Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ποιες χώρες και με ποιες δυνάμεις επιτίθενται στη Λιβύη

Μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και πολεμικά σκάφη δυτικών κρατών, με την υποστήριξη αραβικών κρατών, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις που άρχισαν το Σάββατο για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εμποδιστούν οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι να επιτεθούν σε άμαχους και να καταλάβουν τη Βεγγάζη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.
Η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από
αεροσκάφη Tornado. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία) άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4» δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Βρετανία έχει αναπτύξει, επίσης, υποβρύχια κλάσης Trafalgar (τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ το Σάββατο), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon, ενώ στις ακτές της Λιβύης πλέουν και δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.
Η Γαλλία έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι Γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.
Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει την Κυριακή προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.
Το Παρίσι έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στο στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι «περιορισμένη» έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.
Το αεροπλανοφόρο Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα (42 F-16).

1 σχόλιο:

  1. Αίγυπτος, Λιβύη, Υεμένη, Μπαχρέϊν, Συρία, Τυνησία, Ιορδανία . . . .Ξεσηκώθηκαν «οι λαοί» και ζητάνε να αλλάξει ο ηγέτης της χώρας τους χωρίς να προτείνουν κάποιον άλλον, αλλά και χωρίς να ζητάνε να αλλάξει το σύστημα. Όλοι μαζί ταυτόχρονα; Τυχαίο; Δε νομίζω . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή