Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Τι είπαν οι Κοπελούσος- Γραμμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο συνδυασμός "Καλημέρα Όμορφη Πόλη" μας έστειλε σε δελτία Τύπου τις εισηγήσεις των κ.κ. Κοπελούσου και Γραμμένου για τον απολογισμό του έτους 2010 στη Χαλκηδόνα και τη Φιλαδέλφιεα αντίστοιχα.
Χ. Κοπελούσος:
Κυρία Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
           Καλούμαστε σήμερα να τοποθετηθούμε πάνω στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής των πρώην Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας. Η μακρόχρονη θητεία μου στο Δ.Σ. του πρώην Δήμου Νέας Χαλκηδόνας μου επιτρέπει να έχω και την
εμπειρία αλλά και τη δυνατότητα να κάνω μια όσο το δυνατόν αντικειμενική εκτίμηση της δημοτικής δραστηριότητας.
           Βρίσκομαι, βέβαια σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, διότι πρέπει να ασκήσω κριτική στο έργο ενός ανθρώπου που δεν είναι πια στη ζωή και αυτό είναι τραγικό και εξαιρετικά δυσάρεστο!.. Η παράταξη όμως του αποβιώσαντος δημάρχου είναι σήμερα η δημοτική αρχή του νέου δήμου και επομένως η κριτική θα ασκηθεί συνολικά, χωρίς προσωπικές αιχμές, με καθαρά τοπικά και αξιολογικά κριτήρια.
            Η παράταξη της Νέας Προοπτικής παρέλαβε το 2007 από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Ν. Παπαμικρούλη πλεόνασμα 1.001.904,73 ευρώ! Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δώσατε μετά από αίτησή μας, το 2010 ο πρώην Δήμος Νέας Χαλκηδόνας έκλεισε με έλλειμμα 1.150.000 ευρώ, οφειλές προς προμηθευτές, χωρίς να υπολογίσουμε τις οφειλές προς προμηθευτές των Νομικών Προσώπων (Κ.Α.Π.Η., Παιδικών Σταθμών, Πνευματικού Κέντρου, Αθλητικού Οργανισμού κτλ). Παράλληλα υπάρχει και η δανειακή υποχρέωση του Δήμου περίπου 350.000 ευρώ που προέρχεται από παλαιό δανεισμό για την ανέγερση του Δημαρχείου.
            Θα σας διαβάσω, λοιπόν, αποσπάσματα από Δελτίο Τύπου της Νέας Προοπτικής, το οποίο δημοσιεύσατε πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 και αναφέρει τα εξής:
            «H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ»
  1. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Νέας Χαλκηδόνας δεν έχει καμιά οφειλή προς τρίτους από παρελθόντα έτη, ενώ οι όποιες οφειλές του είναι μόνο ελάχιστες και οι τρέχουσες όπως σε κάθε ζώντα οργανισμό.
  2. Στις 30/10/2010 ο Δήμος Ν. Χαλκηδόνας και τα Νομικά του Πρόσωπα έχουν χρηματικό υπόλοιπο για την αντιμετώπιση όλων των τρεχουσών υποχρεώσεών τους το ποσόν των 497.811,13 ευρώ.»
     
Δυστυχώς, κυρία Δήμαρχε, η παράταξή σας είπε ψέματα! Εξαπατήσατε το λαό σκόπιμα, αναφερόμενοι στα χρέη μόνο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, τα οποία πληροφορηθήκατε μετά από αίτηση που υποβάλατε στον πρώην Δήμαρχο, κ. Σταύρο Κόντο, ενώ αποκρύψατε συστηματικά τα δικά σας χρέη. Τα χρέη που σας ανάγκασαν αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και ενώ είχε φύγει από τη ζωή ο Γιώργος Αποστολάκης να συζητάτε σοβαρά να πάρετε  δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ, για να αντιμετωπίσετε  τις υποχρεώσεις που είχατε ως Δήμος Νέας Χαλκηδόνας.
           Στον τομέα των οικονομικών έχω να κάνω και τις εξής ακόμα παρατηρήσεις για το 2010 :
            Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εσείς μας δώσατε θα έπρεπε να πάρετε το… πρωτάθλημα των απευθείας αναθέσεων!
            Διαβάζω :
«ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2010 – ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ : 334.527,93 ευρώ»!

«ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2010 – ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
ΣΥΝΟΛΟ:  360.838,18 ευρώ»!
           Δηλαδή βλέπουμε έναν απολογισμό στον οποίο, αν αφαιρέσουμε τα πάγια λειτουργικά έξοδα του Δήμου που είναι κυρίως μισθοδοσίες προσωπικού, το σύνολο σχεδόν των δαπανών που κάνατε είναι με απευθείας αναθέσεις! Αυτό δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τη διαχείριση του δημοτικού χρήματος.
            Ας έλθουμε τώρα και σε ορισμένα άλλα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τα έργα και τις ημέρες σας το 2010 στη Ν. Χαλκηδόνα.
1)    Το νέο δημαρχείο είναι ίσως ένα από τα πλέον ακριβά κτήρια σε πανελλαδικό επίπεδο! Στοίχισε 4 εκατομμύρια ευρώ και ενώ εσείς προεκλογικά καταγγέλλατε τον κ. Παπαμικρούλη για την απευθείας ανάθεση του έργου, όχι μόνο τη συνεχίσατε  αλλά το 2010 με συμπληρωματική σύμβαση υπέρβασης αυξήσατε το κόστος της κατά 49%!  Και ξέρετε τι επικαλεστήκατε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για να επιτύχετε την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης;
Είπατε ότι βρήκατε στα θεμέλια βράχο! Είπατε ότι βρήκατε στα θεμέλια υδροφόρο  ορίζοντα ! Είπατε ότι σας έσπασαν με βανδαλισμούς όλα τα… τζάμια του κτηρίου!
Και ερωτώ : Eίναι δυνατόν ένα κτήριο, αφού είναι 1000 τ.μ. περίπου, συμπεριλαμβανομένων και των υπογείων χώρων, να στοιχίζει 4.000 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύριο παλαιές δραχμές;

2)    Δηλώνετε περήφανοι για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Θεωρούμε ότι είναι, πράγματι, ένα σημαντικό έργο. Μπορείτε όμως να μας πείτε με ποιες αποφάσεις του Δ.Σ. λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και αν οι δωρεές που γίνονται ήρθαν ποτέ στο Δ.Σ., για να γνωρίζουμε και τι μας δωρίζουν και τι δωρίζουμε; Μπορείτε επίσης να μας πείτε με ποιες αποφάσεις εγκρίθηκε η διαφημιστική καμπάνια στον τοπικό τύπο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από ποιο κωδικό πληρώθηκε και ποιο είναι το ύψος της;

3)    Το 2007 παραλάβατε έναν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο 4-5 στρεμμάτων  που είχε διεκδικήσει και είχε πάρει από το Δημόσιο η προηγούμενη από εσάς δημοτική αρχή του κ. Παπαμικρούλη. Πρόκειται για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Αυτό διαμορφώθηκε με χρήματα της Ε.Ε. και θεωρώ ότι ήταν και είναι πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή, που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα σχολεία όχι μόνο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αλλά και των γειτονικών δήμων. Όμως τα εκπαιδευτικά αυτοκινητάκια και οι μοτοσυκλέτες βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια στα υπόγεια του βρεφονηπιακού σταθμού της Ν. Χαλκηδόνας και ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί και… χορταριάσει. Σας ερωτώ : τι κάνατε γι’ αυτό το έτοιμο έργο τα προηγούμενα χρόνια; Και τι σκοπεύετε να κάνετε στο εξής;

4)    Οι κατατμήσεις των έργων ήταν καθεστώς το 2010, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Πόσες κατατμήσεις κάνατε στην ανάπλαση του χώρου του Πρώην Στρατιωτικού Εργοστασίου στο οικοδομικό τετράγωνο 11; Ποιο ήταν το συνολικό τους κόστος; Από ποιους κωδικούς πληρώθηκαν;
        
5)    Γιατί από το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων προστίμων για τα αυθαίρετα από την Πολεοδομία του Δήμου εισπράχθηκε το 2010 επιλεκτικά μόνο ένα μέρος ;

           6) Το 2010, ακολουθώντας την τακτική και των προηγούμενων ετών Διοίκησης της
                παράταξής σας, και σε πλήρη αντίθεση με όσα συνέβαιναν πριν από εσάς αλλά και με    
     όσα συνέβαιναν στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, δημιουργήσατε στρατιά εμμίσθων, που   
     ανέλαβαν θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών Νομικών Προσώπων και   
     συγκεκριμένα στους Παιδικούς Σταθμούς, στον Αθλητικό Οργανισμό, στο Πνευματικό
     Κέντρο και στην Κοινωφελή Επιχείρηση. Και δυστυχώς την ίδια τακτική ακολουθείτε
     ακόμη και σήμερα στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με αποτέλεσμα να δαπανώνται  
     χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα για αμοιβές συμβούλων, αιρετών και μη!

      Θα μπω στον πειρασμό να σας πω ότι, ενώ έχετε απλήρωτους και τρεις και τέσσερις και πέντε, ακόμη και οκτώ μήνες υπαλλήλους που προσφέρουν ουσιαστικό έργο στους παιδικούς σταθμούς, στα Κ.Α.Π.Η.,  στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», στη Φιλαρμονική, οι μόνες αμοιβές που καταβάλλονται κανονικότατα είναι… οι δικές σας, κυρία Δήμαρχε, του Προέδρου του Δ.Σ., των Αντιδημάρχων σας, των Προέδρων του Ενιαίου Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης και των επτά, διορισμένων από εσάς συμβούλων σας!

          Θα είχα και άλλα πολλά να πω, αλλά νομίζω ότι όλοι όσοι ζουν σ’αυτή την πόλη, ακόμη και οι πιο αφελείς, γνωρίζουν και αυτά που πράξατε και αυτά που δεν πράξατε! Όλοι οι δημότες και ξέρουν και κρίνουν καθημερινά την πολιτική που ακολουθείτε στον ενιαίο πια Δήμο μας.
         Είμαι ο άνθρωπος που θητεύω στην αυτοδιοίκηση επί 25 χρόνια. Δε θυμάμαι ποτέ μια νέα δημοτική αρχή να έχει απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου τόσο σύντομα όσο η δική σας, κυρία Δήμαρχε!
        Ευχόμαστε να αλλάξετε όσο είναι καιρός για το καλό της νέας μας πόλης που όλοι υπηρετούμε. Διαφορετικά θα μείνει αυτή εκτεθειμένη στην αγριότητα των καιρών και εσείς στην κρίση των πολιτών…!

Σ. Γραμμένος: 
Εκπροσωπώντας την ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας «Καλημέρα Όμορφη Πόλη», θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις σχετικά με τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2010, του πρώην Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

Η παράταξη μας, δεν συμμετείχε την προηγούμενη τετραετία στα δρώμενα της πόλης και επομένως οι επισημάνσεις που θα κάνουμε γίνονται αφενός εκ των υστέρων και αφετέρου με διάθεση καλόπιστης κριτικής.

Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση που επιχειρήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής κατά του πρώην Δημάρχου Σταύρου Κόντου. Δεν λήφθηκε υπόψη ότι ο κύριος Κόντος απουσίαζε δικαιολογημένα και έτσι βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να στήσουν «ένα λαϊκό δικαστήριο», κάνοντας εκκαθάριση παλιών τους λογαριασμών.

Στον πρώην Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας επισημαίνουμε τις εξής αρνητικές δράσεις:

1.    Το 2010 συνεχίστηκε η υπερχρέωση του Δήμου μας με την λήψη δανείων αλλά και με δαπάνες για προμήθειες και υπηρεσίες, που δυστυχώς αποτελούν και σήμερα κακή κληρονομιά.

2.    Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να παρουσιάσει καμιά σοβαρή πρόταση για την δημιουργία νέων εσόδων του Δήμου.

3.    Οι δραστηριότητες της δημοτικής αρχής του Νίκου Αδαμόπουλου, συγκεκριμένα η δημοτική συγκοινωνία και τα δημοτικά ιατρεία, παρέμειναν και το 2010 δυστυχώς ανενεργές δραστηριότητες. Δεν τιμά την προηγούμενη δημοτική αρχή το γεγονός ότι επανακυκλοφόρησαν τα δημοτικά λεωφορεία για προεκλογικούς λόγους και μόνο.

4.    Το έργο ανακατασκευής της Πλατείας Πατριάρχου, που στοίχισε € 660.000, είναι ένα έργο κατά την γνώμη μας υπερτιμημένο και το αποτέλεσμα που σήμερα απολαμβάνουν οι κάτοικοι δεν είναι το επιθυμητό.

5.    Οι παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν με χρήματα του Νομαρχιακού Ταμείου, δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις γονέων και παιδιών.

6.    Τα δημοτικά τέλη και τα τέλη νεκροταφείου, παρέμειναν το 2010 σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

7.    Αυξήθηκε κατά το 2010 το προσωπικό του Δήμου, με συνέπεια τα λειτουργικά μας έξοδα να αυξηθούν αντίστοιχα.

8.    Η ανακατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Σπαθάρη), παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αντί να σημειώσει πρόοδο βάλτωσε, με αποτέλεσμα παιδιά και γονείς να ταλαιπωρούνται ακόμα και δυστυχώς χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα άμεση λύση.

Θα ήταν όμως μονομερής η κριτική μας, αν δεν επισημαίναμε και τα θετικά που συντελέστηκαν το 2010 στον πρώην Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

1.      Κανείς μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ήθος και την ευπρέπεια της διοίκησης του Σταύρου Κόντου. Το ότι ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι 2 από τους 4 Αντιδημάρχους δεν έπαιρναν αμοιβή, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για την σημερινή δημοτική αρχή.

Επίσης το ότι δεν αμειβόντουσαν οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων (Πνευματικό Κέντρο, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, κοινωφελής επιχείρηση κ.λ.π.) ας αποτελέσει επίσης παράδειγμα για την σημερινή δημοτική αρχή.

Μας εξέπληξε ευχάριστα η δήλωση της κυρίας Καίτης Παπανίκα, ότι θα καταθέτει την αμοιβή της ως Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Νομικού Προσώπου του Δήμου υπέρ των κοινωνικών αναγκών των συνδημοτών μας.

2.      Στα θετικά των πεπραγμένων του 2010 για τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, θεωρούμε την υποδειγματική λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου υπό την κυρία Ρούλα Κοσμά, τις δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου, της Νεανικής Θεατρικής Ομάδας του Δήμου μας και όλων γενικά των καλλιτεχνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων.

3.      Ως νέα δημοτική παράταξη,  θεωρούμε απόλυτα ικανοποιητική εξέλιξη την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης στον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας, επισημαίνοντας τον θετικό ρόλο τον Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στην πυροπροστασία του άλσους μας.

4.      Κατά την γνώμη μας οι υπηρεσίες καθαριότητος αναβαθμίστηκαν το 2010 τόσο με τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του δήμου μας, αλλά και την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ιδιαίτερα θετικό κρίνουμε το γεγονός της δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων.

 


Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια όσο τον δυνατόν αντικειμενική προσέγγιση στην κριτική των πεπραγμένων του 2010 για τον πρώην Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Θα μπούμε όμως στον πειρασμό να πούμε ότι δυστυχώς για το πρώτο εξάμηνο του 2011 η νέα δημοτική αρχή, δείχνει να έχει απογοητεύσει χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών μας. Ατολμία, έλλειψη συντονισμού, εσωτερικές διαμάχες, εγκατάλειψη της πόλης, είναι αυτά που συνθέτουν την σημερινή πραγματικότητα.



Κυρία Δήμαρχε, ζω στην Νέα Φιλαδέλφεια 44 ολόκληρα χρόνια. Δυστυχώς για εσάς δεν θυμάμαι ποτέ κάποια δημοτική αρχή να έχει απογοητεύσει σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα τόσους πολλούς. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.

4 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΟΙ ΣΚΙΩΔΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ, &ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ,ΟΤΑΝ Ο ΧΑΡΗΣ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΥΡΓΑΡΑ!
    Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΑΡΑ ΘΥΜΙΖΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΤΟΥ Β. ΟΥΓΚΩ!
    ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΥΓΚΩ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ:ΧΑΡΗΣ Ή ΧΡΗΣΤΟΣ;
    ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ!
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμάν Σπύρο έλεος. Το πρώτο πράγμα που σκόρπισε η Κοσμά σαν αντιδήμαρχος ήταν τα δημοτικά ιατρεία και συ της πλέκεις το εγκώμιο για την υποδειγματική λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών; Τα τέλη νεκροταφείου δεν ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα επί Κόντου, ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα επί Κόντου. Οι υπηρεσίες καθαριότητος αναβαθμίστηκαν ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ 83% ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ από αυτούς που αποκαλούσαν την αύξηση 35% του Αδαμόπουλου (μιας και τον ανέφερες) «νεοφιλελεύθερη επέλαση». O tempora o mores. Όσο για τις αμοιβές των αιρετών μας γράφεις μια αναλυσούλα με τιε δικές σου θέσεις; Ας μην επεκταθούμε άλλο. Αν οι Φιλαδελφειώτες εκτιμούν κάποιον γι αυτό που είναι, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα τον εκτιμούν γι αυτό που άλλοι τον «εξωθούν» να γίνει. Μια παροιμία λέει «Με στραβό σαν κοιμηθείς το πρωί θα αλληθωρίζεις». Γι αυτό καλύτερα να κοιμάσαι μόνος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΖΗΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ15 Ιουλίου 2011 στις 10:09 π.μ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , 1.O7
    ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι είπαν οι...
    χ..... η φοράδα στ΄ αλώνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή