Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών πριν το καλοκαίρι...

Το δίλημμα αν θα σηκώσει το γάντι της τρόικας και άλλων κέντρων για πρόωρες εκλογές ή θα προχωρήσει μόνος σε ένα πολύ σκληρό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, παράλληλα με έναν γρήγορο ανασχηματισμό αναμένεται να απαντήσει εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Η δήλωση του Όλι Ρεν ότι η διακομματική συναίνεση τόσο για τους στόχους όσο και για
τις πολιτικές του Προγράμματος Σταθερότητας αποτελούν «αναγκαία προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα» δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η δήλωση αυτή του κ. Ρεν, όπως και οι πιέσεις που συνολικά ασκεί η τρόικα για διακομματική συναίνεση όχι απλώς στο επικείμενο Μνημόνιο 2 αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, εκ των πραγμάτων ερμηνεύονται ως αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει τις απαιτούμενες πολιτικές, αλλά και ως ενίσχυση του ρόλου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά.
Οι πληροφορίες, άλλωστε, επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου αν και δεν έχει χάσει το κύρος στο εξωτερικό, εν τούτοις, πολλοί αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες της κυβέρνησής του να επιβάλει τα μέτρα που απαιτούνται για το νέο δανεισμό και την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Οι δε εκλογές, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, θα επιβάλουν από μόνες τους τη συναίνεση, καθώς οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κόμμα που θα έρθει πρώτο και το οποίο θα αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε μια εποχή ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, ενώ το κόμμα που θα αναδειχθεί δεύτερο θα αντιμετωπίσει μεγάλες εσωκομματικές αναταράξεις, χωρίς να αποκλείεται και η ίδια η διάσπασή του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς με την στρατηγική «ψηφίζω και στηρίζω ό,τι είναι χρήσιμο για τη χώρα» έχει αποφασίσει να μην υπερψηφίσει ούτε το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, ούτε το νέο Μνημόνιο, έστω και αν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες να σκάσει τυχόν χρεοκοπία της χώρας στα δικά του χέρια είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αν αυτό συμβεί στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου προκηρύξει εκλογές, το κόμμα του ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα συνοχής, ακόμα και στην προεκλογική περίοδο, καθώς το ένα κορυφαίο στέλεχος θα επιρρίπτει τις ευθύνες στο άλλο και όλοι μαζί στην ηγετική ομάδα. Πολλοί «δελφίνοι», επίσης, καλοβλέπουν το θέμα των πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει το εσωκομματικό παιχνίδι, ενώ όπως επανειλημμένως έχει αποκαλύψει το real.gr, υπέρ των εκλογών τάσσεται και το οικονομικό επιτελείο.
"Ναι" στα σκληρά μέτρα, "όχι" στις εγγυήσεις
Ο κ. Παπανδρέου πάντως, διαπραγματεύεται συμφωνία- πακέτο με την ΕΕ, ενώ έχει αποφασίσει ότι θα πάρει ό,τι μέτρο χρειαστεί, όσο σκληρό και αν είναι, προκειμένου να μην χρειαστεί να δώσει η χώρα ενυπόθηκες εγγυήσεις για το νέο δανεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου