Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Άρχισαν οι προβλέψεις: ιταλική χρεοκοπία, ισπανική διάσωση

Η Ιταλία ίσως χρεοκοπήσει, αλλά η Ισπανία ίσως τη γλιτώσει, αναφέρει σε έκθεσή του το Βρετανικό Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. Στην έκθεση υπάρχουν αναφορές σε καλά και άσχημα οικονομικά σενάρια για τις δύο χώρες. Σύμφωνα με το βρετανικό think tank, η Ιταλία δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, εκτός αν κάνει
μεγάλα άλματα στον τομέα της ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει καταφέρει συντάξει σφιχτούς προϋπολογισμούς και έχει δεσμευτεί να εξαλείψει το έλλειμμά της μέχρι το 2014, η οικονομία της χρειάζεται σημαντική αναπτυξιακή ώθηση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη της οικονομίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% ενώ το μέλλον της κρίνεται υποτονικό.

Η έκθεση προβλέπει ότι το χρέος της Ιταλίας θα αυξηθεί από 128% του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2017, εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται σε επίπεδα άνω του 6% και η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη.

«Ακόμα και αν το κόστος δανεισμού μειωθεί και φτάσει στο 4%, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τόσο υποτονικός που βλέπουμε το χρέος να παραμένει στο 123% του ΑΕΠ το 2018» δήλωσε στο BBC ο Νταγκ ΜακΓουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου.

Όσο για την Ισπανία, η έκθεση αναφέρει ότι «υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να αποφύγει τη χρεοκοπία» και αυτό γιατί το χρέος της είναι πολύ χαμηλότερο. Ακόμη και το «κακό» σενάριο προβλέπει πως το χρέος της Μαδρίτης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 75% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου