Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η ακίνητη κοινωνία

Κάθε μέρα που περνά οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα ανακαλύπτουν –όχι χωρίς μεγάλη ανησυχία– τις βαθύτερες ρίζες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και συνειδητοποιούν ότι τελικά η Ελλάδα δεν έχει ένα απλό πρόβλημα δημοσίου χρέους.
Η χώρα αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά σύνδρομα και είναι πλέον προφανές ότι δεν πρόκειται να σωθεί ούτε με «κουρέματα», ούτε με βοήθειες, ούτε ακόμα και με πλήρη διαγραφή χρεών. Η ελληνική κοινωνία είναι ακίνητη και το οικονομικό της υπόβαθρο αποτελεί ίσως μοναδικό παράδειγμα παρασιτισμού και αντιπαραγωγικής αντιλήψεως στον κόσμο. Γι αυτό, οι εταίροι μας προδικάζουν πλέον ότι μέχρι το 2020 σχεδόν τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα, από την οποία κυριολεκτικά δραπετεύουν οι πιο παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της. Μοναδική ελπίδα σωτηρίας για την χώρα είναι να εμπιστευθεί τις υλικές και άϋλες παραγωγικές πηγές της σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι, χάρη στην τεχνογνωσία, την οργάνωση και την κεκτημένη εμπειρία τους θα μπορούσαν να την ενσωματώσουν στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Πρώτο και πολύ σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το καταναλωτικό πρότυπο. Χωρίς η χώρα να διαθέτει την απαραίτητη παραγωγική βάση, τα τελευταία είκοσι χρόνια ενσωματώθηκε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μη παράγοντας σχεδόν τίποτα και δανειζόμενη για να καταναλώνει. Δημιουργήθηκαν έτσι στην Ελλάδα αμέτρητες εμπορικές επιχειρήσεις εισαγομένων προϊόντων, στην δε Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις ξεπήδησαν πανάκριβα από κάθε άποψη εμπορικά κέντρα, με ανεπαρκέστατες υποδομές και παρανοϊκά στην κυριολεξία ενοίκια.
Το κόστος της γης έγινε απαγορευτικό για την επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία εξακολουθούσε να στηρίζεται στην κατανάλωση και στην κερδοσκοπία επί της γης. Αυτοί που σπεύδουν να ομιλούν για ακρίβεια και άλλα παρόμοια, ας συγκρίνουν το ύψος των ενοικίων, του «αέρα» και λοιπών κάτω από το τραπέζι επιβαρύνσεων των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρήσεις στην ΕΕ –και μετά ας έλθουν να συζητήσουμε. Όταν, για παράδειγμα, μία καφετέρια στο Νέο Ψυχικό πρέπει να πληρώνει 140.000 ευρώ τον χρόνο για ενοίκιο, πόσους καφέδες πρέπει να πουλάει την ημέρα και σε ποια τιμή για να τα βγάλει πέρα; Το ίδιο ερώτημα μπορούμε να θέσουμε και για πολλές άλλες εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ανάπτυξη με υπόβαθρο την κατανάλωση δεν θα υπάρξει για πολλά χρόνια. Όπως θα πρέπει να ξεχάσουμε και την ανάπτυξη με κινητήρια δύναμη τις κατασκευές. Η εποχή των παχέων αγελάδων τελείωσε και όσοι πλούτισαν από την κερδοσκοπία επί της γης θα πρέπει εφεξής να αρχίσουν να μετρούν με μείον –διότι είναι τυχεροί που ακόμη η ελληνική φούσκα των ακινήτων δεν έχει σκάσει. Για την ώρα ελέγχεται από τις τράπεζες, αλλά μέχρι πότε; Άρα, εμπόριο και κατασκευές βγαίνουν από τον χορό της αναπτύξεως και το ίδιο ισχύει και για τις δημόσιες επενδύσεις.
Ο γνωστός κρατικιστικός παραδοσιακός χαρακτήρας της πελατειακής, σε μεγάλο βαθμό, οικονομικής πολιτικής απλώς δεν υπάρχει στις σημερινές συνθήκες. Δεν υπάρχουν λεφτά για κίνητρα, φορολογικά ή επενδυτικά. Δεν υπάρχουν λεφτά για να συνεχίσει η κυβέρνηση να επενδύει σε μη συγχρηματοδοτούμενα έργα. Δεν υπάρχουν λεφτά για αναπτυξιακές εταιρείες της τοπικής αυτοδιοικήσεως. Δεν υπάρχουν λεφτά για να στηρίζονται κλάδοι εργαζομένων ή επαγγελματιών ή εταιρείες που δοκιμάζονται στην κρίση. Είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να κάνει το αντίθετο από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα άσκηση οικονομικής πολιτικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποια κυβέρνηση προκύψει μέσα από την εκλογική διαδικασία θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτήν –θέλοντας και μη. 
Για πάρα πολλά χρόνια, είτε η χώρα παραμείνει στην ευρωζώνη είτε τελικώς αποχωρήσει από αυτήν, καμμία ελληνική κυβέρνηση, ακόμα κι αν είναι φαιοκόκκινη, δεν θα μπορεί να δανείζεται για να δαπανά. 
Όσο λοιπόν η Ελλάδα παραμένει με τονωτικές ενέσεις στην ευρωζώνη, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απελευθερώσει τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εγχώριας και ξένης. Το αναπτυξιακό περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής κρύβεται πλέον στην απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς και στην έκθεσή της στις δημιουργικές δυνάμεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει όταν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές πιστέψουν ότι όλα αυτά τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο, σε μία ισχυρότερη οικονομία. Μία οικονομία όπου η ζήτηση προκύπτει μέσα από την παραγωγική διαδικασία εύρωστων επιχειρήσεων ανοικτών στον διεθνή ανταγωνισμό που δημιουργεί εισοδήματα και αποταμιεύσεις, και όχι από τα δανεικά των ξένων και την κατασπατάλησή τους μέσω εν πολλοίς μίας αυθαίρετης και αναξιόπιστης δημοσιονομικής διαχειρίσεως.
Όμως, βασική και ζωτική προϋπόθεση για να υπάρξει απελευθέρωση είναι η εξουδετέρωση στην χώρα των δυνάμεων της ακινησίας. Οι δυνάμεις αυτές είναι γνωστές, έχουν προκαλέσει τα περισσότερα δεινά της χώρας και σήμερα δίνουν αγώνα για να μετατρέψουν την ακίνητη κοινωνία σε φυτό. Οι δυνάμεις αυτές είναι αδυσώπητες, αδίστακτες, διατηρούν ερείσματα στην εξουσία και ο κυνισμός τους δεν έχει όρια. Πρόκειται για στρατό κατοχής, που συνεχώς εφευρίσκει εχθρούς για να συσκοτίζει τις δικές του ανομίες, καταχρήσεις και απροκάλυπτες ληστείες. 
Αυτός ο στρατός κατοχής προκαλεί σε αντίσταση κάθε δημιουργικό Νεοέλληνα. Στην παρούσα –ιστορική για την χώρα– φάση, μόνον η δημιουργία πλούτου και η παραγωγή για κατανάλωση και εξαγωγές προσφέρουν απασχόληση, εισοδήματα, φόρους και ένα επιθυμητό επίπεδο ζωής. Δυστυχώς, όμως, η χώρα αντιστρατεύεται τις ζωντανές δυνάμεις της με ένα πλέγμα νόμων, ρυθμίσεων, αδειών και εγκρίσεων που απαγορεύουν την παραγωγική αναδιάταξη. Αν η απελπιστική αυτή κατάσταση δεν ανατραπεί, η ακίνητη κοινωνία-φυτό θα κληθεί να αποχωρήσει από την Ιστορία –όπως έχει συμβεί και με άλλες κοινωνίες στο παρελθόν.
Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

10 σχόλια:

  1. Επιτέλους στο τοπικό μας blog ένα άρθρο του κ. Παπανδρόπουλου που δεν περιέχει «εξωδημοκρατικές» παρατηρήσεις και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για παραπέρα σχολιασμό. Η διάγνωση της σημερινής ασθένειας της κοινωνίας μας έχει γίνει τόσο από τον GAP στην ομιλία του στη Βουλή (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=121794&catid=9), από τον κ. Διαμαντή στην ανάρτηση «Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;» και γίνεται και στο άρθρο αυτό του κ. Παπανδρόπουλου. Επιγραμματικά μόνο θα πρέπει να θυμίσω ότι το «πολύ σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας μας που είναι το καταναλωτικό πρότυπο» θεσπίστηκε από την πολιτική μας ηγεσία με το «Τσοβόλα δώστα όλα» και ότι παλιότερα σε αυτό το blog παρατήρησα ότι σε μία χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα και πάνω από το 70% των κατοίκων της είναι ιδιοκτήτες της κατοικίας τους και όχι μόνο, όποιος υποστηρίζει ανάπτυξη με κινητήρια δύναμη τις κατασκευές είναι ή επικίνδυνος ή βλάξ. «Αν η απελπιστική αυτή κατάσταση δεν ανατραπεί, η ακίνητη κοινωνία-φυτό θα κληθεί να αποχωρήσει από την Ιστορία» παρατηρεί ο κ. Παπανδρόπουλος, που το εκλαμβάνω ως επισήμανση της ανάγκης αλλαγής του πολιτικού μας συστήματος μέσα στο οποίο ότι «νέο» εισέλθει είναι καταδικασμένο να διαφθαρεί και όποια αναπτυξιακή προσπάθεια γίνει είναι καταδικασμένη να αποτύχει αφού «η χώρα αντιστρατεύεται τις ζωντανές δυνάμεις της με ένα πλέγμα νόμων, ρυθμίσεων, αδειών και εγκρίσεων που απαγορεύουν την παραγωγική αναδιάταξη». Διότι όπως ομολογεί ο GAP στην παραπάνω του ομιλία στη Βουλή όλα αυτά θεσπίζονται και εφαρμόζονται ακριβώς από αυτό το πολιτικό σύστημα, που μπορεί να περιγραφεί ως «Πρωθυπουργική Προεδρευόμενη Αντιπροσωπευτική Πελατειακή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» και έχει φθάσει σήμερα στο έσχατο σημείο ευτελισμού με τη συμβολή ΟΛΩΝ των κομμάτων που μας «εκπροσωπούν» στη Βουλή και όχι μόνο. Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ευρώ ή δραχμή, μέσα ή έξω από την ΕΕ αλλά τι και από ποιόν πολιτικό φορέα που ζητά την ψήφο μας προτείνεται για την αλλαγή αυτού του «φαύλου πολιτικού συστήματος μέσα στο οποίο όλοι μαζί τα φάγαμε» και του οποίου οι «θεράποντες» μπορούν «να κάνουν ένα δωράκι στον εαυτό τους αλλά μέχρι 1.500.000 ΕΥΡΩ (περίπου)» ώστε «η Ελλάδα να μπορέσει να απελευθερώσει τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εγχώριας και ξένης» προκειμένου «να μην κληθεί να αποχωρήσει από την Ιστορία». Προσθέτω ότι ενώ Έλληνες που αποτελούν το 0,014% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν το 15,2% της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Ενώ ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, σε ομιλία του στη Βουλή τη δεκαετία του ’60, απαντώντας σε βουλευτή της Αριστεράς που ζήταγε επιμόνως τη λήψη φορολογικών μέτρων στις ναυτιλιακές εταιρείες είχε πει «Τα βαπόρια έχουν προπέλες και φεύγουν», η κυβέρνηση GAP-ΠΑΣΟΚ κατάργησε το σχετικό υπουργείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι χαρακτηριστική η παρακάτω διαπίστωση του Γκυ Φερχόφσταντ, πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου σε συνέντευξη του στο BHMA 11.2.12:
    Ερώτηση «Στην Ελλάδα υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι μερικοί στην Ευρώπη είναι αποφασισμένοι να μας κάνουν «Βουλγαρία» στους μισθούς. Τι πιστεύετε;»
    Απάντηση: «Η δική μου εντύπωση είναι ότι τα σκληρά αυτά εισπρακτικά μέτρα που λαμβάνονται οφείλονται κυρίως στο ότι η τρόικα ακολούθησε και σεβάστηκε τις κόκκινες γραμμές των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.Έτσι στο τέλος αυτά που έχουμε σήμερα στο τραπέζι, δηλαδή η μείωση των μισθών, είναι το τελευταίο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν τα ελληνικά κόμματα διότι δεν συμπλέουν στον κύριο στόχο.ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
    Οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί λένε προς την τρόικα "Αυτό δεν είναι δυνατόν, το άλλο δεν είναι δυνατόν, αυτό θα το κάνουμε αργότερα, εκείνο αργότερα" και τελικά τι τους απομένει; Τα κλασικά μέτρα λιτότητας, ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ στις πραγματικές, εις βάθος μεταρρυθμίσεις».
    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ (ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΦΑΤΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΥΝΧΑΝΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί αντανακλά την πραγματική κατάσταση. Πράγματι, στη χώρα αυτή κανένας δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Όσοι κυβέρνησαν χάϊδευαν τα αυτά των ψηφοφόρων, η αριστερά φωνάζει μόνο για αυξήσεις, απλή αναλογική και περισσότερο κράτος, άρα συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και επιδείνωσή της. Η κυβέρνηση του ΓΑΠ στα 2 χρόνια παρήγαγε τεράστιο νομοθετικό έργο (σε όγκο). Δυστυχώς δεν εφάρμοσε τίποτα. Και μάλιστα κορόϊδευε την τρόϊκα, με τις αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Από την άλλη ο Σαμαράς το έπαιζε Τσε Γκεβάρα,η αριστερά τρεις λαλούν και δυό χορεύουν.
      Αυτά είδαν οι ξένοι και γι αυτό είναι τόσο κατηγορηματικοί, σε σημείο βλακείας, σε κάποια θέματα.
      Απόλυτο δίκιο έχει ο Φερχόφστατ.

      Διαγραφή
  4. Κανείς δεν είπε ότι είναι θέσφατο, ωστόσο η διαπίστωση του «ανόητου» αυτού πρώην πρωθυπουργού μιας χώρας της ΕΕ «έτυχε» της ΚΕΦΑΛΑΙΑΣ προσοχής σου. Κάτι είναι κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΛΙ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΑΙ! ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΟΥ Η ΔΙΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΗΤΟΥ ΑΛΛΑ Η Η ΑΝΟΗΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΣΑΝ ΥΠΟΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΩΝΕΙ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ!

      Διαγραφή
    2. Παραφράζοντας τον τίτλο της ανάρτησης, η "ακίνητη κοινωνία" έχει δώσει τη θέση της στην ακίνητη βλακεία.
      Ασε τα συνθήματα, περί υποτέλειας και άλλες αηδίες. Είδαμε και τους λεονταρισμούς των συριζέων. Από μονομερή καταγγελία μιλάνε, τώρα, για αναδιαπραγμάτευση και "πολιτική καταγγελία". Σε λίγο θα υποστηρίζουν και το μνημόνιο.

      Διαγραφή
    3. Γ.Π ΜΑΙΝΤΑΝΕ ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΠΕΤΑΓΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ΔΙΟΤΙ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΓΙΝΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ! ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΕΟΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΙΣ! ΑΝ Ο ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΤΕ ΚΙΝΗΤΗ ΕΙΤΕ ΑΚΙΝΗΤΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ!

      Διαγραφή
  5. Μου φαίνεται πως μερικοί πιστεύουν ότι η προσχώρηση στην ΚΟΜΕΚΟΝ θα ήταν κάποια λύση. Ίσως δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμα πως η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών κατέρρευσε και η ΚΟΜΕΚΟΝ διαλύθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΥΠΟΤΕΛΗΣ! ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΑΥΤΟ!ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ!

      Διαγραφή