Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Νέα υποβάθμιση από τη Μούντις

Την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, εν μέσω των διαβουλεύσεων για τη χορήγηση νέας ευρωπαϊκής βοήθειας στη χώρα μας και λίγες μόλις ημέρες πριν από την κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής
Στρατηγικής.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι η απόφαση της Moody’s επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το υπουργείο σημειώνει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους.

O οίκος Moody's εκτιμά ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας βρίσκονται πλέον στο 50%. Η Ελλάδα έπεσε στην κατηγορία Caa1 από την κατηγορία B1 στην οποία βρισκόταν, ενώ η αξιολόγηση παραμένει υπό καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου και ο οίκος Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στην κατηγορία Β+ από ΒΒ+.

Ο οίκος Moody's αποδίδει την υποβάθμιση στους ακόλουθους λόγους:

1. Στις συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προώθηση αλλαγών
2. Στις αβέβαιες προπτικές ανάπτυξης της χώρας
3. Στο ιστορικό αδύναμιας επίτευξης των στόχων για τη δημοσιονομική εξυγίανση
4. Στην αυξανόμενη πιθανότητα η τρόικα να απαιτήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, ως προϋπόθεση για νέα στήριξη τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο οίκος αναφέρει πως στην απόφασή του συνυπολογίζει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα οικονομική στήριξη στην Ελλάδα από την τρόικα, παράλληλα με νέα μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δε αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση της Moody's ότι το σημαντικό βάρος του ελληνικού χρέους, το ρίσκο που ενέχει η εφαρμογή του πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων και η συνεχιζόμενη ανάγκη για εξωτερική βοήθεια, αυξάνουν τις πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης.

«Έχει καταστεί σαφές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2011» αναφέρει ο οίκος Moody's, αδυναμία που αποδίδει στη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση για το 2010 και την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για φέτος, σημειώνοντας πως τα νέα μέτρα λιτότητας που αναμένονται να ανακοινωθούν θα ενισχύσουν τους αρνητικούς ρυθμούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία.

Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου