Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

"Και σπάστε τα δοκάρια"

Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας
Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ στάθηκε ευκαιρία για να αποχαλινωθούν τα κουσούρια μας. Το κουσούρι της αμετροέπειας, της αισθηματολογίας (που είναι άλλο πράμα από τον συναισθηματισμό), της συνωμοσιολογίας, της μετακύλισης ευθυνών, του
λαϊκισμού κομμάτων και πολιτευομένων. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, με την προκαταβολική δήλωση ότι την ΑΕΚ τη συμπαθώ από παλιά, παρότι γαύρος. Πουθενά αλλού δεν είναι πιο κραυγαλέα η απουσία μέτρου απ’ ό,τι στη διαστρέβλωση του αποφθέγματος «μέτρον άριστον». Του κοτσάραμε, τάχα για να μεγεθύνουμε τη σημασία του, ένα «παν» που είναι αχρηστευτικό και όχι απλώς άχρηστο, αφού αλλοιώνει το ίδιο το νόημά του. Το «παν μέτρον άριστον» σημαίνει ότι κανένα κοινό ή ειδικό μέτρο δεν χρειάζεται, αφού κάθε μέτρο την κάνει τη δουλειά. Κι ο καθένας βολεύεται με το αυθαίρετο δικό του.
Προϊόν της αμετροέπειας ήταν οι πρωτοσέλιδοι γιγαντότιτλοι «Εάλω η ΑΕΚ» και «Κλαίει κι η Αγιά Σοφιά», εις μνήμην της Πόλης. Οσο υπερβολικά κι αν φαίνονται, όμως, είναι μετριοπαθή συγκρινόμενα με προ πολλών ετών πρωτοσέλιδο του οπαδικού «Δικέφαλου». Οι Αεκτζήδες ένιωθαν και τότε αδικημένοι, εξού και η συσσώρευση ιστορικών σημάτων. Στο κέντρο ένα τεράστιο «ΟΧΙ». Από πάνω: «Εδώ ΑΕΚ! Εδώ Πολυτεχνείο». Και από κάτω: «Μολών λαβέ». Μόνο το ’21 έλειπε και το «Ελα να τα πάρεις» των Μεσολογγιτών.
Γιατί έπεσε λοιπόν η ΑΕΚ, οι άγουροι παίκτες της οποίας φοβούνταν περισσότερο τους οπαδούς της ομάδας τους παρά τους οπαδούς των αντιπάλων; Ο καθείς και το σενάριό του. Συνωμότησε ο Μαρινάκης με τον Σκόρδα του Αρη, αυτός με τον Σπανό του Ατρομήτου, εκείνος με τον Κομπότη του Λεβαδειακού, όλοι μαζί με τον διαιτητή Τριτσώνη, ο Τριτσώνης με τους μπουκαδόρους, μπήκε στη μέση ο Ερντογάν ενοχλημένος από τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη πως «η ΑΕΚ είναι ιδέα», έβαλαν το χεράκι τους και οι σιωνιστές, γνωστοί πολέμιοι της Ορθοδοξίας, ε, τι να περιμένει κανείς;
Οσο για τους προέδρους, πρώην, νυν, αυτοπροαλειφόμενους και κατά φαντασίαν, Δημητρέλος υπέδειξε Μελισσανίδη ως υπαίτιο, Μελισσανίδης υπέδειξε Βιντιάδη, Βιντιάδης υπέδειξε Αδαμίδη, Αδαμίδης υπέδειξε Μαύρο, Μαύρος υπέδειξε Χατζηχρήστο, Χατζηχρήστος υπέδειξε Ψωμιάδη, Ψωμιάδης πατήρ υπέδειξε Ψωμιάδη υιόν, ο οποίος δήλωσε ότι απλώς προήδρευε. Κ.τ.λ. κ.τ.λ. Κι ας μου συγχωρεθεί παρακαλώ αν ξεχνάω κάποιον ή αν δεν ζωγράφισα σωστά της αλυσίδα της ατελεύτητης μετάθεσης ευθυνών.
Ολα τούτα συνοδεύτηκαν από δάκρυα (αυθεντικά των παικτών, τηλεοπτικά των προστρεξάντων παραγόντων του ποδοσφαίρου και της πολιτικής), μελοδραματικές αναφορές στην ιστορία και αναθέματα εναντίον των κακών που ουδείς τούς κατονόμασε. Ο καθείς είχε διαφορετικούς στο κεφάλι του και την ώρα που αναθεμάτιζε, τον αναθεμάτιζαν κάποιοι άλλοι. Αλλά έτσι δεν γίνεται χωριό. Ούτε ομάδα. Και δίχως ομάδα δεν μένεις ψηλά. Ακόμα κι αν συνωμοτήσει υπέρ σου το σύμπαν υπό την καθοδήγηση του Κοέλιο.
Η Καθημερινή

8 σχόλια:

  1. οσοι αγαπαμε την ΑΕΚ ψηφιζουμε ΝΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.επιτελους ενα γκαλοπ για το γηπεδο.μπραβο κυριε σειτανιδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι αγαπάμε την ΑΕΚ δεν λέμε ντε και καλά γήπεδο εκεί που ήταν γιατί αγαπάμε και την πόλη που ζούμε. Και η πόλη δεν αντέχει γήπεδο μέσα στον πολεοδομικό ιστό χωρίς ικανοποιητική προσβασιμότητα οχημάτων. Το γκάλοπ που διεξάγεται, μέχρι τώρα δείχνει ότι η πλειοψηφία δεν θέλει το γήπεδο εδώ.

      Διαγραφή
  2. κυρια οταν στελνεις sms να σηκωνεις το τηλεφωνο σου για να παρεις την απαντηση που σου πρεπει26 Απριλίου 2013 στις 6:14 μ.μ.

    καλα το γκαλοπ το εχουν παρει εργολαβια τα δηθεν προοδευτικα κομματα της πολης μας,οπως τις παιδικες χαρες και οτι αλλο εφτιαξαν αλλοι.τα ιντερνετ καφε δεν θα προλαβαινουν απο την δουλεια που θα πεσει.ας μπει σε δημοψηφισμα και μετα τα λεμε .θα περιμενουμε και τις δημοτικες εκλογες να μαθουμε τη θεση τους για το γηπεδο εκει θα δουμε τη μαγκια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και το θέμα της ανάρτησης δεν είναι ακριβώς το γήπεδο, εν τούτοις η υπόθεση του γηπέδου είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα της πόλης. Χωρίς να παραγνωρίζω το ότι η ΑΕΚ συυδέεται άρρηκτα με τη Ν. Φιλαδέλφεια, νομίζω ότι η κατασκευή του γηπέδου εδώ, δεν μπορεί να υπάκούει σε συναισθηματικά ή οπαδικά κριτήρια. Και κάποιοι που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε εδώ,που υποστηρίζουμε άλλες ομάδες (συμφωνώ με τον συντάκτη), πιστεύουμε ότι το γήπεδο της ΑΕΚ στην πόλη, υπό προϋποθέσεις μπορεί να τονώσει σημαντικά οικονομικά την πόλη. Τα γήπεδα (όπως τα στρατόπεδα και οι σχολές) δημιουργώντας τοπικές οικονομίες μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τόσο τα έσοδα του Δήμου όσο και των τοπικών επιχειρήσεων κυρίως εστίασης που κυριαρχούν στην πόλη. Επίσης μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της τοπικής ανεργίας.
    Καθώς, επίσης, η ΑΕΚ ως μεγάλη ομάδα έχει φυσική έδρα τη Ν. Φιλαδέλφεια, νομίζω ότι λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους του θέματος, μπορεί και πρέπει να γίνει εδώ το γήπεδο.
    Το γεγονός ότι κάποιοι αντιδρούν, δεν νομίζω ότι πρέπει να δρα ανασταλτικά. Κοιτάξτε ακριβώς ποιοί αντιδρούν. Είναι οι ίδιοι που αντιδρούν πάντα και σε κάθετι επιχειρεί να αλλάξει αυτό που σήμερα υπάρχει. Είναι εκείνοι που βολεύονται με ό,τι υπάρχει σήμερα, γιατί αυτό τους συντηρεί, αυτό τους εξασφαλίζει πελατεία (εκλογική, εννοείται).
    Όσο και αν αντιπαθώ το Παναθηναϊκό, κοιτάξτε το θέμα με το γήπεδο στο Βοτανικό. Αντί όλοι να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της περιοχής που σήμερα είναι ένα έλος, ένας σκουπιδότοπος, ντροπή για το κέντρο της Αθήνας, κάποιοι με τις προσφυγές τους σταμάτησαν τόσα χρόνια το έργο. Πρωτοστάτης ο κ. Τσίπρας, ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, μαζί με κάτι ανισόρροπους που το παίζουν οικολόγοι. Άραγε τι θέλουν να προστατέψουν; τα οικοσυστήματα των κουνουπιών και των μικροβίων; Όχι, φυσικά. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει υποβάθμιση, μιζέρια και κακομοιριά. Και για τους περιοίκους ούτε λέξη
    Απο εκεί αντλεί τους πελάτες του. Ο ίδιος φυσικά δεν κατοικεί εκεί, αλλά σε πιο σικ συνοικίες.
    Συνεπώς, με σοβαρότητα, καλή θέληση, επιστημονική μελέτη και στιβαρή Δημοτική Αρχή, μπορεί και το γήπεδο να γίνει και οι όποιες επιπτώσεις να ελαχιστοποιηθούν. Και τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΚΑΙ ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ? ΜΠΗΚΑΝ ΧΑΚΕΡΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΕΚΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή ζιζέλ η συσχέτιση του γηπέδου με σχολές και στρατόπεδα είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να πώ ατυχέστατη. Και μάλιστα ομολογώ από εσας δεν το περίμενα τέτοιο ατόπημα.

    Μην συγκρίνετε την προάσπιση της άμυνας της χώρας μας και την μόρφωση των παιδιών μας με ένα χώρο γεμάτο εγκληματικότητα, ύποπτους κουκουλοφόρους, ναρκωτικά που δεν προάγει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα εκτός από μερικές προσφυγές και απωλεσθέντα χρήματα για τους άτυχους ποδοσφαιριστές που θα υπογράψουν συμβόλαιο με την αεκ.
    Εν ολίγοις πλην ορισμένων ψητοπωλείων και καφετεριών (τις Κυριακές είναι κλειστά τα υπόλοιπα μαγαζιά) δεν βλέπω αν άλλος θα μπορέσει να ωφεληθεί από αυτή την ιστορία. και δεν νομίζω ότι φυτοζωούν τα παραπάνω μαγαζιά για να χρειάζονται την ένεση της κυριακής για να επιβιώσουν... (ελπίζω να μην περιμένετε μέχρις τις Τρίτες και Πέμπτες για να παίζει η αεκ ευρώπη...)

    Και ναι, αν μένετε στους απομάχους ή στη χαλκηδόνα είναι ωραίο το γήπεδο.και αεκάρα και πάμε και τέτοια.... Αν μένατε όμως στην Καππαδοκίας θα λέγατε τα ίδια? Απαντήστε μου με το χέρι στην καρδιά παρακαλώ.

    Εν τέλει όπως ξαναείπε σε άλλο ποστ κάποιος αναγνώστης γήπεδο δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να γίνει διότι α) δεν υπάρχει χρηματοδότηση β) το Στε κάνει 5-6 χρόνια να δικάσει ασφαλιστικά μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ ούτε κάποιοι με μαγαζιά εστίασης θα κερδίσουν από την τυχόν κατασκευή του στην Φιλαδέλφεια.
      Αυτά θα ίσχυαν αν γινόταν γήπεδο όπως ήταν το γκρεμισμένο, δηλαδή χωρίς καταστήματα και όλα όσα προβλέπονται ή θα δημιουργηθούν.
      Πήγαινε για παράδειγμα στο Μολ κι άνοιξε σουβλατζίδικο, ζαχαροπλαστείο ή εμπορικό παραδίπλα, κι αν καταφέρεις να τους πάρεις πελάτες να μου τρυπήσεις την μύτη! Το ίδιο θα γίνει κι εδώ σε τέτοια περίπτωση. Όλοι θα τρώνε στα φαγάδικα και θα ψωνίζουν στα καταστήματα του πολυκαταστήματος που έχει ακόμη και γήπεδο...
      Μερικοί... δεν εννοώ αυτό το μπλογκ, νομίζουν πως ένα υπερτοπικό μαγαζί σαν αυτό που θα... στηθεί και θα πρέπει να... είναι βιώσιμο, θα έχει ανάγκη να βάζει διαφημίσεις των καταστημάτων στον τοπικό τύπο ή θα έχει ανάγκη την... στήριξη τους.

      λιγούρικα όνειρα θερινής νυκτός μερικών...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ 10:06 νομίζω ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι συγκρίνω το γήπεδο με το πανεπιστήμιο ή το στρατόπεδο. Οι θεσμοί είναι απολύτως διακριτοί και στην οργανωμένη κοινωνία έχουν το ρόλο τους, ποιοτικά και ποσοτικά διαφορετικό και σίγουρα όχι ισοβαρή.
      Η μόνη σχέση που υπάρχει είναι ότι ως μαζικές καταστάσεις προσελκύουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και η όποια συσχέτιση τελειώνει εδώ. Νομίζω ότι είναι σαφές και από το προηγούμενο σημείωμά μου.
      Επί της ουσίας, όμως, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν τρόποι και το γήπεδο να γίνει και η επιβάρυνση της πόλης να είναι η λιγότερη δυνατή. Ρόλο κλειδί σε αυτό μπορεί να έχει ο Δήμος, αν μπορεί να μπει στη λογική μιας άλλης αντίληψης. Δηλαδή αν μπορεί να μπει στη λογική της άμεσης και στενής συνεργασίας με την ιδιωτική πρωτοβουλία, προς όφελος του Δήμου. Υπό προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι η ύπαρξη ισχυρής και σοβαρής Δημοτικής Αρχής, το γήπεδο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της πόλης.
      Τέλος, θα συμφωνήσω μαζί σου στους δύο όρους που βάζεις για την κατασκευή του γηπέδου. Ο θεμελιώδης όρος είναι τα λεφτά. Αν υπάρχουν γίνεται γήπεδο, αν δεν υπάρχουν δε γίνεται. Ο δεύτερος όρος, βέβαια, νομίζω ότι δεν περιποιεί τιμή για την χώρα αυτή στον 21 αι. Ούτε όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών της Δικαιοσύνης, αλλά ούτε και το ότι κάθε έργο μεγάλης εμβέλειας μπορεί να εξαρτάται από τις ορέξεις του κάθε εμπαθούς ή του κάθε (πολιτικά ή ψυχικά) παράφρονα.


      Ανώνυμε 9:54

      Ισχυρίζεσαι σοβαρά ότι ενα κατάστημα που θα βρίσκεται μέσα σε ένα γήπεδο ομάδας όπως η ΑΕΚ, χρειάζεται να βάζει διαφημίσεις στον τοπικό τύπο; Όταν έχει χιλιάδες επισκέπτες και εν δυνάμει πελάτες, έχει, νομίζεις, ανάγκη το τοπικό έντυπό ή την τοπική ιστοσελίδα;

      Διαγραφή