Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Αύριο η εκλογή του νέου πάπα

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου Πάπα έχει μπει το Βατικανό, καθώς είναι όλα έτοιμα για την συνεδρίαση του κονκλάβιου, αύριο το απόγευμα, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία των 115 καρδιναλίων. Τα ονόματα μερικών από τους καρδινάλιους αυτούς που θα
συμμετέχουν στην ψηφοφορία συνδέονται εδώ και μήνες ή και χρόνια με την διαδοχή, ενώ κάποια άλλα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση του Βενέδικτου Ιστ’ στις 11 Φεβρουαρίου πως πρόκειται να παραιτηθεί.
Όλοι τους, είτε επιθυμούν διακαώς να αναλάβουν είτε έχουν βγει στο προσκήνιο χωρίς να είναι ιδιαίτερα «ζεστοί», θα συμμετέχουν στο κονκλάβιο για την ανάδειξη νέου Πάπα, συνεδρίαση που πάντοτε χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι αναμένει ένα «σύντομο κογκλάβιο». «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από τους 115 καρδινάλιους, δεν είναι πολλοί αυτοί που χρειάζεται να ανησυχούν για το ποιο όνομα θα πρέπει να επιλέξουν», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πολλά ονόματα.
Οι καρδινάλιοι θα κλειστούν στην αίθουσα της ψηφοφορίας την Τρίτη στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) και λίγο μετά θα πραγματοποιήσουν μια αρχική ψηφοφορία. Αν κανένας δεν κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων από την πρώτη ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι στη συνέχεια θα πραγματοποιούν έως και τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα - δύο το πρωί και δύο το απόγευμα - έως ότου εκλέξουν τον νέο Πάπα.
Το σήμα στο κοινό ότι η ψηφοφορία δεν εξέλεξε Πάπα δίνει ο μαύρος καπνός από τα καμένα ψηφοδέλτια που βγαίνει από την καπνοδόχο στη Καπέλα Σιστίνα. Αν υπάρξει Πάπας, βγαίνει λευκός καπνός. Η μέση διάρκεια των τελευταίων εννέα κονκλάβιων ήταν περίπου τρεις ημέρες, ενώ κανένα δεν έχει ξεπεράσει τις πέντε ημέρες.
Με δεδομένη τη μυστικότητα της διαδικασίας, το ότι δεν υπάρχουν ανοιχτές υποψηφιότητες αλλά και τους πολλαπλούς γύρους, οι προβλέψεις για τον επόμενο πάπα δεν είναι καθόλου εύκολες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου