Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Έλληνας κατακτά την κορυφή του όρους Κένυα

Μέχρι σήμερα έχει οργανώσει κι έφερε σε πέρας δεκάδες ορειβατικές κι άλλες αποστολές αθλητικής επιβίωσης, στα πιο απόμακρα μέρη του πλανήτη.
Είναι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας, που έχει πατήσει στις "7 smmits" (η ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου), έχοντας φτάσει με σκι στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο!
Μεγάλες αποστολές, όπως η διάσχιση της Τυνησιακής Σαχάρας και ο μοναχικός διάπλους του Αιγαίου πελάγους με θαλάσσιο καγιάκ είναι ορισμένα μόνο στοιχεία του εντυπωσιακού, κατά γενική ομολογία, βιογραφικού του.
Ο λόγος για τον
ορειβάτη Νίκο Μαγγίτση, ο οποίος πρόσφατα "πάτησε" και την κορυφή στο όρος του δεύτερο υψηλότερου βουνού στην Αφρική, μετά το Κιλιμάντζαρο. "Πρώτη μας φορά στο όρος Κένυα ήταν το 1997 και στην κορυφή Λενάνα), με υψόμετρο 4985 μέτρα. Η σκέψη από τότε ήταν στις δύο ψηλότερες κορφές, τη Νελιόν, με υψόμετρο 5188 μέτρα, και τη Μπατιάν, με υψόμετρο 5199 μέτρα", δηλώνει ο Έλληνας ορειβάτης.
"Η τελική ανάβαση για τις κορυφές Nelion και Batian απαιτεί δύσκολη και συνεχόμενη αναρρίχηση σε κάθετα βράχια, ενώ σε πολλά σημεία συναντάμε πάγους και χιόνια", λέει ο Νίκος Μαγγίτσης για το βουνό που παρά το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των κορυφών βρίσκεται πολύ κοντά στην γραμμή του Ισημερινού, σε υψόμετρο 4600 μέτρα κυριαρχεί ο εντυπωσιακός παγετώνας Lewis.
"Η προετοιμασία τους τελευταίους μήνες περιελάμβανε αναρρίχηση σε βράχια στο Πήλιο, πολύ τρέξιμο στο βουνό και σκι στο χιόνι. Οι τεχνικές διάσωσης στο βράχο ήταν, επίσης, βασικό στοιχείο", τονίζει σχετικά με την προετοιμασία που απαιτεί επίπονη προσπάθεια.
Η πορεία για τη βάση του βουνού διήρκεσε τρεις μέρες, από το χωριό Νάρο Μόρου, μέχρι και το ψηλότερο καταφύγιο, το Όστριαν Χατ, στα 4700 μέτρα .Η τελική προσπάθεια αναρρίχησης για τις δίδυμες κορυφές Νέλιον και Μπάτιαν διήρκησε 17 ώρες.
Αναφερόμενος σ' ένα συμβάν που έχει μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του, ο Νίκος Μαγγίτσης επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο στην αναρρίχηση, αλλά και στην κατάβαση στη βάση των κορυφών, έπαιξε η απρόσμενη χιονοθύελλα, πάνω από τα 5000 μέτρα, που τον ξάφνιασε, ιδιαίτερα τις ώρες της κατάβασης.
Ανασύροντας από τη μνήμη του μία όμορφη στιγμή του ταξιδιού, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ελληνοαυστραλό Νικόλαο Πεντέλη, που κι αυτός πραγματοποίησε μια εξαιρετική, όπως τονίζει, ανάβαση στην κορυφή Νέλιον.
«Ήταν υπέροχο που συναντήσαμε το ελληνικό στοιχείο εκεί, στα ερημικά, στα ψηλά και τα δύσκολα », σημειώνει ο Έλληνας ορειβάτης.
«Σε γενικές γραμμές καλός ορειβάτης είναι ο … ζωντανός ορειβάτης», αναφέρει μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του καλού αναβάτη και προσθέτει:
«Ενας ορειβάτης θα πρέπει να είναι, όπως λέει, δίκαιος και ηθικός, να έχει υπομονή και επιμονή, ενώ η αρχή και το τέλος είναι η συνεχής σωστή και σκληρή προετοιμασία.
Τέλος, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο ορειβάτης δεν σκαρφαλώνει στο βουνό για να το κυριεύσει και να το «νικήσει», αλλά το βουνό τον δέχεται και τον φιλοξενεί, όταν αυτό θέλει.
Στο βουνό δεν υπάρχει πολυτέλεια για δοκιμές και πρόβες. Εκεί ψηλά και ιδιαίτερα πάνω από τα 7000 μέτρα υπάρχει χρόνος για μια και μόνο παράσταση", καταλήγει ο Νίκος Μαγγίτσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου