Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Σε δυο χρόνια θα γίνεται μεταμόσχευση κεφαλής!

Ιταλός νευροχειρουργός ισχυρίζεται ότι μέσα σε δύο χρόνια θα είναι δυνατό να γίνονται επεμβάσεις μεταμόσχευσης… κεφαλιού ενός ανθρώπου σε άλλο σώμα. «Σε δυο χρόνια θα ήμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε μεταμόσχευση κεφαλής», δήλωσε ο
Σέρτζιο Κανάβερο σε συνέντευξή του στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Οggi.
Ο Κανάβερο είπε ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό με την αποτελεσματική σύνδεση των δυο νωτιαίων μυελών, με την μέθοδο της αναστόμωσης.
Σχετική έρευνα έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Surgical Neurology International («Head Anastomosis Venture with Cord Fusion»). Έχουν γίνει πειραματικά τέτοιες επεμβάσεις σε πιθήκους.
Ο Ιταλός επιστήμονας ανέφερε ότι «η μεταμόσχευση αυτή μπορεί να γίνει με δότες άτομα που χάνουν την ζωή τους εξαιτίας εγκεφαλικού τραύματος, σε τετραπληγικούς ασθενείς ή ανθρώπους που υποφέρουν από εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού και μυϊκού συστήματος».
«Η πολιτεία πρέπει να αρχίσει να εξετάζει το πώς θα ρυθμίσει νομικά την νέα αυτή χειρουργική πρακτική» προσθέτει στην συνέντευξή του ο Σέρτζιο Κανάβερο.
Πολλοί συνάδελφοι του Ιταλού νευροχειρουργού, όμως, εκφράζουν σκεπτικισμό για την μέθοδο αυτή. Ενδεικτική είναι η άποψη του Νάνι Κόστα, προέδρου του Ιταλικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος δήλωσε: «ας παραμείνουμε εντός των ορίων της πραγματικότητας. Στον τομέα αυτό αγνοούμε ακόμη βασικά πράγματα, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύνθετες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού».

4 σχόλια:

 1. Tέρμα οι πονοκέφαλοι... αλλά σκέψου να αλλάζεις κεφάλι και να γίνεσαι άλλος άνθρωπος! Να κοιμάσαι δεξιός και να ξυπνάς αριστερός! Να κοιμάσαι Έλληνας και να ξυπνάς Βιρμανέζος, και μετά να μην σου βγάζει διαβατήριο η Βιρμανία ή να κουβαλάς το ποινικό μητρώο και τις κακές συνήθειες του προηγούμενου σώματος που κατείχε την κεφαλή! Νομίζω εγείρονται πλήθος ζητημάτων ηθικών και άλλων που στην πράξη δεν θα επιτραπεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, ακόμη και αν ιατροτεχνολογικά καταστεί εφικτό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ ανώνυμε, στην περίπτωση που κοιμάσαι αριστερός και ξυπνάς δεξιός δεν χρειάζεται να αλλάξεις κεφάλι . Απλά, πρέπει να ανοίξεις και τα δυό μάτια. Κατά τα άλλα είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου και νομίζω πως θα πρέπει να τις πάρουν υπ όψη τους όσοι ασχολούνται με το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Aγαπητέ 3.19΄ συμφωνούμε γενικά. Θαρρώ όμως πως την περίοδο που διανύουμε κατά βάση η αριστερά κινείται μεταξύ έκστασης, υπνοβασίας, βλεφαρόπτωσης ή λαγοκοιμάται... και προσδοκώ να ανοίξει τα μάτια της τόσο που να μπορεί να βλέπει και επικοινωνεί καθαρά με το περιβάλλον...

   Διαγραφή
  2. Γιατι εξαλλου τι ειναι το σημερα, παρα το αυριο του χθες.

   Διαγραφή