Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Με ποιους όρους πήρε το δάνειο ο Δήμος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας



Όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση για το θέμα υπο θα συζητηθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο, "Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με το υπ’ αριθ. πρωτ. 61546/4-8-2011 έγγραφό του, μας έκανε γνωστό ότι στις υπ’ αριθ. 3406/23-06-2011, 3412/28-7-2011  συνεδριάσεις  του Διοικητικού Συμβουλίου του, εγκρίθηκε η χορήγηση τοκοχρεολυτικού δανείου  προς το δήμο μας, συνολικού ποσού 3.000.000,00   ΕΥΡΩ,  για   την εξόφληση  ληξιπροθέσμων οφειλών προς ιδιώτες, (φυσικά και νομικά πρόσωπα), δικαιούχους σύμφωνα με τις διαμορφωθείσες από
την Υπηρεσία μας αναλυτικές καταστάσεις της έγκρισης, για οφειλές που προέκυψαν από την εκτέλεση έργων, προμηθειών & αμοιβή εκπόνησης μελετών ως εξής:
              
     1)  ποσό  € 1.000.000,00  για εκτέλεση έργων
 2)  ποσό € 1.950.000,00   € για εκτέλεση προμηθειών
3)  ποσό  € 50.000,00  για εκπόνηση μελετών

Για να συνομολογηθεί το δάνειο πρέπει ο δήμος μας να αποστείλει στο Τ.Π.&Δ. τα παρακάτω δικαιολογητικά :

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, περί αποδοχής των όρων του εγκριθέντος δανείου (2 αντίγραφα), η οποία  σύμφωνα με την παρ. 2 αρθρ. 176 Ν. 3463/2006 θα λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του (με την επιφύλαξη της παρ. 4 του ιδίου άρθρου) & το άρθρο 42 του Ν. 3731/2008.                                                                                                                    
Το αποδεικτικό δημοσίευσης (σε δύο αντίγραφα) της παραπάνω απόφασης καθώς επίσης και το έγγραφό μας (σε δύο αντίγραφα) με το οποίο θα κοινοποιήσουμε την απόφασή σας στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ  Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ.  
Την ασφαλιστική ενημερότητα του Ι.Κ.Α

Κατόπιν των ανωτέρω καλείται το Δ.Σ. να αποδεχτεί όλους τους όρους που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, στις υπ’ αριθ. 3406/23-6-2011,  3412/28-7-2011 συνεδριάσεις του, για τη χορήγηση δανείου ποσού 3.000.000,00  ΕΥΡΩ για  την   εξόφληση  ληξιπροθέσμων οφειλών προς ιδιώτες, (φυσικά και νομικά πρόσωπα), δικαιούχους σύμφωνα με τις διαμορφωθείσες από την Υπηρεσία αναλυτικές καταστάσεις της έγκρισης, για οφειλές που προέκυψαν από την εκτέλεση έργων , προμηθειών & αμοιβή εκπόνησης μελετών , ήτοι:
              1)  ποσό  € 1.000.000,00  για εκτέλεση έργων
 2)  ποσό € 1.950.000,00   € για εκτέλεση προμηθειών
3)  ποσό  € 50.000,00  για εκπόνηση μελετών και οι οποίοι έχουν ως εξής:

1. Διάρκεια εξόφλησης του δανείου σε 10 χρόνια με έναρξη την 1/1 του επόμενου έτους της συνομολόγησης.
2.  Επιτόκιο χορήγησης προς έξι και μηδέν δύο τοις εκατό ( 6,02 % ) . 
3.  Eτήσια τοκοχρεολυτική δόση : 407.990,19   ΕΥΡΩ.
     Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις είναι ετήσιες και σταθερές και υπολογίζονται με το σύστημα της σύνθετης χρεολυσίας.
4. Η καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων θα γίνεται μέσα στους έντεκα (11)  πρώτους μήνες του χρόνου.
5. Για την ασφάλεια του δανείου ο Δήμος μας:     
Εκχωρεί από τώρα και μεταβιβάζει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από τα δυνάμενα να εκχωρηθούν έσοδά του τακτικά και έκτακτα παρόντα και μέλλοντα, και από τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και       επιχορηγήσεις εκ μέρους του Ελληνικού δημοσίου ή τρίτων, ανάλογο ποσό - εκτός εκείνων που δεν εκχωρούνται, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 176 του Ν.3463/2006, όπως το τελευταίο εδάφιο αυτής αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 45 του Ν. 3731/2008 - ώστε από τα έσοδα αυτά, σε όλη τη διάρκεια του δανείου και μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή του, να παρακρατείται οίκοθεν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ή να αποδίδεται σ’ αυτό το ποσό της τοκοχρεολυτικής δόσης, και κάθε άλλο ποσό που οφείλεται από και εξ αιτίας του δανείου, παρέχει δε για το σκοπό αυτό, από τώρα και προς εκτέλεση των ανωτέρω, την ανέκκλητη και ανεπιφύλακτη εντολή του προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όσο και προς οποιονδήποτε τηρεί λογαριασμό ή ενεργεί ή θα ενεργεί τις εισπράξεις του.
Επίσης ο Δήμος δηλώνει ότι ποσό ίσο με την τοκοχρεολυτική δόση του συνομολογουμένου δανείου δεν έχει εκχωρηθεί, ή ενεχυριασθεί υπέρ άλλου δανειστή, ούτε θα συμβεί αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου.
6. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο, κατά τη διάρκεια του δανείου, τα παραπάνω εκχωρηθέντα έσοδά του δεν επαρκούν  για την εξυπηρέτηση του δανείου, ο οφειλέτης αναλαμβάνει να καταβάλλει εξ ιδίων χρημάτων απευθείας  στο δανειστή,  είτε ολόκληρο το οφειλόμενο ενδεκατημόριο  είτε κατά το ελλείπον μέχρι τη συμπλήρωσή του, μέχρι τη λήξη της ετήσιας τοκοχρεωλυτικής δόσης, άλλως ισχύει ο  7ος όρος της παρούσας.
7.  Ο Δήμος μας καθίσταται υπερήμερος αν δεν εξοφλήσει την οφειλόμενη ετήσια τοκοχρεολυτική δόση κατά την ημέρα της λήξης της και τα τυχόν κάθε μορφής έξοδα και κάθε είδους τόκους και λοιπές απαιτήσεις στις χρονολογίες που θα καθορισθούν στο δανειστικό συμβόλαιο.
8.  Ο Δήμος μας οφείλει να αναγράφει στον προϋπολογισμό του και μέχρι την απόσβεση του δανείου, το σχετικό τοκοχρεολύσιο.
Απόδοση – εκταμίευση δανείου
9. Το προϊόν του δανείου θα αποδίδεται μετά τη συνομολόγησή του, ύστερα από έγγραφη αίτηση του Δήμου, κατόπιν προσκομίσεως των παρακάτω:
Εγγράφου του Δήμου αν έχει μειωθεί οποιαδήποτε οφειλή του, που εξοφλείται με το παρόν δάνειο.
Εγγράφου του Δήμου  για την εκταμίευση του προϊόντος του δανείου.
Δύο επικυρωμένων αντιγράφων του δανειστικού συμβολαίου και του σχεδίου αυτού.
Τυχόν επιπλέον απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την αποπληρωμή των οφειλών.
α) Το προϊόν του δανείου θα αποδίδεται απ’ ευθείας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο δανειζόμενο Ο.Τ.Α., για εξόφληση όλων των δικαιούχων που περιλαμβάνονται στις αναλυτικές καταστάσεις της έγκρισης του δανείου.
 β) Απαγορεύεται η πληρωμή οποιουδήποτε ποσού του δανείου για άλλο σκοπό και ο δημοτικός  ταμίας υποχρεούται να μην εκτελεί οποιοδήποτε ένταλμα που αφορά εξόφληση υποχρέωσης του Δήμου άλλης προς το σκοπό χορήγησης του δανείου.
 γ) Η εκταμίευση θα γίνεται εφ’ άπαξ ή τμηματικά με προτεραιότητα τις            οφειλές που πρέπει να αποδοθούν εντός νομίμων προθεσμιών.
Το προϊόν του δανείου θα εκταμιεύεται στο σύνολό του με την προϋπόθεση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να οφείλονται σε περίπτωση δε που θα έχουν μειωθεί θα εκταμιεύεται το ανάλογο ποσό και το υπόλοιπο θα άγεται σε έκτακτη απόσβεση του δανείου.
10. Από κάθε ποσό του δανείου που θα αναλαμβάνεται και για το χρονικό διάστημα από κάθε ανάληψη και μέχρι την έναρξη της εξυπηρέτησης του δανείου, θα παρακρατείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο απλός τόκος που αντιστοιχεί σε κάθε αναλαμβανόμενο ποσό, αφού αφαιρεθεί το με το ίδιο επιτόκιο και για το ίδιο διάστημα αναλογούν προεξόφλημα.
11. Το ποσό του δανείου πρέπει να αναληφθεί μέχρι το τέλος του επόμενου  της συνομολόγησης του έτους. Το υπόλοιπο του δανείου ή και ολόκληρο το δάνειο που δεν θα έχει αναληφθεί στο ανωτέρω διάστημα μπορεί να μεταφέρεται σε έκτακτη απόσβεση του δανείου.
12. Το ποσό του δανείου που δεν αναλαμβάνεται από την έναρξη της διάρκειας του δανείου μέχρι το τέλος του επόμενου της συνομολόγησης έτους, καθίσταται έντοκο υπέρ του Δήμου μας με επιτόκιο κατά μία μονάδα μικρότερο του επιτοκίου του παρόντος δανείου. Οι τόκοι που θα υπολογίζονται ως ανωτέρω θα φέρονται εις πίστωση του λογαριασμού εξυπηρετήσεως των δανείων του Δήμου μας.
13. Το δάνειο μπορεί να εξοφληθεί και πριν τη λήξη του, είτε στο σύνολο του,     είτε μερικώς.
14. Το δάνειο είναι αδιαίρετο, οσοιδήποτε και οποιοιδήποτε είναι οι γενικοί, ειδικοί ή καθολικοί διάδοχοι του.
15. Όλα γενικά τα δικαιώματα υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τρίτων για την αξιολόγηση οικονομικών στοιχείων σε ποσοστό 0,50% επί του ποσού του δανείου σύμφωνα με τις 2291/92 & 2850/2001 αποφάσεις του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τυχόν επιβαρύνσεις που αφορούν την συνομολόγηση, εξυπηρέτηση και  εξόφληση του δανείου και γενικά κάθε είδους έξοδα που θα δημιουργηθούν σε όλη τη διάρκεια του δανείου, θα υπολογίζονται την ημέρα της εκταμίευσης και θα παρακρατούνται από το ποσό του δανείου.
16. Για την περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, προς εκδίκαση  οποιασδήποτε από το δάνειο διαφοράς, αρμόδια θα είναι τα Δικαστήρια Αθηνών.
17. Ο Δήμος μας εξουσιοδοτεί το νόμιμο εκπρόσωπό του, ήτοι τη Δήμαρχο κα Ευτυχία Γαϊτανά – Αποστολάκη, για την υπογραφή του δανειστικού  συμβολαίου, την ανάληψη του προϊόντος του δανείου κ.λ.π.
18. Ο Δήμος μας αποδέχεται την τοκοδοσία των τόκων υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
19. Ο Δήμος μας οφείλει να χρησιμοποιήσει το προϊόν του δανείου αποκλειστικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών  των  δικαιούχων που περιλαμβάνονται στην έγκριση του δανείου. 
20. Η από τον Δήμο μας παράβαση και ενός από τους όρους του παρόντος   παρέχει στο Ταμείο το δικαίωμα να κηρύξει ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το δάνειο και πριν την λήξη του.
21. Ο Δήμος μας υποχρεούται να επιτρέπει την διενέργεια κάθε νόμιμου ελέγχου.
22. Ο Δήμος μας υποχρεούται να τηρεί στην Οικονομική Υπηρεσία του όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά έγκρισης δανείου – σύμφωνα με την 3144/20-12-2006 απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων – και τα οποία θα προσκομίσει στην Υπηρεσία μας μόνο σε περίπτωση διενέργειας νόμιμου ελέγχου. Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου αποδειχθεί ότι ο δικαιούχος του δανείου δεν έχει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τότε το αναλογούν ποσό δε θα συνομολογείται ή αν έχει συνομολογηθεί ή εκταμιευθεί, θα επιστρέφεται άμεσα και θα άγεται σε μερική απόσβεση του δανείου.
Οι ανωτέρω ειδικότεροι όροι καθώς και οι συνήθεις θα διατυπωθούν εκτενέστερα στο σχετικό δανειστικό συμβόλαιο.

Καλείστε όπως αποφασίσετε σχετικά.
                                                                             
Ο Εισηγητής                              Ο Προϊστάμενος                        Ο Διευθυντής

                                                                                                   Ιορδάνης Λαρδής



Η Γενική Γραμματέας                                                  Ο Αντιδήμαρχος


       Κωνσταντίνα Αμπατζή                                              Χαράλαμπος Μπόβος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου