Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τιποτόφρονες...

Στην πόλη αυτή που ζούμε κι αγαπάμε, πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που από κοινού θα κοιτάξουν μπροστά, στο μέλλον. Στο μέλλον της πόλης. Και θα το συνδιαμορφώσουν. Μέχρι τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάζουμε και προς τα πίσω, στο παρελθόν της, για να διδασκόμαστε από πράξεις και στάσεις άξιες μίμησης, αλλά και να
στείλουμε οριστικά, μια για πάντα, ανεπίστρεπτα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πρακτικές, συμπεριφορές, πράξεις και -φυσικά- ανθρώπους, που με την εν γένει δημόσια παρουσία τους προσβάλλουν και την ιστορία αλλά και την ταυτότητα αυτής εδώ της πόλης.
Υποσχέθηκα σε έναν από αυτούς τους τελευταίους, που αυτάρεσκα υπογράφει τα σχόλιά του με το ψευδώνυμο "ένας από τους τιποτόφρονες", να του απαντήσω ποιοι είναι οι τιποτόφρονες, όχι σε σχόλιο αλλά σε ανάρτηση. Έμπλεξα με πολλά μαζί, ομολογώ, κι άργησα. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Λοιπόν:
- Τιποτόφρονες είναι όσοι αρνούνται να παραδεχθούν ότι επί χρόνια -πάνω από μια δεκαετία- ο λαός της πόλης τους γυρίζει την πλάτη, κι εκείνοι, αντί να αναρρωτηθούν για τους λόγους που συμβαίνει αυτό, νομίζουν ότι κατασκευάζοντας αχυρανθρώπους θα μπορούν να ελέγχουν την πόλη. Σε τι πιστεύει ένας τέτοιος άνθρωπος εκτός του ότι είναι ο επί της γης Θεός; Σε τίποτα! Είναι τιποτόφρων!
- Τιποτόφρονες είναι εκείνοι που όταν είχαν τη δύναμη, χρησιμοποίησαν το δήμο ως προσωπικό τους φέουδο. Διόριζαν συγγενείς και κολλητούς από τα παράθυρα, εξαργυρώνοντας τα ρουσφέτια με πολιτική υπακοή. Όχι συνεργασία, προσέξτε. Πολιτική ΥΠΑΚΟΗ. Σε έφτιαξα, θα κάνεις ό,τι θέλω. Αυτός ήταν ο -επιτρέψτε μου την έκφραση- εκβιασμός του νταβατζή. Σκάσε και άκου τι θα κάνεις. Περί αυτού επρόκειτο. Και για να μην θεωρηθεί ότι αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένα, θα διευκρινίσω ότι συμπεριλαμβάνω ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ γλίστρησαν σε τέτοιες πρακτικές, στο δήμο ή αλλού, όντας στην εξουσία ή συναλλασσόμενοι με αυτήν. Όλοι αυτοί οι τύποι, αναρρωτιέμαι αν έχουν να πουν μια λέξη, ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΛΕΞΗ, στον άνεργο της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας, στον μαγαζάτορα που αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του, παρά που ξυπνούσε χαράματα και κοιμόταν μεσάνυχτα, προσπαθώντας να ζήσει εντίμως την οικογένειά του, σε όλους τους συμπολίτες μας, που πιέζονται, στριμώχνονται, απελπίζονται, αγωνιούν κι αγανακτούν. ΜΙΑ ΛΕΞΗ δεν έχω ακούσει από τα στόματά τους, που τα άνοιγαν πρόθυμα για να πουλήσουν ρουσφέτια, ή για να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές... Αυτοί είναι οι τιποτόφρονες!
- Τιποτόφρονες είναι επίσης όσοι έσπευσαν -στο πλαίσιο της υπακοής που λέγαμε...- να συμφωνήσουν με την πρόταση "η σύζυγος να αντικαταστήσει τον σύζυγο", χωρίς να αναζητήσουν με ποια πολιτική εμπειρία, ή ακόμα με ποια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε μια τέτοια δήμαρχος να βοηθήσει την πόλη και τους πολίτες τους. Τη δέχτηκαν αβασάνιστα, αμελέτητα, απροετοίμαστα... Κι από εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Κάποιοι -προς τιμή τους- τίμησαν την ψήφο τους και, παρά τις επιμέρους διαφωνίες -ομοφωνία δεν υπάρχει πια πουθενά- στηρίζουν ακόμα το άτομο που ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ για δήμαρχο. Κι υπάρχουν κι οι άλλοι, οι ΤΙΠΟΤΟΦΡΟΝΕΣ, που όχι μόνο κάνουν την πιο μηδενιστική αντιπολίτευση, όχι μόνο αδιαφορούν πλήρως για το αν ο δήμος θα λειτουργεί έστω στοιχειωδώς, όχι μόνο στολίζουν με τα πιο προσβλητικά επίθετα τη δήμαρχο ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν το παραμικρό, το ελάχιστο, το στοιχειώδες θάρρος να βγουν να πουν στον πολίτη αυτής εδώ της πόλης "συγνώμη κάναμε λάθος και συνεπώς δεν είμαστε ικανοί να αποφασίζουμε για το μέλλον αυτής της πόλης". Διότι, μη γελιέστε: ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ. Να αποφασίζουν για το μέλλον αυτής της πόλης. Αυτοί, και κανένας άλλος. Κι αν έκαναν λάθος; Λεπτομέρειες... Κι αν έφεραν στην ηγεσία του δήμου μια γυναίκα που σήμερα δεν τους κάνει; Ποιος νοιάζεται; Το βασικό είναι όχι πώς θα πάει μπροστά ο δήμος, όχι αν θα βοηθηθεί ο πολίτης της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας, ποιος από τους τιποτόφρονες νοιάζεται γι αυτά; Κανείς! Το βασικό είναι ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΝΑ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ. Καλά- κακά, αυτοί πρέπει να τα κινούν. Αυτός είναι ο ένας, ο μοναδικός λόγος που ασχολούνται με τα κοινά οι τιποτόφρονες.
Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Θα τους αναγνωρίσετε σίγουρα. Ρίξτε και μια ματιά στην πόλη, στο κοινό μας σπίτι. Σκεφθείτε ποιος την έφερε στη σημερινή κατάσταση. Και μετά δώστε στον εαυτό σας την απάντηση στο ερώτημα: Της αξίζουν οι τιποτόφρονες;

1 σχόλιο:

  1. Κατάπτυστοι είναι, όλοι όσοι αναφέρονται στην ανάρτησή σας κύριε Διαμαντή. Και γνωρίζουν καλά οι ίδιοι, ποιοί είναι.
    Μόνο που δεν (ή κάνουν πως δεν) το καταλαβαίνουν.
    Νομίζουν (ή κάνουν πως νομίζουν) ότι ψιχαλίζει!
    Ακριβώς για να μην αναγκαστούν να αποσυρθούν.
    Γιατί μόνον έτσι (κινώντας τα νήματα, θεωρούν ότι) έχουν λόγο ύπαρξης.

    Κατά τα άλλα, είναι ΤΙΠΟΤΑ!
    Και το γνωρίζουν πολύ καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή