Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τι την νοιάζει την κοινωνία;

Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες ένα μπαράζ σχολίων για το ποιος δημοτικός σύμβουλος έχει το τάδε ή το δείνα πτυχίο, ποιος είναι ενεργός στα τοπικά πράγματα της πόλης, ποιος έκανε το άλφα και ποια έκανε το βήτα πράγμα στη ζωή της.

Εντάξει, καλός είναι ο διάλογος, θέτει ζητήματα και ζητάει απαντήσεις, δε λεω. Αλλά πιστεύει κανείς στ' αλήθεια ότι αυτά είναι που ενδιαφέρουν την κοινωνία; Πολύ φοβούμαι ότι αυτά ενδιαφέρουν έναν
μικρόκοσμο που ασχολείται ενεργά με τις εκλογές, που εμπλέκεται προσωπικά (εννοώ ως υποψήφιοι ή στενοί συγγενείς υποψηφίων) σε αυτές και που από τώρα επιχειρεί να "λάβει θέσεις" για την επόμενη αναμέτρηση. 

Θεμιτό, αναμφίβολα. Αλλά όχι σπουδαίο για την τοπική μας κοινωνία σήμερα. Αυτό που (πιστεύω ότι) ενδιαφέρει τον πολίτη είναι αν η νέα δημοτική αρχή εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, που να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Ο μέσος Φιλαδελφειώτης και Χαλκηδονιώτης πλήττεται από την κρίση, ακούει ότι τα χειρότερα έρχονται το 2011, είναι ήδη οργισμένος και φοβισμένος (έτσι πιστεύω, δεν διεκδικώ το αλάθητο φυσικά) και αναζητεί χείρα βοηθείας. Από όπου μπορεί να έλθει αυτή.

Ο Δήμος της πόλης που μένει, μπορεί να τον βοηθήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Να κάνει τη ζωή του σχετικά, λίγο πιο εύκολη. Όχι μεγάλα πράγματα, ο πολίτης σήμερα εν έτει 2011 στην Ελλάδα ούτε θαύματα ζητάει, ούτε τεράστιες μεταμορφώσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Θυμάστε πώς το λέει ο Καβάφης; "Κομμάτι κατορθώνουμε, κομμάτι, κι αρχίζουμε νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες". Έτσι και στις μέρες μας ο πολίτης αναζητά κάτι να του δίνει θάρρος και καλές ελπίδες. Τίποτα παραπάνω.

Στην πολιτική έχει σημασία όχι μόνο η ατζέντα, αλλά και ο χρόνος που τίθεται κάθε ζήτημα. Αυτή η αμφισβήτηση δημοτικών συμβούλων -κάθε παράταξης, εδώ δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία- οι οποίοι για πρώτη φορά έχουν ορκιστεί μόλις πριν από μια εβδομάδα είναι -αν μη τι άλλο- άκαιρη, και γι αυτό ίσως άστοχη. Ακόμα κι αν κάποιοι από αυτούς ζυγιστούν στη ζυγαριά της πολιτικής πράξης κι ευρεθούν ελλιπείς, ο λαός θα τους κρίνει ΜΕΤΑ τις εξετάσεις που θα δώσουν, όχι πριν.

Η κοινωνία έχει τις δικές της νόρμες και τους δικούς της χρόνους που κρίνει. Κι αυτοί συνηθως δεν συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα των πολιτικών -τοπικών και γενικών. Γι αυτό μερικές εκλογικές βραδιές οι πολιτικοί "πέφτουν από τα σύννεφα" με τα αποτελέσματα.

4 σχόλια:

  1. alaxes ifos Diamanti, prin sto dialogo eixes xasei tin aftosigkratisi sou kai oi xraktirismoi pou ekanes se exethesan. Kia gia ton Filadelfioti pou fobate as prosexe Diamanti. Meta tin apomakrinsi apo tin kalpi kai me tin mi proselefsi (legeme apoxi)stin kalpi ouden lathos anagnorizete. To 50% pou den psifise ti kathete kai skouzei, na faskelosei ton eaftotou,gia tous alous as perimenoun na dounta apotelesmata tis psifou tous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος των 3.12μμ
    Δεν αισθάνομαι καθόλου εκτεθειμένος. Όλα όσα έγραψα, με το ύφος που τα έγραψα, τα επαναλαμβάνω και τα εννοώ. Δεν δέχομαι απειλές και τις επιστρέφω. Να πω και κάτι; Ορισμένοι δεν σέβονται ότι εδώ μέσα είμαι ηθελημένα φερώνυμος (κι όχι επώνυμος, επώνυμοι είμαστε όλοι), ενώ όποιος άλλος θέλει, μετέχει στο διάλογο ως ανώνυμος. Είναι λοιπόν άλλο πράγμα ένας ανώνυμος να επιτίθεται σε έναν ανώνυμο κι άλλο ένας ανώνυμος να επιτίθεται σε έναν φερώνυμο, ελπίζω να γίνομαι αντιληπτός. Κι όταν προκαλώ όποιον έχει οτιδήποτε εναντίον μου να το παρουσιάσει, να μου γράφουν για φίδια, για ήρεμα, για δηλητήρια... Απίστευτη ελαφρότητα.

    Σε κάθε καλοθελητή, λοιπόν, θα έλεγα: παιδιά, επί της ουσίας έχετε να μου προσάψετε τίποτα; Κάντε το, αλλιώς αφήστε στην άκρη το μελάνι, η εποχή της σουπιάς πέρασε. Αυτά κι ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω. Κάποιοι ενοχλούνται όχι με εμένα, αλλά με ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Σας καταλάβαμε, σας καταλάβαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τίποτε δεν είναι δηλητήριο,
    τα πάντα είναι δηλητήριο.
    Η δόση κάνει το δηλητήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Δεν θα τιμωρηθείς για το θυμό σου,
    θα τιμωρηθείς από το θυμό σου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή