Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η ώρα της εφορίας: Οι "παγίδες" για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από τον έλεγχο της εφορίας θα περάσουν 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση, έχουν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων ή έχουν κάνει χρήση αναπτυξιακών νόμων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών, ορίζονται 15 κριτήρια «κινδύνου» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με βάση τα οποία θα γίνουν έλεγχοι - εξπρές από την εφορία.
Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι με τον καθορισμό ελάχιστων, ουσιαστικών, υποχρεωτικών και αντικειμενικών επαληθεύσεων που προβλέπονται στην απόφαση συντομεύεται η χρονική διάρκεια του ελέγχου, με αποτέλεσμα να
μειώνεται και το διοικητικό κόστος, τόσο για τους επιτηδευματίες, όσο και για το Δημόσιο, ενώ εμπεδώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και διοικούμενου.
Στα κριτήρια που προβλέπονται στην απόφαση για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων και επαγγελματιών περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
1) Παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων ή στοιχεία για φοροδιαφυγή.
2) Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων.
3) Μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.
4) Όταν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές.
5) Απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
6) Μεγάλες δαπάνες που δηλώθηκαν από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που δεν διαθέτουν σημαντικά αποθέματα ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
7) Καθαρά κέρδη που υπολογίστηκαν χωρίς τον συντελεστή καθαρών κερδών, εφόσον προβλέπεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός τους.
8) Αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ.
9) Ακαθάριστα έσοδα που βρίσκονται σε δυσαρμονία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης.
10) Χαμηλοί συντελεστές μεικτού και καθαρού κέρδους.
11) Όσοι έκαναν χρήση αναπτυξιακών νόμων.
12) Επιτηδευματίες οι οποίοι υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία.
13) Όσοι δεν εντάχθηκαν στην περαίωση του 2004, αλλά μετά επελέγησαν για έλεγχο, αλλά και όσοι περαίωσαν τότε χωρίς να υπάγονται στη ρύθμιση.
14) Μη αποδοχή του εκκαθαριστικού σημειώματος της περαίωσης.
15) Δηλώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου