Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μήπως έχετε λογαριασμό σε κυπριακή τράπεζα;

Μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup, για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες πολλοί αναλυτές μιλούν για πλήγμα στην τραπεζική πίστη και υποβάθμιση των καταθέσεων. Η ομάδα του imoney απευθύνθηκε στους καθηγητές οικονομικών Κώστα Μελά και Δημήτρη Μάρδα για να
απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τις καταθέσεις των πολιτών σε Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες.
1.   Τι θα γίνει αν έχετε  καταθετικό λογαριασμό στην Κύπρο. Κινδυνεύουν οι καταθέσεις σας;
Αν εφαρμοστούν σενάρια διάσωσης όμοια της πρώτης πρότασης – για συγκέντρωση 5,8 δις από τις καταθέσεις στην Κύπρο – σύμφωνα με την οποία θα φορολογούταν όλες οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ύψους, ακόμη και αυτές κάτω των 100 χιλ. ευρώ,  τότε όλοι θα χάσουν. Αν ψηφισθεί από την Κυπριακή βουλή, διότι πρώτα πρέπει να γίνει νόμος του Κυπριακού κράτους, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ θα υποστούν τέλος ύψους 6,75% και πάνω από 100.000 ευρώ αντίστοιχα τέλος 9,9%.
2.   Αν οι καταθέσεις σας βρίσκονται σε Κυπριακή τράπεζα με έδρα την Ελλάδα τι θα γίνει;
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup δεν υπάγονται στην απομείωση. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν κινδυνεύουν κατά τα λεγόμενα εκ μέρους της κυβέρνησης. Ποιος όμως θα εμπιστευθεί ένα σύστημα, που παραβιάζει την ίδια του τη νομοθεσία; Αναφερόμαστε στην εγγύηση των καταθέσεων, ποσών κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με την Οδηγία 94/19 της ΕΕ και τις προεκτάσεις της, μια ρύθμιση που παραβιάστηκε από την απόφαση του Eurogroup.
3.   Τι θα συμβεί σε περίπτωση που είχατε μεταφέρει τα χρήματα σας σε λογαριασμό της Κύπρου;
Οι καταθέσεις θα κουρευτούν όπως στην περίπτωση 1 και με τις προϋποθέσεις της περιπτώσεως 1.
4.   Αν διατηρείτε τα χρήματα σας σε Κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα και μέρος αυτών στην Κύπρο υπό τον φόβο της Ελληνικής χρεοκοπίας τι θα συμβεί;
Τα χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμό κυπριακής τράπεζας στην Κύπρο θα υποστούν την «απομείωση» της περίπτωσης 1.
5.   Τι θα συμβεί αν έχετε τις καταθέσεις σας σε θυγατρική Ελληνικής  τράπεζας στην Κύπρο;
Θα κουρευτούν κατά τα προβλεπόμενα, αν τελικά ισχύσουν.
 6.   Τι θα συμβεί αν έχετε δάνειο σε Κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα; 
Απολύτως τίποτε διαφορετικό από αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση ενσωμάτωσης των κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά. Διαφορετικά θα το εξοφλήσετε στο νέο ιδιοκτήτη, στην περίπτωση που εξαγοραστεί η Τράπεζα αυτή από κάποια άλλη.
7.   Πόσο είναι το ύψος των καταθέσεων στην Κύπρο και σε ποιους ανήκουν;
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το σύνολο των καταθέσεων στην Κύπρο ανερχόταν σε 68,42 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 42,78 δισ. ήταν καταθέσεις μονίμων κατοίκων.
Τα 4,78 δισ. ήταν καταθέσεις μη κατοίκων που διαμένουν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από Έλληνες που είχαν μεταφέρει από το 2010 μέχρι και το 2012 σε κυπριακές τράπεζες ή υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών τα χρήματά τους.
Τα υπόλοιπα 20,88 δισ. είναι καταθέσεις εξωτερικού εκτός ευρωζώνης, κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, περίπου το 35% των καταθέσεων είναι κάτω των 100.000 ενώ το 65% αφορά ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
8.   Πόσα χρήματα θα χάσουν οι Έλληνες καταθέτες από το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις , αυτή τη στιγμή, επί κυπριακού εδάφους βρίσκονται περίπου 4 δισ. ευρώ που ανήκουν σε Έλληνες. Με βάση τους αρχικούς όρους για το κούρεμα των καταθέσεων, αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες κυμαίνονται από 270 εκατ. μέχρι περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς δεν είναι γνωστό το ποσοστό των καταθέσεων που είναι κάτω ή πάνω από τις 100.000 ευρώ.
Συνολικά όμως, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο έχουν χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της τάξης των 10 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίζουν έως και 1 δισ. λιγότερη ρευστότητα από τις καταθέσει που χάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου