Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τι αναφέρει το Wikileaks για την κυβέρνηση Παπανδρέου

Το Νοέμβριο του 2009, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στέλνει στο State Department το εμπιστευτικό τηλεγράφημα με κωδικό 09ATHENS1661, στο οποίο σχολιάζει τις πρώτες επτά εβδομάδες της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Μεταξύ άλλων, σχολιάζεται ο μηχανισμός του πρωθυπουργικού γραφείου, οι κυβερνητικές πολιτικές που δεν προχώρησαν αλλά και η διχοτόμηση ανάμεσα στην πολιτική κουλτούρα των στελεχών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται ότι δέχεται κριτική από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από τις διεθνείς αγορές για μία ασταθή αρχή στη κυβερνητική μεταρρύθμιση.
Ο αμερικανός πρέσβης τονίζει ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η νέα κυβέρνηση δεν
είχε περίοδο προσαρμογής και αμέσως προχώρησε σε αλλαγές στις υπουργικές αρμοδιότητες.
Όπως επισημαίνει, οι υπουργοί θα χρειαστούν χρόνο για να συνηθίσουν τους νέους τους ρόλους και ο κόσμος θα χρειαστεί χρόνο για να δει τα πρώτα σημάδια εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού, τα οποία έχει υποσχεθεί ο Παπανδρέου.
Ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρεται στην ένταση που υπάρχει ένταση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ, στην παλιά φρουρά (τα παλιά λιοντάρια, όπως τους αναφέρει χαρακτηριστικά), πολλοί από τους οποίους έχουν παραμείνει από τη διοίκηση του Ανδρέα Παπανδρέου και στους νεότερους, που δεν έχουν μακρόχρονους πολιτικούς δεσμούς, αλλά φαίνεται να έχουν την εύνοια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, τονίζει ότι οι εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ιστορίες κυβερνητικής σύγχυσης, αντιπαλοτήτων και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος, ενώ εκπρόσωποι του κόμματος δίνουν αντιφατικά μηνύματα. Αναφέρει ως παράδειγμα τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναμόρφωση του συστήματος του ασύλου, λέγοντας ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δίνουν αντιφατικές ή ασαφείς δηλώσεις σχετικά με το ποίο υπουργείο θα αναλάβει το άσυλο, ποιοι θα δικαιούνται την υπηκοότητα κτλ.
Επίσης λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πιάστηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος στην απεργία των λιμεργατών, οι οποίοι ενεργούσαν και υπό τις οδηγίες των συνδικαλιστών του σκληρού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Όπως λέει η κυβέρνηση, από τη μία ήθελε να ισορροπήσει ανάμεσα στους συνδικαλιστές, αλλά από την άλλη ήθελε και να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός για να δείξει στια αγορές και τους επενδυτές ότι μιλάει σοβαρά, όταν μιλά για μεταρρυθμίσεις.
Τα απόρρητα έγγραφα επίσης αναφέρουν ότι υπάρχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν έχουν σαφείς εντολές για το τι πρέπει να κάνουν και αυτό συμβαίνει ακόμα και στο υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο επικεφαλής είναι ο ίδιος ο Παπανδρέου.
"Κόντρα" ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα φρουρά
Ο αμερικανός πρέσβης σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ως συνεργάτες του νέους και ικανούς άνθρωπος, με επικεφαλής τον καθηγητή χάρη Παμπούκη, από την παλαιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τις διαφωνίες και τις αρμοδιότητες των υπουργείων, αποτέλεσμα να γίνεται μη δημοφιλής μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.
Για αυτό επισημαίνει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει ξεκάθαρο πως τα υπουργεία πρέπει να συνεργάζονται. Όπως λέει το τηλεγράφημα, ο κ. Παπανδρέου έδειξε ότι το εννοεί στα σοβαρά, βάζοντας στη θέση του αντιπρόεδρου τον Θεόδωρο Πάγκαλο, δουλειά του οποίου είναι η ενίσχυση της υπουργικής συνεργασίας.
Το έγγραφο τονίζει ότι ο Παπανδρέου δείχνει να προτιμάει τους νέους από τα παραδοσιακά στελέχη που είχαν συνεργαστεί και με τον πατέρα του, ωστόσο στην κυβέρνηση έχει εκπροσώπους και των δύο ομάδων, που όμως έρχονται σε αντίθεση.
Παράδειγμα το υπουργείο Άμυνας που έχει από τη μία τον Ευάγγελο Βενιζέλο - που λίγο καιρό πριν προσπάθησε να βγάλει από τη θέση του τον Παπανδρέου – και τον Πάνο Μπεγλίτη που είναι πιο κοντά στον πρωθυπουργό.
Αντίστοιχα στο υπουργείο Παιδείας, ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος έχει έρθει δημόσια σε αντίθεση με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και η Λούκα Κατσέλη, βετεράνος του ΠΑΣΟΚ είναι δυσαρεστημένη που ο πρωτεργάτης της οικονομικής πολιτικής είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το τηλεγράφημα χαρακτηρίζει εμβληματική φιγούρα της νέας γενιάς την Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει δεχθεί κριτικές για τους χειρισμούς της σε πολλά θέματα, όπως αυτό της απόσυρσης.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επιλογή Ξυνίδη, ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, με μικρή όμως πλειοψηφία, κάτι που θεωρείται ως προειδοποίηση της παλαιάς φρουράς στον Παπανδρέου (ο οποίος είχε επιλέξει προσωπικά τον Ξυνίδη ως υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση).
Καταλήγοντας, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναφέρει ότι στις 4 Οκτωβρίου οι έλληνες ψήφισαν για αλλαγή, αλλά το ελληνικό κυβερνητικό σύστημα αντιστέκεται στις αλλαγές περισσότερο από τις υπόλοιπες δημοκρατίες και ο Παπανδρέου αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Πηγή: himaira.blogspot.com Himaira: Wikileaks: Σχόλια για τη διακυβέρνηση Παπανδρέου
http://himaira.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου