου λες πως ο μονος αρμοδιος αξιολογητης ειναι ο γονιος (ολ ταιμ γκρικ κλασικ :)

      Διαγραφή
    2. @4.24
      Στο πρώτο μέρος, θα συμφωνήσω. Το ολ τάιμ γκρικ κλάσικ δεν το καταλαβαίνω. Ξέρεις εσύ κανένα μέρος του κόσμου -εννοώ του ανεπτυγμένου και πολιτισμένου, όχι της υποσαχάριας Αφρικής...- που ο πατερούλης του κράτους αποφασίζει για την τύχη των παιδιών; Στην αρχαία Σπάρτη ξέρω ότι γινόταν αυτό. Όχι στις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτή είναι και η έννοια του ανήλικου. Ότι δεν έχει καταλογισμό για τις πράξεις του- αν το λέω σωστά από νομική άποψη. Άρα κάποιος άλλος πρέπει να παίρνει την ευθύνη για τα όσα αφορούν σε ένα παιδί. Εγώ, λέω οι γονείς του. Εσύ;

      Διαγραφή
    3. εγω λεω οι γονεις μαζι με τα παιδια (που εχουν γνωμη, οσο κι αν νομιζουμε το αντιθετο) και με τη συνδρομη δημοσιων επιστημονικων λειτουργων.

      αλλα αφου οι γονεις ξερουν καλυτερα τα εκπαιδευτικα ζητηματα, τι τους θες τους επιστημονες αξιολογητες των διδασκοντων; εκτος αν θα σε καθησυχαζε να ειναι ιδιωτες και να χρεωνουν εσενα και τα παιδια σου μεχρι τριτης γενιας.

      δηλαδη αν δεν χρειαζομαστε επιστημονικες υπηρεσιες, ας καταργησουμε και τους παιδιατρους, τους παιδοψυχιατρους και τους δασκαλους.

      κι αν δε μπορουμε να εχουμε προσβαση στις υπηρεσιες αυτες παρα μονο αν τα σκασουμε χοντρα, τοτε ειναι που μιλαμε για αρχαια σπαρτη και για καιαδες οπου τη θεση του "πατερουλη κρατους" (ωραιο, κανει και σταλινικο γκελ) παιρνουν μια χουφτα πατερουληδες πλουσιοι.

      Διαγραφή
    4. @6.08, ωραία, κι εγώ μαζί σου, αλλά αν όλοι αυτοί διαφωνούν μεταξύ τους, ποιος έχει τον τελικό λόγο; Τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν τα ξέρουν καλύτερα οι γονείς, αλλιώς θα έκαναν αυτοί τους εκπαιδευτικούς. Τα ξέρουν οι εκπαιδευτικοί, όπως τα ιατρικά των παιδιών οι παιδίατροι, τα ψυχολογικά οι παιδοψυχίατροι κλπ. Αλλά ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ θα πάνε τα παιδιά μου, ποιος το αποφασίζει, αγαπητέ; ΦΥΣΙΚΑ ψρειαζόμαστε επιστημονικές υπηρεσίες, δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι από τις προσφερόμενες επιστημονικές υπηρεσσίες, ποια θα επιλέξει και ΠΟΙΟΣ θα το επιλέξει. Αυτό είναι το ζήτημα. Επ αυτού θα ήθελα μια απάντηση. Τέλος, αυτό το "πλούσιοι" δεν ξέρω πώς το ορίζεις. Αν μιλάς για τη συγκέντρωση του πλούτου, λίγο θα διαφωνήσουμε, ή και καθόλου. Αλλά το να έχει κανείς οικονομική άνεση γιατί αυτό επεδίωξε -δεν μιλώ για παρανομίες κλπ, ξέρεις και ξέρω ότι αυτά υπάρχουν- δεν είναι προς θάνατον. Κάποιος αποφασίζει να γίνει καλός επιστήμων στη ζωή του, να αποθησαυρίσει δηλαδή γνώσεις και ερευνητικές εμπειρίες. Δικαίωμά του. Κάποιος επιλέγει να πλουτίσει. Πάλι δικαιωμά του, αρκεί να το κάνει με βάση τους νόμους κι όχι τα παραθυράκια τους. Και για να δεις ότι μάλλον συμφωνούμε, θα σου πω το εξής παράδειγμα. Έχω μια ξαδέλφη στο χωριό, παντρεύτηκε ένα παληκάρι κι έχουν δυο παιδάκια- γειά σου Έλλη. Ο πατέρας της είχε 2000 ρίζες ελιές κι άλλες τόσες ο πατέρας του Τάσου, του άντρα της. Συσκευάζουν το λάδι τους και το εξάγουν στο εξωτερικό. Κερδίζουν πάνω από 150.000 ευρώ το χρόνο -υπολογισμός δικός μου, αν είσαι εφοριακός δεν σημαίνει ότι είμαι και έγκυρος-. Τα παιδιά με βάση αυτά που ξοδεύουν είναι πλούσια, μιλάμε για περίσσευμα. Πρέπει να τους επιτεθώ, κατά τη γνώμη σου, επειδή είναι πλούσιοι;

      Διαγραφή
  7. εγω προτεινω να υπαρχουν αξιοπιστες δημοσιες δωρεαν επιστημονικες υπηρεσιες για ολους χωρις απαξιωση και τρικλοποδιες.
    αυτο θα αποδυναμωνε την ταση προς τα αντιστοιχα ιδιωτικα. θα μπορουσε μαλιστα να την εξαφανισει. το να επιλεξει ενας γονιος το γιατρο η το σχολειο του παιδιου του θα μπορουσε να ειναι μερος ενος τετοιου συστηματος, αν η οικονομικη και κοινωνικη λογικη σας δεν οδηγουσε καποιους ελαχιστους να μας ισοπεδωνουν.

    οταν λεω οτι τη θεση του δημοσιου παιρνουν πλουσιοι πατερουληδες, εννοω αυτους:

    "Ο ιδιοκτήτης του «Asklepios Group of Hospitals», Bernard Broermann, βρίσκεται στην 601η θέση του παγκόσμιου Forbes Billioners και στην 39η θέση της αντίστοιχης λίστας στη Γερμανία.

    Στις δραστηριότητές του, αναφέρεται ότι το 2012 είχε στην ιδιοκτησία του 100 νοσοκομεία που απασχολούν 42.000 υπαλλήλους και βρίσκονται στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στις ΗΠΑ στην Κίνα και στη Σ. Αραβία.

    Έψαξα να βρω πού έχει ιδιόκτητο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Έφτασα πίσω, στο 2007, όπου σε ένα πανηγυρικό άρθρο της εφημερίδας «ΒΗΜΑ», διαβάζω ότι ο Bernard Broermann του «Asklepios Group of Hospitals» δαπάνησε 130 εκ. ευρώ για ν’ αγοράσει το 30,7% του «Ιατρικού Κέντρου» της οικογένειας Αποστολόπουλου, στο 5μελές Δ.Σ. της οποίας συμμετέχουν από τότε 2 εκπρόσωποι της Asklepios.

    Χωρίς να σας κουράσω με λεπτομέρειες, φτάνουμε αισίως στο 2011, οπότε ο πρόεδρος του ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», Γιώργος Αποστολόπουλος, δηλώνει έτοιμος να καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ, εφόσον βέβαια, εκφραστεί η πρόθεση αυτή."

    λοιπον κ. διαμαντη γιατι το κουραζουμε και το φερνουμε γυρω γυρω; υπερασπιζεστε ενα συστημα που θα εξαθλιωσει κι εσας και τα παιδια σας και την ξαδελφη σας στο χωριο για να αυξησουν τις αυτοκρατοριες τους οι αποστολοπουλοι και οι Broermann. η νομιζετε οτι εσεις θα γλυτωσετε επειδη ειστε συστημικος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε/η

      Έχω τη γνώμη ότι ο μύθος του καλού δημόσιου φορέα και της κακής ιδιωτικής επιχείρησης, είναι παραπλανητικός, απλουστευτικός και ψευδεπίγραφος και δεν ταιριάζει στις σύγχρονες κοινωνίες και τους πολίτες τους. Και είναι παραπλανητικός γιατί δεν στοιχειοθετείται πραγματικό δίλημμα.
      Όπως επίσης και ο μύθος της "δωρεάν δημόσιας υπηρεσίας ή αγαθού".
      Σε καμία κοινωνία, σε κανένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα δεν υπάρχουν δωρεάν προϊόντα ή υπηρεσίες. Απλούστατα, γιατί για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται παραγωγικοί συντελεστές οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αφθονία. Χρησιμοποιείται ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο το οποίο έχει κόστος. Π.χ. σε ένα δημόσιο νοσοκομείο υπάρχει προσωπικό το οποίο εργάζεται και αμείβεται. Υπάρχουν υλικά που αγοράζονται από την εγχώρια ή τη διεθνή αγορά, υπάρχουν εργασίες που εκτελούνται. Αυτά πληρώνονται από τον κρατικό προυπολογισμό.
      Και κύρια πηγή κρατικών εσόδω είναι η φορολογία. Δηλαδή η συμμετοχή του κάθε οικονομικά ενεργού πολίτη στα δημόσια έσοδα. Το αν αυτό γίνεται με δίκαιο ή άδικο τρόπο είναι άλλο θέμα και μάλλον δεν θα συμφωνήσουμε. Πάντως πρέπει να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο. Ότι δηλαδή κάθε φορολογικό σύστημα θα πρέπει να μην επιτρέπει τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν θα πρέπει, στον αντίποδα, να τιμωρεί τον νόμιμο πλούτο.
      Το κλειδί λοιπόν είναι η παραγωγή πλούτου. Και όπως έχει δείξει η ιστορική εμπειρία, τον πλούτο τον παράγει η ιδιωτική επειχειρηματικότητα.
      Και το κράτος πρέπει να το καταργήσουμε; Ασφαλώς όχι. Χρειάζεται όμως να περιοριστεί σε μέγεθος και να αποκτήσει ισχυρό επιτελικό και εποπτικό ρόλο. Να είναι υπέυθυνο για την κατανομή των υπηρεσιών στους πολίτες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τις παράγει το ίδιο. Γιατί σίγουρα είναι χειρότερες και πολύ ακριβότερες από τον ιδιώτη ο οποίος θα προσπαθήσει να ελέγξει το κόστος. Για παράδειγμα δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο γιατί η Ελλάδα έχει διπλάσια φαρμακευτική δαπάνη από τη Δανία.
      Σκέψου, λοιπόν, μια ιδέα. Αν το κράτος εκχωρούσε την λειτουργία (προσοχή, τη λειτουργία και όχι τα κτίρια) των δημοσίων νοσοκομείων, σε ιδιώτες που έχουν την ανάλογη ικανότητα και εφοδίαζε τον κάθε πολίτη με μια κάρτα υγείας ίσης αξίας με την κατά κεφαλήν ιατρική δαπάνη που σήμερα κάνει το κράτος, τότε θα μπορούσε κάθε πολίτης να απολαμβάνει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με πολύ χαμηλό κόστος. Και η κάρτα αυτή θα μπορούσε να είναι εντελώς δωρεάν για τα χαμηλά εισοδήματα και να έχει ποσοστό συμμετοχής. κλιμακωτά ανάλογα με το εισόδημα. Σε πολύ υψηλά εισοδήματα δεν θα έπρεπε να χορηγείται καθόλου.
      Ο ρόλος του κράτους θα ήταν να ασκεί αυστηρό έλεγχο στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να εμποδίζει την όποια διάθεση κερδοσκοπίας.
      Φαντάσου ότι με αυτό τον τρόπο πόσα κονδύλια για προμήθειες και μισθοδοσίες θα γλύτωνε το κράτος, γεγονός που θα του επέτρεπε να μειώσει τη φορολογία σε όλους τους πολίτες, απελευθερώνοντας εισόδημα για όλους.
      Άλλο παράδειγμα είναι στην παιδεία. Υπάρχει μια μελέτη (με στοιχεία του 2007 νομίζω) που λέει ότι η δαπάνη ανα μαθητή και φοιτητή, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ανέρχεται γύρω στα 4.800 ευρώ ετησίως. Αν αυτό το ποσό δίνινταν με τη μορφή κουπονιού σε κάθε οικογένεια για κάθε μαθητή και ο μαθητής είχε τη δυνατότητα να το εξαργυρώσει σε όποιο σχολείο ή σχολή ήθελε. δημόσιο ή ιδιωτικό. Στο μεν δημόσιο η οικονομική του υποχρέωση θα εξαντλούνταν με το κουπόνι αυτό, στο ιδιωτικό θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ελεύθερα το ποσό πάνω, ενδεχομένως από το όριο αυτό.
      Και, φυσικά, το κάθε σχολείο, ανάλογα με το πόσοι θα το επέλεγαν θα είχε και τα ανάλογα έσοδα για να πληρώσει το προσωπικό του. Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθούσαν όλοι να έχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες εκπαίδευσης προκειμένου να προσελκύσουν μαθητές. Και φυσικά τα σχολεία που θα τα επέλεγαν περισσότεροι θα μπορούσαν να αμείβουν καλύτερα το προσωπικό τους. Αυτό θα καταργούσε και την ισοπέδωση τοπυ δημοσίου, όπου ο παραγωγικός και ο τεμπέλης παίρνουν τα ίδια χρήματα.
      Ποιός θα ήταν ο ρόλος του κράτους; Να καταρτίζει τα προγράμματα των μαθημάτων και να ελέγχει τον τρόπο διδασκαλίας.

      Διαγραφή
    2. (Συνέχεια)........

      ....Φαντάσου μόνο ότι αν άνοιγε η ενεργειακή αγορά και μπορούσε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, οι τιμές του ηλεκτρικού θα έπεφταν σημαντικά για τους καταναλωτές. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με την τηλεφωνία, όπου είναι ίσως ο μόνος τομέας που λειτουργεί ανταγωνισμός σε αυτή τη χώρα.
      Ποιός θα ήταν ο ρόλος του κράτους; να διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό.
      Αν ο ΟΤΕ έχανε το μονοπώλιο του internet στην Ελλάδα, είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος πόσο φθηνότερες θα ήταν οι υπηρεσίες του διαδικτύου.
      Πολλά παραδείγματα και πολλές ιδέες μπορούμε να πούμε. Δυστυχώς δεν είμαστε έτοιμοι να τις κατανοήσουμε.
      Κατά τη γνώμη μου μόνο η εθνική άμυνα, η δημόσια ασφάλεια και η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι αμιγώς κρατικές υπηρεσίες. Όλα τα υπόλοιπα θα έπρεπε ή να παραχωρηθούν σε ιδιώτες ή να υπάρχει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
      Είναι σίγουρο ότι θα μιλούσαμε για άλλη χώρα, με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες της.

      Διαγραφή
    3. Ζιζέλ είσαι γνωστή για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες-τροϊκανές απόψεις σου…
      Αλλά το παρακάνεις βρε παιδί μου!

      Για παράδειγμα έγραφες παραπάνω γιατί σε Δανία και Φινλανδία χρειάζονται οι μισοί εκπαιδευτικοί από αυτούς που έχουμε εδώ. Μα καλά με… τέτοια ενημέρωση και… διεισδυτική σκέψη, δεν γνωρίζεις πως δεν έχουν την μορφολογία της χώρας μας; Δεν έχεις υπόψη σου ότι η Δανία έχει μόνο ένα μεγάλο κατοικήσιμο νησί και είναι μια επίπεδη χώρα; Δεν έχεις υπόψη σου ότι και στην Φινλανδία αν και δεν είναι ολόιδια η μορφολογία του εδάφους της, δεν έχει καμιά σύγκριση με της Ελλάδας;
      Αυτά να στα συγχωρήσω. Αυτό για το οποίο είσαι ασυγχώρητη όμως είναι πως δεν γνωρίζεις ότι έχουν τον μισό πληθυσμό από τον δικό μας!!!
      Άρα και μόνο με τα παραπάνω στοιχεία, χρησιμοποιούμε λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σύγκριση με εκείνες τις χώρες!
      Η προπαγάνδα λοιπόν που μας μειώνει σαν χώρα και σαν λαό, που στοχεύει σκόπιμα να μας διχάζει και ενοχοποιεί, χρησιμοποιείται συχνά πυκνά κι από πρόσωπα με πολιτική αφέλεια, θα πρέπει να έχει ένα όριο…


      Θα αναφερθώ σε μόνο ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα ανάμεσα στα… ανέκδοτα που αναφέρεις όπως π.χ. ότι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας θα φτηνύνει το ρεύμα, κάτι δηλαδή που δεν έγινε πουθενά στον κόσμο.
      Να μην έχεις υπόψη σου ότι χρόνια τώρα πληρώνουμε(με σκάνδαλα) τις επενδύσεις που χρειάζονται για να αναλάβουν οι ιδιώτες την δουλειά χωρίς να χρειαστεί να ρίξουν φράγκο, ας το καταπιώ…
      Αλλά πάλι να αγνοείς λες και μένεις σε άλλη χώρα ή μόλις τώρα μαθαίνεις τι γίνεται στην κοινωνία μας, πως η ιδιωτικοποίηση ήδη έχει γίνει πράξη και μας έχει κοστίσει πανάκριβα!!! «Ελλάς Πάουερ» και «Ενέργκα» ποιος πληρώνει τα εκατομμύρια φέσια που έβαλαν σε λίγους μήνες και τα λεφτά από το χαράτσι που ταξίδεψαν ως την Σιγκαπούρη! Ποιος;;;

      Διαγραφή
    4. Έλα τώρα που σε πείραξε το ότι έχουν το μισό πληθυσμό. Και η Δανία έχει 109 κατοικημένα νησιά και η Φινλανδία έχει έκταση σχεδόν τριπλάσια από την Ελλάδα. Εκεί είναι το πρόβλημα ή στην ανισοκατανομή του προσωπικού; Εδώ υπάρχουν πολλές χιλιάδες αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε διάφορες άσχετες θέσεις και στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική επαρχία έχουν σημαντικές ελλείψεις. Και τόσο οι υπηρεσίες όσο και τα συνδικάτα, αντί να φωνάξουν να σταμαατήσει αυτό το πρόβλημα, ζητούν προσλήψεις. Επιπλέον υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να πάνε στην επαρχία και βάζουν μέσο για να είναι στο νομό Αττικής. Όπως και να το δείς, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείτια ο αριθμός των 200.000 εκπαιδευτικών που υπάρχουν στη χώρα. Και που, θρασύτατα, αρνούνται να αξιολογηθούν. Εγώ στη δουλειά μου αξιολογούμαι σε τακτά διασήματα και η αμοιβή μου πολλές φορές συνδέεται με αυτή την αξιολόγηση. Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί που αρνούνται να αξιολογούνται και γιατί εγώ να μην έχω το δικαίωμα να αρνούμαι να τους πληρώνω; Και γιατί να παίρνουν ολοι τα ίδια χρήματα; Δεν πρέπει να αμείβονται καλύτερα όσοι προσφέρουν περισσότερο; Απλή και κοινή λογική είναι. Αν θέλεις να το ονομάζεις νεοφιλελευθερισμό, δεν έχω κανένα πρόβλημα.
      Επίσης, σε παρακαλώ να μην παραφράζεις τα όσα λέω. Μίλησα για ανταγωνισμό και άνοιγμα της αγοράς, όχι για ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Δηλαδή, το να μπορούν να έρθουν και άλλοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Και, σκόπιμα ή όχι, αναφέρεις τις εταιρείες «Ελλάς Πάουερ» και «Ενέργκα», που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτό που λέω. Θα γνωρίζεις, ότι αυτοί ήταν μεταπράτες, "χονδρέμποροι" ηλεκτρισμού που έπαιρναν από τη ΔΕΗ και το μεταπωλούσαν στους καταναλωτές, κερδίζοντας κάποιο ποσοστό. Εγώ λέω για παραγωγούς. Μια τέτοια επένδυση, θα εφερνε πολύ μεγάλους "παίκτες" της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Τέτοιες επενδύσεις, λόγω του ύψους τους δεν τις πλησιάζουν οι αεριτζήδες και τα λαμογια.
      Προσωπικά δεν ζητώ την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αρκεί να λειτουργεί με κριτήρια ελεύθερης αγοράς. Να υπάρχει ανταγωνισμός και όχι μονοπώλιο. Και φυσικά να προσαρμόζει τα κόστη της στα επίπεδα της ζήτησης και της αγοράς. Αυτή τη στιγμή, αυξάνεται συνεχώς το ρεύμα για εμάς τους καταναλωτές, γιατί η ΔΕΗ λειτουργεί μονοπωλιακά και το χειρότερο είναι ότι εξακολουθεί να πληρώνει το προσωπικό της όσο και προηγούμενα. Επιπλέον εξακολουθεί να διατηρεί υπεράριθμο προσωπικό. Και αυτό τελικά, το πληρώνουμε εμείς.
      Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι: Δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος των εργαζομένων τους ή προς όφελος της κοινωνίας; Αν και αυτό είναι νεοφιλελεύθερο δίλημμα, τι να κάνουμε; Για μένα δεν υπάρχει δίλημμα, φυσικά.
      Σου υπενθυμίζω μόνο, ότι στη χώρα μας η μόνη, σχεδόν, εξαίρεση στο σοβιετικό οικονομικό μοντέλο είναι η αγορά της τηλεφωνίας. Εκεί πράγματι λειτουργεί ανταγωνισμός και τα αποτελέσματα είναι γνωστα. Δες πόσο έχουν πέσει τα τελευταία 10 χρόνια τα τιμολόγια και πές μου.

      Διαγραφή
    5. Με την λογική σου θα ήταν σωστό να γράψεις σε ένα μπλογκ της Νέας Ιωνίας, ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα σχολεία τους, είναι μεγάλος αφού στα σχολεία της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας αρκούν οι μισοί! Αλλά καταλαβαίνεις κι εσύ πως αυτό δεν θα είχε σοβαρότητα… Τώρα γιατί θεωρείς και επιμένεις πως έχει σοβαρότητα η σύγκριση του απόλυτου αριθμού των εκπαιδευτικών σε δυο χώρες εκ των οποίων η μία έχει τον μισό πληθυσμό, ίσως δεν είναι άξιο απορίας με δεδομένο ότι οι απόψεις σου υπηρετούν έναν άδικο σκοπό…

      Αναφέρεις αυθαίρετα έναν αριθμό 200.000 εκπαιδευτικών. Από πού προκύπτει; Ποια είναι η πηγή σου; Γιατί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λένε ότι το 2001 ήταν 120.832 και με διακυμάνσεις προς τα πάνω το 2010 έφτασαν τους 157.069. Προφανώς παραλείπεις να υπολογίσεις και τις αυξημένες απαιτήσεις από τον αριθμό των μαθητών από παιδιά μεταναστών και τις δυσκολίες που είχαν στην γλώσσα.

      Για τους αποσπασμένους σε άλλες υπηρεσίες εκπαιδευτικούς συμφωνούμε. Ξεχνάς όμως ότι έχουν αποσπαστεί από τους δικούς σου πολιτικούς εκπροσώπους για να υπηρετήσουν το σύστημα σας, και φυσικά είναι δικά σας παιδιά στην συντριπτική πλειονότητα. Τα ίδια κάνατε σε όλο τον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ. Τώρα πια φταίει το… υπεράριθμο προσωπικό και το… μεγάλο ύψος των αποδοχών τους!
      Σωστά παρατηρείς ότι ορισμένοι βάζουν μέσο για να μείνουν στον νομό Αττικής. Αλλά ποιοι κάνουν αυτές τις ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις; Οι δικοί σου πολιτικοί εκπρόσωποι που έχουν την εξουσία για να το κάνουν, και… συμπτωματικά υποστηρίζουν τις ίδιες απόψεις που έχεις κι εσύ!

      Αξιολόγηση! Για ποια αξιολόγηση μιλάς; Αξιολόγηση στην Ελλάδα χωρίς κομματικά κριτήρια, έγινε ποτέ; Με ποια κριτήρια γίνεται η αξιολόγηση των προϊσταμένων στις εκπαιδευτικές μονάδες και συμβαίνει πάντα να συμπίπτουν πολιτικά με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία; Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι προβάλλεται κάτι πιασιάρικο… περί δήθεν αξιολόγησης με επιστημονικά κριτήρια μέχρι να περάσει. Μόλις περάσει θα αρχίσουν οι… αξιοκρατικές απολύσεις. Όσοι εκμαυλιστούν και πάνε στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών σας θα είναι η καινούρια εκλογική πελατεία. Όσοι δείξουν αξιοπρέπεια θα ψάχνουν για δουλειά. ΟΙ… ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ. Καλά κάνουν και αρνούνται να γίνουν θύματα γιατί έτσι βολεύει αυτούς που μας θέλουν σαν λαό στα γόνατα, ώστε να μπορούν ανεμπόδιστα να μας εκμεταλλεύονται!
      Πήγαινε να δεις τι αιτήματα υπάρχουν σήμερα στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών και τι είδους ρουσφέτια συνεχίζουν να γίνονται. Όχι πως δεν θα ξέρεις δηλαδή. Προβλήματα υγείας, μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες για να γλυτώσουν την διαθεσιμότητα, δουλειά χωρίς δικαιώματα σε ιδιώτες, ρυθμίσεις δανείων, και όσο οι άνθρωποι θα βιώνουν διάφορους εκβιασμούς θα συνωστίζονται στους πολιτικούς εκπροσώπους της παρακμής για να επιβιώσουν!

      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    6. Σε ότι αφορά την ενέργεια, την τηλεφωνία κλπ. Αλήθεια δεν έχεις υπόψη σου ότι η ιδιωτική τηλεφωνία στην Ελλάδα ξεκίνησε με μεταπράτες; Το δίκτυο του ΟΤΕ νοίκιαζαν και νοικιάζουν ακόμη σήμερα. Ήταν και παραμένει υποχρεωτικό τα τιμολόγια του να είναι ψηλότερα από αυτά των ιδιωτικών εταιρειών στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς! Οι παραγωγοί ενέργειας που ζητάς είναι ήδη εδώ και θα συνεχίσουν να έρχονται… Είναι Γερμανοί, τα συστήματα είναι της Ζήμενς, τα αγοράζει η ΔΕΗ. Ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά πάντα Γερμανικής κατασκευής τα οποία θα γεμίσουν τους κάμπους στην θέση των καλλιεργειών, και μετά έναντι του χρέους της… χώρας θα παραχωρήσουμε στην Ευρώπη φτηνό φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες από τις ΑΟΖ.
      Ζητάς να λειτουργήσει η κρατική ΔΕΗ με όρους ελεύθερης αγοράς. Πήγαινε να δουλέψεις στο δημόσιο με τους κανόνες που ισχύουν, και σωστά, παρότι πάντα υπάρχουν τρόποι να παραβιάζονται. Αν μπορέσεις ποτέ να γίνεις ανταγωνιστική στον ιδιώτη που μπορεί να έχει ανασφάλιστους εργαζόμενους, να μην τους πληρώνει υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες, να μην τηρεί τις συμβάσεις εργασίας, κι όταν θέλεις να επιστρέψεις 100 ευρώ σε κάποιον εκτός της λοιπής γραφειοκρατίας, να πρέπει να κάνεις και Δ.Σ. Ποτέ δεν θα μπορέσεις να ανταγωνιστείς τον ιδιώτη, ο οποίος εκτός των άλλων, θα βρει τρόπο να σε… αγοράσει (δεν μιλάω προσωπικά) ή να σε υπονομεύσει.

      Να σου πω επίσης για την… πτώση των τιμολογίων της τηλεφωνίας, ότι τα τιμολόγια κάθε άλλο παρά έχουν πέσει. Δραχμοποίησε και αποπληθώρισε τις τιμές, και θα διαπιστώσεις ότι συμβαίνει το αντίθετο! Σου θυμίζω πως πριν αρχίσουν τα νέα κόλπα με τις τηλεφωνικές χρεώσεις, όταν σήκωνες το τηλέφωνο να μιλήσεις, χρεωνόσουν με μια μονάδα όσο και να μίλαγες, όταν ήθελες κάποια πληροφορία, ακόμη και την ώρα, ήταν δωρεάν! Τώρα όλα έχουν κόστος και μάλιστα ληστρικό! Λογάριασε πόσο κοστίζει μια ωρομίσθια ανασφάλιστη τηλεφωνήτρια (τέτοιες έχουν) και δες πόσο σε χρεώνουν για κάθε λεπτό επικοινωνίας. Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός σου και η λογική της… ελεύθερης αγοράς.
      Επίσης δεν πρέπει να παραλείψεις να υπολογίσεις ότι τα κόστη λειτουργίας έχουν πέσει δραματικά, εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της ανάπτυξης της τεχνολογίας των οπτικών ινών.

      Διαγραφή
    7. Πίστευα ότι τα επιχειρήματα σου θα ήταν άλλα. Νομίζω ότι σε αδικούν αυτά που λες γιατί δεν νομίζω οτι μπορείς να τα πιστεύεις. Συγνώμη αλλά πρόκειται για ασυναρτησίες. Όταν ο ΟΤΕ ήταν κρατικός, άνοιξε η αγορά κινητής τηλεφωνίας και αυτό έγινε αναγκαστικά γιατί τότε ο ΟΤΕ δεν είχε κινητή τηλεφωνία. Η Cosmote δημιουργήθηκε αργότερα όπως θα θυμάσαι. Εκείνο που ισχύει είναι ότι ο κεντρικός πάροχος του internet είναι ο ΟΤΕ. Αυτό εγινε γιατί δεν ήθελαν, όπως πάντα δυστυχώς, να συγκρουστούν με τους κρατικιστές και να απελευθερώσουν πλήρως τα πάντα. Κακώς, αυτό παραμένει. Αν δεν παρέμενε και υπήρχε ανταγωνισμός τότε το internet θα ήταν φθηνότερο, στα επίπεδα της Ευρώπης. Νομίζω όμως και τώρα που ο ΟΤΕ ιδιωτικοποιήθηκε, δεν έπαθε κανένας τίποτα. Ούτε ανασφάλιστους εργαζόμενους έχει, ούτε απλήρωτους, ούτε υπερωρίες τους τρώει κανένας. Όπως και στις περισσότερες σοβαρές επιχειρήσεις. Αυτή την καραμέλα κάποτε πρέπει να την αφήσετε. Για τις περιπτώσεις εκείνες που παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα η πολιτεία θα πρέπει να ελέγχει και να τιμωρεί. Αυτός είναι ο ρόλος της.
      Στα υπόλοιπα τώρα. Τι να κάνουμε που οι Γερμανοί κατασκευάζουν τον εξοπλισμό με τον οποίο κινούνται τα εργοστάσια και οι ενεργειακές μονάδες. Καλό θα ήταν να κατασκευάζαμε και εμείς, αλλά δεν γίνεται. Εκτός και αν προτείνεις να μην γίνει καμία επένδυση επειδή χρησιμοποιούνται γερμανικά υλικά. Τότε να μην αγοράζουμε και αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και γενικώς γύρω στο 70% των ειδών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, γιατί είναι εισαγόμενα.
      Το άλλο πάλι με την ...δραχμοποίηση τι είναι; Τι οικονομικά είναι αυτά; Στο λάθος αυτό πέφτουν άνθρωποι άνω των 65 ετών, που φυσικά δεν διαθέτουν ούτε στοιχειώδη γνώση για τη λειτουργία της οικονομίας και του χρήματος και που ακόμα έχουν μείνει στη δραχμή και για να καταλάβουν ένα μέγεθος το αναγάγουν σε δραχμές. Το να αναγάγεις κάτι σε δραχμές είναι σαν να συγκρίνεις ...βάρκες με ελέφαντες. Δεν έχει καμία σχέση. Αν θέλεις να σου το εξηγήσω με τεχνικούς όρους, πολύ ευχαρίστως.
      Τελικά, δεν θέλεις και αξιολόγηση γιατί λες ότι δεν θα είναι αντικειμενική. Η κλασική άποψη ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Πρόκειται για μοιρολατρική άποψη αν δεν είναι ιδιοτελής. Στην ουσία αυτό θέλουν όσοι είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση σήμερα. Και είναι πολύ συγκεκριμένο λόμπυ συμφερόντων. Πρόκειται για αεριτζήδες, φοροφυγάδες, λάμόγια διαφόρων κατηγοριών, κάποιους πολιτικούς που είναι λακέδες αυτών των συμφερόντων και την συνδικαλιστική καμόρα του Δημοσίου.
      Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και οι σοβαροί επιχειρηματίες, θέλουν η χώρα αυτή να γίνει κανονική χώρα. Σκέψου λίγο περισσότερο, αξίζει...

      Διαγραφή
    8. Ατυχώς για σένα πίστευες ότι θα έπαιρνες σιωπή ή μια απάντηση στο επίπεδο που θα μπορούσες να απαντήσεις, χωρίς να χρειαστεί να εκτεθείς τόσο πολύ που τελικά σου χρειάστηκε!

      Όταν ζορίζεσαι να απαντήσεις, φτιάχνεις περικοκλάδες κι είσαι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… το θέμα είναι ότι δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση έτσι, οπότε χάνεται και το νόημα της όποιας με πολιτικούς όρους κι επιχειρήματα αντιπαράθεσης. Καταλαβαίνω πως αυτό το επίπεδο σου είναι βολικό, γιατί έχεις πλεονέκτημα και μπορείς να… αποδώσεις θαυμάσια.

      Παρόλα αυτά θα σου πω δυο πράγματα. Ξέχασες ας πούμε να απαντήσεις οτιδήποτε για το θέμα του αριθμού των εκπαιδευτικών και από πού έχεις το… στοιχείο για 200.000 χιλιάδες στην Ελλάδα. Καθένας που αντί πολιτική κάνει σκέτη προπαγάνδα, θα έκανε το ίδιο. Τι να έλεγε δηλαδή για τον συντοπίτη σύντροφο σου, που δεν δούλεψε ποτέ του σαν εκπαιδευτικός κάνοντας τον… συνδικαλιστή αν και μονίμως οργάνωνε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, μην και δεν προκόψει ο… σοσιαλισμός στην Ελλάδα; Και μετά με διαρκείς αποσπάσεις βρισκόταν στα πολιτικά γραφεία στελεχών του ΠΑΣΟΚ μέχρι λίγους μήνες πριν γίνει σαφές πως η κυβέρνηση Σημίτη καταρρέει, οπότε βρέθηκε διευθυντής σε σχολείο της γειτονιάς μας!!! Και μόλις ξαναγίνατε κυβέρνηση βρέθηκε πάλι με απόσπαση στο γραφείο της υπουργού παιδείας σας;! Εσείς τα οργανώνετε όλα αυτά, μετά βγαίνετε παριστάνετε τις… παρθένες και καταγγέλλετε πως φταίνε όλοι οι άλλοι.

      Οι ασυναρτησίες που γράφεις για τον ΟΤΕ δεν απαντάνε σε τίποτε από όσα σου έγραψα. Ούτε φυσικά γράφεις οτιδήποτε για την ΔΕΗ. Δεν γνωρίζεις όμως ότι και Ελλήνων πατέντες στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειες έχουν αγοράσει ξένοι και τις εκμεταλλεύονται, και νεότερες υπάρχουν που το Ελληνικό κράτος τις αφήνει αναξιοποίητες! Οι μίζες δεν δίνονται άσκοπα… Φρόντισε να μου πεις τώρα πως δεν υπάρχουν μίζες…

      Μου προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια σου να με… ταπεινώσεις πως έχω απόψεις άνω των 65 για τα οικονομικά. Αλήθεια αισθάνεσαι σοβαρή με τέτοια ιλαρά ευφυολογήματα! Έγραψα, «δραχμοποίησε και αποπληθώρισε», γιατί βλέπεις με το ένα μάτι και διαβάζεις με το ένα ημισφαίριο; Αν μάλιστα είσαι κάτοχος οικονομικού τίτλου, με βάση την λογική σου, θα πρέπει να συμπεράνω ότι τέλειωσες κάποιο από τα… άθλια Ελληνικά πανεπιστήμια, γι΄ αυτό δεν μπορείς ούτε σωστά να διαβάσεις τα στοιχειώδη, ούτε να αρθρώσεις ικανά επιχειρήματα. Άσε που και το Λομονόσοφ να είχες τελειώσει σπουδάζοντας Μαρξιστική οικονομία, κάτι θα έβρισκες να πεις… Κάνω την αυτοκριτική μου αποδεχόμενος πως σε είχα υπερεκτιμήσει! Αν μπορώ να ψελλίσω μια δικαιολογία θα πω, πιθανώς φταίνε οι… πολλαπλασιαστές άσκοπου βερμπαλισμού που χρησιμοποιείς στα σχόλια σου.

      Σου εξήγησα με επιχειρήματα πως εσείς επειδή είστε κομματικός στρατός που φροντίζει να νέμεται την εξουσία, για να δημιουργεί και να βολεύει εκλογική πελατεία, το μόνο που κατά πάγια πρακτική θα σας απασχολήσει, είναι να δείξετε υποταγή στους τοκογλύφους για να σώσετε τα προνόμια σας, και σκασίλα σας τι θα γίνουν οι υπόλοιποι. Ναι λοιπόν είστε αποδεδειγμένα εντελώς αναξιόπιστοι να οργανώσετε επιστημονική αξιολόγηση, και στόχος της αξιολόγησης που ετοιμάζετε, είναι οι απολύσεις και η διάσωση των θέσεων των δικών σας παιδιών.

      Δυστυχώς ακόμη κυριαρχούν στην πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική μας ζωή, πολιτικοί αεριτζήδες, φοροφυγάδες, λαμόγια διαφόρων κατηγοριών, πολιτικοί που είναι λακέδες ξένων και ντόπιων συμφερόντων και βασικό βραχίονα τους στον χώρο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν την συνδικαλιστική καμόρα που επίσης κυριαρχεί σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, συνεπικουρούμενοι από τα κάθε λογής παπαγαλάκια τους…

      Κάποτε, ελπίζω να μην αργήσουμε πολύ, όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και οι σοβαροί επιχειρηματίες, αν υπάρχουν, που θέλουν η χώρα αυτή να γίνει κανονική χώρα και οι πολίτες να ζουν με αξιοπρέπεια, θα βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του...

      Διαγραφή