Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η ώρα του Δάντη

Αμφιβάλλω πολύ αν ένας έστω από τα εκατομμύρια των «σοφών» ψηφοφόρων που πήραν μέρος με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου έχει διαβάσει την «Θεία Κωμωδία» του μεγάλου Ιταλού ποιητή Δάντη (1256-1321). Επισημαίνω, ωστόσο, πως στο τμήμα του έργου του που αφορά στην Κόλαση (Inferno), γράφει ότι «ο δρόμος προς αυτήν είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».
Αυτόν τον δρόμο επέλεξε την Κυριακή των εκλογών το 50% του ελληνικού εκλογικού σώματος –και όχι του λαού. Τιμωρεί τους υπεύθυνους της χρεοκοπίας της χώρας όχι γι αυτό που έκαναν, αλλά γιατί δεν συνεχίζουν να το κάνουν. Με άλλα λόγια, την 6η Μαΐου δεν αποδοκιμάστηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα για το γεγονός ότι οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, αλλά διότι δεν συνεχίζουν το όργιο που
οδήγησε την Ελλάδα να οφείλει στους ξένους δανειστές της περί τα 500 δισεκατ. ευρώ.
Το εκλογικό σώμα δεν ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να βρουν λύση στο πρόβλημα της χρεοκοπίας, αλλά να το απαλλάξουν από το κόστος της τελευταίας. Ετίμησε, έτσι, πολιτικές παρατάξεις που παίζουν ένα αισχρότερο και πολύ πιο ανήθικο παιχνίδι εις βάρος της χώρας. Οι φορείς της χρεοκοπίας και του πελατειακού πολιτικού συστήματος που την δημιούργησε, πριν τιμωρηθούν πολιτικά από το εκλογικό σώμα, υπέστησαν την τιμωρία όλων αυτών που πτωχεύουν λόγω ακρισίας. Μέσα από αυτή την ακρισία προέκυψε στην Ελλάδα το πανίσχυρο Κόμμα των Βολεμένων, το οποίο, αφού άρπαξε ό,τι μπορούσε να αρπάξει, τώρα δεν θέλει να πληρώσει. Αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα των τελευταίων εκλογών. Μία ισχυρή πλειοψηφία πιστεύει ότι, αν σε πολιτικό επίπεδο προκύψει μία Ελλάδα απατεώνων, θα μπορέσει να επιβιώσει λεηλατώντας ό,τι απομένει στο υπόλοιπο 50% –που είναι η Ελλάδα των ανέργων του ιδιωτικού τομέα, του μόχθου, της δημιουργίας, της μορφώσεως, της επιστήμης, της αξιοπρέπειας.
Όσοι πιστεύουν ότι στην Ελλάδα της 6ης Μαΐου κατηργήθη ο δικομματισμός πλανώνται πλάνην οικτράν και μοιραία για τον τόπο και την ιστορία του. Στις 6 Μαΐου προέκυψε, από πολιτικο-κομματικής πλευράς, ένας νέος δικομματισμός. Από την μία όχθη του πολιτικού φάσματος υπάρχουν οι βολεμένοι του χρεοκοπήσαντος μεταπολιτευτικού συστήματος και από την άλλη αυτοί που πληρώνουν τα σπασμένα της χρεοκοπίας του. Και, για την ώρα, το κόστος είναι υπέρογκο για όλους.
Τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τις συν αυτώ τροτσκιστικές, μαοϊκές και νεοκομμουνιστικές συνιστώσες δεν τον ψήφισαν κάποιοι συνειδητοποιημένοι αριστεροί, αλλά κυρίως οι προνομιούχοι του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που συνέβαλαν και στην μεταπολιτευτική χρεοκοπία. Και οι οποίοι, βεβαίως, έχουν με την πρόοδο την ίδια σχέση που έχουν οι καννίβαλοι με την υψηλή μαγειρική.
Για παράδειγμα, γνωστό μου μικρομεσαίο στέλεχος της ΕΥΔΑΠ, που το 2008 τελεύτησε την καριέρα του με 3.266,80 ευρώ τον μήνα καθαρά, λίγους μήνες αργότερα συνταξιοδοτήθηκε με μηνιαίο ποσό 3.472 ευρώ(!), των δώρων μη συνυπολογισμένων, και σήμερα, μετά κάποιες περικοπές, εισπράττει κάθε μήνα 3.135 ευρώ καθαρά. Στις τελευταίες εκλογές ψήφισε «αριστερά» για να αποφύγει την πιθανή περαιτέρω μείωση της συντάξεώς του από τον «νεοφιλελεύθερο» κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι δε πεπεισμένος αυτός ο συνταξιούχος ότι τελικά οι δανειστές μας θα υποχωρήσουν μπροστά στο «αριστερό» κύμα και τις συνιστώσες του. Τόσο καταλαβαίνει. Επ’ αυτής της … βαθυστοχάστου αναλύσεως έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής ενδιαφέροντα:
Πρώτον, αν προ εκλογών η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αποφασισμένη σε επίπεδο ηγεσιών να κρατήσει την Ελλάδα στους κόλπους της, σήμερα παρόμοια πλειοψηφία δεν υφίσταται. Όταν το 70% των Γερμανών, το 65% των Σλοβάκων, το 62% των Ολλανδών, το 58% των Βέλγων και το 56% των Αυστριακών είναι κατά της ελληνικής παραμονής στην ευρωζώνη, δεν βλέπουμε πώς οι λαοί αυτοί θα δεχθούν να χαρίσουν 500 δισεκατ. ευρώ σε μία χώρα που δεν ξέρει να τιμά τις υπογραφές της. «Αν η Αθήνα δεν κρατήσει τον λόγο της, τότε θα πρόκειται για μία δημοκρατική απόφαση. Επίσης, όμως, θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος για συνέχιση της χρηματοδοτήσεως της Ελλάδας. Διότι θα πρέπει και οι δανειστές της να λογοδοτήσουν στους πολίτες τους». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας κ. Γ. Βάϊντμαν σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα, για να προσθέσει ότι οι συνέπειες της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη θα ήταν πολύ σοβαρότερες για την ίδια απ’ ό,τι για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Από την άλλη πλευρά, όπως διαπιστώσαμε από τριήμερη επίσκεψή μας στην βελγική πρωτεύουσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει χωρίς τυμπανοκρουσίες πρόταση για την υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγυήσεως των καταθέσεων, το οποίο ενδεχομένως θα εμποδίσει τον πανικό και τις αποσύρσεις των καταθέσεων από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, πέρα από την Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Είναι, συνεπώς, ολοφάνερο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μία ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη και ευελπιστεί ότι αυτή θα επενεργήσει θετικά στην ενοποίηση των υπολοίπων χωρών μελών της. Σε αυτήν δε την περίπτωση, τα 3.135 ευρώ του συνταξιούχου της ΕΥΔΑΠ θα γίνουν 690 ευρώ, μετά την υποτίμηση της δραχμής, ενώ η μέση σύνταξη στην Ελλάδα θα βρεθεί κάπου μεταξύ 115 και 170 ευρώ μηνιαίως.
Αλλά η χώρα θα έχει «προοδευτική» κυβέρνηση….
Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος

16 σχόλια:

  1. Εντάξει τρομάξαμε αρκετά... Θα ψηφίσουμε δικομματισμό και τα τσιράκια του ως γνήσιοι ραγιάδες...
    Αλλά για όσο τους συμφέρει, θα έχουμε ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ ο Τσίπρας θα κάνει ντα ντα όλους τους διεθνείς κερδοσκόπους, για να μην μας ξαναενοχλήσουν. Και όποιος κουνηθεί από τους Ευρωπαίους, τον απειλούμε ότι δεν θα του δώσουμε φράγκο. Γιατί εμείς είμαστε μάγκες. Αφήστε, δε, που με τον σύντροφο Φωτόπουλο θα σχεδιάσει την επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Και θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που έφυγαν και θα παίρνουν 4-5 χιλιάρικα το μήνα.
      Αυτή είναι κυβέρνηση της αριστεράς.

      Διαγραφή
    2. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Κ..ΛΟΥ! ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ Κ..ΛΟΤΟΥΜΠΑ!

      Διαγραφή
    3. Καλα τα λεει ο Παπανδροπουλος! Υπαρχουν ομως καθηγητες Πανεπιστημιων Αγγλιας Αμερικης κ.α που λενε τα αντιθετα! Τετοια αρθρα θα δημοσιευσεις? Δεν νομιζω!

      Διαγραφή
    4. Κ. Παπανδρόπουλε ο κ. Γ. Βάϊντμαν θα πρέπει επί πλέον να εξηγήσει στους Γερμανούς πολίτες – ιδιοκτήτες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας ποιο τμήμα του μερίσματος που πήραν αντιστοιχεί στην διαφορά του επιτοκίου που δανείζεται η υπ όψη τράπεζα από την ΕΚΤ (1%) με το επιτόκιο που δανείζει στην Ελλάδα (4-6%). Επίσης πρέπει να εξηγήσει τι ρόλο έπαιξαν στην διαμόρφωση του Ελληνικού χρέους σε τόσο υψηλά επίπεδα οι «πράξεις» ή «παραλείψεις» υψηλά ισταμένων αρμοδίων στελεχών Γερμανικών τηλεπικοινωνιακών και ναυπηγικών επιχειρήσεων, που για τις δραστηριότητές τους έχει επιληφθεί η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ δικαιοσύνη.

      Διαγραφή
    5. 7.39 δημοσιεύω κομμάτια που σε γενικές γραμμές με βρίσκουν σύμφωνο. 7.31 είναι προφανές ότι η ζωή σου όλη περιστρέφεται γύρω από το συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Καημενούλη...

      Διαγραφή
  2. Φίλτατε Διαμαντή αυτή είναι η δεύτερη «ατυχής» εμφάνιση του κ. Παπανδρόπουλου στο τοπικό μας blog Σχεδίασα να γράψω κάτι μακροσκελέστερο αλλά αποφάσισα να περιοριστώ σε αυτό: Οι ψηφοφόροι που πήραν μέρος με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου αποφάσισαν ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ. Δεν είναι ούτε «σοφοί», ούτε «ανόητοι», είναι Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΕΙ. Κατά τον κ. Παπανδρόπουλο όμως το εκλογικό σώμα δεν ταυτίζεται με τον λαό. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΚΑΛΟΣΥΥΝΗ να βγεί στο τοπικό μας blog και ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ; Δεν ξέρω τι έχει και τι δεν έχει διαβάσει Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΕΙ, αλλά διάβασα πρόσφατα ότι κάποιος άγνωστος σε εμένα τον αδαή συγγραφέας Λουίς Σαπούλβεδα έγραψε: «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι τρομερά σοβαρό. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία και το διεθνές οικονομικό σύστημα αξιώνει εδώ και να πεθάνει». Το αναφέρω επειδή το βρήκα «κάπως». Τους χαιρετισμούς μου στον ψυχίατρο του κ. Παπανδρόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοεί ότι στην έννοια του λαού συμπεριλαμβάνονται κι εκείνοι οι πολλοί που για δικούς τους λόγους απείχαν από τις εκλογές. Κι έχει δίκιο!

      Διαγραφή
    2. Ψυχίατρο δεν θέλει ο Παπανδρόπουλος. Ψυχίατρο θέλουν εκείνοι που ακούνε τους κομπογιανίτες συριζέους, να λέει ο καθένας διαφορετικά πράγματα.

      Διαγραφή
  3. Ζιζέλ, Ο Τσίπρας σου φταίει εσένα, ο κ. Φωτόπουλος δεν είναι εδώ και 33 χρόνια μέλος του ΠΑΣΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν μέλος του Πασοκ. Τώρα είναι Συριζα, μαζί με την υπόλοιπη συνδικαλιστική ελιτ του Δημοσίου. Και είναι Συριζα γιατί διαβλέπει εκεί την μοναδική ευκαιρία να συνεχίσει η κατάσταση να είναι η ίδια, με το μεγάλο και σπάταλο κράτος και την καμόρα των συνδικαλιστών να απολαμβάνει τα προκλητικά της προνόμια απερίσπαστη.
      Εξ απορρήτων του Τσίπρα είναι επίσης και η στενή ομάδα συνεργατών του Τσοχατζόπουλου. Κοτσακάς, Αγραφιώτης, Χωραφάς. Η ομάδα alter ego του Άκη.
      Τυχαίο; Δε νομίζω!

      Διαγραφή
  4. Πόσο θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με τον Τ.Νταλάρα

    Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα η πρώτη συνέπεια της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι η χρεοκοπία της ΕΚΤ.
    Άκρως αποκαλυπτικός και σχεδόν προειδοποιώντας τους πάντες, ο γενικός διευθυντής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg.v

    Ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι το κόστος για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση διαχειρίσιμο και θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, σημειώνοντας πως όσοι θεωρούν πως τόσο η Ευρώπη όσο και η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να επανεξετάσουν την άποψή τους.

    Σοβαρότατο πρόβλημα όμως σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα θα έχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως η έκθεσή της στο ελληνικό χρέος είναι διπλάσια από τα ίδια τα κεφάλαιά της, κάτι που ουσιαστικά θα σημάνει την ανικανότητα παροχής ρευστότητας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου της ευρωζώνης.

    Μάλιστα, ο κ. Νταλάρα έκανε λόγο για χρεοκοπημένη ΕΚΤ εάν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και υπογράμμισε πως για να προετοιμαστεί η ΕΚΤ για κάτι τέτοιο θα πρέπει οι χώρες της Ευρώπης να ανακεφαλαιοποιήσουν άμεσα την κεντρική τους τράπεζα.

    Τέλος, ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί με πολύ λίγα χρήματα, σε σχέση με αυτά που ακούγονται ή πέφτουν στο τραπέζι, λέγοντας πως με επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ η ελληνική οικονομία θα έμπαινε στο σωστό δρόμο.

    Aντιγραφή πό το newsit.

    υγ1 Εκείνο που δεν αναφέρεται πουθενά είναι ότι ο Τσαρλς Νταλάρα είναι κρυφοΣΥΡΙΖΑΙΟΣ και αναρχοκομουνιστής που στόχο έχει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο!

    υγ2 Φυσικά αν διάβαζε τις... αλήθειες του κ. Παπανδρόπουλου θα έτρεχε να κρυφτεί από ντροπή...

    για τα προσόντα αυτών που έχουν αναλάβει να μας μεταπείσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το εκλογικό σώμα αποτελείται από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου πολίτες ανεξάρτητα αν για οποιοδήποτε λόγο κάνουν ή όχι χρήση του δικαιώματός τους αυτού. Με την εξαίρεση αυτών που δεν έχουν εκλογικά δικαιώματα λόγω ηλικίας η καταδίκης και τους «λαθρομετανάστες» το εκλογικό σώμα και ο λαός ταυτίζονται. Ο ισχυρισμός ότι αν όλοι αυτοί που έχουν εκλογικά δικαιώματα ψήφιζαν το ποσοστιαίο εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό είναι αυθαίρετος και υποβολιμαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το ξαναγράψω, μήπως και συνεννοηθούμε: ο λαός είναι κατά 30% μεγαλύτερος ποσοτικής όχι από το εκλογικό σώμα, αλλά από τους ψηφοφόρους του Μαίου. Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
    2. «Το εκλογικό σώμα είναι το σύνολο των Ελλήνων πολιτών που έχουν το δικαίωμα της ψήφου (ή το "δικαίωμα του εκλέγειν" ή το "ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα").Το δικαίωμα αυτό διαθέτουν όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια, έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους (ή πρόκειται να το συμπληρώσουν εντός του έτους στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές), έχουν ικανότητα για δικαιοπραξία και δεν έχουν υποστεί αμετάκλητη ποινική καταδίκη για ορισμένα εγκλήματα (άρθρο 51 παρ. 3 Σ.). Για να ασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα πρέπει ο εκλογέας να έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.» (Π.Δ. 96/2007) Ο κ. Παπανδρόπουλος κάνει εν προκειμένω ότι δεν καταλαβαίνει ότι το εκλογικό σώμα ταυτίζεται με το λαό με τις αναφερόμενες εξαιρέσεις ηλικίας, ικανότητος προς δικαιοπραξία και αντίστοιχη καταδίκη. Μιλάμε για γενικές εκλογές, όχι για «λαϊκή συνέλευση». Με όλη μου την εκτίμηση αντιστρέφω το ερώτημα: τι δεν καταλαβαίνεις απ αυτά που γράφει εν προκειμένω ο κ. Παπανδρόπουλος;

      Διαγραφή
    3. Επανέρχομαι για τελευταία φορά. Ο ένας στους τρεις επέλεξε να μην ψηφίσει. Είναι όμως λαός.

      Διαγραφή