Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Δεν βλέπει -προς το παρόν- νέο κούρεμα

Δεν «βλέπει» νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τονίζει ότι το Βερολίνο στηρίζει, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, την Ελλάδα. Χαρακτηρίζει δε τις
μεταρρυθμίσεις δύσκολες, αλλά αναπόφευκτες.
Σε συνέντευξή της στις εφημερίδες «Maerkische Oderzeitung» και στην «Suedwest Presse», η κ. Μέρκελ ερωτάται εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» του χρέους της, για να απαντήσει: «Δεν το βλέπω. Στηρίζουμε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και με δικές μας, γερμανικές, πρωτοβουλίες και συνοδεύουμε τη δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ελλάδας».
Επισημαίνει, ακόμα, ότι η υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η οποία δημιουργήθηκε λόγω λανθασμένης συμπεριφοράς πολλών χρόνων, είναι μία διαρκούσα διαδικασία βήμα προς βήμα και αναφέρει ότι «έχουμε καλύψει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι και έχουμε καταφέρει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο ευρώ».
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «οι χώρες με χαμηλή ανταγωνιστικότητα πρέπει να περάσουν ένα δύσκολο διάστημα με τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές προσαρμογές» και αναγνωρίζει ότι αυτό συνεπάγεται δυσάρεστες συνέπειες και για τους Γερμανούς εξαγωγείς.
Σόιμπλε: Επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014

Την ίδια ώρα, «μοναδική παράσταση», χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχει ήδη γίνει, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι περαιτέρω στήριξη για την Ελλάδα θα εξετασθεί, εάν το πρόγραμμα, στο τέλος του 2014, έχει υλοποιηθεί πλήρως. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη, απαντά αρνητικά στην ερώτηση σχετικά με ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών, συνολικά για την Ευρωζώνη.
«Το κούρεμα χρέους ήταν μια μοναδική παράσταση. Πάνω σε αυτό υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη. Όποιος το κλονίσει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει: κανένας επενδυτής δεν θα αγόραζε πλέον ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα» δηλώνει και υπενθυμίζει ότι «το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας τρέχει ως το 2014».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στο ερώτημα εάν η Γερμανία θα δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, απαντά ότι «το συμφωνηθέν πρόγραμμα είναι έτσι, ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τα χρέη της στο τέλος πάλι μόνη της, το αργότερο το 2020» και τονίζει ότι «μέχρι τότε πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της - από αυτό δεν μπορεί κανείς να απαλλάξει τους Έλληνες και ξέρω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους».
Σημειώνει, δε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη, τον περασμένο χρόνο, συμφωνήσει να εξετάσουν περαιτέρω στήριξη, εάν το πρόγραμμα, στο τέλος του 2014, έχει υλοποιηθεί πλήρως.
Σε ερώτηση της Bild αν μπορεί να εγγυηθεί στους Γερμανούς πολίτες ότι και μετά τις εκλογές δεν θα χρειαστεί «να ξεγράψουν γερμανικό χρήμα για την Ελλάδα», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιορίζεται να απαντήσει ως εξής: «Εγγυώμαι ότι θα κάνω το παν ώστε το πρόγραμμα να είναι επιτυχές. Οι πρώτες επιτυχίες ήδη φαίνονται. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα γίνεται πάλι πιο ανταγωνιστική και εξυγιαίνει τα δημοσιονομικά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου