Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Aπορίες Τομπούλογλου για τον Ενιαίο Φορέα

Επιστολή στη Δήμαρχο Έφη Γαϊτανά- Αποστολάκη απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χάρης Τομπούλογλου, στην οποία διατυπώνει σειρά ερωτημάτων που αφορούν στον Ενιαίο Φορέα του Δήμου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον μέχρι σήμερα πρόεδρο του Φορέα Νίκο Παπανικολάου, προφανώς διότι ο κ. Τομπούλογλου δεν γνώριζε την παραίτηση Παπανικολάου. Η
επιστολή έχει ως εξής:

Παρά το γεγονός ότι η Παράταξή μας έχει αποκλειστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα, προκειμένου να μην υφίσταται κανενός είδους αντίλογος και έλεγχος επί των δράσεών σας, εμείς προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε, κυρίως μέσω του προγράμματος «Διαύγεια», δεδομένου ότι η καταχώρηση των πράξεων του Ενιαίου Φορέα, τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου μας, όσο και στην «Εφημερίδα της Υπηρεσίας» είναι ανύπαρκτη (με εξαίρεση την διαφημιστικού τύπου προβολή των εκδηλώσεών του) με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν (εσκεμμένα άραγε;) να πληροφορηθούν για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου, τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, κατά παράβαση των κανόνων της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για ενημέρωση δική μας αλλά και του συνόλου των δημοτών του Δήμου μας, παρακαλείσθε όπως μας παράσχετε διευκρινίσεις εμπρόθεσμα και εγγράφως, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν. 3852/2010, επί των ακολούθων θεμάτων:


1. Έχει περιέλθει σε γνώση μας ότι στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως των συνεδριάσεών σας, υπάρχουν συχνότατα ψηφίσεις πιστώσεων για προμήθειες, υπηρεσίες κ.λ.π. αξίας ίσης ή και μικρότερης του ποσού των 1.000 Ευρώ. Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι βάσει των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 169 του Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) οι δαπάνες κατ’είδος μικρότερες των 1.000 Ευρώ ετησίως εξαιρούνται του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αυτό, ωστόσο, συνεπάγεται ότι οι εν λόγω δαπάνες υπόκεινται απευθείας στον κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όποτε αυτός διενεργηθεί, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για όσους τις ενέκριναν, εκκαθάρισαν και πλήρωσαν, εφόσον αυτές κριθούν μη νόμιμες, κινδυνεύοντας να τους καταλογιστούν τα αντίστοιχα ποσά.
Πώς προστατεύετε, λοιπόν, πρωτίστως τους υπαλλήλους που εμπλέκονται με την ενταλματοποίηση και πληρωμή αυτών των δαπανών και δευτερευόντως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που τις ενέκριναν;

2. Από προσεκτική μελέτη όσων έχετε αναρτήσει στο πρόγραμμα «Διαύγεια», προκύπτει μία κατά συρροή επιλεκτική χρησιμοποίηση της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων για τη διενέργεια προμηθειών, παροχής υπηρεσιών κλπ.
Πώς δικαιολογείτε αυτήν την εμμονή σας στις απευθείας αναθέσεις, έστω και αν τα ποσά των δαπανών είναι μικρής αξίας, τη στιγμή που είναι απολύτως καταδικαστέα στην κοινή συνείδηση ως πρακτική προμηθειών; Συλλέγετε έστω 2-3 προσφορές από ενδιαφερόμενους αναδόχους ώστε να τηρείται, έστω και στο ελάχιστο, η διαφάνεια και η αξιοκρατία προτού καταλήξετε στην εύκολη λύση της απευθείας ανάθεσης;
Παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε αντίγραφα όλων των εγγράφων από τους φακέλους των μέχρι σήμερα απευθείας αναθέσεων έτους 2011 στις οποίες έχετε προβεί, προκειμένου να διασταυρωθεί η τήρηση της νόμιμης διαδικασίας κατά ΕΚΠΟΤΑ και κατά Π.Δ. 28/80.

3. Σε ποιες κατηγορίες πολιτών στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα, έχει επιβληθεί χρηματική συμμετοχή από την σύστασή του μέχρι σήμερα; Παρακαλώ να μου γνωρίσετε τα ποσά της συμμετοχής των πολιτών κατά κατηγορία, τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα για την επιβολή τους καθώς και τους κωδικούς αριθμούς εσόδων (Κ.Α.Ε.) του προϋπολογισμού έτους 2011 του Φορέα σας επί των οποίων έχει εγγραφεί η αντίστοιχη πίστωση εσόδου και βάσει ποιών νομίμων διατάξεων εγγράφησαν οι εν λόγω Κ.Α.Ε.
Επίσης, να μου γνωρίσετε με ποια νόμιμη διαδικασία διενεργούνται οι εισπράξεις αυτών των ποσών, μέσω της κεντρικής Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου μας, η οποία ασκεί για λογαριασμό του Φορέα την ταμιακή του διαχείριση, χορηγώντας μου και αντίγραφα των σχετικών παραστατικών είσπραξης των επίμαχων ποσών.



                                                                     Με τιμή,




                                                                       Χαράλαμπος Τομπούλογλου-Λεωνιδόπουλος
                                               Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
                                           του Δήμου ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. όποιος ξέρει να διαβάζει την ορολογία της επιστολής καταλαβαίνει την αιτία της παραίτησης
    Παπανικολάου μυρίζει τουλάχιστον κακοδιαχείριση και παρατυπίες αν όχι κάτι πιο πονηρό.
    και Ο Χαρουλης του την έκανε σωστά τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε και τα αποτελέσματα των ερωτήσεών σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν η βλακεία ήταν εργόχειρο θαχε κανει την προίκα του οπως λέγαμε μικροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή