Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Μεγάλες αντιδράσεις στη νέα φοροκαταιγίδα

«Οι θυσίες χωρίς αντίκρυσμα των μικρομεσαίων και των πολιτών πρέπει να λάβουν τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα κατοχικής λιτότητας που ανακοίνωσε, εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής της κοινωνίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και έσβησε κάθε ίχνος ελπίδας για την
έξοδο από την κρίση». Την αντίθεσή της στη διαφαινόμενη επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Όπως εκτιμά, το νέο πακέτο φόρων αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα, επαναλαμβανόμενα ανά δίμηνο, αποτυχημένα εισπρακτικά μέτρα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εξήγησε: «Οι νέοι εξαντλητικοί “κεφαλικοί φόροι” και η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς τη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι αμφίβολο εάν θα έχουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, αφού θα επιβαρύνουν ετησίως το καλάθι της νοικοκυράς κατά περίπου 2,5 δις ευρώ, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας, της ζοφερής κατάστασης στην αγορά και αγνοώντας παντελώς τις περιορισμένες δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που εδώ και καιρό ζουν και τρώνε από τα έτοιμα και τα δανεικά».

Η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, εφόσον υιοθετηθεί, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα κατά του λαθρεμπορίου και της νοθείας στην αγορά καυσίμων επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Τονίζει επίσης ότι η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά τον επόμενο χειμώνα σε αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών για θέρμανση.
Με κινητοποιήσεις απαντούν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Τη ριζική και έντονη διαφωνία της στο νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση εκφράζει η ΓΣΕΕ
Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «άδικα, ανισομερή και αναποτελεσματικά μέτρα, συνέχεια της συνταγής ενός αποτυχημένου μνημονίου, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι την συνέχεια της άδικης επιβάρυνσης των Ελλήνων πολιτών, την αποδυνάμωση του κόσμου της εργασίας, την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας, τη διεύρυνση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων».
Τονίζει ακόμη ότι «κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τα αδιέξοδα στην οικονομία. Αντί για μέτρα αναδιανομής εισοδημάτων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση, εκποιούν τα πάντα υποθηκεύοντας κάθε παραγωγική προοπτική για την ανάπτυξη της χώρας».
Η ΓΣΕΕ συγκαλεί την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες μέλη. Παράλληλα, από κοινού με την ΑΔΕΔΥπραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ηλία Ηλιόπουλου στο πρακτορείο Reuters, η πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης της απεργίας είναι η Τρίτη 21η Ιουνίου.
H ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι «η νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, περικοπών, αύξησης των φόρων, ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων, περιορισμού ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θα οδηγήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην κοινωνική βαρβαρότητα, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα».
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «τα μεσαία, τα μικρά και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, η συντριπτική πλειοψηφία δέχεται νέο, βαρύ και ακραίο πλήγμα, αφού με τα μέτρα μειώνει και υποτιμά το βιοτικό επίπεδο όλων κατά 20% και πλέον».
Προς δυναμικές κινητοποιήσεις και η ΟΜΕ-ΟΤΕ
Με δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής απαντά η ΟΜΕ-ΟΤΕ στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.
Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στον ΟΤΕ συνεδρίασε για να εξετάσει την απόφαση αυτή, στην οποία η ΟΜΕ-ΟΤΕ προσδίδει τον χαρακτήρα της «απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων υψίστης εθνικής και στρατηγικής σημασίας», μια και οπως αναφέρει παραιτείται το ελληνικό κράτος ακόμη και από τα ζητήματα veto, που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.
Για το λόγο αυτόν αποφάσισε:
- Την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί αργότερα.
- Τη διοργάνωση Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου των εργαζόμενων του Ομίλου ΟΤΕ.
- Σειρά συνδικαλιστικών ενεργειών και απεργιακών μέτρων σε υπουργεία και φορείς.
- Συνέντευξη Τύπου με θέμα την αποχώρηση του Δημοσίου από τον ΟΤΕ.
Παράλληλα, θεωρώντας ότι η επιτυχία του αγώνα απαιτεί το συντονισμό των κινητοποιήσεων των ΔΕΚΟ, πρότεινε στη ΓΣΕΕ να τον αναλάβει άμεσα, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί επίσης το σύνολο των εργαζομένων της χώρας να δώσει δυναμική απάντηση, καθώς, όπως υποστηρίζει, η πώληση «εδώ και τώρα» του συνόλου των Επιχειρήσεων Δημοσίου, Κοινωνικού και Οικονομικού συμφέροντος (όπως και ο ΟΤΕ) αλλά και η επιβολή πρόσθετων βαρών και βάρβαρων περικοπών εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, θίγει όλους τους πολίτες.
(πηγή: Ναυτεμπορική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου