Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οι αποκαμωμένοι, ψηφίζουμε...

Άντε να τη ρίξουμε και να τελειώνουμε, επιτέλους. Κυριακή λοιπόν κοντή γιορτή, για να δούμε τι έχει στο μυαλό του ο Έλληνας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που θα δείξει η κάλπη έχει αξία για να καταλάβουμε πως ένας ευρωπαϊκός λαός, συμπεριφέρεται σε κατάσταση κρίσης. Με μια ψυχοσύνθεση σμπαράλια, με τις τσέπες λεηλατημένες και τις ζωές στα όρια του παραλογισμού, οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν για το τι τους μέλλει. Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ
εύκολη υπόθεση, εδώ που τα λέμε και το ατύχημα δεν πρέπει να αποκλείεται, έστω και ως εξαίρεση, μια και φαίνεται ότι πλέον τα πολιτικά δεδομένα δείχνουν σταθεροποίηση.
Αυτό το ξέρουν και οι εταίροι μας. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν εν μέσω διαταραγμένων συνθηκών και για το λόγο αυτό ανησυχούν περισσότερο. Ξέρουν πολύ καλά, ότι η απόσταση της λογικής από την παράκρουση σε ανάλογες καταστάσεις είναι πολύ μικρή.
Για το λόγο αυτό άλλωστε κρατάνε την ανάσα τους, μέχρι να δουν το αποτέλεσμα της Κυριακής. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για αγωνία, που έχει να κάνει με την πορεία μετά την κάλπη, αλλά όσον αφορά την ψυχοσύνθεση που θα εμπεδωθεί σε έναν ολόκληρο λαό. Άλλωστε αν επρόκειτο για τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω ενός εκλογικού αποτελέσματος, είμαι πεπεισμένος ότι διαθέτουν πολλά ακόμα επιχειρήματα για να πείσουν τον οποιονδήποτε κερδίσει να συνέλθει γρήγορα και να αλλάξει ρότα, κόντρα ακόμα και σε ότι διακήρυσσε σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Και για να μην νομίζετε ότι ασκούμε στη σοφιστεία, τα ευρωπαϊκά όργανα ήδη έδειξαν τις διαθέσεις τους, αλλά και… τα δόντια τους. Στο τραπέζι μπήκε η δυνατότητα ενός είδους επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά δεν ξέχασαν επίσης να…ανεμίσουν και το θέμα των 90δις, της οικονομικής ενίσχυσης, που ακόμα δεν μας το έχουν δώσει.
Έξω είναι ασφαλείς για ότι συμβεί σε εμάς το βράδυ της Κυριακής. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος ακόμα είναι αν εμείς μπορούμε να νοιώσουμε ασφαλείς.
Οι εμπειρίες της ζωής μας προφανώς και δεν βοηθούν στο να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Όσους και να ρωτώ, ακόμα και τους πλέον ηλικιωμένους, δεν θέλουν να  θυμούνται, ή έχουν σβήσει από τη μνήμη τους αυτά που σήμερα θα μας βοηθούσαν να σκεφτούμε ώριμα.
Αύριο  λοιπόν κι αφού παίξαμε με την οργή μας στις προηγούμενες εκλογές, πρέπει να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Ότι και να έχουμε στο μυαλό μας, πρέπει να είναι καταληκτικό, μια και δεν πάει άλλο με τις συνθήκες που λειτουργούμε.
Είτε θα κλωτσήσουμε την καρδάρα, είτε θα κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα αυτό που είναι σημαντικό για το μέλλον μας είναι να τελειώνουμε με τους υπηρεσιακούς, τους καθοδηγητές, τις αυθεντίες, τους συνομωσιολόγους και τους κάθε λογής γυρολόγους.
Τώρα βέβαια, μένει να δούμε τι ακριβώς θα κρύβεται στο μυαλό μας και θα καταλήξει στην κάλπη. Μπορεί αλήθεια, οι έλληνες να εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Μπορεί να τρέφουν ακόμα αυταπάτες για το τι μπορούν να περιμένουν. Ενδέχεται να πιστεύουν επίσης ότι υπάρχει ακόμα εύκολος δρόμος για να βγούμε από την κρίση. Πιθανώς όμως να δούμε ότι οι έλληνες  είναι πολύ εξυπνότεροι απ’ ότι υπολογίζουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι πολιτικοί. Ίσως οι ψηφοφόροι να μας καταπλήξουν και να δούμε αποτελέσματα, που θα αποδεικνύουν ότι μάθαμε να ψηφίζουμε, ότι ενηλικιωθήκαμε, μετά από δεκαετίες πολιτικού παλιμπαιδισμού.
Αυτό περιμένουν όλοι να δουν. Με κομμένη ή όχι την ανάσα, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα για να καθορίσουν την επόμενη μέρα.
Αυτό πάντως που θα είναι ούτως ή άλλως εντυπωσιακό για το βράδυ της Κυριακής είναι ότι η πολιτική στην Ελλάδα θα είναι πλέον διαφορετική.
Αν μη τι άλλο, οι έλληνες ακόμα και αποκαμωμένοι λόγω της κρίσης, φρόντισαν να στραπατσάρουν την πολιτική αλαζονεία στη χώρα μας και προφανώς τολμούν επιτέλους να βάζουν τους όρους τους για το μέλλον τους.
Ανεξάρτητα λοιπόν τι θα δείξει η κάλπη, προφανώς και οι εντός και οι εκτός θα πρέπει να αλλάξουν τροπάρι και να σταματήσουν τον ανελέητο πόλεμο κατά των πολιτών, με δεδομένο, ότι αν συμβεί κάτι διαφορετικό, το επόμενο σκαλοπάτι, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει καν κάλπες!
Ηλίας Βαλάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου