Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στον Επικούρειο Απόλλωνα η "Πολιτιστική Αναγέννηση"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/12/2011 η εκδρομή της «Πολιτιστικής Αναγέννησης» στο Ναό του Επικούρειο Απόλλωνα, στην Ανδρίτσαινα και τη Δημητσάνα.
Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα , στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας.  Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε (πουλήθηκε) το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

1 σχόλιο:

  1. Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος Βασσών, ένα τεχνολογικό διαμάντι ακόμα και για τις ημέρες μας, χτίστηκε όχι με άξονα βορρά – νότου αντί ανατολή – δύση, όπως σχεδόν όλοι οι αρχαίοι ναοί. Επί πλέον περιστρέφεται ακόμα πάνω στην ειδική βάση του στοχεύοντας σταθερά στο ίδιο αστρικό σημείο παρ όλο που ο άξονας της γής μετακινείται. Στο σημείο αυτό βρίσκεται ο Σείριος, το άστρο όπου σύμφωνα με την μυθολογία του τόπου εγκαταστάθηκε ο θεός Απόλλωνας όταν έφυγε από εδώ. Η στόχευση του ίδιου αστρικού σημείου γίνεται ώστε ο θεός να μπορεί να επιστρέψει όποτε επιθυμεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή