Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Με άνεση εξασφαλίζει την τρίτη του θητεία ο Ερντογάν

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εξασφαλίσει μία τρίτη συναπτή θητεία κερδίζοντας τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από τις 5 ως τις 12 Μαΐου από την εταιρία δημοσκοπήσεων IKSara και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Aksam, έδειξε ότι

το AK θα εξασφάλιζε 45,5% της ψήφου, ποσοστό χαμηλότερο του 46,6% που είχε αποσπάσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2007.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης συμβαδίζουν με εκείνα πολλών προγενέστερων δημοσκοπήσεων, που έχουν δείξει ότι το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα του Ερντογάν έχει επωφεληθεί από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα.
Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που επιχειρεί να προβάλει ως αξιόπιστη πρόκληση απέναντι στο συντηρητικό κόμμα του Ερντογάν, εξασφαλίζει το 30,5% της ψήφου, σύμφωνα με την Aksam.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.504 ψηφοφόρων από τις 81 τουρκικές επαρχίες κι έδειξε ότι το δεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) εξασφαλίζει το 13,1%. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 0,2%.
Προηγούμενη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Aksam που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου εμφανίζει το κόμμα ΑΚ με ποσοστό αποδοχής 48%, ενώ το CHP με 28% και το MHP με 15%.
Το ΑΚ βρίσκεται στην εξουσία από το 2002. Όπως παρατηρεί το Ρόιτερς, η περίοδος διακυβέρνησής του χαρακτηρίστηκε από μία άνευ προηγουμένου ευημερία, ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία η χώρα βρισκόταν στο στάδιο εξόδου από την οικονομική κρίση του 2000-2001.
Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει το τουρκικό Σύνταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε το 1982 ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα, αν το κόμμα του εξασφαλίσει ισχυρή εντολή στις εκλογές της 12ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι επικριτές του ΑΚ παραμένουν καχύποπτοι αναφορικά με τις ισλαμιστικές ρίζες των ηγετών του, ανάμεσά τους και του ίδιου του Ερντογάν, παρότι το κόμμα διατείνεται ότι συμμορφώνεται με το κοσμικό Σύνταγμα της Τουρκίας και συχνά συγκρίνεται με τα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου