Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ένας αναγνώστης γράφει για την αντιπυρική προστασία του Άλσους


Από τον αναγνώστη μας Β. Βλαχιώτη, πήραμε την ακόλουθη επιστολή: 
Τελείωσε μια μακρά περίοδος, αυτή του καλοκαιριού.
Καιρός είναι να κάνουμε έναν απολογισμό του έργου μας.
Και επειδή κάθε μέρα – εδώ και χρόνια - γυρνώ στο άλσος για περπάτημα και άθληση, και επειδή θα ήθελα να γυρνάω ακόμα πολλά χρόνια, ας ασχοληθούμε με
αυτό.

Ξεκινάμε λοιπόν.
Βασική αρχή για το άλσος είναι, ότι κάθε χρόνο από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζεται σαν αντιπυρική περίοδος.
Αυτό με την σειρά του συνεπάγεται ορισμένες πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για το άλσος μας.

Πρώτον

Πριν την αντιπυρική περίοδο – άρα πριν από τις 1 Μαΐου - συγκαλείται σε κάθε Δήμο που διαθέτει περιαστικό δάσος, το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο). Τα Μέλη του, για όσους δεν το ξέρουν,  είναι ο Διοικητής της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο Διοικητής της τοπικής Αστυνομίας, η Δημοτική Αστυνομία, και οι Εθελοντικές Οργανώσεις του Δήμου. Προεδρεύει σε αυτό ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.
Έργο του Οργάνου είναι να αποφασίσει τα μέτρα που θα ληφθούν στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο για την προστασία του δάσους.
Μετά δε το τέλος της αντιπυρικής περιόδου συγκαλείται εκ νέου για να κάνει αποτίμηση του έργου του.

Συνεκλήθη ποτέ το ΣΤΟ μέσα στο 2011?
πρώτο ΟΧΙ!

Μήπως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν το ήξερε?
Μήπως του διέφυγε?
Για να το δούμε και αυτό.
Ερώτηση του κ. Ι. Τομπούλογλου προς τον αντιδήμαρχο, την 25η Ιουλίου 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο:
«κ. αντιδήμαρχε, οι Εθελοντές, σας έχουν στείλει 3 επιστολές με τις οποίες, σας ζητούν να συγκληθεί το ΣΤΟ. Δεν κρίνετε απαραίτητο να το συγκαλέσετε για φέτος?»
Απάντηση κ. Κουτσάκη:
«Βεβαίως και θα το συγκαλέσω, αλλά δεν μου έχει στείλει ακόμα η Πυροσβεστική και η Αστυνομία τα ονόματα των εκπροσώπων της.»

λέτε να λέει την αλήθεια ο αντιδήμαρχος?
δεύτερο ΟΧΙ!!

Ο κ. αντιδήμαρχος απάντησε με κατάφωρο ψέμα στον κ. Τομπούλογλου, και κατ’ επέκταση σε μας τους Δημότες που ήμασταν παρόντες στο Δημ. Συμβούλιο.
Μας δούλεψε κανονικά.
Είναι δυνατόν να ζητήσεις από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία να στείλουν εκπροσώπους, και αυτοί μέχρι σήμερα να μην έχουν απαντήσει?
Εκ προσωπικής πείρας σχετικά με αυτές τις υπηρεσίες, σας βεβαιώ ότι αυτό γίνεται αυτοστιγμής. Και συνήθως έρχονται  οι ίδιοι οι Διοικητές, αντί να στείλουν κάποιον άλλον υφιστάμενο, διότι οι άνθρωποι, πρώτον είναι επαγγελματίες που σέβονται την δουλειά που κάνουν και δεύτερον, ξέρουν, ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό.

Θα ήμουν ευγνώμων στον κ. αντιδήμαρχο, αν δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε στα δύο σώματα και αυτά δεν απάντησαν.
Αν δεν μας δώσει τα πειστήρια – που υποψιάζομαι μετά βεβαιότητας, ότι δεν τα έχει, διότι ποτέ δεν έστειλε επιστολές), τότε θα αποδειχθεί ότι ο κ. αντιδήμαρχος ψεύδεται.
Και μπορεί ο κ. Τομπούλογλου να μην έχει πρόβλημα με την παραπλανητική απάντηση που έλαβε, αλλά εγώ, δυστυχώς ή ευτυχώς ακόμα έχω.

Δεύτερον

Για προστασία από φυσικές καταστροφές, όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες εφαρμόζουν το Σχέδιο «Ξενοκράτης» (ΦΕΚ 423 τ. Β’).
Αυτό σχεδιάστηκε μετά την  Υπ. Απόφαση. 1299/7-4-2003.
Συνέπεια αυτού είναι «το γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών», που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (τον Ιούνιο 2011 – 2η έκδοση) και η οποία, μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών, δίνει και τις εξής εντολές:

Μέρος ΙΙ - άρθρο 2 Αντικειμενικοί Στόχοι
«…προσδιορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκομένων φορέων σε κάθε επίπεδο Διοίκησης…»

Μέρος ΙΙ - άρθρο 3.1 Ανάλυση Κινδύνου
«… προκύπτει η υποχρέωση (για τους φορείς), ανάπτυξης μηχανισμού και υποχρεωτικής λήψης μέτρων έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν από 1 Μαΐου μέχρι και της 31 Οκτωβρίου…»

Μέρος ΙΙ - άρθρο 3.2 Προϋποθέσεις
«…προϋπόθεση είναι η σύνταξη μνημονίων ενεργειών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, περιφερειών και Δήμων της χώρας για την εφαρμογή του παρόντος σχεδίου…»

Μέρος ΙΙ - άρθρο 4.6 - Ρόλοι
«…τονίζεται… ότι για να είναι ουσιαστική η προσφορά των Εθελοντικών οργανώσεων, πρέπει οι δράσεις που αναλαμβάνουν να καθορίζονται μέσα στα ΣΤΟ των Δήμων…»

παράρτημα Δ11 – Έργο των Δήμων
«…εντολή πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για την συντήρηση πυροσβεστικών υδροστομίων σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας….εξοπλισμού…» που αναφέρονται στον Νόμο 1590/1986.

«…με εντολή του Δημάρχου συγκαλείται το ΣΤΟ στην φάση συνήθους ετοιμότητας…για την επίλυση ζητημάτων συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων…»

«…σύνθεση του Ειδικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τον Δήμο, … και εσωτερική διανομή στους υπεύθυνους των οργανικών μονάδων…»

«…σύνταξη και επικαιροποίηση μνημονίων ενεργειών σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου…»

Προσέξτε ότι όλα τα πιο πάνω προβλέπονται σε συνήθεις καταστάσεις και όχι έκτακτες, δηλαδή σε κάθε αντιπυρική περίοδο.

Λέτε να έγινε κάτι από τα πιο πάνω?
τρίτο ΟΧΙ!!!

Ας δούμε τι προβλέπεται και στις καταστάσεις Αυξημένης Ετοιμότητας.

«… με εντολή Δημάρχου και εφ’ όσον συντρέχει λόγος συγκαλείται το ΣΤΟ στο οποίο προεδρεύει για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων…»

«… το ΣΤΟ συγκαλείται για να ορίσει τα μέτρα ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γεν. Γραμματεία Πολ, Προστασίας…»

επειδή λοιπόν φέτος, είχαμε αρκετές ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα – κατάσταση που χαρακτηρίζεται σαν βαθμός 4,  ας δούμε τι έγινε στον δικό μας Δήμο.

Να δούμε δηλαδή αν ο Δήμος μας εφήρμοσε τον Νόμο..…ή αν κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει είτε σε μας του Δημότες, είτε στην Περιφέρεια, είτε σε κάποιον Εισαγγελέα.

(α) 9 Ιουλίου 2011, επικινδυνότητα 4. Ο δρόμος για τον Κένταυρο γεμάτος από ΙΧ. Το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε Δημοτική Αστυνομία. Σε προσπάθεια που έγινε να επικοινωνήσω τηλεφωνικά (11:15 μμ) με την Δημοτική Αστυνομία το κέντρο δεν απαντούσε. Το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φύλακας στο άλσος.
(β) 10 – 13 Ιουλίου 2011 - επικινδυνότητα 4. Ο δρόμος για τον Κένταυρο γεμάτος από ΙΧ. Δημοτική Αστυνομία και φύλακας ΟΧΙ.
(γ) 11 Αυγούστου 2011 το ίδιο με (β)
(δ) 18 Αυγούστου 2011 το ίδιο με (β)
(ε) 19 Αυγούστου 2011 το ίδιο με το (β).

Να σημειωθεί ότι αυτές τις ίδιες μέρες που αναφέρω, λόγω της εργασίας μου χρειάστηκε να μεταβώ σε κάποια σημεία της Αττικής και είδα, ότι κάποιοι άλλοι είχαν φροντίσει ώστε στα δάση της Αττικής,  να υπάρχουν μπλόκα της Αστυνομίας για απαγόρευση κυκλοφορίας!

(ζ) 20 – 25 Αυγούστου 2011 - επικινδυνότητα 4
(η) Στις 25 Αυγούστου 2011 για 8η συνεχή μέρα συνεχίζει η επικινδυνότητα 4.

Και, ω! του θαύματος εμφανίστηκε η Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ στην είσοδο της Δεκελείας. Απαγόρευαν στα ΙΧ αυτοκίνητα να μπαίνουν προς τον Κένταυρο.
(θ) 26 Αυγούστου 2011 για 9η μέρα συνεχίζει η επικινδυνότητα 4. Το απόγευμα ΔΕΝ είχε δημοτική αστυνομία ούτε ΕΛ.ΑΣ στην είσοδο της Δεκελείας.
Την ίδια μέρα στα δάση της Αττικής υπήρχαν εκτός από τα μπλόκα της Αστυνομίας και Στρατιωτικά περίπολα!!!
Αυτό δείχνει το πόσο επικίνδυνα ήταν τα δάση μας, εκείνες τις βραδιές. Και μας κάνει να ρωτάμε επίσης, το τι είναι πιο επικίνδυνο, ο κίνδυνος φωτιάς ή ο κίνδυνος που προέρχεται από Διοικήσεις που δεν εφαρμόζουν τα Σχέδια ανάγκης.

Αυτά όλα αγαπητοί φίλοι, σε μέρες που η επικινδυνότητα είχε χαρακτηριστεί σαν «πολύ υψηλή».
Δηλαδή τι «Ξενοκράτης» και κουραφέξαλα!!!
Εμείς καταφέραμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα.
Τα σχέδια που υπάρχουν τα έχουμε γραμμένα κανονικά.

Τώρα θα δίνουμε σημασία σε σχέδια που έχουν εκπονήσει Δασολόγοι, Πυροσβέστες και Περιβαντολόγοι?

Αυτό σε απλά Ελληνικά, λέγεται «μη εφαρμογή των Νόμων και Πυροσβεστικών διατάξεων».
Και τιμωρείται βέβαια, αν κάποιος εισαγγελέας θέλει να ασχοληθεί.

Τι λέτε, όλες αυτές τις μέρες το άλσος μας προστατεύτηκε?
τέταρτο ΟΧΙ!!!!

Για τα επόμενα στάδια επικινδυνότητας, δεν μιλάω γιατί ευτυχώς μας λυπήθηκε ο καλός Θεός και δεν πήραμε φωτιά.
Στην περίπτωση αυτή η Δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος θα έπρεπε, λέει ο «Ξενοκράτης» να συντόνιζε τις επιχειρήσεις.
Θεός φυλάξει.

ΥΓ

κ. Κουτσάκη, μου χρωστάτε ακόμα μία απάντηση εδώ και 2 μήνες περίπου.
Είχε τεθεί πάλι από μένα, θέμα με την δεξαμενή που διαθέτει ο Δήμος μας (χωρίς νερό βέβαια).
Είχατε ισχυριστεί ότι δεν σας επιτρέπεται να την τοποθετήσετε.

Σας είχα απαντήσει με έγγραφα και φωτογραφίες από τα βουνά της Αττικής, όπου φαίνονται οι ίδιες δεξαμενές να έχουν πάρει την φυσική τους θέση μέσα στα δάση.
Από τότε περιμένω μια απάντηση, αλλά ακόμα περιμένω, αν και μου είχατε πει ότι πάντα απαντάτε.

Τελικά δεν πειστήκατε?
Νόμιζα ότι είχατε πέσει θύμα παραπληροφόρησης από τους υφισταμένους σας, σχετικά με το αν σας επιτρέπεται ή όχι η τοποθέτηση της δεξαμενής, αλλά τώρα διαπιστώνω ότι μάλλον δεν φταίνε μόνο οι υφιστάμενοι και μάλλον δεν σας έχω πείσει ακόμα.

Αν δεν πειστήκατε από τις φωτο που σας έστειλα, δεν κάνετε μια βόλτα να μιλήσετε με τον Δασάρχη Αθηνών. Ή ακόμα καλύτερα δεν συγκαλείται έστω και τώρα το ΣΤΟ να ρωτήσετε τον Πυροσβέστη που θα πάρει μέρος σε αυτό?
Να δείτε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, Δασάρχης ή Πυροσβέστης είναι πρόθυμοι να σας διαφωτίσουν και να σας βοηθήσουν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους να προστατεύσετε καλύτερα το άλσος.

κ. αντιδήμαρχε, όσο εσείς δεν απαντάτε πειστικά ή δεν επιλύετε τα προβλήματα που υπάρχουν, εγώ να ξέρετε ότι θα επιμένω.
Άρα ας κλείνουμε τα θέματα ένα-ένα, για να μη με αναγκάζετε να επανέρχομαι.

Εξηγείστε μου σας παρακαλώ, γιατί δεν συγκαλέσατε ποτέ το όργανο που προβλέπει ο νόμος και γιατί δεν χρησιμοποιείτε την δεξαμενή για τον σκοπό που σας την έδωσαν.
Δεν σας την έδωσαν για να κάθεται. Αυτή κόστισε κάποια πολλά λεφτά των φορολογούμενων. Αμαρτία δεν είναι?

Αν τελικά κρίνετε ότι η δεξαμενή δεν προσφέρει κανένα έργο, γιατί δεν την επιστρέφετε ώστε να την διαθέσουμε κάπου αλλού που θα αξιοποιηθεί κατάλληλα?
Απλά πράγματα σας ερωτώ.

Ευχαριστώ
Β. Βλαχιώτης

1 σχόλιο:

  1. Τι κατάρα δέρνει αυτόν τον τόπο!
    Γκούμα, Βαρούτσος και σύζυγος, Τσερπάνης, Έρτσος, Ζαμπετάκης και τώρα αυτός ο κύριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή