Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ίσως η μεγαλύτερη προσβολή...

Όταν άκουσα πρώτη φορά ότι οι Ισπανοί φωνάζουν το σύνθημα "Ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες", δεν το πίστεψα. Είναι  όμως αλήθεια και οι αληθινές προσβολές, πονάνε. Πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που πέφτουν στο γκρεμό στα μουγκά, ούτε ένα
ουρλιαχτό. Μούγκα!

Βέβαια αυτή η απάθεια είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας ζύμωσης.
Τα συνδικάτα και η Αριστερά που είναι οι βασικοί πυλώνες που βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο έχουν αυτουπονομευτεί εδώ και καιρό. Τα συνδικάτα είναι στο συλλογικό συνειδητό και ασυνείδητο βασικότατος παράγοντας παρακμής και σήψης. Ήταν φορέας άλωσης του δημόσιου πλούτου από παρέες πολιτικο-συνδικαλιστών που ο κόσμος θέλει με μίσος να τους φτύσει.

Η Αριστερά, έπαιζε και παίζει το παιχνίδι του εύκολου ΟΧΙ,  της προστασίας μικρό ομάδων και έχει μείνει εδώ και 40 χρόνια στο " Μπάτσος=κακό, Μαλλιάς=καλό". Και αυτό είναι όλο. Ίσως να έχουμε πιστέψει ότι φταίμε όλοι τόσο πολύ, που δεν πρέπει να μιλάμε. Είμαστε ένοχοι, εμείς σπάσαμε το βάζο. Ας περιμένουμε να ηρεμήσει η μαμά και όλα θα είναι καλά σε λίγο. Λίγη υπομονή. Δεν είναι έτσι όμως.  Αν δεν δείξουμε ότι πονάμε, αν δεν δείξουμε ότι βγάζουμε νύχια, δεν θα αλλάξει τίποτα. 

Ραγιάδες 5 αιώνες, ραγιάδες του εαυτούλη μας.

Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος

9 σχόλια:

  1. Εναντίον τίνος να φωνάξουμε?

    Για τα συνδικάτα τα είπατε.
    Για τα κόμματα τα είπατε.
    Για τις ανίκανες κυβερνήσεις, που τίγκαραν το Δημόσιο με αστείους Οργανισμούς και Δημόσιους Υπάλληλους που δεν είχαν πού να κάτσουν, τα ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας.

    Τόσα χρόνια, που μας έδιναν παροχές από τα δάνεια και εμείς καμονόμασταν ότι ήταν από επενδύσεις, βγάζαμε την μούγκα.

    Τώρα που μας τα παίρνουν πίσω, να φωνάξουμε?
    Τι είναι πιο έξυπνο?
    Να φωνάζουμε εναντίον ενός "αόρατου εχθρού", ή να δούμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεόδωρος Μαγκλάρας26 Μαΐου 2011 στις 9:01 π.μ.

    Βλαχιώτη στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, Ο ΔΗΜΟΣ ΚΡΑΤΕΙ.
    Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να υλοποιήσει το πρόγραμμά της (π.χ. λεφτά υπάρχουν) ή υλοποιεί «πρόγραμμα» για το οποίο δεν έχει έγκριση από το λαό, τότε βρίσκεται σε «δυσαρμονία» με αυτόν. Έγκριση δίνει ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ. Όσοι διατείνονται ότι οι εκλογές τώρα είναι καταστροφική εξέλιξη προσβάλλουν τη Δημοκρατία, στις «κρίσιμες καμπές» χρειάζονται οι εκλογές. Αν η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι το σύνταγμα (Κυβέρνηση =Βουλή + πρόεδρος της δημοκρατίας που εκλέγεται απ τη Βουλή) δεν είναι ικανοποιητικό να κάνει εκλογές για αναθεωρητική Βουλή, αλλά θα πρέπει αυτή τη φορά να μας πουν καθαρά τι προτείνουν, Βουλή που εγκρίνει και Γερουσία (Πρυτανεία) που προτείνει με πρόεδρο που τον εκλέγει ποιος; Οι βουλευτές θα κληρώνονται και οι πρυτάνεις θα εκλέγονται; Πόσοι θα είναι; Μήπως πρέπει ο πρόεδρος να εκλέγεται απ ευθείας από το λαό ώστε να έχει αυξημένο «κύρος» αν έχει δικαιώματα αναπομπής νόμων ή προκήρυξης εκλογών σε περίπτωση «δυσαρμονίας» των πράξεων της ΟΠΟΙΑΣ κυβέρνησης με τις προεκλογικές της εξαγγελίες; Δημοψήφισμα θα έχει δικαίωμα να προκηρύσσει μόνο η Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (=ποτέ) ή και ένας «ικανός» αριθμός πολιτών; Επίσης τα κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι προτείνουν λ.χ. για το μνημόνιο, τις αποκρατικοποιήσεις, ποιος είναι πολίτης, το δημογραφικό, την παιδεία, το ασφαλιστικό και ένα σωρό άλλα σημαντικά θέματα που οι «αρχιερείς» της «αντιπροσωπευτικής» μας δημοκρατίας και οι «υπηρέτες» τους επιμένουν να τα συσκοτίζουν, να τα διαστρεβλώνουν ή να τα παρακάμπτουν. Αλλά στις εκλογές πίσω απ την κουρτίνα είμαστε ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ, αυτός είναι ο "αόρατος εχθρός" που αυτή τη φορά πρέπει να τον «νικήσουμε» ώστε «ελεύθεροι» από φόβο, συνήθεια, άγνοια και συμφέρον, να επιλέξουμε αυτό που μας «αξίζει». Όσοι απέχουν αναθέτουν σε άλλους την ευθύνη να αποφασίσουν για λογαριασμό τους, δεν μπορούν να διαμαρτύρονται μετά. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το «γενικό» περίγραμμα του «πρακτέου». Δεν είμαι συνταγματολόγος, ένας απλός πολίτης είμαι που ανησυχεί. Έχεις κάτι πιο «έξυπνο»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ Μαγκλάρα, συγνώμη αλλά όλα αυτά γιατί μου τα απευθύνετε?

    Εγώ μίλησα για την υποκρισία που μας δέρνει.
    Εσείς μιλάτε για Σύνταγμα, για κυβέρνηση που δεν έχει την έγκριση του λαού, για δημοψηφίσματα και άλλα πολλά.

    Είπα εγώ κάπου ότι πρέπει να απέχουμε?
    Να ψηφίζουμε αν θέλετε και κάθε μήνα, να δούμε τι θα καταλάβουμε.
    Αλλά με ειλικρίνεια, πέστε μου για ποιές εκλογές και προσφυγή στον λαό μου μιλάτε?
    Βλέπετε εσείς από τους διαθέσιμους πολιτικούς ή τα διαθέσιμα κόμματα, να υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση?

    Να διώξουμε τον "εθνοπροδότη" Παπανδρέου, ναι.
    Και να φέρουμε στην εξουσία ποιόν?
    Τον Σαμαρά?
    Μήπως τον Καραμανλή που έφυγε νύκτα?
    Μήπως τον Μάνο?
    Μήπως το ΚΚΕ και τον Σύριζα?
    Ποιός λέτε από όλους αυτούς είναι ανεύθυνος για την κατάντια που μας έφεραν?
    Το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διοικούν την χώρα από το '74. Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι.

    Αυτοί διέλυσαν κάθε ηθική και κρατική οντότητα.
    Από αυτούς τους ίδιους καταστροφείς, εγώ προσωπικά δεν έχω ελπίδες να μου βρουν και την λύση.

    Απλά καιρός είναι όλα αυτά τα κομματίδια της μεταπολίτευσης να πάνε κάποια στιγμή στον αγύριστο.
    Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ξεπηδήσει ένας άλλος πολιτικός σχηματισμός, που να τον εμπιστευτούμε και να τον ψηφίσουμε.

    Εσείς λέτε "να επιλέξουμε αυτόν που μας αξίζει".

    Μα αυτό δεν κάναμε μέχρι τώρα?
    Δεν ψηφίζαμε αυτόν που μας άξιζε?
    Τους ίδιους τους εαυτούς μας δεν αναπαράγουμε συνεχώς?
    Άρα ποιός είναι αυτός που πρέπει να πολεμήσουμε?
    Μήπως είναι ο ίδιος ο εαυτός μας?

    Άρα, μήπως πρέπει να στρώσουμε τον κώλο μας κάτω, να δουλέψουμε, να παράγουμε, να μορφωθούμε, να μην "δουλεύουμε" τον εαυτό μας ότι είμαστε ο περιούσιος λαός της Ευρώπης και άλλα πολλά?

    Πιστεύετε ότι μέχρι να πετύχουμε όλα αυτά, θα έχει πολύ σημασία αν στην Κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ?
    Δεν θα έχει.

    Εμείς όμως, πριν διαμαρτυρηθούμε προς τους άλλους, πρέπει να καταλάβουμε, ότι εμείς σαν σύνολο φταίμε για το χάλι μας.
    Δεν μας φταίει κανένας άλλος.

    Άρα μάλλον μιλάμε για άλλο θέμα έκαστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεόδωρος Μαγκλάρας27 Μαΐου 2011 στις 9:06 π.μ.

    Βλαχιώτη μιλάμε για το ίδιο ακριβώς θέμα.
    Κάποιοι από εμάς εργάστηκαν συνειδητά 35 χρόνια (μερικά μάλιστα απ αυτά για περίπου 12 ώρες την ημέρα), σπούδασαν δυο παιδιά, τάστειλαν στο εξωτερικό για να βελτιώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν στο εδώ πολυτεχνείο και, αφού εργάστηκαν κάμποσα χρόνια και στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην Ελλάδα κάμποσα χρόνια αφότου τελείωσαν το λύκειο και βρήκαν συντάξεις να μειώνεται, επικουρικά ταμεία να κινδυνεύουν, τις όποιες αστικές ή αγροτικές περιουσίες να υποβαθμίζονται και μικρά αποθεματικά να εξανεμίζονται.
    Επομένως Βλαχιώτη το να στρώσουμε τον κώλο μας κάτω, να δουλέψουμε, να παράγουμε, να μορφωθούμε δεν φαίνεται να είναι λύση αν αυτοί στους οποίους «αναθέτουμε» να διαχειριστούν τον όποιο πλούτο παράγουμε τον σκορπάν στους πέντε ανέμους.
    Ίσως λοιπόν ξεπηδήσει ένας άλλος πολιτικός σχηματισμός, που να μπορούμε να τον εμπιστευτούμε. Θα τον ψηφίσουμε; «Ποιός είναι αυτός που πρέπει να πολεμήσουμε?
    Μήπως είναι ο ίδιος ο εαυτός μας?» αναρωτιέσαι. «Στις εκλογές πίσω απ την κουρτίνα είμαστε ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ, αυτός είναι ο "αόρατος εχθρός" που αυτή τη φορά πρέπει να τον «νικήσουμε» ώστε «ελεύθεροι» από φόβο, συνήθεια, άγνοια και συμφέρον, να επιλέξουμε αυτό που μας «αξίζει»», γράφω. Σε τι διαφωνούμε ως εδώ, Βλαχιώτη;
    Πάμε λοιπόν παραπέρα.
    Ας υποθέσουμε ότι ξεπηδά αυτός ο άλλος πολιτικός σχηματισμός, που να μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και τον ψηφίζουμε, επιλέγουμε αυτό που μας «αξίζει».
    Μήπως στο υπάρχον σύστημα ‘’Κυβέρνηση =Βουλή + πρόεδρος της δημοκρατίας που εκλέγεται απ τη Βουλή’’ κλπ, που σήμερα το μέμφονται αυτοί που το έφτιαξαν εκφυλισθεί ΚΑΙ αυτός ο πολιτικός σχηματισμός και σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας μιλάνε για το ίδιο πρόβλημα με άλλα ονόματα;
    Απλός πολίτης είμαι που ανησυχεί όπως και σύ, απ ότι καταλαβαίνω. Έριξα κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσε το σύστημα να βελτιωθεί, χωρίς να υποστηρίζω ότι είναι οι μόνες ή οι καλύτερες. Μην με αποπαίρνεις λοιπόν, απλά κάνε μία πρόταση. Ψύχραιμα. Έτσι κι αλλιώς με ψευδώνυμο γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραία, αφού μιλάμε για το ίδιο θέμα, και αφού μου ζητάτε προτάσεις, ακούστε την...

    Διαμαρτύρεται κάποιο θύμα στον θύτη, εφ΄ όσον το θύμα αδικήθηκε.

    Επειδή το θύμα και ο θύτης είναι ταυτόσημα άτομα-σύνολα, ας ξεχάσουμε τις διαμαρτυρίες και ας κοιτάξουμε να εφαρμόσουμε μοντέλα που πρέπουν σε ένα σύγχρονο κράτος. Τα παλιά μοντέλα που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα, είναι για τα μπου.....α.

    Και αφού εμείς πριν 2 χρόνια ψηφίσαμε κάποιους, να κάνουν αυτή την μεταρρύθμιση, ας τους αφήσουμε να δοκιμαστούν.

    Αν και αυτή η μεταρρύθμιση βγεί πατάτα, τότε δοκιμάζουμε κάποιους άλλους.

    Οι κυβερνήσεις πρέπει να ψηφίζονται-αλλάζουν κάθε 4 χρόνια "σε κάλπες" και όχι όποτε μας την δώσει εμάς.
    Έτσι παίζονται τα Δημοκρατικά παιχνίδια.
    Στο πεζοδρόμιο παίζονται μπακαράς και άλλα τυχερά τοιαύτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεόδωρος Μαγκλάρας27 Μαΐου 2011 στις 3:29 μ.μ.

    Βλαχιώτη μιας και αναφέρθηκες σε παιχνίδια και μπου….α, ας παίξουμε λιγάκι κι ας πάμε και μια μπου…..τσαρκα μετά. Ο μπακαράς παίζεται στα καζίνα και απ ότι άκουσα θεωρείται «καθαρό» ατομικό παιχνίδι. Στα πεζοδρόμια παίζεται ο «παπάς», που είναι ομαδικό «άθλημα». Η ομάδα αποτελείται από τον «παπατζή», που είναι «αξιοσέβαστος» ειδικευμένος «τεχνίτης» και, όπως και οι «αβανταδόροι», άσσος στην ψυχολογία του θύματος, τους «αβανταδόρους» και τους «τσιλιαδόρους». Στην αρχή ο «παπατζής» ρίχνει τον «παπά» άτσαλα αφήνοντας το υποψήφιο θύμα να κερδίσει τα κάποια μικροποσά που ποντάρει αλλά στη συνέχεια που το θύμα «ξεθαρρεύει» και, με τη «παρότρυνση» των «αβανταδόρων» συνεχίζει να παίζει, του παίρνουν ότι έχει επάνω του, ενώ οι «τσιλιαδόροι» έχουν πιάσει τις γωνίες προσέχοντας μη φανεί κανένας «μπάτσος». Τα κέρδη διανέμονται σε όλη την ομάδα με τον «παπατζή» να παίρνει την μερίδα του λέοντος. Αυτά χοντρικά με τον «παπά». Συμπληρωματικά, αν το «θύμα» καταφύγει στην αστυνομία, συνήθως το «αποπέμπουν» ευγενικά. ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΩ ότι υπάρχει σχέση κομμάτων – παπατζήδων, αβανταδόρων, τσιλιαδόρων. Τα μπου….α αφ ετέρου είναι άψογα λειτουργούσες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έχουν άδειες, ελέγχους, συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, καθορισμένες τιμές για τις παρεχόμενες «υπηρεσίες», η σειρά προτεραιότητας τηρείται αυστηρά και το «το εμπόρευμα» που επιδεικνύεται είναι αυτό που «σερβίρεται». Δεν σου «μοστράρουν» το κορίτσι και σου φέρνουν την «βοηθό». ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΩ ότι κάποιοι άλλα «μοντέλα» μας έδειξαν και άλλα μας έφεραν τελικά. ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ ΑΥΤΑ. Μαθαίνω να παίζω Δημοκρατικά τρώγοντας πατάτες χωρίς να λέω κακά λόγια. Χαίρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εντάξει κ. Μαγκλάρα, δεν νομίζω να πρέπει να συνεχίσουμε την κουβέντα σε αυτό το επίπεδο.

    Από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αφού ειπώθηκαν όλα αυτά, τότε το μόνο που μένει είναι να οικτήρουμε τον αρχικό επώνυμο Ι.Χ. που αφού δεν τον δίδαξαν οι περιπέτειες του συνονόματου του Ι.Χ, στη ΜΑκρόνησο και τα Γιούρα και αφού θεωρεί ότι οι ρήσεις απο το Μητσοτάκη το 1990 ως και του Πολύδωρα το 2005 περί υπερεξουσίας της αστυνομίας που οδήγησε σε ένα σωρό επιθέσεις εκατέρωθεν με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, και που τελικά αν φωνάξουν λίγο παραπάνω και αυτοί θα τους τσακίσουν όπως στην Ισπανία, τότε κύριε Ι.Χ. θα σας έκανα μύνηση επειδή δε διδαχτήκατε από την κατάντια της ελλάδας όπως την έφεραν οι Βενιζέλος και Σια στον 20ο αιώνα. Και ας τη δικάζανε αφού πεθάνετε όπως τους διαβόητους 6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φόβος: Ο Δούρειος ίππος της εξουσίας...29 Μαΐου 2011 στις 5:13 μ.μ.

    Με αφορμή την αναφορά του κ.Μαγκλάρα, σε "ΜΠΟΥΡ..ΛΑ",
    μπορεί να πει κανείς πως ο τίτλος της ανάρτησης:
    "Ίσως η μεγαλύτερη προσβολή..."
    είναι Προφητικός!

    Να εξηγήσω τι εννοώ...

    Ο συσχετισμός, στο μυαλό πολλών συνδημοτών μας -σίγουρα-, των λέξεων:
    Μπουρ...α - Προσβολή - Δημοτικό Συμβούλιο - Γρατζελιάς !!!

    Και συνεχίζω...
    Ο ανωτέρω ηθικής και παράδειγμα "ηθικής" για την τοπική κοινωνία μας κ.Γρετζελιάς, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μην υπάρξουν μπου...λα στην πόλη μας.
    Για να το πετύχει αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΕΙ στη βούληση των Δημοτικών Συμβούλων, και μαγειρεύοντας την ψηφοφορία τους (κατόπιν της συνεδρίασης της 17ης Μαϊου) αντί για το 15 υπέρ & 17 κατά, ερμηνεύοντας ότι θέλει - όπως θέλει... βγάζει 17-17.
    Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ σε όλο της το μεγαλείο.

    Αλλά εντάξει, τον Γρετζελιά τον ξέραμε και από πριν...
    οι συνάδελφοί του στην Νέα Προοπτική και η Δημαρχίνα, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ την ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ που πάει να κάνει;;;
    Δεν καταλαβαίνει η Δημαρχίνα πως αν υπογράψει κάποια τέτοια Απόφαση... ΘΑ ΜΠΛΕΞΕΙ ΝΟΜΙΚΑ;;;

    Δεν το συνεχίζω...
    απλά σας υπενθυμίζω τον τίτλο της ανάρτησης:
    "Ίσως η μεγαλύτερη προσβολή..."
    με την προσθήκη:
    "...να καθορίζει ο κάθε Γρετζελιάς τις τύχες όλων μας/σας",
    επειδή ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΙΛΗΣΕΙ & ΝΑ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙ !!!

    ΥΓ:
    --
    "Όσοι το χάλκεον χέρι
    βαρύ του φόβου αισθάνονται,
    ζυγόν δουλείας ας έχωσι•
    θέλει αρετήν και τόλμην
    η ελευθερία." Ανδρέας Κάλβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή