Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η ανεξήγητη εμμονή της κυβέρνησης στη συμμετοχή ιδιωτών

Η κ. Μέρκελ φρόντισε χθες να προειδοποιήσει ότι η λύση που θα επιβάλλει αύριο και θα αποφασίσουν οι περιδεείς εταίροι της στην ΕΕ δεν θα απαντά συνολικά στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, αλλά θα εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών – και τα πολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου. Θα πρόκειται δηλαδή για μια προσωρινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται και όποια συμφέροντα εξυπηρετεί
Αυτή η λύση σε κάθε περίπτωση ενέχει την … βεβαιότητα της
«επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα, καθώς προβλέπει ουσιαστικά μια «συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η πρόταση Γερμανών «σοφών» προς την Μέρκελ προβλέπει μια δραστική απομείωση – κατά 50% – της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν ως το 2014 σε συνδυασμό με ανταλλαγή ομολόγων, με νέα, που θα εκδώσει  ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF. Με τον τρόπο αυτό οι «σοφοί» της Μέρκελ εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί αυτοστιγμεί στο 106% (από το 150% που προβλέπεται να αγγίζει οσονούπω) και παράλληλα διασφαλίζεται η ΜΗ μετάσταση της κρίσης στην καρδιά της Ευρωζώνης, με πρώτη την ίδια τη Γερμανία.
Η πρόταση βασίζεται μεταξύ άλλων σε λογιστικά στοιχεία που δείχνουν πως οι γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες – κάτοχοι ελληνικών ομολόγων μπορούν να αντέξουν μια απομείωση κατά 30% με 50% της έκθεσής τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Λεπτομέρεια που ορθά επισημαίνει και το Πρώτο Θέμα : οι Γερμανοί … λογιστές θεωρούν δεδομένες τις απομειώσεις για τις γερμανικές τράπεζες καθώς θεωρούν «αναπόφευκτη» τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αυτό τιμολογείται και αξιολογείται από τους οίκους ως «επιλεκτική χρεοκοπία» για να μην ξεχνιόμαστε …
Όπως εξάλλου σημειώναμε χθες η Γερμανία είναι μέχρι στιγμής, εκτός από τους κερδοσκόπους, η απόλυτη κερδισμένη της ελληνικής κρίσης.  Εκ πρώτης όψεως η κ. Μέρκελ, φαίνεται «σωστή» όταν μας λέει ότι οι ιδιώτες που συμμετείχαν στο πάρτι των ελληνικών ομολόγων, πρέπει τώρα να συμμετάσχουν και στο λογαριασμό.  Όμως το λέει τώρα, που οι δικές της τράπεζες «ξεφόρτωσαν» τα ελληνικά ομόλογα.  Η πολιτική αυτή δεν απλώς λάθος, είναι επικίνδυνη.
Και ο κ. Παπανδρέου (στις τηλεφωνικές του συνομιλίες χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς) και ο κ. Βενιζέλος (σε όλους τους τόνους) θέλουν τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους. Αυτό αυξάνει άμεσα το κόστος δανεισμού, απειλεί να βάλει τη χώρα σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, επιδεινώνει όλα τα δραματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την έλλειψη ρευστότητας.  Αντίθετα, η θέση της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά είναι κατά της συμμετοχής των ιδιωτών και της “επιλεκτικής χρεοκοπίας” και υπέρ του Ευρωομολόγου.
Με την θέση αυτή συμφωνούν και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης (Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ολι Ρέν) αλλά και η Γαλλία και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ που θέλουν να διαφυλάξουν το ευρώ και την ευρωζώνη. Αυτονόητο είναι ότι, ως άμεσα ενδιαφερόμενες,  με την θέση Σαμαρά συμπλέουν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και το Βέλγιο.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου όμως συμπαρατάσσεται ανοικτά με την Μέρκελ και τους Γερμανούς και δηλώνει ότι είναι υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών, αλλά εναντίον της επιλεκτικής χρεοκοπίας, που κατά τα άλλα, όπως μας πληροφορεί ο κ. Βενιζέλος «δεν είναι και τίποτα φοβερό» !!!
Τίθενται ως εκ τούτου τα εξής απλά ερωτήματα:
1.  Αφού δεν είναι «τόσο φοβερή» η επιλεκτική χρεοκοπία, τότε γιατί είναι εναντίον της η κυβέρνηση;
2.  Αφού η κυβέρνηση είναι υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών (που όλοι πλην της Μέρκελ θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία) τότε πως η κυβέρνηση είναι την ίδια στιγμή εναντίον της επιλεκτικής χρεοκοπίας;
3.  Πως η κυβέρνηση δηλώνει, πάλι την ίδια στιγμή ότι είναι υπέρ του Ευρωομολόγου όταν όλοι γνωρίζουν ότι προωθείται το Ευρωομόλογο για την μην υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών και επιλεκτική χρεοκοπία εξαιτίας της;
Και δίνονται (συμπερασματικά) οι εξής απαντήσεις:
1.  Είτε η κυβέρνηση δεν ξέρει τι λέει.
2.  Είτε η κυβέρνηση δεν ξέρει να πλασάρει αυτό που έχει συμφωνηθεί
3.  Είτε κυβέρνηση κάνει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι
Καθίσταται πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση πάει στη Σύνοδο με το σχέδιο… «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει». Και το εναλλακτικό … «ό,τι κάτσει».
Χωρίς στρατηγική, χωρίς plan B σε περίπτωση που “στραβώσει”, πράγμα πολύ πιθανό μετά τις δηλώσεις Μέρκελ να μην περιμένουμε και πολλά από τη συνάντηση.
Λένε ότι η “κόκκινη γραμμή” τους θα είναι να μη δεχθούν λύση μόνο για την Ελλάδα. Μας αυτά τα έλεγαν από τον περασμένο Μάρτιο και να που φτάσαμε. Το θέμα είναι αν έχουν να προτείνουν κάτι. Κανείς δεν ξέρει τι κρύβεται στο θολωμένο τους μυαλό.
Ό,τι πουν οι άλλοι θα το δεχθούμε ασμένως χωρίς να μπορούμε ούτε ένα διαπραγματευτικό όπλο να χρησιμοποιήσουμε.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου