Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Moody's: Στα "σκουπίδια" και η πορτογαλική οικονομία

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, κατά τέσσερις βαθμίδες, σε Ba2 από Baa1, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, φέρνοντάς την στην κατηγορία «junk». Διατηρεί την προοπτική «αρνητική». Ο οίκος αποδίδει την απόφασή του αυτή στο γεγονός ότι, όπως αναφέρει, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η Πορτογαλία να χρειαστεί δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, πριν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές. Σύμφωνα με
τη Moody's, υπάρχουν επίσης αυξημένες ανησυχίες πως η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να πετύχει πλήρως τους στόχους σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος και τη σταθεροποίηση του χρέους, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με την τρόικα λόγω προκλήσεων, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων τις περικοπές δαπανών, τη φοροδιαφυγή, την ανάπτυξη και το τραπεζικό σύστημα.
Επισημαίνει παράλληλα πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η Πορτογαλία να μην είναι σε θέση να δανειστεί με λογικά επιτόκια κατά το δεύτερο μισό του 2013 και αργότερα.
Σημειώνεται ότι η πορτογαλική κυβέρνηση, που θα ενισχυθεί με σταδιακό δανεισμό συνολικώς 78 δισ. ευρώ από την ΕΕ και τον ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμα φέτος στο 5,9% του ΑΕΠ -από 9,1% του ΑΕΠ που έφθασε πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου